Forum Fantastyka Star Trek Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Wyświetlanie 15 wpisów - od 391 do 405 (z 1,020 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Lo'Rel
    Uczestnik

Obejrzałem. Pierwsze słowo jakie przychodzi mi na myśl? Meh...

L'Rell zakończ wojnę. Dobra. Już.

I czym zamierza zjednoczyć klany? Strachem i terrorem w postaci federacyjnej bomby?

Że też tylko przypomnę sobie wieloodcinkowe budowanie napięcia związane z flotą Dominium zbliżającą się do Ziemi. Przejmowanie kolejnych frontów, odbijanie ich itd. A tu kilka okrętów podlatuje pod Ziemię i równie szybko odlatuje.

Burnham, twoje akta są czyste. Tak o.

Ok, zasługi wojenne itp. Ale i tak, tak o.

Poza tym widać jednak wolkańskie nauki po niej spłynęły. Kiedy Ash jej potrzebował widziała w nim Voqa, kiedy odchodzi z L'Rell widzi w nim Asha. Michael...

Akcja na Kronosie też dziwna, poza jednym Klingonem obecność Ludzi nie wzbudza niczyich podejrzeń? Wystarczy mówić po klingonsku i zapewnić, że nie jest się szpiegiem Federacji. I już, nikt więcej się nie przyczepia do nich. Obecność w oriońskiej enklawie nie jest żadnym wytłumaczeniem.

Trzeba było też kolejny raz przypomnieć, że Georgiou jest Terran Empire. W związku z tym idziemy obić L'Reel która i tak nic nie powie. No i scena lania odbębniona. Ale aha, przecież jest Tyler który deklarował wszelaką pomoc.

Przynajmniej ostatnia scena zrobiła mi ciary. Ładne nawiązanie do dziedzictwa Star Treka.

Tryb "na gorąco" out.

Flashbones
    Uczestnik

Spodziewałem się czegoś więcej, a tu dostaliśmy jakąś bajkę. Poprzedni odcinek był średni, ale ostatni to już mniej niż średni. Zawiodłem się, głupi ten finał, pójście na łatwiznę i totalna przewidywalność. Jedynie ostatnia scena była dobra. Super, że 2 sezon Orville ma szanse na premierę w tym roku i ma mieć więcej odcinków niż pierwszy. 🙂

Zastanawiam się kto pisze scenariusze o ile te odcinki z mirror były dobre to finał to kicha. Eh gdzie te stare treki 🙁

snowman
    Uczestnik

Wreszcie po piętnastu odcinkach bezustannego taplania się w przydennym mule scenarzyści na krótką chwilę wypłynęli na powierzchnię i zaoferowali widzom kilkadziesiąt sekund przyzwoitości. Enterprise w nowej odsłonie wygląda wspaniale. Tak właśnie należało odświeżać TOSa. Aż chciałoby się przywołać pewien charakterystyczny cytat ze Skazanych na Shawshank. "Andy Dufresne - who crawled through a river of shit and came out clean on the other side"... Tylko czy można zaufać komuś kto w czterdziestu pięciu minutach potrafi upchnąć więcej głupoty niż jest w stanie wydalić z siebie pojedynczy polityk podczas wielomiesięcznej wyborczej kampanii? Odpowiedź jest niestety dość oczywista... Nawiasem mówiąc ostatnie sceny finałowego odcinka zabrzmiały niczym wyznanie winy. 😛 Ja mimo wszystko mam szczerą nadzieję, że ktoś pójdzie po rozum do głowy i wyrzuci na bruk wszystkich scenarzystów a wraz z nimi ekipę od efektów specjalnych.

Lo'Rel
    Uczestnik

Myślałem, że tylko ja narzekam na te efekty specjalne. Ale Alex Kurtzman twierdzi, że właśnie znikła różnica między efektami kinowymi, a telewizyjnymi. Chyba potrzebuje lepszych okularów.

CGI choćby w Voyagerze, o DS9 nie wspominając były o klasę, a nawet dwie lepsze. A pamiętajmy, że były to początki CGI w telewizji.

Owszem, ujęcia i kadry są niezłe, ale mam wrażenie, że do renderowania obrazów zatrudniono jakiegoś znudzonego studenta.

fluor
    Klucznik

Wrzucam nasze podsumowanie ostatniego odcinka pierwszego sezonu: https://trek.pl/porozmawiajmy-o-discovery-wielka-draka-w-orionskiej-dzielnicy-1x15/

snowman
    Uczestnik

Q__
    Uczestnik

Drobna ciekawostka... Około 49 sekundy odcinka danhauserowskiego nTAS-u "Ptolemy Wept" pojawia się taki oto (dosłownie) redshirt:
    PW04_Big.jpg

PW05_Big.jpg

Nie wiem czy twórcy DSC hmm... inspirowali się Danhauserem (był pierwszy, nakręcił to w 2011), czy to zbieg okoliczności, ale gentleman ów wygląda na przedstawiciela tego samego gatunku/typu istot co Airiam (zwróćcie uwagę na uszy!), a i sławetnego abramsowego 0718 przypomina (a raczej: również antycypuje). Co daje nam b. fajną continuity między trzema seriami i dowód na jedność wszelkich odmian Treka.

ps. Nawiasem: przywołaną fan-serię szczerze polecam, nie dość, że lepsza od oryginalnego TAS-u (fabularnie jest to górna półka fanowskiego ST, na równi z NV/P2 i STC, realizacyjnie nie odbiega od oryginału), to jeszcze kręci ją b. zasłużony fan, specjalista od TAS-u, NF i Excelsiora kapitana Sulu, dawno temu okudagramem w DS9: "In the Pale Moonlight" uczczony.

Lo'Rel
    Uczestnik

Airiam jest cybernetycznie (o ile dobrze pamiętam) ulepszonym człowiekiem.

Ale na pewno człowiekiem. Jest to potwierdzone w After Trek.

snowman
    Uczestnik

Twórcy Discovery upublicznili właśnie dodatkową scenę, która prawdopodobnie miała być częścią finałowego epizodu pierwszego sezonu. Wspomniana scena wygląda bardzo ciekawie i odnosi się do jednego z - jak się wydawało - porzuconych wątków serialu. Czyżby za pomocą kolejnych podobnych bonusowych scen postanowiono załatać scenariuszowe dziury?

Kopia wspomnianej sceny na YT, na razie dostępna...

snowman
    Uczestnik

Wreszcie jakaś pozytywna wiadomość dotycząca drugiego sezonu. Z ekipy produkcyjnej wyrzucono Berg i Harberts, czyli dwoje głównych scenarzystów serialu. Szkoda, że tak późno...

snowman
    Uczestnik

Pierwszy zwiastun drugiego sezonu...

snowman
    Uczestnik

San Diego Comic Con Panel

Kurtzman:

"...things like coming up with a spore drive which obviously never existed before Discovery and why did Spock never mention his sister. These are huge questions and we will be syncing up with canon and we will be answering those questions... and hopefully by the time you get to the end of the season you will understand why all of those things have never been discussed."

No to trzymamy za słowo... Co jednak miał na myśli używając terminu "hopefully"? Odnosił się do potencjału własnych scenarzystów czy może liczył na fanowską naiwność/pobłażliwość?

snowman
    Uczestnik

Mam szczerą nadzieję, że w ten czy inny sposób Moonves zostanie odsunięty od kierowniczych stanowisk w CBS a w konsekwencji od Treka.

Aktualizacja:

Wskutek plotek, których "bohaterem" stał się dziś Moonves spada kurs akcji CBS...

snowman
    Uczestnik

"This is not entirely the Spock who has been formed enough to be the Spock that we know from TOS. There's a lot of story about who Spock was before he becomes the Spock that is the yin-yang to Kirk," Kurtzman told TV Guide. "What I'm so excited about is that we have an opportunity to present a version of Spock that's both totally consistent with the Spock everyone knows but very, very different. And it's all gonna tie to how we sync up with canon."

TV Guide

snowman
    Uczestnik

Podobno wygląd Klingonów znów ma się zmienić...

Glenn Hetrick:

"As we move into season two, it has been while since we have been with our characters. It has been a while since we have seen our Klingon friends. So, everything keeps evolving. The story has evolved. And I can guarantee you this, you are going to be blown away that they have a completely new look, yet again, going into season two."

Wyświetlanie 15 wpisów - od 391 do 405 (z 1,020 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram