Forum Fantastyka Stargate Stargate Atlantis

Stargate Atlantis

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 412 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Prezes
    Uczestnik

No dobra obejrzałem 1x18 wreszcie, no i w sumie było nawet ciekawie, wątek z genami wrairh moze byc nawet fajny jesli oczywiscie ciekawie sie rozwinie no i poza tym nieuchronnie nadlatują wampirki wreszcie sie chyba rozkręci. Szkoda ze zostały juz tylko 2 odcinki do konca sezonu. Co do zmian w obsadzie to bardzo dobrze, obecna ekipa jest ok ale za bardzo próbowali ich upodobnic do sg1, moze zmiany wyjda na dobra.

Gosiek
    Uczestnik

SPOILERS INSIDE ;>

1x18 The Gift był wg mnie odcinkiem lepszym od poprzedniego, ale jednak nie ustrzegł się kilku błędów. Na plus można zaliczyć próbę rozwinięcia postaci Teyli, ukazania jej przeszłości, historii jej rasy i plemienia...

Na minus - nagłe i cudowne uzyskanie przez 2 ważne dla załogi SGA postaci niezwykłych zdolności. Dla mnie to, że Weir mogła sama, bez czyjejkolwiek pomocy, rozszyfrować teksty Wraith, a u Teyli wykryto nagle obce geny i specjalne zdolności telepatyczne było mało wiarygodne. Może gdyby scenarzyści pomyśleli i rozpoczęli te wątki kilka odcinków wcześniej... Pozostałe wpadki typu: postać znikąd, która nagle staje się powiernikiem nieufnej raczej Teyli, czy niemal zupełny brak strachu i nerwowości wśród mieszkańców Atlatis, wytknął już wcześniej Piotr.

Tak więc - epizod niezły, ale gdyby scenarzyści popracowali trochę dłużej i bardziej się przyłożyli, można było uniknąć kilku wpadek. Teraz pozostaje poczekać na dwuodcinkowe zakończenie sezonu, które przyniesie nam w końcu konfrontację z Wraith i pewnie pozostawi więcej pytań niż odpowiedzi. ;>

r_ADM
    Uczestnik

beda spoilery...

1x20 ostatni odcinek sezonu... i kolejny sredniak na koncie atlantis, kilka elementow fajnych, kilka marnych, mozna by rzecz jak zwykle.

najwikeszym plusem odcinka byly efekty wizualne 😉 obrona przeciwlotnicza miasta, wygladala imponujaco, efekt "skakania" z jednego obiektu w miescie do drugiego tez byl fajnie zrobiony. ogolnie po raz pierwszy w tym serialu ludzie od cgi sie popisali.

na plus na pewno trzeba zaliczyc fakt, ze odcinek nie byl nudny ( w odroznieniu od czesci pierwszej 2partera). akcja byla wartka, sporo sie dzialo, od biedy mozna by mowic o jakims napieciu.

podobala mi sie jeszcze postac pulkownika, ktory objal dowodztwo nad miastem, szkoda tylko, ze zostal (najprawdopodbniej) zabity 😉

a na minus, to co zwykle. postacie jak zwykle zalosne. wier to tylko cien dobrze pisanej postaci. z rosalin z bsg nie mozna jej nawet porownywac. sheppard, mckay, becket to wlasciwie tokeny, moze nie do tego stopnia jak hoshi i travis w enterprise, ale jednak.

i najwiekszy minus odcinka, wtornosc, tez nie pierwszy raz.

dokladnie tak jak w koncowce 1szego sezonu sg1, do atlantis zblizaja sie 2 wrogie statki, tez sa zawirowania w bazie, tez bohater(owie) wyruszaja na samobojcza misje.... LISTOSCI czy ci ludzie nie potrafia wymyslic nic nowego, ile mozna zrzynac ??

ocena 5/10.

Fani atlantis mowili, ze serial mozna bedzie oceniac dopiero pod koniec sezonu, bo wczesniej nie bylo pelnego rozeznania.

no i coz, mylili sie. serial jaki byl taki jest, kompletnie nic sie nie zmienilo. Postacie glownie staly w miejscu; nieraz zdarzyl sie jakis rozwoj, ale z reguly maly i do tego malo przekonywujacy.

to samo tyczy sie wraithow. to jedne z najgorszych czarnych charakterow. zrobiono z nich bezmyslne, kierujace sie instynktem zwierzeta. i ja mam uwierzyc, ze oni pokonali ancient'ow ?? bzdura...

odcinki byly w wiekszosci nudne i wtorne. lwia czesc epizodow to powtorka z tego czy innego odcinka sg1. znowu powtarza sie wyeksploatowana forma planet of the week.

z pamieci nie jestem w stanie wymienic zadnego dobrego odcinka; dopiero jak spojrzalem na streszczenia przypomnial mi sie jeden w miare dobry odcinek "before i sleep" nie bylo to rewelacja, ale po porownaniu z reszta zdecydowanie sie wybija.

nawet scenografia i efekty wizualne sa niespecjalne. w pamieci utkwily mi tylko 2 sceny: wynurzenie atlantis w pilocie i obrona miasta w the siege.

jumpery wygladaja jak zaokraglony wagon z weglem. samo miasto z kolei wyglada jak opuszczona platforma wiertnicza; to ma byc perla w koronie pradawnych !!

ogolnie nie jestem jakos szczegolnie rozczarowany bo nie mialem zadnych oczekiwan. juz po pilocie nie mialem nadziei na nic dobrego, nie widzialem potencjalu wtedy nie widze go tym bardziej teraz.

Sokar
    Uczestnik

Wiesz, cieszę się trochę że sezon 1 SGA się skoczył. Nie będę musiał czytać twoich żałosnych wypocin. Po każ mi jaki serial TV ma takie i tyle efektów specjalnych, jaki serial ma tak wspaniałą scenografię? Rozumiem, że komuś się może serial nie podobać. Ale ty się po prostu go czepiłeś. Jeżeli ci się nie podoba daruj sobie sezon 2.

Gosiek
    Uczestnik

Sokar - no offence, ale nikt Cię do czytania nie zmusza, więc pisanie o tym, że 'nie będziesz musiał" jest trochę bez sensu. Skoro uważasz, że rozmówca nie ma racji, to przedstaw jakieś kontrargumenty, bo wypowiedzi typu "uwziąłeś się" świadczą jedynie o tym, że albo sam nie umiesz nic na obronę SGA napisać, albo Ci się nie chce, co też nie świadczy najlepiej o stosunku do innych dyskutantów. Poza tym co znaczy "jak Ci się nie podoba to sobie daruj 2 sezon"? To jest przymus podobania się i oglądać mogą tylko zaślepieni zwolennicy, a jak ktos patrzy choć trochę krytycznie, to już nie ma prawa oglądać i komentować? Żałosne...A co do efektów, to jeżeli widzisz w SGA tylko efekty, i to ma być miarą jakości serialu... W takim razie ja wolałabym, żeby produkowano seriale wg tej teorii "kiepskie", czyli bez efektów, za to z interesującą fabułą, dobrymi scenariuszami i ciekawymi postaciami. Przykłady? Choćby LOST czy Medium, gdzie rzecz dzieje się w świecie nam współczesnym i bliskim,efektów specjalnych prawie nie ma, za to jest dobre kino. I każdy kolejny odcinek trzyma poziom, czego o Atlantisie nie można w żaden sposób powiedzieć. I żeby nie było zaraz lamentów, że napadam na "biedne" SGA - oglądam ten serial, więc w jakiś sposób go lubię, inaczej nie poświęcałabym czasu na kolejne odcinki. Ale uważam, że jest w nim sporo błędów, niedociągnieć i kiepskiej pracy producentów i scenarzystów, która mogłaby wyglądać o wiele lepiej przez co serial z pewnością zyskałby na atrakcyjności.

Sokar
    Uczestnik

Wiesz co, nie oglądam serialu tylko dla efektów. Uwagi r_ADM na temat SGA, nie SA obiektywne. r_ADM uwziął się po prostu na SGA. Zgodzie się z r_ADM że Dr Elizabeth Weir jest tragiczna, Ale z resztą się nie zgodzę. SGA w pierwszym sezonie zaoferował nam więcej niż SG1 w sezonie 1,7 i 8. Co do zarzucania r_ADM do wtórności serialu.No tu nie ma racji, w każdym serialu jest schemat Zły-Walka-Dobry. Więc jeżeli ktoś pisze obiektywna krytykę to niech pisze. Ale jak chce się czepiać to niech lepiej sobie daruje. Może ja się czepiam, ale jest człowiekiem typu; Jak coś mi się nie podoba, nie robię tego bądź nie oglądam. Nie pisze nigdzie że jest kicha, i oglądam każdy odcinek. Trzeba być obiektywny, a niestety r_ADM nie jest. Gosiek napisałeś że nie potrafię bronić SGA, racja nie jestem dobry w pisaniu. Ale jakiś czas temu SGTokra, staną w obronie SGA. Napisał świetny artykuł. I co i tak r_ADM zjechał ten artykuł na całego. PS. Orion-Tokra pracuje nad kilkoma artykułami o SG1, BSG i SGA, które niedługo będziecie mogli przeczytać.

r_ADM
    Uczestnik

Po pierwsze: kultura wypowiedzi. Albo rozmawiamy o serialu, albo o sobie ! Rozumiem, ze nie masz argumentow na obrone sga, ale nie znaczy to, ze mozesz mnie obrazac.

DO MODERATOROW: swietnie radzicie sobie z zaznaczaniem literowek moze pora zaprowadzic troche porzadku wsrod piszacych. albo kulturalnie wymieniamy poglady albo obrzucamy sie blotem.

Po każ mi jaki serial TV ma takie i tyle efektów specjalnych, jaki serial ma tak wspaniałą scenografię? Rozumiem, że komuś się może serial nie podobać. Ale ty się po prostu go czepiłeś. Jeżeli ci się nie podoba daruj sobie sezon 2.

Battlestar Galactica.

nie, nie czepilem sie. ogladam i oceniam to co widze.

Uwagi r_ADM na temat SGA, nie SA obiektywne. r_ADM uwziął się po prostu na SGA.

alez oczywiscie, ze nie sa. pisze swoje zdanie i jako takie nie moze byc ono obiektywne ?? co to znaczy uwzial sie ??

SGA w pierwszym sezonie zaoferował nam więcej niż SG1 w sezonie 1,7 i 8.

nawet jesli to prawda ( nie bede z tym polemizowal bo mi sie nie chce :P) to nie zmienia to faktu, ze sga jest marnym serialem. nie wiem skad sie bierze w fanach slabych seriali (zarowno sga jak i entek :P) ze deprecjonujac inne produkcje chca podwyzszyc wartosc "swoich"

No tu nie ma racji, w każdym serialu jest schemat Zły-Walka-Dobry.

tu ma racje 😛

nie kazdy serial to walka zly vs dobry; w dobrych serialach pojawiaja sie jeszcze odcienie szarosci, ale to juz trzeba umiec zauwazyc...

Może ja się czepiam, ale jest człowiekiem typu; Jak coś mi się nie podoba, nie robię tego bądź nie oglądam. Nie pisze nigdzie że jest kicha, i oglądam każdy odcinek. Trzeba być obiektywny, a niestety r_ADM nie jest.

a skad bede wiedzial czy serial jest dobry/nie dobry skoro nie mialbym go ogladac ?? no skad ??

i co to znaczy, ze trzeba byc obiektywnym. nikt kto pisze SWOJE zdanie nie jest obiektywny. jezeli ktos cos pisze, to zawsze znajdzie sie drugi czlowiek, ktory uzna zdanie poprzednika za nieprawdziwe.

Ale jakiś czas temu SGTokra, staną w obronie SGA. Napisał świetny artykuł. I co i tak r_ADM zjechał ten artykuł na całego.

swietny wg ciebie 😛

poza tym co to znaczy zjechal na calego ?? z tego co pamietam nie zgodzilem sie z jego argumentami. on pisal, ze wg niego postacie sa dobre ja napisalem co innego ?? w odroznieniu od ciebie on potrafil wysunac jakies argumenty; ja sie z nimi nie zgodzilem, ale dyskusja nie polega na przekonywaniu tylko na wymianie pogladow.

z toba sie tak jednak nie da bo nie przedstawiasz argumentow a jedynie operujesz emocjami przedszkolaka.

PS. Orion-Tokra pracuje nad kilkoma artykułami o SG1, BSG i SGA, które niedługo będziecie mogli przeczytać

artykuly czy peany twojego autorstwa ??

zastrzegam sobie prawo do nie odpowiadania na twoje posty...

Sokar
    Uczestnik

Wiesz co zawsze jak czytam twoje posty, to mi ciśnienie skacze. Napisz coś kiedyś konkretnego. A odcieni szarości w SGA, była masa. Wejdź sobie na forum.gwrota.com i poczytaj.PS. Nie, ja pisze te artykuły, atkuły są pisane przez Talyna, SGTokara i Kwiatka.

r_ADM
    Uczestnik

Poniewaz zaraz twoja i moja nastepna wypowiedz usuna mody wiedz, ze zarobiles u mnie na ignora. nie odpowiadaj wiecej na moje posty bo i tak tego nie przeczytam.zegnam

Gosiek
    Uczestnik

Mod: nic usuwać na razie nie będziemy, ale wróćmy do meritum - jeżeli chcemy dyskutować w tym temacie, to proszę trzymać się Atlantisa i argumentów odnoszących się do tego serialu (dotyczy to zwłaszcza Sokara). r_ADM nie dawaj się więcej wciągać w takie dyskusje, to nie ma sensu. Dalsze uwagi ad personam, jeżeli się pojawią, proszę przenieść na priv. A posty pisać na temat albo wcale.

Pozdrawiam,

Wasz zapracowany moderator 😉

Sokar
    Uczestnik

Mogę dostać od ciebie ignora.Ale możemy się umówić. Napiszesz w punktach wady SGA, a ja postaram się rzetelnie wymienić zalety. Co ty na to? Przyznaję jestem trochę za bardzo nerowy. Ale myślę że mój pomysł będzie dobry. O ile wyrazisz na to zgodę.Pozdrawiam

r_ADM
    Uczestnik

I żeby nie było zaraz lametów, że napadam na "biedne" SGA

[post="23976"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

;P

pansp ;PP

---

Mod (tym razem w nieoficjalnej roli ;)): czuję się wyróżniona, hyhy 😛 btw, dzięki, literówka poprawiona.

Sokar
    Uczestnik

Żadnego lamentu, wady i zalety SGA. 🙂

Skrypek
    Uczestnik

Mogę dostać od ciebie ignora.

Ale możemy się umówić. Napiszesz w punktach wady SGA, a ja postaram się rzetelnie wymienić zalety. Co ty na to?

To zdejmij te klapki z oczu i przeczytaj poprzednie posty zamiast zmuszać ludzi do wymieniania tych wad po raz piąty.

Mądrej głowie dość dwie słowie.

Sokar
    Uczestnik

wiesz, nie widzialem jeszcze tu podnaych wad sga, bylem tylko swiadkiem czepiania sie.

Cale szczęście ze osób krytykujących SGA, jest jak kot na płakał. Mam takie wrażenie, jak bym niektórym fanom Treka SGA przeszkadzał. Nie wiem dlaczego tak jest, dla tego że Trek sobie dobrze nie radzi. (ja ubolewam że trek ma kłopoty, tez jestem fanem) Dla mojego spokoju i wasze raczej sie nie bede udzielal na tym forum. Zapraszam na moje, gdzie ludzie obiektywnie sie wypowiadaj na kazdy serial. http://forum.gwrota.com.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 412 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram