Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › PBF - Chorąży Griffers
Okręt wyszedł z warp a moim oczom ukazał się transportowiec atakowany przez.... piratów. Na mojej konsoli wykonałem słaby skan.-Lecieć w ich kierunku.-Fazery namierzają cel.-Wywołać-Próbuję od minuty, nic.-Wysztrzel ostrzegawczo.
Piraci nie bawili sie w ostrzegawcze strzaly od razu ruszyli na ciebie i otworzyli ogien.USS Fierro Oslony 92% wyrzutnie przeladowaneFregata oslony 100% Wyrzutnie przeladowanePatrolowiec oslony 100%
Okrętem lekko zarzuciło.-Przednie torpedy wymierzyć w fregatę. Patrolowiec jest w zasięgu fazerów?-Jeszcze pare kilometrów.-Torpeda w fregatę. Jeśli patrolowiec bedzie w zasięgu strzelać bez rozkazu z fazerów. -Torpeda rozbłsyła chwilę po czym znikła pomiędzy okrętami. W tym samym momęcie patrolowiec wykonując iście diabelski taniec pomiędzy promieniami zatrzymał się tuż przed nami. Popełnił chyba jeden z najgorszych błędów w taktyce - Wystawił się na ogień wroga. Takiej okazji nie można było zmarnować. Najpierw lekkie cięcie z fazerów i ponowne cięcie na osłony. Patrolowiec zdążył jednak oddać strzał a później odleciał.
Uszkodzony patrolowiec schował się za sojuszniczą jednostką która prowadziła zmasowany ostrzał wystrzelona przez ciebie torpedy zostały wymanewrowane tak samo stało się z pociskiem piratów.Frachtowiec oddala się z pola walki po za zasięgiem broni za 2 tury.USS Fierro Osłony 87% wyrzutnie za 2 turyFregata osłony 100% Wyrzutnia za 2 turyPatrolowiec osłony 41%
-Dobrze skoncentrować ogień na fregacie. -Okręty wpruwały się w osłony w końcu rozbłysły osłony fregaty.-Spróbujmy jeszcze raz. Ognia! -Fregata zebrała z fazerów i zaczęła się powoli oddalać. Nagle o czymś pomyślałem.-Beta... jeśli usuniemy wszystkie systemy pomiarowe sondy oprócz czujników namerzających.... wypełnimy wolne miejsce wodorem z... naprzykład kolektorów bussarda.... i wystrzelimy ją we fregatę... i zdetonujemy powstanie wybuch mogący ją zniszczyć lub uszkodzić?
Centaur prowadził ogień a piraci zaczęli podążać za frachtowcem ostrzeliwując się z tylnego uzbrojenia patrolowiec krążył dookoła fregaty.Kiedy na zewnątrz okrętu panowało piekło android zastanowił się nad twoim pomysłem - To teoretycznie możliwe sir ale zajęło by to zbyt dużo czasu po za tym dane były by najprawdopodobniej nie dokładne z powodu ograniczeń nałożonych na tego typu symulacje musiałbym przeprowadzić odpowiednie testy w maszynowni aby ustalić moc i zasięg takiego ładunku a także jego wpływ na osłony i poszczególne rodzaje pancerza - kiedy android skończył przemowę niemal cała załoga mostka zapomniała o symulacji patrząc na niego.Frachtowiec kontakt z piratami 1 tura. Osłony 11% lekkie uszkodzenia poszycia.USS Fierro Osłony 83% wyrzutnie za 1 turęFregata osłony 91% Wyrzutnia za 1 turęPatrolowiec osłony 42%
-Wiesz... po symulacji... możemy nad tym popracować ale narazie.. czego się patrzycie? Dupki nam zwiewają! Mamy teraz szansę. Kurs pościgowy. -Podczas gdy piraci lecieli w kierunku trasportowca, i nagle dostałem przebłysku... pamieć fotograficzna? Constitution pchany promieniem trakcyjnym promu w atmosferę planety.-Deflektor jest w tej symulacji?-Jest.-Ustawić na odpychanie.-E...-Odpychanie!-Tak jest.-Ile ten patrolowiec ma ton metrycznych?-Z 90 tysięcy-Panie Beta czy ten okręt może przepchać wiązką trakcyjną patrolowiec na fregatę? -Android lekko się zamyślił.-Myślę że tak sir. Z tak małymi osłonami możemy wykonać zaradczy "Manewr Picarda" w tym że okrętu nie zatrzymamy a wyrzucimy. Nawet jeśli nie trafimy we fregatę... patrolowiec zostanie uszkodzony. A Frachtowcowi nic się nie stanie. Jeśli mogę usiąść w fotelu operacyjnym... odpowiednie obliczenia wykonam w 42 i 23 setnych sekund. -Podczas gdy załoga ni w ząb nie rozumiała co powiedział android ja powiedziałem:-No panowie, przesiadka.
Po chwili Centaur wskoczył na ułamek sekundy w warp aby pojawić dokładnie koło patrolowca i popchnąć go na fregatę załoga fregaty nie spodziewała się czegoś takiego i manewr udał się całkowicie.Osłony obu okrętów zderzyły się ze sobą a po chwili oddaliły się od siebie ale to starczyły osłony fregaty zostały obniżone a patrolowiec stracił je całkowicie tylko pole SIF ochroniło go przed uszkodzeniami poszycia.Osłony 12% lekkie uszkodzenia poszycia.USS Fierro Osłony 81% wyrzutnie przeładowaneFregata osłony 59% Wyrzutnia przeładowanaPatrolowiec osłony 0% SIF 11%
Tych z fregaty chyba zamurowało.-Jedna we fregatę. -torpeda weszła w osłony fregaty jak w masło. -Teraz fazery w patrolowca. -SIF już na nic mu się nie zdał fazery uderzyły w poszycie. Ci z fregaty odzyskali przytomność i ponownie zaczęłą się strzelanina z tym że fregata podchodziła już z większym zapasem niż dawniej.-Fazery w patrolowca. Torpeda we fregatę. -Kolejny rozbłysk dość duży by sądzić że torpeda trfiła tam gdzie miała trafić. No dobrze musimy odciągnąć ich od patrolowca. OGIEŃ ZAPOROWY!
Pancerz patrolowca nie był zbyt wytrzymały o czym świadczyło to że na jego żółtym kadłubie pojawiły się czarne pasy piraci woleli nie ryzykować i Fregata łapiąc patrolowiec wskoczyła w warp wcześniej ostrzeliwując twój okręt.Walka była skończona a symulacja zakończyła się.
Pochwaliłem załegę. Kontynowaliśmy naprawy i montownie nowych systemów. Nic się nie działo oprócz tego iż przybyła reszta personelu medycznego i psychologa. A data wylotu zbliżała się bardzo szybko. W ostatni dzień wszystko było na ukończeniu. Dzień zaczął się jak co dzień, razem z doktorem poszedłem do mesy na szklaneczkę.
- Nie dane wam było wypić spokojnie kiedy połączył się z tobą pierwszy i powiedział - Kapitanie mamy rozkazy opuścić dok i pobrać zaopatrzenie naszą misją będzie najwyraźniej zaopatrywanie posterunków lub przekaźników podprzestrzennych najwyraźniej jakiś goguś stwierdził ze starczy nam napraw resztę mamy robić po drodze.
-No cóż doktorze proszę iść do ambulatorium i poczekać na pierwszego pacjęta. -Dopiłem to co zostało w szklance i poszedłem na mostek.-Wychodzimy z doku. Uruchomić silniki impulsowe i lecimy po to "potrzebne" zaopatrzenie. -Okręt wysunął się z doku i skierował się do stacji załadunkowej.
Przed wami był w kolejce jeszcze świeżo ukończony Defiant po 20 min skończył pobierać zaopatrzenie i przyszła kolej na was.W ładowniach pojawiły się komponenty potrzebne do dokończenia napraw zaopatrzenie a w magazynach torpedy łącznie trwało to jakieś 30min.Kiedy wszystko było załadowane i sprawdzone byliście gotowi do drogi.