Forum Fantastyka Star Trek The Orville - lepszy Star Trek?

The Orville - lepszy Star Trek?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 561 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Smok Eustachy
    Uczestnik

Napisy są postępowe a w tych odcinkach w których jest lektor - lektor jest normalny. Ciekawe?

Toudi
    Uczestnik

Bo pachną Ci DISCO? 😉

Nie, nigdy nie byłem ich fanem.

(Swoją drogą: nBSC cenisz, a tam też były.)

Z początku to ostro tam ignorowałem. Przez co mocno się zawiodłem, że im dalej tym bardziej to było istotne dla fabuły. Ale Starbuck nienawidziłem od samego początku.

Słusznie przywołałeś Asimova, bo w jego opowiadaniach były b. podobne przypadki nadużywania Pierwszego Prawa.

Podejrzewam, że Isaac od początku mocno był tworzony z myślą o Asimovie. Nie żeby jego imię miało nam tego nie sugerować? 😉 Ciekawe czy okaże się, że jednak 3 prawa robotyki są im znane?

Q__
    Uczestnik

Ale Starbuck nienawidziłem od samego początku.

O, w tym zakresie możecie sobie podać ręce z S.E. 😉 .

Podejrzewam, że Isaac od początku mocno był tworzony z myślą o Asimovie.

Też tak sądzę. W końcu - na dobre czy złe - I.A. to klasyk tematu.

Smok Eustachy
    Uczestnik

3 prawa robotyki są bez sensu. Pisał o tym Lem.

2. jednak 9/10

• Ta odpowiedź została zmodyfikowana 3 lata przez Smok Eustachy.
    Q__
    Uczestnik

3 prawa robotyki są bez sensu.

No są. (Dlatego napisałem "czy złe".)

Smok Eustachy
    Uczestnik

Jak 8 odcinek nie będzie starwarsowy to już nie będzie

Q__
    Uczestnik

Znaczy: czekasz z wypiekami (ew. z zapartym...) co się okaże?

Smok Eustachy
    Uczestnik

Noo. Odcinek starwarsowy powinien być

Q__
    Uczestnik

W sumie już był - na finał poprzedniego sezonu (Kayloni jak Szturmowcy, garstka rebeliantów...) 😉 .

Smok Eustachy
    Uczestnik

Konstrukcja odcinka jest obecnie rarytasem. Jeden wątek toksycznej żeńskości, drugi romans Isaaca z Klarą, trzeci drugi romans. Czwarty drugi Kajlon i jego afekta. Fajnie się to oglada w porównaniu z gośćmi którzy silą się na taką wielowątkowość.

Dreamweb
    Uczestnik

To chyba po prostu nawiązanie do TNG "The Emissary", gdzie podobnie wkręcano zagubionych w czasie Klingonów kapitana K'Temoca.

A no właśnie, zapomniałem dodać że wątek udawania zamiany miejsc w jakiejś hierarchii, by oszukać kogoś z zewnątrz, ma tyle lat, co film i telewizja... Chyba w każdym dłuższym serialu był minimum jeden taki odcinek. Ja to pamiętam z MASH, z Drużyny A... W Star Treku choćby z VOY Tinker Tenor Doctor Spy gdzie doktor udawał kapitana... W TNG Starship Mine Picard podawał się za fryzjera itd.

wyeliminowały facetów z dowodzenia, bo byli zbyt agresywni

Tu widzę analogię do naszej Seksmisji, gdzie faceci się wyeliminowali sami przez swoją agresywność. 🙂 Zresztą obecne tam kobiety zdaje się na tę agresywną stronę męskości narzekały.

Miałem wrażenie, że od początku ta rodzina traktowała K1 jak narzędzie

Ja w ogóle mam trochę problem z tym, że maszyny skonstruowane do pełnienia funkcji +- takich jak robocica Rosey z Jetsonów osiągnęły tak wysoki poziom rozwoju. Przecież ciągle nam powtarzają, że Kayloni to jedna z najbardziej rozwiniętych cywilizacji znanej galaktyki. Trochę mi się to gryzie z ich użytkowymi początkami.

Toudi
    Uczestnik

Ja w ogóle mam trochę problem z tym, że maszyny skonstruowane do pełnienia funkcji +- takich jak robocica Rosey z Jetsonów osiągnęły tak wysoki poziom rozwoju. Przecież ciągle nam powtarzają, że Kayloni to jedna z najbardziej rozwiniętych cywilizacji znanej galaktyki. Trochę mi się to gryzie z ich użytkowymi początkami.

No ale to ogólny trend w jakim pokazuje się nam ewolucję maszyn. Vger, Doktor. Asimov też, przecież jego roboty stopniowo ewoluowały ze służących, do maszyn potajemnie rządzących światem. Skynet też uzyskał samoświadomość. A T800 z narzędzia stał się świadomym androidem, który sam sobie zadania wybierał. Zadziwiające jest w sumie, że statki w Star Treku nie uzyskały samoświadomości. 😉 Przecież ich moc obliczeniowa na pewno przekracza np moc Doktora.
    A Matrix?

Ostatnio widziałem francuską komedię z takim samym motywem. BigBug https://www.granice.pl/news/bigbug-opis-o-czym-jest-film-gdzie-zobaczyc-czy-warto/15641

Dreamweb
    Uczestnik

Skynet też uzyskał samoświadomość

Ale to jednak była skomplikowana sztuczna inteligencja do zarządzania m.in. bronią masowego rażenia, a nie połączenie kucharza, lokaja i sprzątacza z mopem. 🙂

Zadziwiające jest w sumie, że statki w Star Treku nie uzyskały samoświadomości

Poniekąd uzyskały. Enterprise-D stworzył nawet nowe życie w odcinku Emergence. No i Zora w Disco.

Q__
    Uczestnik

Smok Eustachy said

Fajnie się to oglada w porównaniu z gośćmi którzy silą się na taką wielowątkowość.

Bo nie silą się, tylko samo wychodzi, niewymuszenie.

Dreamweb said

Ja w ogóle mam trochę problem z tym, że maszyny skonstruowane do pełnienia funkcji +- takich jak robocica Rosey z Jetsonów osiągnęły tak wysoki poziom rozwoju.

Dlaczego? W sumie lepiej jest mieć mądrzejszego od siebie służącego, byle był lojalny i posłuszny, dowodem powieści o Jeevesie i Bertie'm Woosterze:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jeeves
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bertie_Wooster
    😉

Poniekąd uzyskały. Enterprise-D stworzył nawet nowe życie w odcinku Emergence. No i Zora w Disco.

Nie zapominajmy też o tym co pokazały TAS ("The Practical Joker") i STC ("Still Treads the Shadow") mówiąc o komputerach ery TOS. I w jakim kierunku poszły - już poza kanonem - AND i "Digital Ghost".

Smok Eustachy
    Uczestnik

Meandry inteligencji są takie, że niestety robot służący musi być inteligentny.

Tymczasem Na Ekranie:
    https://naekranie.pl/artykuly/orville-star-trek-porownanie-analiza

• Ta odpowiedź została zmodyfikowana 3 lata przez Smok Eustachy.
Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 561 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram