Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka UE za....Czy przeciw?

UE za....Czy przeciw?

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 221 total)
  • Author
    Participant

Że słucham cię? Rekolonizować kontynent? Zastanów się co piszesz a potem dopiero pisz.

To dokładnie przemyślana koncepcja. Czy sądzisz, że typowy mieszkaniec Afryki woli biegać z oszczepem i polować na gazele? Każdy normalny człowiek chce żyć na jak najwyższym poziomie, i tak się akurat składa, że to „cywilizacja białego człowieka” (proszę nie posądzać mnie o rasizm) reprezentuje ten poziom. Mieszkańcy Afryki nie są widać na tyle rozwinięci by sami mogli wprowadzić nasze standardy na swoim terenie, więc wypadałoby im pomóc, jeśli oczywiście oni się na to zgodzą. Nie wiele jest bowiem krajów w Afryce, gdzie panuje wolność i dobrobyt. Jeśli Europejczycy (Amerykanie) przejęliby władzę w kilku krajach, to na pewno sytuacja by się poprawiła. Oczywiście nie byłaby to pomoc darmowa, ale przyniosłaby obu stronom wyraźne korzyści. My mielibyśmy dostęp do ich taniej siły roboczej i zasobów naturalnych, a oni miejsca pracy i wyższy poziom życia. Oczywiście aby uniknąć manipulacji gospodarczych wszystkim powinny się zająć głównie prywatne firmy, ale i tak obecny poziom takich przekrętów w Afryce jest znacznie wyższy.

Tyle że kapitaizm nie jest utopią i dlatego jest niemoralny a takiego systemu nie mogę popierać.

A co sądzisz o anarchii, tyle, że takiej w której ludzie się nie zabijają i nie kradną?

A nie są płacone przez pracodawców? Czyli najbiedniejszych to nie dotyczy.

Dotyczy to wszystkich pracujących, ponieważ składki są potrącane z tego co zarobi każdy pracownik. Jeśli dostałby na rękę 1000 zł to po potrąceniu składek dostanie np. 700 zł (optymistyczne założenie).

Thengel
    Participant

To[...] wyższy. 

Bzdury gadasz! Afrykańczycy nie mają państw tylko mają terytoria plemienne i właśnie przez Europejczyków jest tak niespokojnie. Oni podzielili Afryjkę na sztuczne państwa! Piszesz o zasobach naturalnych i sile roboczej przecież piszesz poprostu o wyzysku! I twoja fikcja o wyższości kultury bałych. Wprowadzanie Europejczyków do innego świata jest bzdurą! Myślisz że czemu w krajach arabskich nie ma demokracji? Bo to inna kultura i to powie ci każdy socjolog!

A co sądzisz o anarchii, tyle, że takiej w której ludzie się nie zabijają i nie kradną?

Ale o takiej anarchii w której ludzie sobie pomagają. Za taką jestem za.

Dotyczy to wszystkich pracujących, ponieważ składki są potrącane z tego co zarobi każdy pracownik. Jeśli dostałby na rękę 1000 zł to po potrąceniu składek dostanie np. 700 zł (optymistyczne założenie).

Rzeczywiście.

Warp_10
    Participant

Piszesz o zasobach naturalnych i sile roboczej przecież piszesz poprostu o wyzysku!

tyle ze w ten sposob Afrykanczycy nie umieraliby z glodu,

co jest bardziej moralne ?

I twoja fikcja o wyższości kultury bałych. Myślisz że czemu w krajach arabskich nie ma demokracji? Bo to inna kultura i to powie ci każdy socjolog!

polityczna poprawnosc...

u kogo jest lepiej kazdy widzi...

zreszta kultura ktora dyskryminuje np. ze wzgledu na plec to nie kultura

Ixion
    Participant

Bzdury gadasz! Afrykańczycy nie mają państw tylko mają terytoria plemienne i właśnie przez Europejczyków jest tak niespokojnie. Oni podzielili Afryjkę na sztuczne państwa! Piszesz o zasobach naturalnych i sile roboczej przecież piszesz poprostu o wyzysku! I twoja fikcja o wyższości kultury bałych. Wprowadzanie Europejczyków do innego świata jest bzdurą! Myślisz że czemu w krajach arabskich nie ma demokracji? Bo to inna kultura i to powie ci każdy socjolog!

Czy gdybyś był Afrykańczykiem to chciałbyś kontynuować tradycje plemienne, czy stworzyć nowe, sprawne państwo?

Lepiej być wyzyskiwanym niż umierać z głodu i chorób, które medycyna potrafi całkowicie wyleczyć. Z resztą może by zapytać samych Afrykanów o zdanie. Poza tym z takiego „wyzysku” mieliby szansy się uwolnić po pewnym czasie, a z obecnej sytuacji nie mają wyjścia.

Kultura arabska jest zupełnie inna od Afrykańskiej. Arabowie byli w stanie stworzyć potężne imperia w których ludziom żyło się dobrze i dostatnio, kilka razy w historii to oni tworzyli elitę naukową świata. W Afryce coś takiego nigdy się nie udało, dlatego uważam, że nasza cywilizacja powinna zwiększyć swoje oddziaływania na tym kontynencie.

Ale o takiej anarchii w której ludzie sobie pomagają. Za taką jestem za.

A jeśli każdy troszczyłby się tylko o tego, o kogo chce?

Thengel
    Participant

Czy gdybyś był Afrykańczykiem to chciałbyś kontynuować tradycje plemienne, czy stworzyć nowe, sprawne państwo? 

Lepiej być wyzyskiwanym niż umierać z głodu i chorób, które medycyna potrafi całkowicie wyleczyć. Z resztą może by zapytać samych Afrykanów o zdanie. Poza tym z takiego „wyzysku” mieliby szansy się uwolnić po pewnym czasie, a z obecnej sytuacji nie mają wyjścia. 

Kultura arabska jest zupełnie inna od Afrykańskiej. Arabowie byli w stanie stworzyć potężne imperia w których ludziom żyło się dobrze i dostatnio, kilka razy w historii to oni tworzyli elitę naukową świata. W Afryce coś takiego nigdy się nie udało, dlatego uważam, że nasza cywilizacja powinna zwiększyć swoje oddziaływania na tym kontynencie. 

Nie wiem co bym chciał będąc Afrykańczykiem ale prawdopodobnie to pierwsze. W Afryce również powstawały prężne państwa np. Zulu czy Pigmejów. Problemem Afryki są sztucznie narzucone przez Europejczyków państwa. Tak poza tym mały twór szybciej się rozwija gdyż łatwiej nim zarządzać etc.

A jeśli każdy troszczyłby się tylko o tego, o kogo chce?

Oczywiście. Ale gdyby ludzie byli wrażliwi na cierpienie.

tyle ze w ten sposob Afrykanczycy nie umieraliby z glodu, 

co jest bardziej moralne ? 

Jak wiemy ludzie umierali bo harowali w fabrykach przez 12h i dostawali marne grosze za pracę (rewolucja przemysłowa) i taka sytuuacja by się powtórzyła.

polityczna poprawnosc... 

u kogo jest lepiej kazdy widzi... 

zreszta kultura ktora dyskryminuje np. ze wzgledu na plec to nie kultura

Slucham? A w Europie się nie dyskryminuje? Takie poglądy nie waham się powiedzieć są po prostu hitlerowskie. Niższość kultury... Ech.....

Warp_10
    Participant

Slucham? A w Europie się nie dyskryminuje?

Europa tez jest cofnieta 😛

pewnie ze sie dyskryminuje, ale jest dyskryminacja i dyskryminacja [niemylic z rowni i rowniejsi :PPP]

Takie poglądy nie waham się powiedzieć są po prostu hitlerowskie.

przeciez nie mowie, ze mozna im z tego powodu skopac tylki

mam sklonnosc do uznawania kultur opierajacych sie calkowicie na religji za nizsze 😛

mamy tu niemal problem Pierwszej Dyrektywy

narzucic im wlasny system czy patrzec jak sie kamienuja, bo jakas durna ksiazka im kaze [albo oni ja tak interpretuja] ?

Thengel
    Participant

przeciez nie mowie, ze mozna im z tego powodu skopac tylki 

mam sklonnosc do uznawania kultur opierajacych sie calkowicie na religji za nizsze

mamy tu niemal problem Pierwszej Dyrektywy 

narzucic im wlasny system czy patrzec jak sie kamienuja, bo jakas durna ksiazka im kaze [albo oni ja tak interpretuja] ?

Ekhm.. o jakiej książce móimy? Bo ja znam cztery wielkie Święte Księgi: Biblia, Talmud, Koran i Kojiki. A jakoś nie zauważyłem żeby jakieś państwo (nie mówię o pańśtwach muzułmańskich tylko o rdzennie afrykańśkich) wyznawało wiarę zapisaną w takiej Księdze. Wiesz twoja przewspaniała kultura europejska również opierała się całkowicie na religii. I bez tej religii chodził byś właśnie łowić ryby oszczepem a nie siedział przed kompem. Z punktu widzenia tamtych kultur jest dokładnie tak samo gdy patrzą na kulturę europejską.

Warp_10
    Participant

Ekhm.. o jakiej książce móimy?  A jakoś nie zauważyłem żeby jakieś państwo (nie mówię o pańśtwach muzułmańskich tylko o rdzennie afrykańśkich) wyznawało wiarę zapisaną w takiej Księdze. 

Koran

mowilem o stanie Nigerji w wiekszosci zamieszkanym przez muzulmanow (przez co oni stanowia w nim prawo) w ktorym nie tak dawno skazano kobiete podejrzana o zdrade na ukamienowanie (z tego co wiem interweniowal rzad federalny pod presja Amnesty International)

Wiesz twoja przewspaniała kultura europejska również opierała się całkowicie na religii.

bylo takie cos jak reformacja, pozatym zawsze istnial rozdzial miedzy wladza swiecka i duchowa, wcale nie opierala sie calkowicie na religji

Ixion
    Participant

Nie wiem co bym chciał będąc Afrykańczykiem ale prawdopodobnie to pierwsze. W Afryce również powstawały prężne państwa np. Zulu czy Pigmejów. Problemem Afryki są sztucznie narzucone przez Europejczyków państwa. Tak poza tym mały twór szybciej się rozwija gdyż łatwiej nim zarządzać etc.

A ja, jako każdy chcący się rozwijać i żyć w lepszych warunkach wybrałbym to drugie.

Państwa Zulusów i Pigmejów miały najwyżej znaczenie regionalne, a o nauce czy literaturze tych plemion nie można powiedzieć, by wpłynęły na losy świata.

Gdyby nie było państw w Afryce, to plemiona walczyłyby ze sobą o terytorium i byłoby tak jak obecnie, albo jeszcze gorzej. Poza tym plemiona nie rozwijają się szybko, bo wymiana idei między ludźmi jest ograniczona, ze względu na ich niewielką liczbę.

Oczywiście. Ale gdyby ludzie byli wrażliwi na cierpienie.

A jak by byli tacy, jak są obecnie?

Trzeba po prostu pokazać co oferuje nasz system, co oferuje ich system i zapytać który chcą wybrać. Jeśli wybiorą swoją plemienną kulturę, to musielibyśmy to zaakceptować, ale jestem przekonany, że w większości wybraliby naszą, ponieważ jest lepsza (żyje się w niej na wyższym standardzie). Jeśli ktoś zwróciłby się do nasz o pomoc (np. chrześcijanie prześladowani w Sudanie przez muzułmanów), to powinniśmy im pomóc.

Thengel
    Participant

Państwa Zulusów i Pigmejów miały najwyżej znaczenie regionalne, a o nauce czy literaturze tych plemion nie można powiedzieć, by wpłynęły na losy świata. 

Gdyby nie było państw w Afryce, to plemiona walczyłyby ze sobą o terytorium i byłoby tak jak obecnie, albo jeszcze gorzej. Poza tym plemiona nie rozwijają się szybko, bo wymiana idei między ludźmi jest ograniczona, ze względu na ich niewielką liczbę.

Ale czy naprawdę musiały być imperiami na skalę światową? Nie. Ważne że stworzyli własne pręzne państwa. Nie walczyłyby ze sobą o terytorium bokażde plemie ma dla siebie wystarczająco dużo miejsca. To Europejczycy stworzyli zwyczaj że jedno plemię ma panować nad drugim!

A jak by byli tacy, jak są obecnie?

To by była d**. I tyle 🙂

Trzeba po prostu pokazać co oferuje nasz system, co oferuje ich system i zapytać który chcą wybrać. Jeśli wybiorą swoją plemienną kulturę, to musielibyśmy to zaakceptować, ale jestem przekonany, że w większości wybraliby naszą, ponieważ jest lepsza (żyje się w niej na wyższym standardzie). Jeśli ktoś zwróciłby się do nasz o pomoc (np. chrześcijanie prześladowani w Sudanie przez muzułmanów), to powinniśmy im pomóc.

Wybraliby swoją plemienną kulturę. To tak jakby ci zaproponować życie w Chinach. Rozwijający się kraj i za kilka lat będzie nim prawdopodobnie lepiej niż Europie. Wątpię żebyś przyjął tą propozycję. Czemu? Bo to inna kultura!

bylo takie cos jak reformacja, pozatym zawsze istnial rozdzial miedzy wladza swiecka i duchowa, wcale nie opierala sie calkowicie na religji

To proponuję przstudiować historię Europy. Zaraz jaka reformacja? Luter, Kalwin, Hus? Nie wiem co to ma do rzeczy.

Warp_10
    Participant

Wybraliby swoją plemienną kulturę. 

smiem watpic, ale jesli tak to po pewnym czasie by wymarli, albo nauczyli organiczac rozmnazanie

To proponuję przstudiować historię Europy. Zaraz jaka reformacja? Luter, Kalwin, Hus? Nie wiem co to ma do rzeczy.

chodzi o to ze ktos wtedy zaczal kwestionowac kretynski system religijny, a jesli ktos kwestionuje i podaje argumenty to znaczy ze mysli, natomiast tacy na przyklad muzulmanie maja problemy ze zrozumieniem ze ktos moze w ogole nie wierzyc w boga

Thengel
    Participant

smiem watpic, ale jesli tak to po pewnym czasie by wymarli, albo nauczyli organiczac rozmnazanie 

?? Bo co byś ich pozabijał? Nie rozumiem.

chodzi o to ze ktos wtedy zaczal kwestionowac kretynski system religijny, a jesli ktos kwestionuje i podaje argumenty to znaczy ze mysli, natomiast tacy na przyklad muzulmanie maja problemy ze zrozumieniem ze ktos moze wogole nie wierzyc w boga

A np. tacy ludzi jak ty powinni się zamknąć! Proszę moda o zajęcie się tamtym postem bo jest obraźliwi.

Piotr
    Keymaster

Trzy rzeczy:

1. Spojrzcie na temat tej dyskusji. ;> Sugeruje zalozyc nowy jesli chcecie debatowac o religii.

2. Thengel, trzymaj nerwy na wodzy, bo Twoja mloda krew znowu zaczyna wrzec. 😉

3. Warp, nie baw sie w uogolnianie, bo mowienie o czyjejs religii to stapanie po cienkim lodzie, uwazaj co mowisz.

Ixion
    Participant

Ale czy naprawdę musiały być imperiami na skalę światową? Nie. Ważne że stworzyli własne pręzne państwa. Nie walczyłyby ze sobą o terytorium bokażde plemie ma dla siebie wystarczająco dużo miejsca. To Europejczycy stworzyli zwyczaj że jedno plemię ma panować nad drugim!

No nie wiem, czy te państwa były prężne jeśli dały się pokonać Anglikom czy innym kolonizatorom. Poza tym czy uczymy się w szkole o historii tych państw, ich literaturze czy kulturze? Nie, ponieważ były nieistotne w porównaniu z osiągnięciami cywilizacji europejskiej.

Terytorium może być lepsze lub gorsze. Jeżeli plemię A żyje na żyznej ziemi, a plemię B na trochę gorszej, a w pobliżu nie ma wiele dobrej gleby, to bardzo prawdopodobne jest, że B zaatakuje A. Poza tym jeśli plemię zacznie się rozrastać, to będzie potrzebować nowych terenów, co może spowodować ekspansję i konflikty.

To by była d**. I tyle

A jeśliby stworzyć socjalizm z ludźmi takimi jak obecnie?

Wybraliby swoją plemienną kulturę. To tak jakby ci zaproponować życie w Chinach. Rozwijający się kraj i za kilka lat będzie nim prawdopodobnie lepiej niż Europie. Wątpię żebyś przyjął tą propozycję. Czemu? Bo to inna kultura!

Chiny to państwo totalitarne, komunistyczne, w którym nikt kto oczekuje wolności nie chciałby żyć. Ale inna kultura nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli jednak w Chinach panowałaby wolność i poziom życia byłby wyższy niż w Europie, to niewykluczone, że bym się tam przeniósł.

Thengel
    Participant

2. Thengel, trzymaj nerwy na wodzy, bo Twoja mloda krew znowu zaczyna wrzec. 

Jescze nie widziałeś jak może wrzeć krew 😈

No nie wiem, czy te państwa były prężne jeśli dały się pokonać Anglikom czy innym kolonizatorom. Poza tym czy uczymy się w szkole o historii tych państw, ich literaturze czy kulturze? Nie, ponieważ były nieistotne w porównaniu z osiągnięciami cywilizacji europejskiej. 

Zulusi dwukrotnie pokonali Anglików (nie mając broni palnej!). Ale w końcu musieli ulec pod przewagą liczebną i uzbrojenia. A władca Bugandy (chuba tak się nzywało to państwo Pigmejów) nie był pod władzą Anglików. A czy uczysz się w szkole o pismach Konfucjusza? Czytasz japońską poezję?

A jeśliby stworzyć socjalizm z ludźmi takimi jak obecnie?

To by było niezbyt fajnie 🙂 Żeby nie powiedzieć dosadniej....

Chiny to państwo totalitarne, komunistyczne, w którym nikt kto oczekuje wolności nie chciałby żyć. Ale inna kultura nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli jednak w Chinach panowałaby wolność i poziom życia byłby wyższy niż w Europie, to niewykluczone, że bym się tam przeniósł.

Tak tylko że tam nigdy nie było wolności w europejskim rozumieniu.

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 221 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram