Forum › Fantastyka › Star Trek › Star Trek: Discovery
Ten wątek odbudowy Federacji trochę Andromedą pachnie ... No ale może w końcu zapuszczą brodę.
Ciekawe swoją drogą jak by wyglądał Saru z brodą? Tak?
https://www.facebook.com/WHOTHSOTH/photos/a.1468331019853567/4087614137925229/
(NMSP.) 😉
Tu to wrzucę, bo nie wiem czy było:
_Cały_ nowy Trek zelżony
Było, jeszcze w sierpniu. Przy czym nawiasowo przyznać trzeba Drinkerowi, paradoksalnie, jedno - wybrał takie ujęcia z nuTreków, że jak ogląda się jego filmik bez głosu, nie słuchając komentarza, to wyglądają te kurtzmanowe produkcje, a raczej ich próbki, dobrze, zachęcająco, kinowo 😉 .
Swoją drogą, ja rozumiem że można neo-ST nie lubić, sam jestem doń nastawiony sceptycznie, zwłaszcza do DSC które uważam wciąż za najgorszą produkcję podpisaną tą nazwą (nawet biorąc pod uwagę wszystkie filmy). Ale nagrywanie dziesiątek filmików na ten temat, jak robi pewnych 2 czy 3 internautów, to już na lekką obsesję zakrawa. 🙂
Tzn. jeśli nagrywają żeby hejtować raz za razem w ten sam (czy b. podobny) sposób, to w istocie zakrawa to na zrodzony z obsesji nonsens. Natomiast jeśli każdy filmik jest - choćby w najbardziej* zjadliwo-nienawistnym sosie podaną - merytorycznie uargumentowaną recenzją odrębnego odcinka/serii/filmu, czy pogłębioną analizą innego ich aspektu, a przy tym między krytyką znajdą się i jakieś, choćby półgębkowe, pochwały tego, co akurat Abramsowi i jego następcom wyszło, to niech tam kręcą na zdrowie, IMHO 😉 .
* Oczywiście w pewnych granicach.
A propos hejtu pod zwiastunem 4 sezonu na kanale YT IGN-u 921 lajki i 841 dislajki...
Hejt na DISCO jest przesadzony zwłaszcza u nas gdzie jest powiązany z hejtem na to, że Trek niby stał się progresywny i lewicowych... Każdy kto oglądał TNG w TVP1 w piątki wie, że był taki zawsze. Trek i Diuna zrobiła ze mnie człowiek o lewicowe liberalnych poglądach i za to zawsze będą wdzięczny.
Hejt na DISCO jest przesadzony
Owszem. Przy czym to chyba pochodna quasi-religijnego stosunku sporej części z nas - fanów do ST. A, wiadomo, jak uczucia religijne, to i chęć by zaprowadzić bluźniercę/heretyka na stos, przynajmniej u niektórych.
zwłaszcza u nas gdzie jest powiązany z hejtem na to, że Trek niby stał się progresywny i lewicowych...
Przy czym znalazłaby się na dnie tego hejtu niemądrego podstawa do hejtu lepiej ukierunkowanego - że podaje swoje (i ogólnoTrekowe) ideały w formie, która zbyt często budzi wspomniane nienawistne reakcje, zamiast nimi niepostrzeżenie "zarażać".
Każdy kto oglądał TNG w TVP1 w piątki wie, że był taki zawsze.
To prawda 🙂 .
Trek i Diuna zrobiła ze mnie człowiek o lewicowe liberalnych poglądach i za to zawsze będą wdzięczny.
Trek miał na mnie identyczny wpływ, i też się z tego cieszę.
Diuna - widzę, że lepiej odrobiłeś lekcję (z) Leto II. Mnie tam ten mistycyzm wielkich rodów* i wielkich przeznaczeń, oraz bijące od bohaterów (i udzielające się nieletniemu czytelnikowi) poczucie sprawczości i elitarności ciągnąły w prawo (na znacznie wcześniejszym etapie mojego życia). Dopiero potem zrozumiałem dlaczego Paul odszedł na pustynię.
* Za lat dawnych przyjęło się zestawiać Herberta z Druonem, więc gdy to określenie pada, powracają z pamięci "Les Grandes Familles" tego ostatniego (u nas wydane jako "Potentaci").
Hejt na DISCO jest przesadzony
Wprost przeciwnie. Załagodny jest
Sądzę, że nie, i to z punktu widzenia interesów samych hejtujących. Gdyby chcieli grać na cancelację (jak kiedyś antyfani ENT-ka), to - IMHO - znacznie więcej by wskórali po prostu nie oglądając DISCO i nie robiąc szumu wokół niego swoimi recenzjami. Jak długo płacą za Paramount+ i robią Discovery (i reszcie nowych Treków) publicity CBS/P ma z nich korzyść (i może nawet z góry wlicza sobie w bilans taki segment widowni). A ta część z nich, która miesza do swojego hejtu politykę, w obecnej atmosferze polaryzacji może wręcz zachęcać twórców do wplatania w fabułę jeszcze mniej subtelnej lewicowości (na poziomie padającej z ekranu agitki czego DSC - co by o nim nie gadać - jeszcze nie przyniosło), zaś decydentów ze studia - jeśli również mają serce po lewej stronie - do zamawiania dalszych sezonów nawet wbrew kalkulacji ekonomicznej.
Discovery się nadaje tylko do pastwienia się nad nim i jest to cel sam w sobie. Można go oglądać było na Netflixie chyba. Na Netflixie oglądałem a na Paramouncie nie będę.
Na Netflixie oglądałem a na Paramouncie nie będę.
Obawiam się, że im wszystko jedno gdzie oglądasz byleś dziecięcinę płacił 😉 .
Trek i Diuna zrobiła ze mnie człowiek o lewicowe liberalnych poglądach i za to zawsze będą wdzięczny.
Trek miał na mnie identyczny wpływ, i też się z tego cieszę.
To jest nas trzech.