Forum Fantastyka Stargate Stargate Atlantis

Stargate Atlantis

Wyświetlanie 15 wpisów - od 346 do 360 (z 412 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Cross
    Klucznik

SPOJLERY DO 4X20

No i przechwaliłem.

Wczoraj zakończyła się czwarta seria Stargate Atlantis. Ostatni odcinek zaserwował fanom jedno z najciekawszych zakończeń sezonu i oczywiście cliffhanger.

Nie zgadzam się z tym. Nie jest to "jedno z najciekawszych" zakończeń, do bólu przewidywalne, sentymentalna śmierć wszystkich po kolei w wojnie z Michaelowymi hybrydami (aby podkręcić klimat), alternatywna końcówka też norma - walący się budynek, spod którego wyjdą w ten czy inny sposób w 5 sezonie. Fajny motyw z podróżą w czasie o 48.000 lat, niestety został niewykorzystany...

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

Nawiaze w sumie do czterech poprzednich postow ;P dla mnie druga polowa sezonu Atlantis ma zdecydowanie dobry poziom z wyroznieniem 4x12 - Spoils of war a takze dwuodcinkowca Kindred. Zdecydowanie powrot do watkow z Wraith wyszedl serii na dobre w porownaniu z nudziarstwem jakie trwalo przez poltorej sezonu kiedy wszystko krecilo sie wokol Replikatorow. Co do zakonczenia jak bym na nim psow nie wieszal - bylo lepsze niz podobna historia z koncowki SG-1. Rozwiazanie z 4x20 nie jest takie zle - calosc jest dosc logiczna i co wazne nie jest naciagana jak we wspomnianej koncowce SG-1. Motyw Atlantis po 48 tys lat byl naprawde interesujacy - szkoda ze oprocz opowiesci nie udalo sie przemycic informacji o tym jak wyglada w tym czasie galaktyka Pegaza oraz nasza Droga Mleczna. Co do samego cliffhangera - byl sztampowy ale w ktorym serialu takiego nie ma (oprocz moze Heroes ;)). Podsumowujac - powtorze swoja opinie z koncowki trzeciego seoznu - watek Wraith da sie rozegrac fajnie i ciekawie i serial na tym zyska. Oby scenarzysci nie poszli znowu w bok i nie wymyslili jakiegos nowego "wroga" bo zepsuloby to znowu fajne zakonczenie 4 serii

Belli
    Uczestnik

mi sie troche nie podoba fakt ze Atlantis po 48000 lat jeszcze stoi, niestrzezona gdzie o istnieniu i lokalizacji miasta wiedza juz chyba wszyscy. No zeby chociaz przeniesli miasto na inna planete ale nie stoi gdzie stalo.

Wszystko to bardzo przypomina mi odcinek DS9 "The Visitor" z 4 sezonu bez glownego bohatera powoli wszystko zmierza w zlym kierunku itd. Normalnie mozna zamienic Sheppard na Sisko i tylko fani by sie zorientowali :). Sadze ze krotszy okres czasu w DS9 wyszedl na dobre latwiej opowiedziec o zmianach w alternatywnej rzeczywistosci tu 48k kupa czasu nic nie wiadomo pokazali tylko wytracanie glownych bohaterow.

Mam nadzieje ze w nastepnym sezonie glownego wroga nie beda zmieniali juz sie to Wraithow przyzwyczailem a niechce zeby skonczylo sie to tak jak SG1 gdzie zniszczenie Goa'uldow jednak bylo tragedia 🙂

Cross
    Klucznik

SPOJLERY DO 5X07

Beznadzieja. Kolejne Michaelowe hybrydy (ten wątek można do bólu eksploatować, wystarczy ciągle wymyślać nowe kombinacje mutacji). Ciemno, mgliście, cienie za drzewami, ogniki wystrzałów. Do tej kupy należy dodać jeszcze tylko płyciutkie dialogi (damsko-męskie przekomarzanki i głupawe dowcipy o "potrójnej waniliowej") i mamy pełen obraz dna. Fabuły praktycznie brak, nawet Carson nie ratuje tego odcinka.

Cross
    Klucznik

SPOJLERY DO 5X10

Oto i przed nami słynny odcinek przełomu. Zapakowany na maxa: odkrycie tajnego laboratorium Janusa w Atlantydzie, przybycie Jacksona, zerwanie paktu z Wraith, spotkanie z nową wrogą rasą, broń masowej zagłady Wraith w użyciu, technika obcych równa technologii Pradawnych itd.

Wszystko fajnie, tylko dlaczego w połowie ostatniego sezonu? Mnóstwo wątków pewnie zostanie niezamkniętych (np. Wraith - no chyba, że ich po prostu eksterminują, ale to wątpliwe). Zobaczymy. Aha, kompletnie przestał mnie śmieszyć rodzaj humoru McKaya - chyba zwyczajnie z tym już przesadzają...

Reyden
    Uczestnik

UWAGA SPOJLERY DO 5x11

5x10 jest faktycznie niezłym odcinkiem , chyba najlepszym od czasu 5x01 .

Nowa ( stara - czytać dalej ) rasa , technologia równa tej od Lantian , superbroń przeciwko Wraith , efektowne zniszczenie dwóch CA Wraith , mega ogłuszacz Wriath i kilka innych rzeczy .

Btw. na Gateworld i YT już jest pokazane kim jest ta rasa .

Okazuje się że to nasi starzy znajomi - szaraki .

Chociaż w tynm przypadku może nie tacy znajomi , biorąc pod uwagę ich zachowanie .

chyba to jakiś zaginiony dawno temu odłam Asgard albo eksperyment Pradawnych ( poziom techniki mają wyższy niż nasz Asgard , dorównuje temu co mieli Pradawni )

W każdym razie w 5x11 będzie się działo i to sporo .

Cross
    Klucznik

SPOJLERY DO 5x11, 12, 13

W jedenastym odcinku faktycznie się działo, ale wcale nie tak sporo i szybko się skończyło. 12-tka to już powrót do siermiężnych przygód-na-rożnych-planetach-w-ciemnościach, a 13-tka to zapychacz najpodlejszego sortu: odcinek, który ma tak dopasowaną fabułę by uraczyć nas fragmentami poprzednich sezonów. Kiepsko to wygląda wszystko...

Flashbones
    Uczestnik

Po obejrzeniu SG-1, zacząłem oglądać Atlantis, ale to już nie to co Sg-1, jakoś nieco słabe są pierwsze odcinki, nie to co Sg-1, które odrazu wciągało i dopóki O"Neill nie został generałem było naprawde super, potem po wprowadzeniu wątku Ori, znowu serial zrobił się całkiem ciekawy.O'Neill, Carter, Jackson, Teal'C, to był super zespół, Mitchell i Vala też całkiem niezle się wkomponowali. Może Atlantis się rozkręci, ale jak naraziena początku przegrywa zdecydowanie z SG-1.

I. Thorne
    Uczestnik

Spokojnie, serial rozwinie się, szczególnie na końcu sezonu. Potem będą lepsze i gorsze odcinki, ale można spokojnie oglądać.Najbardziej mnie wkurza, że nie wykorzystali wątku szukania innych "runnerów". W końcu mieli kilka sygnałów nadajników Wraits i nic z tym nie zrobili (no chyba,że w 5 sezonie bo nie oglądałem jeszcze).

Flashbones
    Uczestnik

Masz racje odcinki są coraz ciekawsze

zdarom
    Uczestnik

Niektóre są nawet całkiem całkiem choć nie sięgają do pięt SG-1. Jestem połowie 2 sezonu bo mnie studia przyhamowały ale jak się da to przyśpieszę i się wypowiem jakie jest moje zdanie na następne sezony.

Flashbones
    Uczestnik

Pierwszy sezon jest słabiutki, dopiero koncówka jest dobra, ale już od drugiego sezonu odcinki są naprawde ciekawe i warte uwagi i z każdym odcinkiem coraz lepsze. Mi Atlantis się podoba tylko trzeba przetrwać do końcówki pierwszego sezonu i wtedy odcinki są super, ale oczywiście zdarzają się też nieco nudnawe, ale ogónie serial jest bardzo fajny i miło się ogląda.

Aedin
    Uczestnik

Ja gdy ogladalem pierwszy sezon atlantis bylem pozytywnie zaskoczony 😉 Jestem akurat w polowie 9 sezonu SG-1 i stwierdzam ze pierwszy sezon atlantis byl bardzo fajny 😉 Za niedlugo zabieram sie za drugi sezon 😉

Reyden
    Uczestnik

SGA S1 był najsłabszy , przełom S1/S2 był super , potem znowu spowolnienie , dopiero przełom S2/S3 i potem wzrost poziomu serialu .Co prawda zmarnowali niektóre wątki - np Asuranie po niezłym wstępie i środku końcówka wątku była mocno przesadzona . Szkoda że SGA dostał cancela , po tym co się działo w drugiej połowie S5 Scifi mogło by się zlitować i dać seriali jeszcze jedną szansę .

Coen
    Uczestnik

Dla mnie z kolei 2 sezon SGA był najlepszy, potem już było tylko gorzej z kilkoma ładnymi wyskokami. Większość nowych wątków do mnie nie trafiła, jedynie [STREFA SPOILERÓW] hybryd był fajny, bo potem ten wątek popsuli, Repki to w ogóle pomyłka na całej linii i dopiero Szaraki dawały powiew świeżości. Niestety podobnie jak Podróżnicy zostali nie wykorzystani, zapewne z powodu braku czasu... [KONIEC STREFY]Ogólnie więc po drugim sezonie nie będzie już tak radośnie...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 346 do 360 (z 412 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram