Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › PBF - kapitan Qumos
- Doskonale. - odparła. - Ciekawe czy reszcie się uda. Jak będą słuchac wcześniejszych rozkazów to ten figurant padnie.
- Mam nadzieje że tak jak się uda możemy to potem jakoś uczcić.
- Czemu nie, oficerku.Siedliście razem, a w tym czasie komansosi przebili się prawie do drzwi celu. Wysadzili je i po gwałtownej wymianie ognia na placu boju została tylko Lira Frama. Ta nie bawiła się w wejście. Po prostu Wyjęła bombę z odrobiną antymaterii. Osłon w pokoju już nie było, więc wysadziła wszystko w cholerę.W glorii i wśród hucznych braw pojawiła się na srodku. Misja się udała, a oficjel zamienił się w atomy.
Mesa- Misja się udała czyli możemy świętować zapraszam do mnie mam drobne zapasy różnych trunków.Gabinet kapitańskiPołączyłem się z federacją i powiedziałem - Misja zakończona sukcesem do kogo mam się zgłosić po moje latinum?
Odpowiedział ci lokalny nadzorca operacji.- Przelew 1500 sztabek złotego latinum zrealizujemy w ciągu godziny. Za wykonanie misji dorzucamy też 1000 kredytów na zakup federacyjnych towarów eksportowych. Oczywiście jesli nie będzie pan zainteresowany zakupami to może to pan odsprzedać IHF. Proszę też sprawdzić wiadomość od Talarian. Szpieg w ich szeregach został ujawniony i niedługo wpłynie za to nagroda. To wszystko.
- Dziękuje bardzo dobrze robi się z wami interesy - po zakończeniu połączenia sprawdziłem jaką nagrodę dali Talarianie.
Musiałeś trochę poczekać aż przyjdzie kodowana wiadomość.Brzmiała: "Za odkrycie zdrajców w Talariańskim Ministrestwie Handlu kapitanowi Qumosowi z FAS Delia zostaje przyznane 1500 sztabek złotego latinum. Nagroda podlega podziałowi na części według przepisów IHF na mocy porozumienia handlowego z 2325 roku o braku podwójnego opodatkowania."
Bardzo zadowolony sprawdziłem jeszcze dane z wysłanej za sferą sondy oczekując dobrych wieści.Przy okazji sprawdziłem stan kont mojego i okrętu.
Stany kont nie były jeszcze zaktualizowane przez kasięgową, ale szybko wyszło ci, że masz ponad 1600 sztabek na prywatnym koncie, a statek prawie 400. Do tego nierozliczeni byli jeszcze piraci i ich statek.Dane z sondy nie napływały od jakiś dwóch godzin. Albo coś blokowało łączność, albo została unieszkodliwiona.
Postanowiłem sprawdzić ostatnią informacje przesłaną przez sondę i ostatnią minute telemetri.
Sonda leciała wyznaczonym kursem i nagle zamilkła. Nie było żadnych podejrzanych odczytów nim przestała się komunikować.
Najwyraźniej wpadła w jakąś anomalie stwierdziłem i zająłem się innymi sprawami.Sprawdziłem czy wpłynoł raport z inspekcji poszycia i ile kosztowała by wymiana dezruptoruw na mocniejsze ogladając rożne możliwości.
Inspekcja poszycia wypadła dobrze, a zauważone ubytki uzupełniono.Szybki wgląd na ceny giełdowe uzbrojenia trochę cię zasmuciły. Szczególnie cenowo.Falcon miał dwa dezruptory wiązkowe klasy 20 na dziobie i górnym płacie. To były najsilniejsze dezruptory dla tych lokacji - zmiana na cięższe spowodowałaby ostre i bardzo drogie przeróbki kadłuba.Lepiej było z czterema klasy 16: po jednym na skrzydłach i dwa na rufie. Można było je zmienić na klasę 18. Najtaniej i najłatwiej wymienić te burtowe - były zamocowane w kadłubie i trzeba było tylko wyciąć większe otwory na zamocowanie oraz pozmieniać EPS by przesyłały więcej energii. Na skrzydłach będzie lekko trudniej.Za zakup nowiutkiego, nieużywanego dezruptora klasy 18 na giełdzie uszczupliłby twój portfel o 7500 sztabek złotego latinum (koszt wszystkiego oprócz montażu i przeróbek okrętu). Używane były tańsze. A jeśli w rozliczeniu oddałbyś wymontowaną 16 to było jeszcze taniej (cena zależała od zużycia nowego dezruptora i oddanego).Najtańsza wymiana była dostępna w kilku ferengijskich stoczniach w okolicach Czarnego Skupiska (tam naprawiano romulańskie statki służące w IHF z powodu bliskość Imperium) i oczywiście u Romulan. Tam też będzie największa pewność, że mechanicy nic nie spartolą.
Zadowolony z uzyskanych informacji sprawdziłem jeszcze ceny generatorów osłon i wysłałem na mostek zapytanie czy możemy lecieć.
Nowy generator osłon, a Falcon miał ich 9 na 3 reaktory fuzyjne, kosztował 2 000 sztabek. Jeśli zamierzałeś by zamontować go jako dziesiąty to oczywiście sporo będzie kosztowały modernizacje w konstrukcji okrętu.- Jesteśmy gotowi lecieć. Tylko dokąd?