Podszedłem do jednej z konsol i wywołałem na nią systemy maszynowni. Kliknąłem kilka przycisków i zacząłem przeglądać odczyty energii w bateriach i reaktorze. Chciałem dokładnie sprawdzić wszystkie ważniejsze systemy.
Ogólnie wszystko działało mniej więcej mieliście 60% osłon i czujniki krótkiego zasięgu a także wizualne, uzbrojenie działało niemal w 100%, napędu warp oczywiście nie było ale silniki impulsowe działały normalnie.
-Dobrze panowie, zabawa rozkłada się tak: Wylądowaliśmy niewiadomo gdzie, bez reaktora, sensorów. Ma ktoś pomysł gdzie jesteśmy? Od razu mówię: Promu nie puszczę. Jeśli malcy tu są rozwalą prom a później nas.
Naukowy odpowiedział po chwili zastanowienia - Wiemy że przelecieliśmy przez korytarz pod przestrzenny więc mogliśmy pokonać odległość od kilku do kilkuset tysięcy lat świetlnych mogliśmy wylądować gdziekolwiek. - pierwszy poczekał aż skończy mówię i sam powiedział - Moim zdanie powinniśmy jak najszybciej uruchomić czujniki i znaleźć końcówkę tunelu to nasza najszybsza droga z powrotem - po czym popatrzył na mechanika i zapytał - kiedy będą czujniki dalekiego zasięgu - mechanik bez zastanowienia odpowiedział - moi ludzie już nad tym pracują jeśli nie pojawią się jakieś komplikacje za 4 godziny powinny być sprawne.
-A jeśli, dało by się zamaskować prom? Nie całkowicie ale choć trochę? Robaczki nie zauważyły by nas z dalekiego zasięgu i przede wszystkim ile by to trwało oraz czy ten prom można sterować zdalnie?
- Nie bardzo widzę możliwość aby zamaskować prom możemy jedynie zmniejszyć jego sygnaturę energetyczną ale i tak na nie wiele się to zda jeśli ktoś tutaj jest na pewno nas wykrył.
Taka bezczynność mnie dobijała. Zamierzałem pójśc do maszynowni. Przeszedłem się po pokładach, nie było żadnych śladów po wciągnięciu do korytarza. Tylko od czasu do czasu natrafiły się jakieś walające się paddy, kartki i tym podobne. W końcu dotarłem do drzwi maszynowni. Lekko wystawiłem nogę do przodu. Drzwi odsunęły się z sykiem
Poszedłem dalej. Teraz zauwarzyłem starszych "oficerów" to jest szefa i dwóch kadetów II klasy.-Czy może będziecie łaskawi mi powiedziec co z czujnikiami?
Wyświetlanie 15 wpisów - od 316 do 330 (z 713 w sumie)