Firefly

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 87 total)
  • Author
    Participant

Toreth
    Participant

Ja 🙂 Wczoraj, razem z miejscowymi trekkies, poszliśmy na ST XI do IMAX-a (tak, HK to ma refleks), a przed seansem objadaliśmy się tajskim żarciem i plotkowalim, a temat Firefly'a padł pod kątem: "jak ci się podoba ST, to spodoba ci się i FF". Właśnie dziś postanowiłam zobaczyć co to... męczę drugi odcinek i kompletnie nie rozumiem tych zachwytów. Żadna rewelacja 😕 Wątpliwe, bym kontynuowała.

Lo'Rel
    Participant

I ja znam Firefly znam tylko z tytułu...

Piotr
    Keymaster

No to będzie zbiorowy stosik... ;>Ale porównanie ST do Ff to jakaś pomyłka, Toreth. Ktoś Cie w błąd wprowadził.

Toreth
    Participant

To nie było porównanie, tylko stwierdzenie (kilku osób), że jeśli ktoś lubi ST, to powinien polubić FF. Skąd taki wniosek - nie wnikałam, bo nie mnie to mówiono.

Lakme
    Participant

Jest tu ktoś jeszcze, kto nie zna Firefly'a 😀

Może i herezje sieję - ale nawet nazwa mi w ucho nie zapadła ....

??

Piotr
    Keymaster

Firefly to taki western sci-fi. Serial krótki, bo FOX go skasował, ale jego postacie, ich relacje i świat, w którym żyją, czynią go czymś nieprzeciętnym. Obejrzyjcie, najgorsze co może się stać, to że Wam się nie spodoba. To tylko 14 odcinków.

Silver Phoenix
    Participant

Fakt, złe to nie było... A temat przewodni do dziś mi się pałęta po wszelkiego rodzaju nośnikach. ;)Drugi raz bym go nie obejrzał, ale tego jednego podejścia nie żałuję (w przeciwieństwie do DS-9 :P).

Aquenral
    Participant

Tak się składa, że Serenity kiedyś-tam oglądałem, ale nie pamiętam nic poza Summer Glau ^^'

Cross
    Keymaster

Jest tu ktoś jeszcze, kto nie zna Firefly'a 😀

Ja też nie znam, choć mi go już kiedyś polecano.

The D
    Participant

Ale porównanie ST do Ff to jakaś pomyłka, Toreth. Ktoś Cie w błąd wprowadził.

W FF jak w większości treka mamy wyraźny podział na dobrych i szlachetnych i złych, podstępnych itd, Ale to raczej konsekwencja zapożyczeń westernowych niż inspiracji Star Trekiem.

Flashbones
    Participant

Firefly to taki kosmiczny western, "Dziki Zachód" na innych planetach, a to naprawdę dobrze wypadło i szkoda że był tylko jeden sezon.

Coen
    Participant

Bo serial był trochę za inteligentny dla większości ludzi, np większość nie rozumiała czemu niema żadnych efektów dźwiękowych w próżni...

r_ADM
    Participant

Bo serial był trochę za inteligentny dla większości ludzi

Litosci...

The D
    Participant

Są w Firefly odcinki bardzo westernowe (jak choćby przezabawny "Jaynestown", są i bardziej sci-fi ("Out of fuel", "Objects in space"), a większość jest gdzieś po środku.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 87 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram