Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › PBF - kapitan Qumos
Po wachcie udałem się do kwatery aby zjeść coś z Istalą po czym poszliśmy do Holodeku ja ćwiczyłem pływanie a Istala się opalała.Podróż trwała bez przeszkód kiedy w środku nocy obudził mnie komunikat z mostka - Kapitanie wykryliśmy coś dziwnego może lepiej żeby pan przyszedł na mostek - odpowiedziałem tylko że już idę po czym ubrałem się i ruszyłem w drogę.
Na mostku okazało się, że przekroczyliście granicę Ligi jakąś godzine temu.Dziwną rzeczą był dość podejrzany odczyt lecący równolegle do konwoju. Nie wyglądał na okręt, ale jaki naturalny odczyt potrafi tak latać.- Kapitanie, mam coś na czujnikach dalekiego zasięgu. Wiele odczytów. Lecą wprost na nas. Czas przybycia 20 minut.- Odbieramy komunikat od obiektów."Tu generał Bobook. Naruszyliście obszar Niezależnej Republiki Indvarii. Zostaniecie zniszczeni."Parę minut Okręt dowódzcy próbował skomunikować się z Indvardczykami, ale bezskutecznie.- Przekaz od Qmeka. Mamy pokazać tym Indvarczykom, że zadzieranie z nami źle się skończy.
- Dobrze czerwony alarm przygotować się do walki - Kiedy Dra'Hom usłyszał rozkaz na jego twarzy pojawił się szeroki uśmiech - czy wiemy jaką siłą dysponuje przeciwnik - zapytałem człowieka przy stanowisku operacyjnym jako że Mandark jeszcze się nie pojawił.
Draken szybko uzyskał dane o Indvarianach.- Rasa należąca do Ligi Patka od samego początku. Technologia przestarzała o jakieś 30 lat względem Romulan czy Federacji. Mają torpedy fotonowe i dezruptory, ale mniej skuteczne niż nasze. Ich osłony i pancerze tez są gorsze. To będzie bułka z masłem.- Rozkazy taktyczne. Nie walczyć w celu przejęcia okrętów. Zniszczyć co się da. Ma to zadziałac odstaszająco. My mamy ochraniać jednego z Marauderów, FAS Loretta, przed ewentualnymi samobójcami.Na mostek wpadł mandark, a tymczasem dra'Hom zaczął się denerwować.- To mi do cholery nie wyglada na przestarzałą technologię! Oni mają kardazjańskie usprawnienia. Dziobowe dezruptory na ich krążownikach są takie same jak na Galorach!Czas do kontaktu z Indvarianami - 6 minut.Flota Indvariańska - 4 krążowniki, 7 niszczycieli, 5 fregatFlota Ferengijska - 2 Maraudery, 2 krążowniki, 5 niszcycieli i 12 fregat
- Dobrze sternik ustaw nas nad FAS Loretta czy mają go ochraniać inne okręty tej samej klasy co nasz?
- Tak, dwie inne fregaty.- Ich statki lecą w podobnym szyku jak nasze. Na początku lekie jednostki, niszczyciele w pobliżu krążowników.Czas do kontaktu z Indvarianami - 2 minuty.Flota Indvariańska - 4 krążowniki, 7 niszczycieli, 5 fregatFlota Ferengijska - 2 Maraudery, 2 krążowniki, 5 niszcycieli i 12 fregat
- Dobrze połącz się z tymi jednostkami skoordynujemy atak nasza skuteczność wzrośnie jak utworzymy klucz - zwróciłem się do Dra'homa.
Informacje zostały wysłane i potwierdzone. jeden z kapitanów zaproponował by strzelac w ten sam cel, co spowoduje jego szybsze zniszczenie.Wreszcie okręty znalazły się w zasięgu broni. Pierwszą rolę zagrały Maraudery. Ich wielotorowe wyrzutnie, wspierane przez zwykłe mniejszych statków uderzyły w dwa krążowniki, znoszą po drodze dwie fregaty. Powstała w eksplozjach energia zliwidowała osłony i naruszyła pancerze indvariańskich jednostek.Odpowiedź też była mocna, choć nie tak samo jak Ferengich. Fregaty wyminęły torpedy, ale cięższe jednostki już nie. Na szczęście tylko jeden niszczyciel porządnie oberwał i szybko zaczął chowac się przed bezpośrednim ostrzałem.Okręty w zasięgu broniFAS Delia osłony 100% przednia wyrzutnia przeładuje się za 2 tury tylna przeładowanaFregata 1 (Falcon) osłony 100% przednia wyrzutnia przeładuje się za 2 tury tylna przeładowanaFregata 2 (Norin) osłony 100% przednie wyrzutnie przeładują się za 2 turyMarauder osłony 81% Krążownik osłony 0% średnie uszkodzenia pancerzaNiszczyciel 1 osłony 100% wyrzutnie przeładują się za 2 turyNiszczyciel 2 osłony 76% wyrzutnie przeładują się za 2 turyFregata osłoy 100%
- Cel krążownik celuj w mostek lub w uzbrojenie - zwróciłem się do Dra'homa - Shackley jak liczna załogą ma ten okręt - zapytałem naukowego.
- Jakieś 150, ale zapewne to tylko załoga szkieletowa.FAS Loretta wystrzeliła kolejne torpedy, dezruptory przeznaczając na fregatę. Torpedy trafiły prosto w cel, rozrywając pancerz w wielu miejscach. Atak ochranijących Maraudera jednostek jeszcze zwiększył zniszczenia witalnych części indvariańskiego statku. Targany eksplozjami starcił sterowanośc i tracąc części przestał byc zagrożeniem.Indvarianie, widząc bezsens ataku na Maraudera, skierowali ogień na Norina, ale bez torped za dużo mu nie zaszkodzili.Okręty w zasięgu broniFAS Delia osłony 88% przednia wyrzutnia przeładuje się za 1 turę tylna przeładowanaFregata 1 (Falcon) osłony 100% przednia wyrzutnia przeładuje się za 1 turę tylna przeładowanaFregata 2 (Norin) osłony 65% przednie wyrzutnie przeładują się za 1 turęMarauder osłony 77% Krążownik osłony 0% krytyczne uszkodzenia pancerza brak mozliwości kontynuowania walkiNiszczyciel 1 osłony 91% wyrzutnie przeładują się za 1 turęNiszczyciel 2 osłony 65% wyrzutnie przeładują się za 1 turęFregata osłoy 24%
- Teraz ostrzeliwujemy Fregatę Paweł czy dasz radę ustawić nas tak abyśmy mogli wystrzelić z tylnej wyrzutni?
- Spróbuję, ale cel jest bardzo zwrotny. Nie lepiej strzelac w jakis niszczyciel?Teraz cały ostrzał, oprócz torped z Maraudera, poszła w fregatę. Ta zakończyła swój żywot w pięknej eksplozji. Torpedy uderzyły w jeden z niszcycieli, który wraz z drugim zaczął szykować się do ucieczki. Zapewne chciały wczesniej odpalić torpedy.Okręty w zasięgu broniFAS Delia osłony 85% wyrzutnie przeładowaneFregata 1 (Falcon) osłony 95% wyrzutnie przeładowaneFregata 2 (Norin) osłony 49% wyrzutnie przeładowaneMarauder osłony 76% Niszczyciel 1 osłony 91% wyrzutnie przeładowaneNiszczyciel 2 osłony 2% wyrzutnie przeładowaneFregata zniszczona
- Jeżeli Niszczyciele obiorą nas na cel chowaj nas za Marauderem a tak wogole jak radzą sobie pozostałe grupy?
- Całkiem nieźle. Straciliśmy tylko dwie jednostki, Indvarianie dziesięć. Wycofują się. Chyba nie przewidzieli naszej siły.Rzeczywiście, indariańskie statki odpaliły torpedy i zaczęły uciekać z pola walki. Jedną z nich dostał pobliski Norin, tracąc całkowicie osłony.6 indariańskich statków ucieka, w tym jeden z nich na holu.