Forum Fantastyka Star Trek Wojna z Borg

Wojna z Borg

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 86 total)
  • Author
    Participant

Wtedy wojna już wygasała, bo Gowron zadeklarował zawieszenie broni po tym, jak okazało się, że to Zmienny udający Martoka za nią stał, ale jeszcze nie było pokoju.

Coen
    Participant

Zawieszenie broni to technicznie dalej wojna. W każdym razie wspomnienia nie są w asymilacji z FC.

MikE
    Participant

Coen ale Piccard wyciaga jednemu ze swoich zasymilowanych cżłonków ząłogi modół pamięci zależy jeszcze jaka to pamięć bo z tego co czytałem to borg potrafi wymazywąc pamięć dronom jezeli cos pójdzie nie tak i wgrywac ogólna koletywu więc zalezy co jest zawarte w tych wspomnieniach...

Coen
    Participant

Tak zrobili z oryginalnym podzbiorem Siedem. Tyle, że nie do końca wiem do czego zmierzasz?

MikE
    Participant

No jak teraz spojrzałem to sam się zastanawiam 🙂

MikE
    Participant

A wogóle takie pytanie Borg zawsze atakowali tylko 1 tactical Cube ??? czy zdażały się przypadki inwazji na szeroko zakrojoną skalę ???

Coen
    Participant

Federacja nigdy nie została zaatakowana sześcianem taktycznym. Zawsze zwykłym, prymitywnym 🙂 Natomiast inwazje na większą skalę były w Delcie - choćby ten odcinek co Siedem wraca do kolektywu

MikE
    Participant

Tego odcinka nie pamiętam w sumie daaawno temu oglądałem Voya 🙂 Przed chwila skończyłem czytać opowieść początek końca o stworzeniu Borg normalnie miodzio podoba mi się 🙂

Coen
    Participant

Tą Kronosa?

Pitmistrz
    Participant

Jeśli podobało ci się to opowiadanie to przeczytaj trylogię Star Trek Destiny.Jak chcesz mogę ci podesłać ebooka tylko ze jest po angielsku, nie mam pojęcia czy jest też polska wersja.

MikE
    Participant

Tak tę Kronosa 🙂 Pit chętnie posłucham poszlifuję od razu angielski 🙂 Możesz mi przesłać na volante11@o2.pl

Coen
    Participant

No, Kronos miał dobre pióro, podobnie jak reszta mojej aktywnej wtedy załogi. Szkoda, że już nie piszą...

MikE
    Participant

Zobaczę jak mi pójdzie 😛 w Wordzie robię prezentację Gry Earth:Downfall muszę jeszcze dopracować fabułę posiedzieć nad Concept artami masakra w cholerę roboty bo sam tekst nie wystarczy a okładka prezentacji zrobiona tak że przypomina już okładkę gry 😀

Trekowiec
    Participant

(pod W359 jeden cube zniszczył sporą część federacyjnej floty). Voyager i First Contact popsuły to wrażenie.

Ja przyznam, że czasem odniosłem podobne wrażenie, że momentami Voyowi szło zbyt łatwo z Borgiem. Nie zapomnijmy jednak, że później Voyager zyskał poważnego sojusznika w postaci 7 z 9, która jako były człon, była oblatana w kwestiach Borg jak on działa i walczy. Z resztą po drodze Voyager również "zasymilował" parę technologii, które pomogły mu w walce z Borgiem. Poza tym na Voyagerze "urodził się" jeśli tak można ująć 😆 człon z 29 wieku zdaje się, który powstał w wyniku usterki transportera i zmieszania się wzorców 7 z 9 oraz przenośnego emitera Doktora 😉 Myślę, że taki Borg z 29 wieku wiele wniósł do taktyki i uzbrojenia Voya. Jeszcze później 7 została zmuszona przez kolektyw do zrobienia wypadu do kolektywu pod groźbą asymilacji Voyagera. Tam też uzyskała sporo istotnych danych o Kolektywie. Zgodzę się natomiast, ze pojawienie się Królowej w Kolektywie również i mi burzy obraz jednolitego społeczeństwa, gdzie wszyscy mówią za jednego a jeden za wszystkich. Z tego jednak jak zrozumiałem Borg zawsze potrzebował jakiegoś przywódcy, który koordynowałby jego działanie ze światem zewnętrznym jako myślący dowódca a nie tylko jako bezmyślna maszyna. Ja zrozumiałem to w taki sposób, że on przekazywał myślami swoje intencje do Kolektywu a kolektyw pozwalał mu niejako na dalsze działania? No nie wiem. Jakkolwiek by to wytłumaczyć i jakby nie było to naciągane no to bardziej logicznie tego chyba wyjaśnić się nie da. Może chciano dodać więcej dramaturgii w pojedynku (zła choć nie do końca jak się okazało kiedy na prośbę 7 z 9 zlitowała się nad garstką uciekinierów podczas ataku i asymilacji ) Królowa vs Janeway feat. 7 of 9 😉 Czy też w pojedynku Królowa Borg vs Picard i Data, którego Królowa próbowała przekabacić na stronę Borga pokazując jemu czym są emocje oraz...seks. 😀 Z tej perspektywy przywódca Borga w postaci Królowej mógł również uciekać się do podstępu, perswazji, itp a nie tylko pod kątem czystej rozwałki 😀 . No tak ja to widzę. 😉

Eviva
    Participant

Logicznie rzecz biorąc w czasach VOY pewnie Flota już lepiej znała Borg i to też działało na korzyść "Kaśki i jej załogi na warpie"...Poza tym trudno się oprzeć refleksji, że Picardowi poszłoby równie dobrze, gdyby nie usiłował odgrywać gwiezdnego Ghandiego, a od razu normalnie wziął się do roboty, i to wszystkimi dostępnymi metodami.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 86 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram