Forum › Fantastyka › Star Trek › Polskie Star Trek
Zastanawiam się czemu nikt w Polsce nie robi Star Trek - żaden fan.Amerykanie mają swoje treki robione przez fanów - 5 Year Mission albo najdłużej realizowany - Hidden Frontier. A w Polsce - nic.Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Dlaczego tak się dzieje? Brakuje potrzeby, umiejętności czy chętnych?
Brakuje potrzeby, umiejętności czy chętnych?
Wszystkiego... ja tam za amatorskim trekiem nie tęsknie. Wole zostać przy tym co wymyślił Gene oraz późniejsza ekipa (poza Entkiem).
Imho to brakuje kasy. Zrobienie dobrego fan-filmu to jednak też są koszty - choćby kostiumów i sprzętu. Poza tym nie mamy się co porównywać z Amerykanami w tej sprawie (niestety) - oni mają treka od prawie 40 lat i stanowi on część ich kultury. A u nas? Kiedy ostatnio był jakiś ST w telewizji, żeby mógł go obejrzeć ktoś więcej niż fani? Dlatego raczej nie ma co liczyć na polski projekt porównywalny z 5 Year Mission. Mamy za to projekt serialu literackiego - poczytaj, może Ci się spodoba. 🙂
Jeszcze jedna rzecz, co prawda wiaze sie z problemem kosztow, ale... W USA chcesz trekowy rekwizyt - idziesz i go kupujesz, moze nie jest tak latwo, ale wystarczy pojechac na jakich trekcon, ktorych jest duzo, i znajdziesz, co potrzebujesz. A u nas... 😉
...przeciętny fan większość wolnego czasu spędza na ściąganiu treka z netu, bo ma wolne łącze. Problem kasy w USA jest łatwo rozwiązany za pomocą sponsoringu. A mimo wszystko łatwiej u nas kupić rekwizyty trekowe, niż znaleźć choćby jednego skromnego sponsora na fan-film trekowy. Pozostaje nam czekać na trekera, który wygra w totka.A może Kulczyk nawróci się na Star Treka? 😉
Poza tym nie mamy się co porównywać z Amerykanami w tej sprawie (niestety) - oni mają treka od prawie 40 lat i stanowi on część ich kultury. A u nas? Kiedy ostatnio był jakiś ST w telewizji, żeby mógł go obejrzeć ktoś więcej niż fani?
Ale w Polsce fani treka mają dużo pomysłów na scenariusze - fajnie byłoby, gdyby ktoś je zrealizował.
Ale w Polsce fani treka mają dużo pomysłów na scenariusze - fajnie byłoby, gdyby ktoś je zrealizował.
A skąd wiesz, że w innych krajach nie? A może w turcji mają o wiele lepsze pomysły. Czytałeś jakieś inne? Owszem, że fajne są niektóre opowiadania ale to nie znaczy, że tylko w Polsce tak jest. Może o wiele więcej dobrych (a właściwie na pewno) scenariuszy mają Niemcy...?
A skąd wiesz, że w innych krajach nie? A może w turcji mają o wiele lepsze pomysły. Czytałeś jakieś inne? Owszem, że fajne są niektóre opowiadania ale to nie znaczy, że tylko w Polsce tak jest. Może o wiele więcej dobrych (a właściwie na pewno) scenariuszy mają Niemcy...?
Nie próbowałem porównywać nas z innymi krajami. Powiedziałem po prostu co myślę np. o polskich opowiadaniach.
Nie napisałem przecież, że jesteśmy w tym najlepsi, więc nie oburzaj się.
Hym...to niemcy jacys supermani ze maja miec opowiadania lepsze? (bo chyba to miałes na myśli mówiąc scenariusze)
Myślę, że w Polsce znalezliby się chętni na robienie Star Treka, ale macie chyba rację, że ktoś musiałby wyłożyć na to kasę.Sponsorzy - wpisujcie się 🙂
Hmmm... Jakoś polscy fani SW sobie radzą. Powstaje film za filmem. Heh.. A filmy powstają najczęściej z własnej kieszeni (pomijając takie "superprodukcje" jak niesławny E13). Po prostu chyba nikt na razie się na to nie zebrał 🙂
Hmmm... Jakoś polscy fani SW sobie radzą. Powstaje film za filmem. Heh.. A filmy powstają najczęściej z własnej kieszeni (pomijając takie "superprodukcje" jak niesławny E13). Po prostu chyba nikt na razie się na to nie zebrał 🙂
To może zbierzmy się my - wszyscy chętni obecni na tym forum. Może wreszcie udałoby się nakręcić Star Treka w Polsce.
Kto jest chętny i jakie widzicie ewentualne problemy?
Ja się nie oburzałem tylko stwierdziłem prawdopodobieństwo. A co do Niemców to chodzi mi o to, że są naszymy sąsiadami a Trek leci u nich naprawdę często. A co do filmu to osobiście nadal podchodze do tego z dystansem ;).
Fakt ze amatorskich filmow SW troche u nas jest. Co prawda sam widzialem tylko kilka i byly to raczej parodie, to jednak zawsze cos. I byly naprawde niezle wykonane. Wniosek - to da sie zrobic, tylko chetnych brak.
Mówicie, że w Polsce nie ma chętnych. A forum TSS? Nie ma tu nikogo chętnego? Jestem ciekaw...Może jednak udałoby się zebrać grono osób, które chciałyby:1) pisać scenariusze2) grać role3) montować nagrane materiały z komputerowymi dekoracjami4) tworzyć grafikę komputerową5) obsługiwać kamerę6) obsługiwać mikrofony7) wykonywać końcowy montaż obrazu i dźwiękuFakt, że do każdej z tych czynności potrzeba po kilka osób, do tego konieczne są rekwizyty i sprzęt. Ale w innych krajach potrafią się zebrać i tworzyć tego typu filmiki.Zastanawiam się dlaczego w Polsce tego się nie robi. Może nie znalazła się jeszcze osoba, która ogłosiłaby pomysł takiego projektu i poszukiwała osób do jego realizacji?