Forum Fantastyka Star Trek Trekowe gatunki a narody Ziemi

Trekowe gatunki a narody Ziemi

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 65 total)
  • Author
    Participant

temat był już gdzieś poruszany ale nie mogę go znaleźć 🙁

przemyślenia pochodzą ze startrek.pl

ale i tak myślę że to ciekawy temat do trekowych dyskusji

- Federacja - amerykanie; zawsze podkreślają swoją wielokulturowość,

mają bardzo skomplikowany system rządów.

- Klingoni - japończycy; znani ze swojego honoru

gotowi oddać życie przy każdej okazji.

(choć był odcinek DS9 w którym Klingon grający na bałałajce 😉 w barze Quarka

zdecydowanie bardziej przypominał mi rosjanina).

- Romulanie - brytyjczycy; izolują się od reszty galaktyki,

są nacjonalistami, z oddali często decydująco wpływają na międzyplanetalną sytuację polityczną,

są blisko spokrewnieni z Wulkanami,

którzy z kolei są jednym z fundamentów Federacji.

- Kardasjanie - francuzi; mają złożoną historię polityczną,

zakładają kolonie (traktują Bajor jak Francja np. kraje afrykańskie),

są rozpolitykowani, inni ich nie lubią.

- Bajor - tzw. młode demokracje, min. Polska;

długo byli pod okupacją, mieli dobrze zorganizowany ruch oporu,

potem powoli się odbudowują, ale długo jeszcze będą cierpieć na skutek faktu,

że mieli tak nieszczęśliwą historię,

często bardzo oddani swojej religii.

- Borg - naziści; chcą podbić cały wszechświat,

większość napotkanych gatunków asymilując,

a część po prostu niszcząc (taki los zapowiada Locutus Dacie w TBoOW).

- Ferengi - żydzi; praktycznie posiadają tylko rozwinięty system handlowy.

- Dominium - ZSRR; pojawia się nagle i niespodziewanie

destabilizując sytuację w Alfie,

jest wielokulturowe ale i tak wiadomo kto rządzi,

jego żołnierze walczą w imię ideologii.

- Jem Hadar - wyszkolony system wojskowy; swoiste KGB

działające na przekór zdrowemu rozsądkowi.

- Vorta - partia komunistyczna;

stworzona przez rząd i zawsze gotowa go popierać.

Wiktoria
    Participant

Odpowiadanie na Trekowe gatunki a narody Ziemi

- Borg - Naziści chcą podbić cały wszechświat,

większość napotkanych gatunków asymilując,

a część po prostu niszcząc (taki los zapowiada Locutus Dacie w TBoOW).

Tak się zastanawiam, do jakiego kraju trzeba wyjechać aby mieć narodowość Nazistowską?

- Ferengi -Żydzi; praktycznie posiadają tylko rozwinięty system handlowy.

Pomijając kwestie narodowościowe... Ale nawet nie wyobrażasz sobie jak bardzo krzywdząca jest ta opinia na tle wydarzeń historycznych. Handel był jedyną dozwoloną formą utrzymania się w czasach Drugiej Wojny Światowej w większości krajów okupowanych i sprzyjających Hitlerowi.

Reszty „narodowości” poniżej, nie skomentuje... ale nie zgodzę się co do Klingonów – już szybciej kraje arabskie, tylko że tam ta honorowość – fanatyzmem przez „nas” jest zwana, a czemu tam bym patrzała... hym.... kto jak kto, ale tylko Oni do dzisiaj umierają z pieśnią na ustach i mieczem w dłoni.

John_Belushi
    Participant

"Tak się zastanawiam, do jakiego kraju trzeba wyjechać aby mieć narodowość Nazistowską?"

nie każdy niemiec to nazista, nie każdy nazista to niemiec...

"Pomijając kwestie narodowościowe... Ale nawet nie wyobrażasz sobie jak bardzo krzywdząca jest ta opinia na tle wydarzeń historycznych. Handel był jedyną dozwoloną formą utrzymania się w czasach Drugiej Wojny Światowej w większości krajów okupowanych i sprzyjających Hitlerowi.

żydzi handel rozwijają conajmniej od tysiąca lat

to nie ma żadnego związku z II WŚ.

nie robią tego by przetrwać tylko z chęci zysku.

"Reszty „narodowości” poniżej, nie skomentuje... ale nie zgodzę się co do Klingonów – już szybciej kraje arabskie, tylko że tam ta honorowość – fanatyzmem przez „nas” jest zwana, a czemu tam bym patrzała... hym.... kto jak kto, ale tylko Oni do dzisiaj umierają z pieśnią na ustach i mieczem w dłoni"

to tylko pole do dyskusji

wcale nie twierdzę że to słuszne tłumaczenie

ale coś jednak w tym jest, a ja jestem ciekaw Waszych opinii

PS. zastanawia mnie dlaczego żaden z gatunków nie symbolizuje Chin.

myślałem co prawda o Breenach (jako o zamkniętej kulturze o której przez dziesięciolecia niewiele wiadomo; piraci Breenów to chińskie triady a sojusz z Dominium to sojusz z ZSRR po II WŚ) ale to chyba tylko moja wyobraźnia.

Gosiek
    Participant

Zasadniczo to ta cała wyliczanka to bardzo mocne uproszczenie i zbanalizowanie sprawy, sprowadzanie treka do oklepanych stereotypów - przynajmniej dla mnie. Poza tym część porównań świadczy o zupełnym braku wiedzy z zakresu historii najnowszej.

- Federacja - amerykanie; zawsze podkreślają swoją wielokulturowość, mają bardzo skomplikowany system rządów.

To równie dobrze można powiedzieć, że to Unia Europejska, co będzie o tyle bliższe prawdy, że i system rządów o wiele bardziej skomplikowany 😛 i wielokulturowość też większa (są różne narody - jak różne planety i rasy w Federacji). Poza tym Amerykanie są znacznie większymi patriotami czy nawet szowinistami niż wielu się wydaje (to nie ocena wartościująca ale stwiedzenie faktu, więc proszę w komentarzach nie dorabiać do tego ideologii) co też nie do końca przystaje do Federacji. Umiłowanie pokoju i dyplomacji to też nie jest cecha łącząca obie wymienione struktury.

- Klingoni - japończycy; znani ze swojego honoru gotowi oddać życie przy każdej okazji.

Jak dla mnie porównanie zupełnie chybione - Kodeks Bushido i kierowanie się w życiu tylko honorem to już w Japonii przeszłość i to od dłuższego czasu, ostatnie podrygi tej mentalności to II Wojna Światowa. Obecna Japonia odeszła daleko od tago sposobu myślenia. Imo żaden naród nie pasuje nawet w 50% do stereotypu Klingona.

- Romulanie - brytyjczycy; izolują się od reszty galaktyki, są nacionalistami, z oddali często decydująco wpływają na międzyplanetalną sytuację polityczną

Czas kiedy Brytyjczycy mieli wielki wpływ na światową politykę też już raczej minał, podobnie jak izolacjonizm (który nota bene bliski jest również dawnej Japonii), poza tym wyrachowanie Romulan nie jest zbyt brytyjskie - przynajmniej dla mnie. No i gdzie u prawdziwego brytyjskiego gentlemana jest miejsce na takie zdradzieckie i chytre widzenie świata jakie prezentowała nam większość trekowych produkcji?

są blisko spokrewnieni z Wulkanami, którzy z kolei są jednym z fundamentów Federacji.

Jeżeli to porównanie ma wskazywać na Amerykanów i Brytyjczyków to jest chybione - choćby z tego względu, że Wolkanie byli przed Romulanami. 😉

- Kardasjanie - francuzi; mają złożoną historię polityczną, zakładają kolonię (traktują Bajor jak Francja np. afrykańskie kolonie), są rozpolitykowani, inni ich nie lubią.

Nie wydaje mi się, żeby historia polityczna Kardasjan była jakoś o wiele bardziej złożona niż Federacji, Imperium Klingońskiego, Romulańskiego czy choćby Dominium. Dla mnie społeczeństwo kardasjańskie to pewne ciągoty do totalitaryzmu, silne zakorzenienie w wartościach narodowo-rodzinnych i dyscyplina, a tego Francuzi raczej nigdy w nowożytnej historii nie prezentowali. Jeżeli rozpolitykowanie to głownie spiski, to od biedy można uznać ten argument, ale pozostałe są bardzo chybione.

- Bajor - tzw. młode demokracje, min. Polska; długo byli pod okupacją, mieli dobrze zorganizowany ruch oporu, potem powoli się odbudowują, ale długo jeszcze będą cierpieć na skutek faktu,

że mieli tak nieszczęśliwą historię, często bardzo oddani swojej religii.

Krajów europejskich, które długo były pod okupacją jest o ile mnie pamięć nie myli kilka i jakoś żaden z nich mi nie przypomina Bajor i to w najmniejszym stopniu. A już chyba najmniej Polska. Choćby ze względu na dalszą historię łączącą Bajor i Kardasję. A co do religijności - ta bajorańska nie wydaje się być tak płytka i powierzchowna jak ta którą widać wokół, przynajmniej dla mnie.

- Borg - nazaści; chcą podbić cały wszechświat,

większość napotkanych gatunków asymilując,  a część po prostu niszcząc

Celem nazistów nie była asymilacja - to pierwsza i zasadnicza różnica. Poza tym dla mnie borg to ostrzeżenie przed niewłaściwym wykorzystywaniem technologii i pozbyciem się indywidualizmu.

- Ferengi - żydzi; praktycznie posiadają tylko rozwinięty system handlowy.

Najpłytsze porównanie jakie można wymyślić i do tego najgłupsze w całym tym poscie. Żeby nazwać naród z historią, religią i kulturą liczącą kilka tysięcy lat więcej niż nasza kupcami mającymi jedynie rozwinięty system handlowy to trzeba zupełnie nie mieć pojęcia o świecie i jego dziejach. A na gruncie trekowym - Ferengi mają swój system wierzeń, swoje rządy... Tylko trzeba umieć to zauważyć a nie myśleć schematami.

- Dominium - ZSRR; pojawia się nagle i niespodziewanie

destabilizując sytuację w Alfie, jest wielokurturowe ale i tak wiadomo kto rządzi, jego

ZSRR nie pojawiło się znowu tak nagle, bez przesady. Poza tym porównanie też mocno nietrafione - to Federacja pierwsza wkroczyła na tereny Dominium i sama ściągneła je sobie na głowę. Dalej - ZSRR było wielokulturowe bardzo pozornie, cały czas trwały próby zrusyfikowania obywateli należących do innych narodów czy wyznań. A wg. mnie w Dominium planety różnych ras nie są przerabiane na Vorta, Jem'hadar itp, mają własną kulturę - Dominium podlegają militarnie i gospodarczo.

żołnierze walczą w imię ideologii.

Jem Hadar - wyszkolony system wojskowy; swoiste KGB

działające na przekór zdrowemu rozsądkowi.

- Vorta - partia komunistyczna; stworzona przez rząd i zawsze gotowa go popierać.

Kolejne pudło. Poczytaj trochę prac z historii XX wieku - żołnierze radzieccy częściej walczyli pod wpływem strachu i idących za nimi komisarzy GPU niż ideologii.

Jem'hadar to armia, KGB przede wszystkim agentura, wywiad wewnętrzny i system opresyjny., Gdzie tu widzisz podobieństwa? A partia popierająca rząd... hmm, w prawdziwym świecie partia jest miejscem walki o władzę i wpływy a nie ślepo posłuszą rządowi masą.

Jeżeli mówić już o jakichkolwiek porównaniach to ja bym się raczej skłaniała ku poglądowi, ze poszczególne rasy i potegi trekowego świata miały sobą reprezentować i ucieleśniać pewne cechy ludzkiego charakteru takie jak: męstwo, honor, tolerancja, ksenofobia, chciwość, chęć dominacji i podboju, religijność, chytość, skrytość, etc. Oczywiście w przejaskrawionej i odpowiednio zmienionej formie. Ale to już zupełnie inny temat.

PS. John_Belushi - masz ciekawe podejście do innych narodów - nazwy ras trekowych piszesz wielką a narodowości istniejących naprawdę małą literą... To oznaka braku szacunku czy może wypadek przy pracy?

Wiktoria
    Participant

"Tak się zastanawiam, do jakiego kraju trzeba wyjechać aby mieć narodowość Nazistowską?"

A co ma piernik do wiatraka ? Tylko zaintrygował mnie tytuł tematu w odniesieniu do Nazistów, KGB itp.

Tia, a inne narody na ten pomysł nie wpadły i niech zgadnę [no skoro piszemy już w takiej rozciągłości historycznej], pomijając fakt iż Żyd jako wyznawca Judaizmu jak na tamte tysiące lat... mieszkaniec Judeii, obecnego Izraela... hym niech zgadnę Żydzi jako pierwsi wymyślili pieniądz, spisali prawa rynkowe, ustalili zasady handlowości i znormalizowali podatki od handlu i dochodów, a nawet „opatentowali” cła i korupcje.... Podła baba od Historii uczyła mnie że takie wynalazki Historia przypisuje Imperium Rzymskiemu. Już nawet nie dywagując na temat iż praktycznie każda rozwinięta cywilizacja samoistnie odkryła wcześniej, czy później pieniądz; i fakt że wszyscy na świecie oprócz Żydów pracują w formie wolontariatu i się brzydzą zarobkami.

Ferengi to manifestacja skąpstwa którą można podziwiać od lat w wielu formach sztuki... Np. sławna „Opowieść Wigilijna” Dickensa – jak jest Sqrudge opisywany: Jako staruch ze szpiczastym nosem, zębami niczym kły – wyszlifowane poprzez „próbowania” złotych talarów, zapadniętymi oczkami od pracy w nocy i nadmiernie uprzejmego gdy chodzi o zysk a demonicznie przebiegłego jak chodzi o straty.

Ale jak bym miała Ferengich odszukać w jakiejś narodowości to bym wybrała Amerykanów – głupi, złośliwi, megalomani przewrażliwieni na punkcie zysków i swojej wielkości i doskonałości.

Co do Chin... ja bym tam właśnie Borga obsadziła, mnożą się jak króliki, a ich historia... Klasyfikacja feudalna na zasadzie władzy centralnej przyjmujący tylko jeden model myślenia, posłusznie wykonujących rozkazy z góry i zagarniających co chwila poboczne małe państwa przyłączając do swojego jako nie autonomiczne prowincje.

PS. Też jestem ciekawa jak inny ludzie się zapatrują na ten temat; chociaż ja osobiście stawiam na wyobraźnie czerpiąca z potrzeby chwili a nie na podłoże historyczno-polityczne ziemi.

Coen
    Participant

Co do klingonów pozwolę sobie na własna interpretacje: A mianowicie moim zdaniem bardzo blisko do nich ma Polska z okresu I RP. Oto dlaczego: państwo było nie było wojenne, nieomal ciągle z kimś walczące albo agresywnie albo obrończo, władza w rękach arystokracji wywodzącej się z określonych rodów/rodzin (choć w tym okresie to pasuje do większości krajów), wojsko składające się w większości z osobistych oddziałów wielkich rodów, w którym z kolei służyły mniejsze, silne poczucie religijności oraz honoru. Dodatkowo są smaczki jak np. zamiłowanie do pieśni.

John_Belushi
    Participant

(...)

[post="24434"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

widzę że nic nie zrozumiałaś...

tu nie chodzi o jakąkolwiek wizję polityczną,

odwzorowanie wszystkich wydarzeń XX w.

czy obarczanie różnych narodów cechami któregoś gatunku...

to oczywiście luźne podejście do tematu

chodzi jednak o to niektóre rasy zostały w świecie ST

pokazane w charakerystyczny sposób

i świadomie lub nieświadomie, mniej lub bardziej

wzorują się na charkterystycznych zachowaniach

różnych narodów. TO OCZYWIŚCIE pewne uproszczenie

ale na tym polegają różne porównania...

jak to ktoś kiedyś powiedział...

'Gosiek, miej otawrty umysł' 😉

A co ma piernik do wiatraka ? Tylko zaintrygował mnie tytuł tematu w odniesieniu do Nazistów, KGB itp.

(...)Tia, a inne narody na ten pomysł nie wpadły i niech zgadnę [no skoro piszemy już w takiej rozciągłości historycznej], pomijając fakt iż Żyd jako wyznawca Judaizmu jak na tamte tysiące lat... mieszkaniec Judeii, obecnego Izraela... hym niech zgadnę Żydzi jako pierwsi wymyślili pieniądz, spisali prawa rynkowe, ustalili zasady handlowości i znormalizowali podatki od handlu i dochodów, a nawet „opatentowali” cła i korupcje.... Podła baba od Historii uczyła mnie że takie wynalazki Historia przypisuje Imperium Rzymskiemu. (...)

[post="24436"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

widzisz... problem z nazistami polega na tym że...

jeszcze w latach 70-tych XXw. rządzili oni np. w Portugali i Hiszpani.

wspomnieć też można II WŚ - panowali w Finlandii, na Węgrzech,

a nastroje nacjonalistyczne Hitler wykorzystywał na Litwie, Łotwie, Ukrainie czy Chorwacji by zdobyć sobie sojuszników.

'podłej babie od historii' powiedz że pieniądze wymyślili fenicjanie

mieszkający na wschodnim wybrzeżu Morza Sródziemnego...

ale ona pewnie to wie 😉

Gosiek
    Participant

widzę że nic nie zrozumiałaś... tu nie chodzi o jakąkolwiek wizję polityczną,

odwzorowanie wszystkich wydarzeń XX w.czy obarczanie różnych narodów cechami któregoś gatunku...

Fascynujące... A co niby miałam zrozumieć? Zamieszczając swój post, który składał się z wyliczenia kilku trekowych ras i zestawienia ich z kilkoma nacjami nam współczenymi nie zadałeś sobie trudu, aby opatrzyć tą wyliczankę jakimkolwiek komentarzem, co pozostawia odbiorcy wolne pole do interpretacji. Moja jest taka a nie inna, czyli uważam większość z tych porównań za chybione i płytkie - napisałam już dlaczego. Jeżeli Ty jesteś autorem tych pomysłowych dywagacji to możesz spróbować mi udowodnić, że nie mam racji. Jeżeli nie, i jedynie przekazałeś je z st.pl to postaraj się chociaż o jakiś własny komentarz. Ja swój już dałam.

John_Belushi
    Participant

Fascynujące... A co niby miałam zrozumieć? Zamieszczając swój post, który składał się z wyliczenia kilku trekowych ras i zestawienia ich z kilkoma nacjami nam współczenymi nie zadałeś zobie trudu, aby opatrzyć tą wyliczankę jakimkolwiek komentarzem, co pozostawia odbiorcy wolne pole do interpretacji. Moja jest taka a nie inna, czyli uważam większość z tych porównań za chybione i płytkie - napisałam już dlaczego. Jeżeli Ty jesteś  autorem tych pomysłowych dywagacji to możesz spróbować mi udowodnić, że nie mam racji. Jeżeli nie, i jedynie przekazałeś je z st.pl to postaraj się chociaż o jakiś własny komentarz. Ja swój już dałam.

[post="24444"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

zrozumieć tylko jedno...

choć się nie zgadzasz z czyjąś opinią (masz prawo)

to nie należy wyśmiewać ludzi lub poglądów dlatego że mamy inne zdanie...

a Twoje argumenty tylko do tego się sporowadzały

tu nikt nikogo nie musi przekonywać, to tylko wymiana poglądów.

a niby skąd Twoim zdaniem twórcy Treka czerpali schematy zachowań tak przerysowanych gatunków, jeśli nie ze znanych sobie chakterystycznych cech narodowych??

jak chcesz, odwórćmy piłeczkę i to Ty udowodnij że tak nie było.

znajdź lepsze źródło inspiracji.

Wiktoria
    Participant

widzisz... problem z nazistami polega na tym że...

jeszcze w latach 70-tych XXw. rządzili oni np. w Portugali i Hiszpani.

wspomnieć też można II WŚ - panowali w Finlandii, na Węgrzech,

a nastroje nacjonalistyczne Hitler wykorzystywał na Litwie, Łotwie, Ukrainie czy Chorwacji by zdobyć sobie sojuszników.

'podłej babie od historii' powiedz że pieniądze wymyślili fenicjanie

mieszkający na wschodnim wybrzeżu Morza Sródziemnego...

ale ona pewnie to wie  😉

[post="24442"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Nie problem polega na tym iż zadrwiłam z tytułu tematu gdzie Nazistów, KGB, i bliżej nie określoną partie komunistyczna nazywasz NARODOWOŚCIĄ!

A co do Fenicjan, pewnie się nie znam... ale zawsze uważałam iż jest różnica między środkami płatniczymi, funkcją pieniądza a pieniądzem znormalizowanym.

I chyba pomyliłeś adresatki, bo to ja „wyśmiewałam ludzi lub poglądy dlatego że mają inne zdanie”, ale mam nadzieje że dostrzegasz już [po pierwszym zdaniu w tym poście] co mnie rozbawiło, bo przyznam się iż podejście do żydów sprawiło iż się wypowiedziałam.

Ale spoko, już się nie odzywam bo wyjdzie na to że naprawdę jestem złośliwa, a to nie było moim zamiarem, po prostu liczyłam iż niekonsekwencja odnośnie narodowości zostanie dostrzeżona 😉

Ryan
    Participant

Pozwolę sobie nawiązać do Romulan. Czy nie wydaje się Wam, że Romulanie przypominają swoim Tal Shiar obecny Mosad? Jak by nie było to dwa najpotężniejsze wywiady - jeden na Ziemi, drugi w Kw. Alfa. 😉

Zarathos
    Participant

Mosad najpoteznijszym wywiadem na ziemi?? Chyba najglupszym. I najbardziej bezwzglednym. Ale to nie sa cechy dobrego wywiadu. Dobry wywiad to taki, ze jak o nim wspomnisz w towarzystwie to wszyscy buhaja smiechem i twierdza ze idioci nie rozpoznali by informacji nawet jakby sie o nia potkneli. To jest dobry wywiad.

A Tal Shair mialo sporo konkurencji: S31, Kaste Obsydianowa. Borg (wywiad idealny - wiedza co siedzi przeciwnikowi w glowie :P)

---

Co do ras i narodow to jak narazie jedynym porownaniem jakie mi przychodzi do glowy to Carska Rosja (ew pozniejszy ZSRR) i Borg. Wchlonac kogo sie da, zabrac co sie da a obywateli zmienic w Ruskich.

Gosiek
    Participant

to nie należy wyśmiewać ludzi lub poglądów dlatego że mamy inne zdanie... a Twoje argumenty tylko do tego się sporowadzały

Moje argumenty udowadniały że zaprezentowane porównania są chybione i dlaczego moim zdaniem tak jest. Ty natomiast nie przedstwiłeś prawie żadnych argumentów, bo tekstów typu "Ferengi - Żydzi; praktycznie posiadają tylko rozwinięty system handlowy" czy też "Kardasjanie - Francuzi; mają złożoną historię polityczną" ja nie nazywam argumentami tylko ogólnikami i schematami.

tu nikt nikogo nie musi przekonywać, to tylko wymiana poglądów.

Ależ Ty nie przedstawiasz poglądów tylko zbiór banałów, których nie potrafisz rozwinąć, a gdy zaczynam przedstawiać argumenty przemawiające za tym, że te banały nie są zbyt trafne, to sprowadzasz dyskusję do "nie należy wyśmiewać poglądów, trzeba mieć otwrty umysł..." Jeżeli coś wydaje mi się błedne czy głupie (a za takie uważam np. porównania dotyczące Żydów czy Klingonów) to nie widze powodu żeby o tym nie mówić.

a niby skąd Twoim zdaniem twórcy Treka czerpali schematy zachowań tak przerysowanych gatunków, jeśli nie ze znanych sobie chakterystycznych cech narodowych?

Umiejętność czytania ze zrozumieniem ginie jak widzę... Jakbyś przeczytał mój pierwszy post w tym temacie, to tam jest odpowiedź. Dla ułatwienia dodam, że w przedostatnim akapicie.

jak chcesz, odwórćmy piłeczkę i to Ty udowodnij że tak nie było.

znajdź lepsze źródło inspiracji.

Jak wyżej - przeczytaj uważnie mój pierwszy post. I wg mnie to właśnie pewne odwieczne cechy charakteru ludzkiego są "odpowiednikami" trekowych ras - te cechy były wcześniej niż narody i państwa, isnieją od pooczątków ludzkości, i dopiero po jakimś czasie zaczęto je przypisywać jako wyróżniki poszczególnym nacjom.

A co do udowadniania - ja już swoje napisałam wyżej i nie widzę powodu aby sie powtarzać. Z mojej strony EOT, gdyż nie widzę sensu, żeby zamiast na temat rozmawiać o tym, że czujesz się atakowany. Imo dyskusje służą przekazywaniu argumentów popierających swoje zdanie a Ty tego nie robisz.

PS. I proszę zacznij w końcu pisać nazwy narodów z WIELKIEJ litery.

Sai
    Participant

Ciekawy temat. Porównania John_Belushi`ego są jego wyobrażeniem i jego zdaniem. Jednak, dla mnie Romulanie całkowicie nie pasują do Brytyjczyków. Ci podstępni, wyrachowani i przebiegli obcy mieliby być Brytyjczykami ? Jak dla mnie, nie. Nie będę tutaj komentował każdego porównania osobno, bo długa byłaby to wypowiedź. Zresztą Gosiek zrobiła już dogłębną analizę. Chciałem jeszcze nawiązać do porównania Kardazjan do Francuzów, które też troszkę nie pasuję, właściwie może ich tylko łączyć spiskowanie, zresztą powtarzam się. Również porównanie Ferengi – Żydzi jest kontrowersyjne, jednak patrząc stereotypowo rzeczywiście Ferengi kojarzą się z Żydami. Nie można tego ukryć. Jednak najbardziej trafne według mnie było skojarzenie Bajoran z Polakami. Gdy oglądałem DS9, pierwsze co przyszło mi do głowy, po zapoznaniu się z Bajoranami, to skojarzenie że są podobni do Polaków. Chyba przez tą religijność i walkę narodowowyzwoleńczą.

BeneGesserit
    Participant

I wg mnie to właśnie pewne odwieczne cechy charakteru ludzkiego są "odpowiednikami" trekowych ras - te cechy były wcześniej niż narody i państwa, isnieją od pooczątków ludzkości, i dopiero po jakimś czasie zaczęto je przypisywać jako wyróżniki poszczególnym nacjom

Zgadzam się. Rasy trekowe - ich charakter, kultura, etc. - są odzwierciedleniem przerysowanych cech ludzkich, a nie narodowości. Jakkolwiek rzeczywiście mogą przypominać pewne elementy kulturowe/osobowościowe, jakie przypisuje się konkretnym narodom. Nie zapominajmy jednak, iż to co my uważamy za charakterystyczne dla danego kraju, czy jego obywateli (np. Skąpy jak Szkot, Rosjanin - dużo pije, itp.) dla innych (nie-Polaków) może być zaskoczeniem

PS. zastanawia mnie dlaczego żaden z gatunków nie symbolizuje Chin.

A ja widzę pewną zbieżność między klingonami a Chińczykami. W Chinach od czasów dynastii Song funkcjonował system odpowiedzialności zbiorowej, tzw. baojia. Poręką związani byli krewni i sąsiedzi a także wszyscy mieszkańcy danej miejscowości. W przypadku naruszenia prawa lub popełnienia przestępstwa przez jakiegokolwiek członka baojia, odpowiadał osobiście nie tylko ten kto je naruszył, lecz także jego rodzina i wszyscy okoliczni mieszkańcy. Oczywiście zakres kary (ilość osób które ona obejmowała) zależny był od rodzaju przestępstwa. W przypadku rodziny odpowiedzialność obejmowała także kilka pokoleń wstecz licząc od najmłodszego osobnika (praktycznie cała rodzina).

A teraz przypomnijmy sobie shańbionego Klingona, który (niestety) nie może żyć w hańbie sam, gdyż jego dyshonor obejmuje całą rodzinę.

Co do Federacji i Amerykanów, to mam wrażenie, że Federacja jest tym czym Amerykanie chcieliby być - prawi idealiści, zawsze podążający słuszną drogą, dyplomaci, odkrywcy, walczący tylko, gdy zostają do tego zmuszeni i (naturalnie) tylko w słusznej sprawie.

Oczywiście uogólniam.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 65 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram