Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › PBF - kapitan Qumos
Po otrzymaniu wiadomości udałem się na mostek.- Jakie to jednostki i kiedy tutaj będą?
- Będą za jakieś 30 minut i nie małe, jeśli z takiej odległości ich wykryliśmy. Stawiam na Indvarian z minimum jednym krążownikiem.- Mam ogłosić ewakuacje dla stacji i planety?
- Jeszcze się z tym wstrzymaj, czy w zasięgu są jakieś sojusznicze jednostki sami sobie nie damy rady.
- W okolicy nie ma zadnych sojuszniczych jednostek.
- W takim wypadku ogłoś ewakuację trzeba będzie zwiewać. - odpowiedziałem po czym wysłałem do IHF informację o podjętych działaniach.
Ewakuacja była szybka. Łącznie na Burkos pracowało zaledwie 30 osób, reszta dawno już była na zapleczu frontu. Na stacji zostało tylko dwóch Apisian do obsługi systemów obronnych. Wiedzieli, że mogą zginąć, ale chcieli zabrać ze sobą tylu wrogów ile się da. Wszystkie budynki na powierzchni zaminowano.- Mam dokładniejsze odczyty. Dwa krążowniki, trzy niszczyciele i dwie fregaty. Wszystko indvariańskie. Kontakt za 15 minut.IHF przyjeła raport. Miałeś działać według wcześniejszego planu - zniszczyć co się da i uciekać. Strata okrętów nie wchodziła w rachubę.
Ustaliłem prosty plan obrony B'rel i Miranda, Delia i Miranda.Okręty w parach miały nawzajem się osłaniać i współpracować przy ostrzale wrogich jednostek.Jednocześnie podniosłem wszystkich na 4 okrętach na nogi czekała nas ciężka bitwa.
Wróg był coraz bliżej.- Mam zapytania o priorytety celowania. Inni chcą wiedziec w co najpierw celować.
- Mamy rozkaz zniszczyć ile się więc celujmy w lekkie jednostki, wiemy już ile ich jest.
Jako priorytetowe cel zostały wyznaczone niszczyciele, we fregaty miały iść dezruptory i fazery. Apisianie na stacji również wybrali te cele.Indvarianie wyszli z warp i ruszyli na stację. Na przodzie znalazły się krążowniki, niszczyciele w środku, zaś fregaty ubezpieczały boki.- W zasięgu torped za 30 sekund!
- Przygotować się do manewrów wymijających na pewno wystrzelą sporo torped.Strzelać bez rozkazu.
Okręty znalazły się w zasięgu torped i Indvarianie pierwsi otworzyli ogień z bardzo daleka. Powód był prosty, większosc ostrzału poszła na stację, która nie mogła unikac ostrzału. Jej osłony zajaśniały od uderzeń, ale były dość mocne by kilkanaście torped mogło poważnie je nadwyrężyć.Potem odpaliły swe wyrzutnie statki IHFu i stacja. Cel, jak wczesniej ustalono poszedł w niszccyiele, ale większośc trafiła w krążowni8ki, które się nastawiły. Dopiero gdy nastąpiło starcie z bliska to odebrwały porządnie fragaty. Jedna straciła osłony, a jak dołożyła jej sdtacja to nie było co z niej zbierać. Druga okryła się czarnymi rysami na pancerzu, zaś jedna z gondol zaczeła tracić plazmę.Statki IHFu też swoje dostały, szczgólnie Miranda, która otrzymała w prezencie torpedą prosto w dziób. Na szczęście omineła drugą, choć widać było, że to w nią pójdzie kolejny ostrzał.FAS Delia osłony 89% tylna wyrzutnia przeładowana przednia przeładuje się za 2 turyB'Rel osłony 76% przednia wyrzutnia przeładuje się za 2 tury awaryjne wyrzutnie pusteMiranda 1 osłony 41% tylna wyrzutnia przeładowana przednie przeładują się za 2 turyMiranda 2 osłony 96% tylna wyrzutnia przeładowana przednie przeładują się za 2 turyStacja kosmiczna osłony 61%Krążownik 1 osłony 56% tylna wyrzutnia przeładowana przednie przeładują się za 2 turyKrążownik 2 osłony 64% tylna wyrzutnia przeładowana przednie przeładują się za 2 turyNiszczyciel 1 osłony 90% tylna wyrzutnia przeładowana przednia przeładuje się za 2 turyNiszczyciel 2 osłony 78% tylna wyrzutnia przeładowana przednia przeładuje się za 2 turyNiszczyciel 3 osłony 55% tylna wyrzutnia przeładowana przednia przeładuje się za 2 turyFragata 1 zniszczonaFragata 2 osłony 0% średnie uszkodzenia pancerza uszkodzenie napędu warp
Wynik pierwszych chwil starcia był zadowalający.- Dobrze wlatujemy między wrogie jednostki główny cel krążowniki przy okazji niech ktoś rozwali tą fregatę.Kiedy przelecimy przez formacje wroga opróżniamy tylne wyrzutnie i odbijamy w rożnych kierunkach aby uniknąć ich torped. - nadałem do wszystkich jednostek po czym zwróciłem się do sternika.- Paweł staraj się osłaniać tą mirandę
Statki mineły się, okładając się wzajemnie bronią enegetyczną. Fregata nie miała żadnych szans i zmieniła się w kosmiczny śmieć po eksplozji. Gdy postronny obserwator myślałby, że to koniec to poszły w ruch tylne wyrzutnie torped.I znów większość poleciała na Mirandę. Delia próbowała ją osłaniać, ale jedna doszła celu. Wcześniej zaś Falcon osłonił ją przed dwiema innymi. Sytuacja federacyjnego statku stawała się krytyczna, praktycznie nie miała osłon, a uszkodzenia wewnętrzne były coraz większe.Stacja i platformy skupiły osztrzał na najbardziej uszkodzonym niszczycielu, porządnie go uszkadzając.Indvarianie wcale nie przejeli się lekkim ostrzałem. Dalej głownie celowali w stację, ale niszczyciele już zaczeły zwrot, by zająć się uszkodzoną Mirandą.FAS Delia osłony 37% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednia za 1 turęB'Rel osłony 61% przednia wyrzutnia przeładuje się za 1 turę awaryjne wyrzutnie pusteMiranda 1 osłony 3% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednie za 1 turę lekkie uszkodzenia wewnętrzneMiranda 2 osłony 85% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednie za 1 turęStacja kosmiczna osłony 49%Krążownik 1 osłony 35% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednie za 1 turęKrążownik 2 osłony 60% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednie za 1 turęNiszczyciel 1 osłony 84% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednia za 1 turęNiszczyciel 2 osłony 70% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednia za 1 turęNiszczyciel 3 osłony 12% tylna wyrzutnia przeładuje się za 2 tury przednia za 1 turęFragata 2 zniszczona
Widząc krytyczną sytuację osłon mirandy kazałem jej dowódcy wejść w warp i po za polem bitwy zregenerować osłony.Teraz Ividianie byli miedzy moimi okrętami a stacją przez co wpadli w ogień krzyżowy.Głównymi celami pozostawały 1 krążownik i 3 niszczyciel.