Po potwierdzeniu lotu z konwojem zająłem się zwykłymi raportami załogi a 30min przed podróżą udałem się na stację aby zjeść prawdziwy posiłek.Larwy zjadłem w tym samym barze co ostatnio jako że były bardzo dobre.Po posiłku i powrocie na okręt wstąpiłem tylko do kwatery wziąłem porcję tabaki i udałem się na mostek aby obejrzeć odlot konwoju.
Wszystkie statki były gotowe do odlotu. Dowódcą konwoju były lekko podstarzały Talarianin, nazywający się Relg. Miałeś pilnować przodu wyprawy i co kilkanaście minut wykonywać pełny skan.
- Dobrze sternik wchodzimy w warp 6 będziemy lecieli przed konwojem w stałej odległości - powiedziałem po czym zwróciłem się do naukowego - co 10min pełny skan melduj o wszystkich anomaliach.
Lot do granicy był spokojny, bo w okolicy było niewiele piratów. Ale po 12 godzinach transport trafił w rejon graniczny, w którym Romulanie dopiero zdobywali kontrolę.- Mam ślad warp. Kurs zbieżny. Kontakt za 12 minut.
- Poinformować konwój przejść na status żółty - powiedziałem przejmując mostek wolałem być na miejscu w przypadku jakiś kłopotów - kontynuować skany i wysłać prośbę o identyfikację.
- Brak odpowiedzi.Po kilku minutach możliwa stała się identyfikacja.- Wygląda na to, że to federacyjna technologia, ale nie wysyła żadnej sygnatury. To chyba jakaś piracka jednostka.- Mam kolejny ślad. Tym razem z drugiej strony. Teraz trzeci.
- To jakaś zasadzka czerwony alarm załoga na stanowiska bojowe łączymy się z konwojem - powiedziałem patrząc na ekran - kiedy będziemy w zasięgu czujników wizualnych?
- Kolejne 3 ślady. Jeden z nich jest większy i wygląda na jakiś transportowiec. Różnicują prędkość by przechwycić nas jednocześnie. Kontakt za 2 minuty, wizualny za 1,5 minuty.- Mam połączenie z Relgiem.
- Kapitanie wykryliśmy 6 śladów warp lecą w naszym kierunku sygnatura warp pasuje do konstrukcji GF kontakt za 2min - powiedziałem do Talarianina - Jaka formacja obronna?
- Taktyka jest prosta. Macie bronić konwoju. Za to przecież wam płacę. Sugeruję po kolei wspólnie rozwalać jednostki pirackie. Te jednostki, nie licząc transportowca są za małe, żeby posiadać wyrzutnie torped.
- Zrozumiałem Qumos kończy - powiedziałem i zamknąłem kanał na konsoli przy fotelu kapitańskim - Sternik zwolnij i zrównaj się z konwojem - powiedziałem - naukowy za ile kontakt wzrokowy?
Delia zwolniła i szybko dogonił ją najbliższy transportowiec. Jednocześnie Relg zaczął wysyłać na wszystkich kanałach informację o ataku i wezwanie pomocy. Wszystkie statki przyśpieszyły do warp 8.- Kontakt wzrokowy za 5 sekund... Już...Na ekranie pojawiła się pierwsza z jednostek. Wyglądała na federacyjny ścigacz, ale po mocnych przeróbkach.
- W zasięgu torped za 30 sekund, broni energetycznej za około 40. To będzia walka w warp, więc manewry unikowe raczej odpadają. Możemy tylko unikac torped z dalszej odległości i tylko jeśli będą nas ścigać, a nie leciec na zderzenie.
Wyświetlanie 15 wpisów - od 601 do 615 (z 2,275 w sumie)