Forum Fantastyka Star Trek Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Wyświetlanie 15 wpisów - od 661 do 675 (z 1,020 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Q__
    Uczestnik

a z drugiej strony udaje, że toczy się w tej samej linii czasowej.

Poniekąd mają dobre alibi w postaci tego, co zachodzi w drugiej - b. słabej zresztą na ogół - części drugiego sezonu, czyli sporej ilości temporalnych skoków/nadpisań. (Wspominałem o tym zresztą ileś razy, nie będąc pierwszym w tym spostrzeżeniu.) Oczywiście ratowanie się tak* jest to forma pewnego twórczego lenistwa (a przyjmowanie takiego wytłumaczenia za dobrą monetę stanowi nadmiar fanowskiej kurtuazji wręcz), ale to inna rzecz.

* Zakładając intencjonalność, a nie szczęśliwy dla scenarzystów zbieg okoliczności, czy raczej aktów niekompetencji 😉 .

Osobiście wolałbym ujrzeć coś, co kompletnie reimaginuje świat ST

Coś jak TMP i TNG kiedyś? Witaj w klubie 😉 .

Ciekawe, swoją drogą, czy słyszałeś o projekcie Star Trek: Uncharted?
    https://trek.pl/forum/topic/star-trek-uncharted-bedzie-cos-z-tego/

albo wręcz przeciwnie, co utrzymuje klimat danej epoki

Że da się z sensem unowocześniać idąc w tym kierunku pokazuje - hehe - "Prelude to Axanar".

Antychroniczny
    Uczestnik

Nie słyszałem o Star Trek: Uncharted, ale brzmi bardzo ciekawie.
    Słuch o tym chyba zaginął?

Q__
    Uczestnik

Słuch o tym chyba zaginął?

Tak, na kurtuazyjnych rozmówkach z Paramountem (którego przedstawicielom chodziło, jak się zdaje, głównie o bezbolesne przejęcie domeny startrekbeyond.com) się skończyło. Choć nie wykluczam, że z czasem minimum część tych idei w jakiejś formie powróci (jak to już w wypadku Treka wielokroć bywało)

Antychroniczny
    Uczestnik

Mając nieskończoną ilość czasu wszystko się spełni.

Antychroniczny
    Uczestnik

Mycelium Network z Discovery to tak naprawdę The Web of Time z Doctora Who!

Została ona wyhodowana przez Władców Czasu, po to, by trzymać historię w ryzach!

Q__
    Uczestnik

Mycelium Network z Discovery to tak naprawdę The Web of Time z Doctora Who!

Biorąc pod uwagę, że dla realnego P.S. kosmiczna grzybnia jest czymś na kształt Boga, udzieliłeś nam odpowiedzi na klasyczne pytanie zadawane katechetom: "a kto stworzył Boga?" 😀 .

Antychroniczny
    Uczestnik

To ludzie stworzyli Boga. Wyhodowali go na łąkach & polach i zrobili z niego chleb.

Kilkanaście milionów lat później, zasadzili kosmiczną grzybnię.

Ciekawe co Q sądzi na ten temat.

Q__
    Uczestnik

To ludzie stworzyli Boga. Wyhodowali go na łąkach & polach i zrobili z niego chleb.

Nie wiem czy w tym momencie jesteśmy bliżej (serialowego) Stametsa (za aprobatą Cornwell) rozsiewającego grzybowe zarodniki, czy żartobliwej tezy Snerga, że zboża to nasze nadistoty 😉 .

Antychroniczny
    Uczestnik

Nawiązuje do rytuału Eucharystii,
    a co najważniejsze
    Eucharystii nie da się zreplikować replikatorem
    Da się zreplikować chleb, ale musi być on poświęcony, jeśli nie pochodzi ze Zboża

Q__
    Uczestnik

Eucharystii nie da się zreplikować replikatorem
    Da się zreplikować chleb, ale musi być on poświęcony

Że niby to trochę jak latinum? 😉
    Zreplikować może i nie, ale skoro buddyzm zna młynki modlitewne, można też wyobrazić sobie automatycznie konsekrujące przystawki do Replikatorów (zwł. jeśli się czytało opowiadanie "Klient Panaboga") 😉 .

Antychroniczny
    Uczestnik

Raczej nie jak latinum, bo latinum jest przedmiotem materialnym (chyba, że Ferengi nadają mu wartość duchową)
    Oczywiście, nie wiadomo czy KK istnieje w 24 wieku. O papieżu w Star Treku nie słyszałem. nowa książka science fiction: Jan Paweł 202
    Ale myślę, że obecny KK by się nie zgodził na robotów kapłanów czy tam nawet androidów. To ciekawa kwestia jednak.
    Słyszałem, że Pike w drugim sezonie Discovery był duchowny.

Q__
    Uczestnik

O papieżu w Star Treku nie słyszałem

Najbliższe tego co mamy to funkcja lidera religijnego wayistów (zwanego czasem Serenity) w AND. Wedle "Cody" Rev Bem obejmie z czasem ten urząd.

Słyszałem, że Pike w drugim sezonie Discovery był duchowny.

Aż tak, to nie, ale pochodził z religijnej rodziny i raz czy drugi "Godem" w swoich przemowach rzucił.

Antychroniczny
    Uczestnik

Czy ANDromeda to Star Trek? Nie oglądałem.
    W STD ponoć przenoszą się w czasie w odległą przyszłość, czy to jakoś potwierdzili?

Q__
    Uczestnik

Czy ANDromeda to Star Trek?

Na pewnym etapie była jako Trek planowana, ale ostatecznie jego logo nie dostała. W każdym razie bazuje na notatkach Roddenberry'ego.

Wracając do DSC... Martin-Green opowiada o swojej pracy przy tej serii i o tym czego się razem z Burnham nauczyły:
    https://www.youtube.com/watch?v=MrAxn2-iYGw
    https://www.cbr.com/sonequa-martin-green-star-trek-discovery-michael-burnham-lessons/
    https://www.trektoday.com/content/2021/07/sonequa-martin-green-finding-her-limits/

Q__
    Uczestnik
Wyświetlanie 15 wpisów - od 661 do 675 (z 1,020 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram