Forum Fantastyka Star Trek Star Trek XII

Star Trek XII

Viewing 15 posts - 241 through 255 (of 256 total)
  • Author
    Participant

Marcus nie jest biologiem a specjalistką od uzbrojenia. Za to McCoy ma ręce chirurga i jako asysta doskonale się nadał. Bolączką Treka zawsze było, że spośród kilkuset osobowej załogi jako away team szło pół obsady mostka 😛 Mnie najbardziej boli transwarp beaming.

Eviva
    Participant

Fakt. To było idiotyczne. A Marcus wbiła mi się w pamięć jako biolog z oryginalnej linii czasowej - ale i tak uważam że posyłanie chirurga tam, gdzie powinien pójść inżynier, to kretynizm.

MarcinK
    Participant

Może zwracam uwagę na nieistotne dla innych szczegóły.
    Ale na tle innych blockbusterów, W ciemności jest naprawdę dobrze nakręconym filmem, miejscami kompozycje przywodzą na myśl Evangeliona.
    Dwa moim zdaniem najciekawsze zabiegi to Zoom na spadający statek i sposób kręcenia dialogów, gdzie ostrość koncentruje się na postaci która akurat coś mówi.

Q__
    Participant

Ja bym powiedział (powtarzając się w sumie), że nawet niezłe dialogi i monologi miewał (a raczej ich interesujące zaczątki, czy też urywki, które wyglądały na gotowe rozwinąć się w coś głębokiego, staroTrekowego, ale nigdy nie dostawały tej szansy, bo zaraz coś wybuchało). Było to z jednej strony powodem mojej stałej irytacji (bo ile razy można mieć nadzieję, że teraz dłużej pogadają i się zawieść), ale z drugiej strony widziałbym w tym sporą przewagę - rozczarowującej całościowo (głównie za sprawą finału, ale i paru wątków wcześniej*) - "dwunastki" nad standardowymi blockbusterami.

* Te torpedy z mrożonkami np.

MarcinK
    Participant

Trzynastka to już jest jakieś nieporozumienie, przypomina nieudany epizod serialu lub mało istotny spin off nie zwięczenie trylogii.
    Sceny akcji są nijakie, główny zły jest nijaki i nawet nie wysilają się żeby wyjaśnić czym właściwie jest ten obskurus którego używa.
    No i co się z Idrisem Elbą stało w Prime Timeline? Bo zakładamy że rozłam nastąpił wraz z przybyciem Narady i zniszczeniem Kelvina.

Q__
    Participant

przypomina nieudany epizod serialu

I zdaje się, że właśnie to się zwolennikom tego filmu (którego entuzjastą też nie jestem, choć parę scen z niego b. lubię) podoba - że po oskrobaniu z akcji (czy raczej jej wykrojeniu) wyjdzie z niego słaby - choć ładny wizualnie - epizod TOS...

No i co się z Idrisem Elbą stało w Prime Timeline?

Można sądzić, że stworzył nawet większą armię, tylko dłuugo nie miał okazji jej użyć. Pamiętasz odcinek VOY "The Swarm"?

Antychroniczny
    Participant

Być może było tak, że linia czasowa po ST XII "naprowadziła się" na tą właściwą linię czasu?

A jak tam z kolejnymi filmami ST?

Q__
    Participant

Być może było tak, że linia czasowa po ST XII "naprowadziła się" na tą właściwą linię czasu?

Zdaje się, że taki pomysł (acz miało się to dokonać nie samo, a za sprawą obu Kirków) leżał u podstaw leżącego 😉 do dziś gdzieś w paramountowskiej szafie scenariusza tworzonego w czasach, gdy Orci miał robić ST XIII.

A jak tam z kolejnymi filmami ST?

Jak dotąd w zamrażarce 😉 , choć pomysłów na nie sporo, może wręcz za dużo 😉 .

Antychroniczny
    Participant

Miał być film Quentina Tarantino, a nie ma.

A jaka w założeniu miała być wersja Orciego dokładniej?

Q__
    Participant

jaka w założeniu miała być wersja Orciego dokładniej?

Niewiele wiadomo... Zdaje się, że neoKirk miał się nie móc pogodzić ze śmiercią ojca i wziąć za naprawianie historii do spółki ze starszawym Kirkiem-prime, stąd na ekranie mieli brylować w tercecie Pine, Shatner i Hemsworth. Chodziły też niejasne plotki o możliwym występie Q (jako potencjalnego spiritus movens temporalnych zawirowań), i ew. jakichś innych aktorów/postaci (Picard? Sisko???) z XXIV-wiecznych serii.

Antychroniczny
    Participant

Myślę, że linia czasowa naprawiła się sama bez pomocy podróży w czasie.
    Akurat STXIII kończy się tam gdzie zaczynał się TOS (czy się dobrze mylę?)
    Te wszystkie różnice w mundurach, w wyglądzie statku to tylko szczegóły graficzne, scenografia.
    Gdy załoga DS9 cofnęła się do XXIII wieku, to zarówno Defiant i ich mundury powinny ulegnąć downgradeowi tak by wyglądały na lata 60te,

Q__
    Participant

Akurat STXIII kończy się tam gdzie zaczynał się TOS

TOS to lata 2265 - 2269 (TOS-z-TAS-em - 2265 - 2270), Beyond - rok 2263, choć - prawdę mówiąc - po mundurach sądząc, lepiej by było wtrynić ST XIII pomiędzy TOS+TAS a TMP.

Gdy załoga DS9 cofnęła się do XXIII wieku, to zarówno Defiant i ich mundury powinny ulegnąć downgradeowi tak by wyglądały na lata 60te,

Jak wiemy, tak się nie stało.

Antychroniczny
    Participant

TAS jest niekanonicznym serialem, który pozostał w fazie konceptu.
    W mojej rzeczyiwstości istnieje tylko TOS2 (Phase Two)
    Emitowany był w latach 80tych na TVP2

Q__
    Participant

Skoro na alternatywne rzeczywistości, i potencjalne byty, zeszło, można powiedzieć, że:

film Quentina Tarantino

...zwany potocznie Tarantino Trekiem, nawet nie istniejąc znajduje się w dobrym towarzystwie 😉 :
    https://esensja.pl/film/publicystyka/tekst.html?id=8167

Q__
    Participant
Viewing 15 posts - 241 through 255 (of 256 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram