Forum Fantastyka Star Trek Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Wyświetlanie 15 wpisów - od 841 do 855 (z 1,020 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Q__
    Uczestnik

Flashbones said

Disco nawet nie dorasta do ćwierć pięt ENTkowi. Gdyby powstało coś na poziomie ENT byłby bardzo szczęśliwy.

Dwakroć zgoda.

Cross said

ST DIS to jest to pierwszy i jedyny Star Trek do którego chwilami muszę się zmuszać.

Zazdroszczę Ci. Ja tak mam chwilami ze wszystkimi obecnymi Trekami (licząc PRO, LD, a nawet ORV), a z DSC i PIC - od dawna - permanentnie... ;]

Smok Eustachy said

Ent tak ale bez wojny temporalnej.

Dobrze zrobiona stanowiłaby szansę na gładkie połączenie przeszłości z przyszłością (obejrzyj fanowskiego Horizona, tego dokończonego, z USA), a nawet wielu przyszłości z wieloma przeszłościami, jak w DW.

Gdyby Michasi dali taki garnek na głowę to oceny Disco by się podniosły o 2 punkty na odcinek co najmniej.

Bo wtedy byłaby neurotyczną Mandalorianką na bakier z kodeksem, a nie oficerem GF? 😉

• Ta odpowiedź została zmodyfikowana 4 lata temu przez Piotr.
    Smok Eustachy
    Uczestnik

Można być oficerem w baniaku.

Flashbones
    Uczestnik

Otóż to, też właśnie powtarzam ST ENT. A co do ST DIS to jest to pierwszy i jedyny Star Trek do którego chwilami muszę się zmuszać. I bardzo mi się to nie podoba, ale nic nie poradzę.

To podziwiam, że dasz radę dalej oglądać ja darowałem sobie po 3 odc. 3 sezonu.

Ent tak ale bez wojny temporalnej.

Sezon z Xindi miażdży całe disco.

Cross
    Klucznik

Sezon z Xindi miażdży całe disco.

True.

Q__
    Uczestnik

True.

Very true, gdy wspomnimy "Twilight" i "E^2".

ps. Nowy zwiastun drugiej połówki obecnego sezonu DSC:
    https://trekmovie.com/2022/02/02/watch-star-trek-discovery-tv-spot-offers-hints-to-second-half-of-season-4/

Cross
    Klucznik

Ja tak mam chwilami ze wszystkimi obecnymi Trekami (licząc PRO, LD

Jeśli chodzi o LD, PRO, TAS to one mi jakoś lekko nie wchodzą, ale mi po prostu nie pasują zbytnio do Treka, bo same filmy animowane w ogóle lubię bardzo.

Q__
    Uczestnik

W wypadku TAS warto się przełamać. Jest jaki jest, ale chyba nigdzie w Treku nie dostaliśmy tyle eksploracyjnej, kosmicznej, magii co tam. Rysunki jednak dają możliwość pokazania pewnych rzeczy...

Q__
    Uczestnik
    Smok Eustachy
    Uczestnik

Co ten gościu pierniczy? Aby dotarła do mnie głebia jego przekazu zapuściłem sobie ten text po azerbejdżańsku.
    RLM widział?
    Wszedł na grupy na Fejsbuniu na których jest cenzura i ludzie mający coś do powiedzenia zostali pobanowani. Nosz kufnia.

• Ta odpowiedź została zmodyfikowana 3 lata przez Smok Eustachy.
    Q__
    Uczestnik

Z konkluzją się zgadzasz, czy nie, niesłuszne zarzuty rozjechał gładko...

Smok Eustachy
    Uczestnik

Nie doszłem jeszcze do konkluzji. Azerbejdżański słabo wchodzi.
    Przecież nikt mu prawdy na takich grupach nie napisze bo dostanie bana. Przecież za Murzyna są bany dlatego dyskusja na ten temat jest niemożliwa. Stąd nieudokumentowany jest a ja go nie będę oświecał bo nie chce mi się szukać przykładów, których i tak nie zrozumie.

Nasze rodzime skojarzenia z socrealem i jego środkami przekazu są hermetyczne.

Q__
    Uczestnik

Nasze rodzime skojarzenia z socrealem i jego środkami przekazu są hermetyczne.

Tylko, że Trek kojarzył się z nim od zarania - Lem o tym pisał (wiesz, bo przytaczałeś), ja o tym (przerobioną na artykuł) prelekcję miałem - to część jego DNA, że tak powiem. Chcąc udowodnić, że DISCO jest woke trzeba wskazać jego specyficzne, charakterystyczne, cechy wykraczające poza trekowy socrealizm, a wpisujące się w obecne nurty - i tu przychodzą mi tylko na myśl niekoherentna fabuła i nacisk na emocje... jeśli brać za dobrą monetę wyjaśnienia życzliwych krytyków, że faktycznie stoją za tym względny ideologiczne, a nie - widoczne również u twórców nowego Wiedźmina - lenistwo i przekonanie "gupi postpiśmienny widz i tak bzdur nie zauważy".

Smok Eustachy
    Uczestnik

Ab ovo o wokiźmie (nie mylić z wikizmem):

Warunkiem koniecznym do zaistnienia jest niska jakość inkryminowanej produkcji. Jak serial jest fajny to wszystko przechodzi.

Jak seria jest słaby to różne tam takie elementy są traktowane jako element propagandy. Jakby Michasia grała na poziomie Moffa Gideona to by nie było problemu, Gideon bowiem to menda gorsza niż Paździoch.

Mamy więc tu Michasię i inne elementy wyciągnięte z 4 liter jak wspomniany pocałunek.

Q__
    Uczestnik

A, jeśli uznać, że woke (w popkulturze) = postępowe treści + żenująca (minimum miejscami) forma (natomiast przy udanej formie treść mało kogo - niezależnie od światopoglądu - wzburzy)* to zgoda.

* Czyli przyjąć definicję praktyczną, bazującą na vox populi.

ps. Tymczasem DISCO wraca... Oto zdjęcia z odcinka "All In":
    https://trekmovie.com/2022/02/07/preview-star-trek-discovery-episode-408-with-new-photos-from-all-in/
    https://treknews.net/2022/02/07/preview-star-trek-discovery-408-all-in/
    https://blog.trekcore.com/2022/02/new-star-trek-discovery-408-photos-all-in/

Opis:

All In — Following a hunch, Captain Burnham tracks Book to an old haunt from their courier days and gets drawn into a high-stakes competition for a powerful weapon.
    Written by Sean Cochran.
    Directed by Christopher J. Byrne.

I powtórka trailera, który wrzucał Dreamweb (bo CBS...):

Dreamweb
    Uczestnik

Tak dla (miłej) odmiany - dość długa rozmowa z Emily Coutts. Bardzo bym sobie zresztą życzył, by w ślad za nią poszło zwiększenie jej roli w serialu.
    Przyznam szczerze, że nie wiedziałem iż rola w DISCO zainspirowała ją do coming-outu.

https://www.out.com/print/2022/2/08/how-star-trek-helped-discovery-star-emily-coutts-come-out

Wywiad jest zresztą zapowiedzią wydania magazynu Out poświęconego wyłącznie queerowym aktorom z DSC:
    out

Wyświetlanie 15 wpisów - od 841 do 855 (z 1,020 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram