Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Teoria ewolucji Darwina a kreacjonizm

Teoria ewolucji Darwina a kreacjonizm

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 103 total)
  • Author
    Participant

Oj tam Hemrod gadasz jak Maciej Giertych.

Hemrod
    Participant

Jak Giertych powiadasz ... a wolisz, żebym gadał jak kto ? Kaczyński: "Użytkownicy, użytkowniczki. Opozycja przeprowadziła kolejny niesprowokowany i bezprecedensowy atak na moją osobę a tym samym majestat Rzeczpospolitej Polskiej. Oto moja wypowiedź została porównana do wypowiedzi Macieja Giertycha" ...

A może jak Porky Pig? "Tha... tha ... that's all teoria folks! " 😛

A tak serio: Teoria nie jest faktem, jak by była faktem to nie była by teorią. Ja nie przeczę teorii ewolucji pragnę zauważyć, że ktoś może wpaść kiedyś na inną i ją wytrzeć (może to nie najlepszy przykład, ale niech już będzie :P)

The D
    Participant

Tylko, że jest mało prawdopodobne żeby ktoś wywrócił teorię ewolucji do góry nogami. Na pewno można sie spodziewać uzupełnień, czy zmian w niektórych kwestiach, ale nie liczył bym na przewrót w fundamentalnych założeniach.

Anonymous
    Guest

" A tak serio: Teoria nie jest faktem, jak by była faktem to nie była by teorią. "

No offence Hemrod ale to jest 1 wielki rotfl.

Z Wikipedii.

Teoria naukowa - uporządkowany w określony sposób zbiór zdań orzekających o badanej przez daną naukę dziedzinie rzeczywistości.

W przypadku nauk przyrodniczych i nauk humanistycznych teorie są tworzone w celu systematyzowania i racjonalizowania faktów, tłumaczenia powodów występowania tych faktów oraz przewidywania przyszłych zdarzeń.

Nie dowiedziona faktami lub dowodem matematycznym teoria to hipoteza. Zbiór teorii tworzących podstawowy system pojęciowy danej nauki nazywa się paradygmatem.

Hemrod
    Participant

Wiesz Fercart ja się nie obrażam, ale zamiast bezmyślnego cytowania Wikipedii, która jest pełna bugów warto było by poczytać coś innego:

Teoria - W nauce zbiór praw, definicji i hipotez rzeczowo i logiczne powiązanych w całość; wiedza tłumacząca jakąś dziedzinę zjawisk, w odróżnieniu od praktyki, z którą jednak pozostaje w związku -> Z Słownika wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych Władysława Kopalińskiego.

Czasami warto też logiczne pomyśleć: Geocentryzm, Kreacjonizm to teoria, tak samo teorią była koncepcja rasy panów podczas II Wojny Światowej.

Nie będę pisał, że to jest jeden wielki rotfl :> ale się kulam 😉

Pozdrawiam

Anonymous
    Guest

...zamiast bezmyślnego cytowania Wikipedii

Cytuję bo mogłem to napisać własnymi słowani lub wziąć definicję z słownika. Suma sumarum wychodzi na to samo.

Co do bugów w Wikipedii, można ( a nawet trzeba ) weryfikować zawarte tam informacje z oczywistych powodów. Ja to robię :P. Jeśli sie jakieś hasło z Wiki pokrywa z wiedzą własną/książką to mogę to umieścić to chyba oczywiste.

Czasami warto też logiczne pomyśleć: Geocentryzm, Kreacjonizm to teoria, tak samo teorią była koncepcja rasy panów podczas II Wojny Światowej.

Post wyżej...

W przypadku nauk przyrodniczych i nauk humanistycznych teorie są tworzone w celu systematyzowania i racjonalizowania faktów, tłumaczenia powodów występowania tych faktów oraz przewidywania przyszłych zdarzeń.

Jakie fakty przemawiają za kreacjonizmem , geocentryzmem obecnie? Jeśli ktoś chce podejść do tego na poważnie to polecam książki wyd. naukowego UW -> naogół reprinty ( tłumaczone z ang wyd Princeton University ) często orginałów Keplera i Einsteina. Co do kreacjonizmu a ewolucji polecam książki prof Dawkinsa - Rzeka genów, Samolubny gen, Fenotyp rozszerzony - przystępnie tlumaczą ewolucję ( wszystkie zrecenzowane i wydane przez Oxford University Press ).

Btw jakie podstawy, oparcie w faktach ma koncepcja rasy panów ? Z tego co pamiętam z twórczości Rosenberg nie pozostał kamień na kamieniu. 😛

Też pozdrawiam 🙂

Hemrod
    Participant

Podkreślasz słowo fakt cały czas, to może byś przybliżył nam definicję tego słowa?

lszekg
    Participant

Faktu nie da się zdefiniować bo to byłby fakt :/

Hemrod
    Participant

Iszekg to w takim razie czym jest to czym nazywasz fakt? Skoro nie można tego zdefiniować to czy jest żywe, może ma nogi?Twierdzicie zatem, że istnienie faktu jest tylko hipotezą, przypuszczeniem. Ergo nie istnieje teoria.

lszekg
    Participant

Teoria jest faktem; czyli reasumując: teoria faktu to fakt faktu... matko przy tym to by i Volkan zgłupiał.

Hemrod
    Participant

Ale nie potrafisz zdefiniować faktu, co w świetle wcześniejszych ustaleń oznacza, że fakt staje się według was hipotezą, a skoro jest jednocześnie teorią, teoria staje się hipotezą i przestaje istnieć. Twierdzicie więc, że teorie nie istnieją?PS. Nie wiem czy ktoś by zgłupiał czy nie ja używam starej sztuki argumentacji 😀 Poćwiczę ją sobie bo nie chciała mi wcześniej wychodzić :>

lszekg
    Participant

Hipoteza, fakt, teoria.... powtarzasz te słowa co pięć wyrazów.... więc mam dla ciebie zadanie, tak jak za dobrej starej podstawówki:1. Podaj przykłady Hipotezy, Teorii i Faktu.2. Zdefiniuj Hipotezę, Teorię i Fakt.Przyznam ci rację jeśli odpowiesz na te pytania własnymi słowami... i ostrzegam wiem co to jest wikipedia.

Hemrod
    Participant

Nie wiesz, że nie ładnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie?

lszekg
    Participant

Szukasz dziury w całym.

Gosiek
    Participant

Takie moderatorskie trzy grosze: Panowie, ewentualne szukanie dziury w całym proszę przenieść na priv, tu starajcie się trzymać tematu - mowa była o kreacjonizmie i teorii ewolucji. ;>

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 103 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram