Forum › Fantastyka › Star Trek › Star Trek XII
Tymczasem amerykańce już się cieszą i komentują.Myślę, że zasługuje na lepszą wersję. Przecież fabularnie czy scenariuszowo z pewnością nie są gorsze ani lepsze te filmy. Jako, że poziom i ciąg logiczny nigdy specjalnie w Star Trekach nie należał do priorytetów, to tu przynajmniej będzie fajerwerk wizualny i mam nadzieję, że fajne widowisko.
USS Vengeance to jednak jest jedno wielkie nieporozumienie. Bird of Pray zresztą też. To najobrzydliwsze projekty w historii ST.
Nie wszyscy się cieszą
Miałem na myśli Jam, że już oglądają.
ej nie gadaj BOP to całkiem sympatyczny okręt...ale fakt USS Vengeance to jakaś pokraka, zobaczymy jak się będzie na ekranie prezentować
Cóż zobaczyłem sobie "kamerę" ale i tak pójdę do kina bo na serio warto. Jedynce co mogę powiedzieć to: ŁAŁ! Film ma naprawdę rozmach bije na głowę poprzedni ale ma też skopiowane elementy z poprzedniego Treka Abramsa (motyw z wylotem z Tytana, zresztą jak zobaczycie to zrozumiecie), oraz elementy z TOS (SPOILER:Magiczna krew Khana, która ożywia Kirka.SPOILER Zresztą ma to być też taki motyw zażenowania i tani chwyt jak właśnie w TOS-owa kosmiczna "magia".).Co do samego USS Vengaence to jest to okręt stricte wojenny, więc kanciaste kształty spełniają swoją rolę jako dodatkowy pancerz, chociaż uchwyciłem jeden błąd w filmie: skalę okrętu w porównaniu do Entka. Znajomy jest wam screen z okrętami spotykającymi się twarzą w twarz, gzie Enterprise jest niewiele mniejszy od Vengeance, ale to gó***** prawda. Dajmy na to, że skala podana na Blue Ray w ST XI jest prawidłowa i Enterprise Abramsa jest 2 razy większy od orginalnego (orginał około 365 metrów) czyli o koło 700 metrów. W filmie Vengeance jest określony jako klasa Drednought 2,5 razy większy od Entka, czyli około 1500 metrów (LOL). Gdy ma zderzenie ze San Francisco to nagle jego rozmiar się jeszcze powiększa do możliwie 3 km.Ale poza tym film super i czuć w nim nutkę TOS.
Może i TOSowa, ale też przecież znana fanom nowej BSG :]
Dajmy na to, że skala podana na Blue Ray w ST XI jest prawidłowa i Enterprise Abramsa jest 2 razy większy od orginalnego (orginał około 365 metrów) czyli o koło 700 metrów.
Nowy Entek nie może mieć 700 metrów. W necie jest dokładne porównanie z którego wynika, że nówka jest po prostu przeskalowana. Analizowano też różne ujęcia - Entek po których chodzili robotnicy w trakcie budowy, wielkość ekranu na mostku (który można dokładnie wskazać z zewnątrz). Do tego w 2009 mieli problem z hangarem. Najpierw pokazali, że może pomieścić dziesiątki promów. Kiedy Pike opuszczał pokład, jego wahadłowiec zmieścił się w drzwiach "na słowo honoru". Tak na prawdę projekt zakładał długość około 366 metrów, czyli ciut więcej niż oryginał.
Analiza: Ex Astris Scientia
ej nie gadaj BOP to całkiem sympatyczny okręt
Może design sam w sobie nie jest kiepski. Ale to jest raczej Bird of Bee. Wygląda jak pszczoła.
A mnie zastanawia tylko jedno czytając te Wasze wyliczenia skale itd. Dokładnie podać długości okrętu to nie mogę ale przecież wraz z rozwojem techniki od czasów TOS do Generation i dalej okręty zyskiwały na wielkości z naturalnego postępu szeroko rozumianego rozwoju techniki. Każdy kolejny entek był większy i jak byśmy mieli się czepiać, i doszukiwać długości okrętów to muszę zauważyć że już to wszystko jest w nowych star trekach poknocone. Pamiętacie ST8 i zaprezętowanego wówczas nowego entka E. Picard podczas rozmowy z Lili kąkretnie określi ilość pokłądów oraz co najważniejsze że okręt ma prawie 700m długości. Generalnie chodzi mi o to, że poszli na żywiął w nowej serii ST i sklaowanie etc. można o kant .... rozbić przynajmniej jak zaczynamy to równać ze starą serią a i w nowych momentami wychodzi zbyt duży brak zainteresowania tą kwestią. Etek z TOS czyli i teoretycznie ten w nowej serii w sumie to z połowa ENT-E powinna być. Gdzieś tu mi się rzuciło 366m i to w sumie dość chyba trafna długość.Nie mniej jednak film się sprzeda bo właśnie trafi nie tylko do zagożałych fanów, którzy przywiązują wagę do małych szczególików i kanonu lecz, a może przede wszystkim do szerszej widownii, która film ten odbiera inaczej! A oto generalnie im chodzi. Film z rozmachem i fajerwerkami. Dobra, szybka akcja. Coś nowego dla staruszków Trekowych a przede wszystkim coś dla nowego pokolenia by przciągnąć ich do ST potem kolejno do STO no i zbić na tym wszystkim i marcę jaką jest ST kasy. hmmm end of line man 😛
Każdy kolejny entek był większy
[Geek mode: ON]
Nie każdy. E jest mniejszy od D. Może i ciut dłuższy, ale węższy i bardziej zbity.
[Geek mode: OFF]
http://thatguywiththeglasses.com/videolink...k-into-darkness (spoilery)
Generalnie z tego co czytam i słucham, to powtórka poprzednika - fajna akcja, ale trzeba wyłączyć mózg i zapomnieć, że to "trek".
W Zakopcu piszą, że to 'Akcja, przygoda, sci-fi' więc nie jest tragicznie 😛