Diuna

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 137 total)
  • Author
    Participant

https://pbs.twimg.com/media/E7Vy5dxXEAAEPmY?format=jpg&name=small

Q__
    Participant

Całkiem trafnie nam to Wilq podsumował, ale lepiej - zamiast się krytyką filmowo-literacką bawić - niech się za walkę z inwazją lagunów weźmie. W końcu po coś tę pelerynkę nosi... 😀 😉

MarcinK
    Participant

Ktoś trafnie zauwazył ze to będzie reebot filmu lyncha nie adaptacja

Q__
    Participant

Cusz... W wypadku "Solaris" Soderbergha (też?) tak było...

MarcinK
    Participant

W wypadku "Solaris" Soderbergha (też?) tak było...

Czy ja wiem? Ocean chyba bardziej książkowy był

Q__
    Participant

Co to za książkowy Ocean, bez całej tej obudowy naukowej? Poza tym patrz na co idzie nacisk w wątkach ludzkich, na dołożone ziemskie wstępy, na zakończenie...

MarcinK
    Participant

Poza tym patrz na co idzie nacisk w wątkach ludzkich, na zakończenie...

Muszę sobie odświeżyć, bo w sumie poza oceanem to pamiętam że żonka gorętsza w wersji 2002 była

Q__
    Participant

Odśwież. Mimo wszelkich wad, jeden z lepszych filmów SF, jakie powstały po roku 1999, w chudych latach pomatrixowych*.

* Wybrałem jako ramę głośniejszy tytuł, choć być może postexistenzowych byłoby ściślejszym terminem.

Q__
    Participant

Najwidoczniej jedno stuprocentowo łączy wersję V. z wersją L. - tu też sporo wycięto:
    https://www.antyradio.pl/Filmy-i-seriale/Filmy/Jason-Momoa-chcialby-zobaczyc-6-godzinna-wersje-filmu-Diuna-48232

Q__
    Participant

O mniej znanej powieści autora "Diuny", zatytułowanej "Rój Hellstroma":
    https://esensja.pl/ksiazka/recenzje/tekst.html?id=31475

Pleiades
    Participant

Słuchajcie, w najbliższą sobotę idę z mężem na Diunę, bo nam kupił bilety.... Książki nie znam (ktoś mnie bardzo skutecznie kiedyś zniechęcił), znam ekranizację z lat 80', czego się spodziewać to nie wiem. Idę jako świeżynka, naprawdę 😀

Q__
    Participant

Książki nie znam (ktoś mnie bardzo skutecznie kiedyś zniechęcił)

Sięgnij, klasykę warto znać, choćby po to, by wyrobić sobie o niej zdanie. (Choć prywatnie uważam, że tom drugi - "Mesjasz..." - lepszy jest od pierwszego. Niemniej, trudno czytać go bez znajomości poprzednika.)

Pleiades
    Participant

Byłam, widziałam...
    Powiem tak, byłam tak sobie nastawiona na film, bo, jak mówię, ktoś mnie kiedyś skutecznie do Diuny zniechęcił... Ale poszłam, bo mężowi zależało, żebym też obejrzała.
    I się zakochałam <3 Przecudowna realizacja, wspaniała muzyka no i przede wszystkim niesamowity klimat! Wszystko w równym tempie, nie było takich typowych zagrań hollywoodzkich w stylu akcja za akcją, wszystko zrównoważone. Wspaniale poprowadzona historia! No i oczywiście Timothee w roli tytułowej, jakiż on jest śliczny! A ta rola pasuje do niego jak ulał!
    Ja bym powiedziała 9/10, cudowne wrażenia, i to jeszcze w kinie gdzie fotele drżały na odgłos silników statków 🙂
    No po prostu polecam z głębi serca!

Q__
    Participant

A jak by wypadło porównanie z wersją Lyncha?

Pleiades
    Participant

A jak by wypadło porównanie z wersją Lyncha?

Lyncha ledwo przełknęłam kilka(naście?) lat temu. Za trudne to było dla mnie, zwłaszcza ciągłe odniesienia do myśli bohaterów. Teraz jest o wiele lepiej, nowa Diuna przemówiła do mnie i _może_ nawet za książki się wezmę. Ale naprawdę, jestem tą nową Diuną zachwycona!

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 137 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram