Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG "Oblicza Prawdy"

"Oblicza Prawdy"

Wyświetlanie 15 wpisów - od 331 do 345 (z 426 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Corvus
    Uczestnik

„Jestem wściekły na siebie....żeby tak się dać sprowokować i zaatakować bez przewagi pozycji...... teraz siedzę z przyczepionym do tyłka klingonem.... no ale może się da temu jakoś zaradzić.....”-- Jenna.... jaki stan ustawiania min?-- W ciągu 5 min. wypuściłam 5 zamaskowanych min z 10 zaplanowanych....-- Dlaczego tak wolno?--Nie mogę szybciej, bo nawet klingoni by to wykryli.... a tak 5 min jest już na pozycjach wokół Vor’Chy.--Dobrze, kontynuuj.... --Myślisz, że klingoni wiedzą o tych minach? – pytanie Arai zaskoczyło mnie, a jednocześnie uświadomiłem sobie że nie pomyślałem o tym wcześniej.--Raczej wątpię żeby wiedzieli, gdyby wiedzieli to w tej chwili trwałaby niezła strzelanina....--Sir! Wiadomość od Suraka na kanale ogólnym....„ tu Kapitan Surak, odstępujemy od ataku, lecz nie zamierzam pozostać niezakamuflowany, to wy otworzyliście pierwsi ogień i wszelkie kolejne akty agresji spadną na was. Surak out.”--To się nie spodoba „sojusznikom” – stwierdził Toral --Jenna raport taktyczny!--Kaleh rozpoczął maskowanie..... okręty federacyjne jak i klingońskie namierzają go uzbrojeniem.... USS Merovingian oddał strzał ostrzegawczy....Pierwsza spojrzała na mnie....--Dalej siedzimy cicho i ignorujemy wszystkich?Zamyśliłem się......--Nie..... Tym razem się odezwiemy..... Brelen przygotuj kanał ogólny, tylko fonia...... Jenna ile min wypuściłaś?--Osiem...--Dobrze.... Zaraz wyśle wiadomość do naszych szanownych adwersarzy.... ty w tym czasie skończysz z tymi minami, następnie będziesz otwierać wyrzutniki min tak żeby wyglądało że wyrzuciliśmy jeszcze jakieś 15 min zamaskowanych. Później wystrzelisz 30 pozostałych min, ale bez maskowania i utworzysz z nich sferę wokół nas i klingona w odległości 5 tysiecy metrów.......-- Ależ to wszystko, co mamy w tej chwili na pokładzie.....--Wiem o tym dobrze, wykonać..... wzmocnij też do maksimum osłony rufowe .....Arai wyślij ekipy naprawcze na rufę mają na bieżąco usuwać uszkodzenia........ Brelen gotowy?--Tak jest....Wiozłem oddech i postarałem się żeby mój głos był jak najbardziej beznamiętny..... -- „ Do wszystkich okrętów Zjednoczonej Federacji Planet i Imperium Klingońskiego. Właśnie rozmieściłem wokół IKC Vornak 20 zamaskowanych min, a kolejne są w drodze.... Jakikolwiek atak na mój okręt będzie oznaczał detonację min, jakikolwiek atak na RIS Kaleh będzie oznaczał detonację min, jakakolwiek próba manipulowania przy minach będzie oznaczała ich detonacje, jakakolwiek próba wycofanie się przez Vor’Che będzie oznaczało detonację min...... By nie dopuścić do zniszczenia okrętu i śmierci około 1300 wojowników musicie spełnić następujące warunki; po pierwszej mój okręt ma być uwolniony, po drugie RIS Kaleh ma się zamaskować bez żadnego przeciwdziałania z waszej strony, po trzecie nasi rozbitkowie mają być przekazane na mój okręt w ciągu godziny. Po spełnieniu tych warunków przekaże kapitanowi D’megowi kody do dezaktywowania min....... Od tej chwili jestem panem życia i śmierci załogi Vornaka...... na odpowiedź macie 90 sekund. Corvus out.”

Surak
    Uczestnik

- kapitanie, zostaliśmy ostrzelani przez okręt federacji wiązkami fazerów o niskiej mocy- ostrzeją nas przed zamiarem włączenia maskowania- zorientowałem się pierwszy - wywołać, federacyjny okręt- kanał otwarty- tu kapitan Surak, ostrzegam przed podobnymi akcjami w przyszłości, jeśli federacja jej prymitywni sojusznicy chcą ryzykować eskalację konfliktu z Romulańskim Imperium, pozostanę niezamaskowany tylko w takim wypadku jeśli wszystkie klingońskie jednostki także się zdemaskują, inaczej będę kontynuował procedurę maskowania. Mam zamiar czekać do czasu przekazania naszych rodaków i naprawę uszkodzeń przez jednostkę comandora Corvusa, po tym wycofamy się na naszą stronę strefy neutralnej, macie 5 minut na odpowiedz. Surak out.- nadać kodowaną wiadomość do Thengela- proszę o natychmiastową pana jednostek w wypadku kontynuacji wrogich działań przez jednostki klingońskie, znając tych prymitywów może do tego dojść. Surak out- kapitanie wiadomość na kanale ogólnym- ta'rhae- Do wszystkich okrętów Zjednoczonej Federacji Planet i Imperium Klingońskiego. Właśnie rozmieściłem wokół IKC Vornak 20 zamaskowanych min, a kolejne są w drodze.... Jakikolwiek atak na mój okręt będzie oznaczał detonację min, jakikolwiek atak na RIS Kaleh będzie oznaczał detonację min, jakakolwiek próba manipulowania przy minach będzie oznaczała ich detonacje, jakakolwiek próba wycofanie się przez Vor’Che będzie oznaczało detonację min...... By nie dopuścić do zniszczenia okrętu i śmierci około 1300 wojowników musicie spełnić następujące warunki; po pierwszej mój okręt ma być uwolniony, po drugie RIS Kaleh ma się zamaskować bez żadnego przeciwdziałania z waszej strony, po trzecie nasi rozbitkowie mają być przekazane na mój okręt w ciągu godziny. Po spełnieniu tych warunków przekaże kapitanowi D’megowi kody do dezaktywowania min....... Od tej chwili jestem panem życia i śmierci załogi Vornaka...... na odpowiedź macie 90 sekund. Corvus out.”- dobre rozwiązanie, mamy dodatkowy argument, zobaczymy co teraz zrobią klingoni i ich wodokrwiści sojusznicy

Coen
    Uczestnik

- Jak Jej Tam+ uruchamia systemy maskowania ..Galaxy ostrzelał go minimalna mocą z fazerów, zakłuci mu maskowanie przerywając proces, chwile potrwa nim będą mogli spróbować ponownie - relacjonował Lyranin, kiedy Debi wpadła mu słowo

- Odbieram przekaz ze złapanego przez Vornaka Jak Jej Tam - powiedziała poczym przełączyła

- Do wszystkich okrętów Zjednoczonej Federacji Planet i Imperium Klingońskiego. Właśnie rozmieściłem wokół IKC Vornak 20 zamaskowanych min, a kolejne są w drodze.... Jakikolwiek atak na mój okręt będzie oznaczał detonację min, jakikolwiek atak na RIS Kaleh będzie oznaczał detonację min, jakakolwiek próba manipulowania przy minach będzie oznaczała ich detonacje, jakakolwiek próba wycofanie się przez Vor’Che będzie oznaczało detonację min...... By nie dopuścić do zniszczenia okrętu i śmierci około 1300 wojowników musicie spełnić następujące warunki; po pierwszej mój okręt ma być uwolniony, po drugie RIS Kaleh ma się zamaskować bez żadnego przeciwdziałania z waszej strony, po trzecie nasi rozbitkowie mają być przekazane na mój okręt w ciągu godziny. Po spełnieniu tych warunków przekaże kapitanowi D’megowi kody do dezaktywowania min....... Od tej chwili jestem panem życia i śmierci załogi Vornaka...... na odpowiedź macie 90 sekund. Corvus out. - poleciało z głośników

- O, tu mi ciufcia jedzie jak on przekażą kody - powiedziałem odciągając dolna powiekę - przekaz do naszych i Federacyjnych jednostek

- Kanał otwarty

- Coen do floty. Rozdzielenie min w okuł naszej jednostki jest przejawem ataku, romulanie sami tego chcieli. Wszystkie jednostki klingońskie ognia w namierzone cele! Liczymy na wasza pomoc Gwiezdna Floto. Coen koniec.

- Wiadomość poszła - powiedziała Pierwsza ja zaś rozkazałem

- A teraz przekaz do D'mega

- Kanał otwarty

- D'meg, te miny nie mogą mieć wielkiej mocy inaczej były by za durze aby nie dało się ich wykryć lub nie posiadały napędu a wiec nie zdołali by ich bez transporterów rozmieścić. Więc przetrwacie ewentualną eksplozje, poza tym romulanie są o rzut kamieniem od was więc również by oberwali. Nie musisz się więc raczej obawiać zniszczenia. Qapla'

- Wiadomość poszła - powiedziała Debi, Lyranin zaś krzykną

- Jak Jej Tam Vornaka otwiera wyrzutniki min, zapewne rozmieszcza kolejne miny!

- No tego już za wiele, wycelować w niego, zdjąć maskowanie i ognia ze wszystkiego! - warknąłem. Lyranin się tylko uśmiechną a i nagle w próżni pojawił się najnowszy Drapieżny Ptak bluzgając zielono/srebrnym ogniem w stronę unieruchomionego Norexana.

Kronos
    Uczestnik

- Kapitanie odpowiedź z USS Merovingian........ – zameldowała nagle Duy`e>> Tu kapitan Fluoreaux. Jako że sytuacja Homulan nie jest jasna, gdyż nie wiemy czy thaktować ich jak hozbitków czy jak jeńców, na hazie czekam na insthukcje od Dowództwa. Do tego czasu nie zamierzam ich oddawać. Zaś co do Homulan to także czekam, aż ich dowódca odpowie na moje pytanie, odnośnie dokładnych planów wycofania się z naszej sthefy. <<- Będą grzecznie czekać aż im odpowiedzą........... biurokraci...... – odburknął pierwszy.....- Ciekawe jak długo każą sobie czekać............ – dodał kapitan......Sekundy na mostku Vornaka dłużyły się w nieskończoność.............nagle konsola łączności ponownie ożyła...........- Kapitanie przekaz od Romulan ! - zameldowała Duy`e- Główny ekran........>> Tu Kapitan Surak, odstępujemy od ataku, lecz nie zamierzam pozostać niezakamuflowany, to wy otworzyliście pierwsi ogień i wszelkie kolejne akty agresji spadną na was. Surak out. <<- Okręt klasy Onix zaczyna wymijać jednostkę federacji i uruchamia maskowanie...........- Czy oni poszaleli...... – odpowiedziała z niedowierzaniem D`meg.......- Okręty Federacji namierzają Onixa ! Otwierają ogień !........ minimalne natężenie broni...... to strzały ostrzegawcze ! - zameldował nagle taktyczny.......- Więc się zaczęło.......- Kapitanie przekaz z IKC betleh ! - zameldowała pospiesznie klingonka........>> Coen do floty. Jeśli romulanie zaczną się kamuflować mimo grzecznego ostrzeżenia jakie dostali od kapitana Se'Datha to otwórzcie ogień. Celujcie w centrum zasilania okrętu, aby pozbawić je zasilania...ale jeśli się rozsypią, to trudno, nie będę po nich płakał. D'meg, ty się zajmij swoim Jak Jej Tam. Coen koniec...... <> „ Do wszystkich okrętów Zjednoczonej Federacji Planet i Imperium Klingońskiego. Właśnie rozmieściłem wokół IKC Vornak 20 zamaskowanych min, a kolejne są w drodze.... Jakikolwiek atak na mój okręt będzie oznaczał detonację min, jakikolwiek atak na RIS Kaleh będzie oznaczał detonację min, jakakolwiek próba manipulowania przy minach będzie oznaczała ich detonacje, jakakolwiek próba wycofanie się przez Vor’Che będzie oznaczało detonację min...... By nie dopuścić do zniszczenia okrętu i śmierci około 1300 wojowników musicie spełnić następujące warunki; po pierwszej mój okręt ma być uwolniony, po drugie RIS Kaleh ma się zamaskować bez żadnego przeciwdziałania z waszej strony, po trzecie nasi rozbitkowie mają być przekazane na mój okręt w ciągu godziny. Po spełnieniu tych warunków przekaże kapitanowi D’megowi kody do dezaktywowania min....... Od tej chwili jestem panem życia i śmierci załogi Vornaka...... na odpowiedź macie 90 sekund. Corvus out.”........... <> Coen do floty. Rozdzielenie min w okuł naszej jednostki jest przejawem ataku, romulanie sami tego chcieli. Wszystkie jednostki klingońskie ognia w namierzone cele! Liczymy na wasza pomoc Gwiezdna Floto. Coen koniec.........<<>> D'meg, te miny nie mogą mieć wielkiej mocy inaczej były by za durze aby nie dało się ich wykryć lub nie posiadały napędu a wiec nie zdołali by ich bez transporterów rozmieścić. Więc przetrwacie ewentualną eksplozje, poza tym romulanie są o rzut kamieniem od was więc również by oberwali. Nie musisz się więc raczej obawiać zniszczenia. Qapla' <

Corvus
    Uczestnik

-- Miny na pozycjach..... wystrzeliwuję pierwsze miny w celu utworzenia strefy..... -- Kontynuować.....-- Kapitanie właśnie przechwyciłem wiadomość z zamaskowanego okrętu klingońskiego.....-- Dawaj natychmiast....„Coen do floty. Rozdzielenie min w okuł naszej jednostki jest przejawem ataku, romulanie sami tego chcieli. Wszystkie jednostki klingońskie ognia w namierzone cele! Liczymy na wasza pomoc Gwiezdna Floto. Coen koniec.......”-- Zaczęło się.... Brelen prześlij do wszystkich naszych okrętów, że jesteśmy atakowani i mają odpowiedzieć ogniem a później wycofać się, jesteśmy za słabi żeby teraz walczyć...... Osłony pełna moc, przesłać do nich całą dostępną moc nawet z układów podtrzymywania życia.... oprócz silników.-- Robi się!-- Toral pełna impulsowa przed siebie!!! Jak wyjdziemy z pola minowego przygotować się do wejścia w warp!!!!!..... Arai detonować miny, sekwencja Gamma, zacznij od najdalszej od nas!!!!

Surak
    Uczestnik

- klingoni na otwartym kanale- na ekran- Coen do floty. Rozdzielenie min w okuł naszej jednostki jest przejawem ataku, romulanie sami tego chcieli. Wszystkie jednostki klingońskie ognia w namierzone cele! Liczymy na wasza pomoc Gwiezdna Floto. Coen koniec- przerwac procedure maskowania, kurs najbliższa jednostka federacji maxymalna impulsowa, gdy znajdziemy się za jednostką federacji skok w warp, otworzyć ogień do najbliższej jednostki klingońskiej. - tak jest kapitanie- maszynownia dajcie ile sie da w osłony chcę wyjść z tego żywy-ie - otworzyć kodowany kanał z Corvusem i Thengelem- zamierzam wykonać manewr by znaleść się za jednostkami federacji, i skoczyć w warp, proponuje zebrać się w konkretnym punkcie i tam poczekać na rozwój sytuacji, we dwóch nie mamy tu szans. Surak outRomulański Onix zaczął gwałtownie przyśpieszać i kłaść się na jedno skrzydło wykonując manewr skrętu

Reyden
    Uczestnik

Taktyczny : przekaz od romulan na kaznale ogólnym Ja : Daj na ekran :„ Do wszystkich okrętów Zjednoczonej Federacji Planet i Imperium Klingońskiego. Właśnie rozmieściłem wokół IKC Vornak 20 zamaskowanych min, a kolejne są w drodze.... Jakikolwiek atak na mój okręt będzie oznaczał detonację min, jakikolwiek atak na RIS Kaleh będzie oznaczał detonację min, jakakolwiek próba manipulowania przy minach będzie oznaczała ich detonacje, jakakolwiek próba wycofanie się przez Vor’Che będzie oznaczało detonację min...... By nie dopuścić do zniszczenia okrętu i śmierci około 1300 wojowników musicie spełnić następujące warunki; po pierwszej mój okręt ma być uwolniony, po drugie RIS Kaleh ma się zamaskować bez żadnego przeciwdziałania z waszej strony, po trzecie nasi rozbitkowie mają być przekazane na mój okręt w ciągu godziny. Po spełnieniu tych warunków przekaże kapitanowi D’megowi kody do dezaktywowania min....... Od tej chwili jestem panem życia i śmierci załogi Vornaka...... na odpowiedź macie 90 sekund. Corvus out.”Taktyczny : klingonii atakuja RIS Ares , zaś my mamy atakować RIS Khaleh .Ja : dobra , sami tego chcieli , sternik kurs na Onixa , max impulsowa ; taktyczny dziobowe i rufowe wyrzutnie torped oraz fazery ognia , jak będziemy pod nim to wypuścisz też miny , torpedy z wyrzutnii rufowych ognia w napęd WARP ( po 1 torpedzie w każdą gondolę ) ; nadaj do reszty floty że my sie zajmiemy osłonami Onixa , oni niech go obezwłądnią .

Kruge
    Uczestnik

(IKC vood'daH zaczal sie maskowac... wtem romulanski Onix otworzyl ogien...)TAKTYCZNY: romulanie otwieraja ogien! dwie torpedy...KRUGE: manewr unikowy! ladowac wszystkie bronie!STERNIK: luqTAKTYCZNY: federacyjny Defiant probuje nas zaslonic...KRUGE: co?(lekki krazownik zaczal skrecac ostro w lewo jednoczesnie przyspieszajac... niestety zbyt wolno... jedna z torped na szczescie uderzyla w oslony federacyjnej jednostki... cala salwa z broni energetycznej niestety siegnela oslon K'T'Ingi... calym okretem zatrzeslo, na mostku posypaly sie iskry, kapitan nie zdazyl usiasc na swoim fotelu i polecial przed siebie... rowniez taktyczny przelecial przez swoja konsole...)KRUGE (podnoszac sie): nasz stan?NAUKOWY: oslony na 72%... pola wytrzymaly, zadnych uszkodzen kadluba... wszystkie systemy stabilne.TAKTYCZNY: wszystkie dezruptory sprawne i w pelni naladowane... przednia wyrzutnia sie jeszcze laduje...KRUGE: a federacyjni?NAUKOWY: troche sie im mniej oberwalo... w pelni sprawni, tylko oslony im oslably.KRUGE: dobrze... bardzo dobrze... przeslac do Coen'a, ze nadal wykonujemy rozkazy... nie atakujemy... mam nadzieje, ze ten terranin pozwoli nam z honorem odejsc w zaswiaty...(kapitan powiedzial to z bardzo widoczna wsciekloscia... usiadl na swoim fotelu i spojrzal na swoja zaloge)KRUGE: ten okret ma sie utrzymac do samego konca! juz my odplacimy tym romulanskim targom za ten atak...RESZTA: luq(chwile mijaly, wiadomosci przychodzily i coraz bardziej dziwily Kruge'a. wtem dotarla informacja o minach)KOMUNIKACYJNY: panie, romulanie zaminowali przestrzen wokol Vornak'a!KRUGE: wiedzialem... nigdy nie pertraktuj z romulanskimi p'tah! teraz nic nie zdzialamy... pocze...(kapitan nie zdazyl dokonczyc, gdy przyszla wiadomosc o pozwoleniu na atak...)KOMUNIKACYJNY: mamy sygnal do ataku... wszystkie dane przeslane do konsoli taktycznego.KRUGE: nareszcie! jestesmy tylem do tego Onix'a?TAKTYCZNY: tak, dowodzcoKRUGE: ognia! potem zwrot na sterburte i ognia z dzialek! uwazac na ich torpedy...STERNIK i TAKTYCZNY: luq(lekki krazownik wyplul z siebie srebrna torpede, przechylil sie majestatycznie na lewa strone i zaczal ostrzal z dezruptorow)TAKTYCZNY: betleH zdejmuje maskowanie... atakuje Norexan'a... Defiant zawraca i otwiera ogien do Onix'a...KRUGE: skoordynowac atak z taktycznym Defiant'a... otworzyc kanal do niego.KOMUNIKACYJNY: otwartyKRUGE: kapitanie... za Imperium i Federacje! razem zwyciezymy te romulanskie Ha'De'BlaH!KOMUNIKACYJNY: poszlo(lekki krazownik kontynuowal atak, starajac sie jednoczenie unikac odpowiedzi ze strony romulan)

Zeal
    Uczestnik

Se'Datha siedział nieruchomo, słuchając kolejnych komunikatów. Gdy usłyszał wiadomość mówiącą o rozmieszczeniu min wokół Vornaka, nic nie powiedział, tylko mięsień lewego policzka zaczął mu drgać. - Maskowanie w dół, ładować disruptory! - polecił. - Stan wyrzutni?- Gotowe do otwarcia ognia.- Cel namierzony?- Tak jest... Kapitanie, przekaz z betleH'a!"Coen do floty. Rozdzielenie min w okuł naszej jednostki jest przejawem ataku, romulanie sami tego chcieli. Wszystkie jednostki klingońskie ognia w namierzone cele! "- Ognia!D'Tai odpalił pełną salwę w kierunku Onix'a...- Pełna naprzód, kurs równoległy do Vornaka... Mamy ich załogę w zasięgu transporterów?- Mamy.- Transportery w pogotowiu, w razie gdyby Vor'Cha zaczęła tracić integralność kadłuba, zabieramy jej załogę... Kanał wywoławczy!- Otwarty."Se'Datha do D'mega. W każdej chwili możemy was ewakuować. Da'Ha out."

fluor
    Klucznik

USS Merovingian

MOSTEK

Quote:
    Do wszystkich okrętów Zjednoczonej Federacji Planet i Imperium Klingońskiego. Właśnie rozmieściłem wokół IKC Vornak 20 zamaskowanych min, a kolejne są w drodze.... Jakikolwiek atak na mój okręt będzie oznaczał detonację min, jakikolwiek atak na RIS Kaleh będzie oznaczał detonację min, jakakolwiek próba manipulowania przy minach będzie oznaczała ich detonacje, jakakolwiek próba wycofanie się przez Vor’Che będzie oznaczało detonację min...... By nie dopuścić do zniszczenia okrętu i śmierci około 1300 wojowników musicie spełnić następujące warunki; po pierwszej mój okręt ma być uwolniony, po drugie RIS Kaleh ma się zamaskować bez żadnego przeciwdziałania z waszej strony, po trzecie nasi rozbitkowie mają być przekazane na mój okręt w ciągu godziny. Po spełnieniu tych warunków przekaże kapitanowi D’megowi kody do dezaktywowania min....... Od tej chwili jestem panem życia i śmierci załogi Vornaka...... na odpowiedź macie 90 sekund. Corvus out.

-Dość już tych zabaw. Chyba nie wyobhażają sobie, że w takiej sytuacji będziemy negocjować. Wszystkie nasze jednostki mają przephowadzić atak na Onixa, Klingonom prześlijcie, aby zajęli się ich okhętem dowódczym. I powtarzam, bez niszczenia. okhętów. Nie chcę, aby odpowiedzialni za to całe zamieszanie uciekli od odpowiedzialności.

-Kapitanie, zalecam wysłanie do Dowództwa raportu o podniesieniu stopnia zagrożenia inwazją ze strony romulańskiej. Nie wiemy jakimi siłami dysponują i czy nie jest to zakrojona na szerszą skalę akcja.

-Wysłać. Taktyczna, komplet tohped, celować w systemy uzbhojenia Onixa.

-Cel namierzony.

-I... JAZDA 😀 !! (ang. Engage)

Merkav
    Uczestnik

PO: Kapitanie wiadomosc od kapitana Fluoruxa...

Dość już tych zabaw. Chyba nie wyobhażają sobie, że w takiej sytuacji będziemy negocjować. Wszystkie nasze jednostki mają przephowadzić atak na Onixa, Klingonom prześlijcie, aby zajęli się ich okhętem dowódczym. I powtarzam, bez niszczenia. okhętów. Nie chcę, aby odpowiedzialni za to całe zamieszanie uciekli od odpowiedzialności.

Ja: Tyktyczny, ustawic nas na dogodniej pozycji do ataku, namierzyc silniki Onixa !

Taktyczny: Cel namierzony, dziobowe wyrzutnie torped zaladowane, fazery 100% moc.

Ja: Ognia !

Wolf
    Uczestnik

Sytuacja powoli zaczyna się zaostrzać, trzy nacje zaczynaja powli skakać sobie do oczu ale kapitan Mariposy wie że mieszanie się pomiedzy wieksze okręty może się tylko dla niego jego załogi skończyc nader przykro. Prawie wszytskie sensory na statku skierowane są na walczące okręty, monitoring jak na razie nie przynosi żadnych nowych wieści, oficer taktyczny okrętu klasy Nova zaczął z nudów prowadzić statystykę trafień dla każdego okrętu. Te niczyn nie ukirukowane czynności przerywa wiadomość od kapitana Fluoreaux...

Dość już tych zabaw. Chyba nie wyobhażają sobie, że w takiej sytuacji będziemy negocjować. Wszystkie nasze jednostki mają przephowadzić atak na Onixa, Klingonom prześlijcie, aby zajęli się ich okhętem dowódczym. I powtarzam, bez niszczenia. okhętów. Nie chcę, aby odpowiedzialni za to całe zamieszanie uciekli od odpowiedzialności.

- Co pan na to kapitanie - pytanie nie było bezpodstawne zważywszy na mozliwości i stan okrętu

- Trzymamy się z daleka od wszelkiej rozróby, a nawet gdybysmy się wmieszali to i tak za dużo nie zdziałamy - słowa te cała załoga przyjeła z dużą ulgą, nikt na Mariposie nie ma zamiaru umierać bo klingoni i romulanie sie pokłócili o rzeczy naprawdę błahe.

Kronos
    Uczestnik

Przeliczenie część 1

Przerwa w walce okazała się być tylko chwilową zwłoką. Romulanie nie zamierzali podporządkować się żądaniom zarówno Imperium Klingońskiego jak i Zjednoczonej Federacji Planet...................

Sub-komandor Corvus postąpił w typowy dla Romulan sposób i wykorzystał nadarzającą się okazję. W czasie gdy RIS Khaleh skupiał na sobie całą uwagę kapitanów okrętów Gwiezdnej Floty i KSO z wyrzutni RIS Ares zaczęły wyłaniać się zamaskowane miny. Ich małe dysze powoli naprowadzały je na wyznaczone pozycje. Wokół klingońskiego krążownika klasy Vor`Cha zaczęła powstawać niewidoczna śmiertelna sieć ładunków. Romulański dowódca chciał uzyskać w ten sposób przewagę nad trzymającymi go na wiązce trakcyjnej Klingonami. Miny miały stać się kartą przetargową mającą zapewnić uwolnienie okrętu z rąk Klingonów jak i pozwolić na szybkie odzyskanie romulańskich oficerów przetrzymywanych na okrętach Gwiezdnej Floty.............

Stało się niestety inaczej, Sub-komandor Corvus nie zdążył do końca wprowadzić swojego planu w życie. Dowódcy sprzymierzonych okrętów nie zamierzali czekać bezczynnie, widząc jak RIS Khaleh pomimo licznych ostrzeżeń ponownie podejmuję próbę zamaskowania się zdecydowali się działać. Jako pierwsze ogień otworzyły okręty Federacji ostrzeliwując osłony Onixa wiązkami fazerów o minimalnym poziomie energii. Strzały te miały być ostatnim ostrzeżeniem. Jednak dowódca Onixa nie zamierzał zmieniać planów, okręt zaczął wymijać federacyjne jednostki. Tego było już za wiele nawet dla kapitanów Gwiezdnej Floty, postanowili oni zatrzymać romulański okręt za wszelką cenę.......

Widząc co się święci Sub-komandor Corvus został zmuszony do szybszego wprowadzenia w życie swojego planu. Nawiązał on łączność na kanale ogólnym i przekazał swoje ultimatum zawierające listę żądań które mają zostać natychmiast spełnione. W przypadku nie podporządkowania się romulański dowódca zagroził zdetonowaniem min wokół IKC Vornak i uśmierceniem jego załogi....

Jednak Sub-komandor Corvus nie uwzględnił jednej rzeczy w swoim śmiałym planie......... mianowicie Klingońskiej dumy i poczucia honoru.......... Wojownicy woleli zginąć niż przystać na żądania Romulan. Kapitan Coen dowódca sił Klingońskich wydał rozkaz do natychmiastowego ataku na obie romulańskie jednostki. Również dowódca IKC Vornak nie zamierzał kapitulować i ryzykując zniszczeniem okrętu także otworzył ogień w kierunku trzymanego przez niego na wiązce trakcyjnej Warbirda...........

W ułamkach sekund walka rozgorzała na nowo, wszystkie okręty imperium przeszły do ofensywy. IKC Da'Ha i IKC vood'daH zaatakowały próbującego wycofać się RIS Khaleh natomiast IKC betleH dołączył do IKC Vornak i ostrzelał razem z nim RIS Ares..........

Również okręty Gwiezdnej Floty przeszły do ataku, USS Excalibur czający się za rufą Onixa nie odstępował go na krok i zasypując go gradem pocisków z działek fazerowych zaczął wyprzedzać uciekający cel. RIS Khaleh nie mógł się mierzyć z zwinnością małego Defianta..........

Pozostałe okręty Gwiezdnej Floty także za cel obrały RIS Khaleh pozostawiając unieruchomionego RIS Ares dla sił KSO............

W obliczu takiego obrotu spraw Sub-komandor Corvus postanowił działać. Jedyną szansą na ocalenie jego okrętu było zerwanie się z uwięzi. Eksplozja min mogła zerwać wiązkę trakcyjną ale i mogła jednocześnie poważnie uszkodzić oba okręty. Niestety grad nadlatujących pocisków nie pozostawiał romulańskiemu dowódcy możliwości wyboru. Wokół obu okrętów zaczęły eksplodować miny zasłaniając na chwilę połączone jednostki......................

Dane taktyczne :

IKC betleH - osłony 86%, integralność kadłuba 100% - atakuje RIS Ares torpedami polaronowymi i dezruptorami.......

IKC Da'Ha - osłony 71%, integralność kadłuba 100% - atakuje RIS Khaleh torpedami polaronowymi i dezruptorami.......

IKC vood'daH – osłony 73%, integralność kadłuba 100% - atakuje RIS Khaleh torpedami polaronowymi i dezruptorami.......

IKC Vornak - osłony 83% , integralność kadłuba 100% - pochwycił wiązką trakcyjną RIS Ares - atakuje RIS Ares torpedami polaronowymi i dezruptorami.......

RIS Ares – osłony 71%, kadłub 90% - naprawione maskowanie, jednostka widoczna – okręt pochwycony wiązką trakcyjną – detonuje ładunki – atakowany przez IKC betleH i IKC Vornak....

RIS Khaleh - osłony 100%, kadłub 100% - jednostka prubuje się wycofać – okręt ostrzelany przez IKC vood`daH i IKC Da`Ha oraz okręty Gwiezdnej Floty.......

USS Exskalobur – osłony 82%, integralność kadłuba 100% - atakuje RIS Kaleh fazerami, minami i torpedami kwantowymi........

USS Merovingian - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - atakuje RIS Kaleh fazerami i torpedami fotonowymi........

USS Okinawa - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - atakuje RIS Kaleh fazerami i torpedami fotonowymi........

RIS Rhea - osłony 88%, integralność kadłuba 100% - opuszczone osłony, aktywne maskowanie.....

Okręt Thengela ( dane utajnione ) - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - opuszczone osłony, aktywne maskowanie..........

Pozostałe okręty Gwiezdnej Floty wycofały się na bezpieczną odległość i nie ingerują...........

Dane taktyczne po atakach umieści Seldon w swojej połówce przeliczenia 😈

Seldon
    Uczestnik

Przeliczenie dwudzieste szóste, część druga

Sytuacja okazała się być tragiczna dla dowódców romulańskich okrętów, które przyleciały w okolicę mgławicy i spotkały się z jednostkami Gwiezdnej Floty i Imperium Klingońskiego. Romulanie liczyli na to, że kapitanowie jak poprzednio będą unikać walki i postarają się zachować dalej niż to było ostatnio neutralność, jednakże te oczekiwania okazały się złudne. Wtargnięcie i atak romulańskich okrętów wywołał natychmiastową, ostrą reakcję dowodzącego siłami Federacji kapitana Fluoreaux: Romulanie mieli się rozbroić i wycofać, lub Gwiezdna Flota im w tym pomoże wraz z Klingonami.

Sub-komandor Corvus odważył się na dość odważny, jeżeli nie powiedzieć szaleńczy, plan. Podczas gdy jego jednostka została pochwycona przez IKC Vornak wiązką trakcyjną, a RIS Kaleh swoimi agresywnymi manewrami skupiał całą uwagę, z rozkazu Corvusa rozstawione zostały wokoło obydwu okrętów miny, mające stosunkowo duży ładunek, biorąc pod uwagę fakt, że ich rozmieszczanie nie zostało zauważone. Dowódca RIS Ares chciał w ten sposób wywrzeć na Klingonach presję, która dała by mu korzystniejszą pozycję w negocjacjach, na jakie się zdecydował, a w których Romulanie jak do tej pory zajmowali dość chwiejną i w gruncie rzeczy straconą pozycję - szczególnie uwięzienie samego RIS Ares nie dawało większego pola manewru. Jednakże rozmieszczenie ładunków było w planach jedynie elementem perswazji, bowiem zaplanowana przez sub-komandora ilość min w zupełności wystarczała do zniszczenia klingońskiej Vor'Cha, ale także i doprowadziłaby do unicestwienia jego okrętu i śmierci załogi oraz jego samego. Mimo wszystko sytuacja, która doprowadziła do takiego obrotu sprawy, przedstawiała się nader niekorzystnie dla Romulan i rozwijała się uporczywie w tym kierunku.

Kiedy jeszcze sub-komandor Corvus nie ukończył swojego niedopracowanego planu, okoliczności zmusiły go do wprowadzenia go szybko w życie. Dowódca RIS Ares nadał na otwartym kanale, iż rozmieścił wokoło IKC Vornak i swojej jednostki miny. Niestety ich ilość była niewystarczająca i była znacznie mniejsza niż zaplanowana. Prawdopodobnie też ich eksplozja nie pozwoliłaby na zniszczenie klingońskiej jednostki, lecz sub-komandor Corvus był zdeterminowanym graczem. Spróbował również blefu polegającego na otworzeniu wszystkich wyrzutni, co miało dać innym okrętom do zrozumienia, że wypuszcza on niewidoczne na sensorach ładunki. Niestety, w tej napiętej sytuacji wywołany przez Corvusa efekt okazał się dokładnie odwrotny do zamierzonego. Nie dość, że dowódcy klingońscy nie uwierzyli, by Romulanin odważył się na rozmieszczenie min, które mogłyby doprowadzić do destrukcji jego własny okręt, co było spowodowane wpajanym w stłamszony umysł przekonaniem, iż wszyscy Romulanie nie potrafią poświęcić swojego życia w walce, zaś wyjątki od tej reguły się nie zdarzają, ale także i skłoniło do tej pory niezbyt energiczną Gwiezdną Flotę do działania. Od zabiegów dyplomatycznych przeszła w tym momencie do czynów - transmisja od kapitana Fluoreaux do wszystkich federacyjnych okrętów wezwała je do unieszkodliwienia jednostek Gwiezdnego Imperium w odpowiedzi na romulańskie spiski.

RIS Kaleh, którego dowódca chciał ze względu na dobro swojej jednostki wycofać się z pola walki i z odległości podjąć decyzje co do dalszych posunięć, zostawiając jednakże Norexana, rozpoczął manewr wymijania USS Excalibur i próbę wejścia w warp. Jednakże działanie to zostało mu przerwane przez okręty sojuszu, które ostrzelały wycofującą się jednostką. Klingoński namiar już od kilku minut spoczywał na Onix'ie, teraz zaś wystrzelone zostały w jego kierunku torpedy i dezruptory. Podczas gdy zielone promienie dezruptorów rozbijały się o osłony romulańskiego okrętu, dwie torpedy polaronowe wystrzelone przez IKC vood'daH i IKC Da'Ha przemknęły obok kadłuba i również eksplodowały na tarczach RIS Kaleh, które zaczeły słabnąć.

Również i jednostki Federacji przyłączyły się do ostrzału RIS Kaleh. Przed chwilą wyminięty Defiant namierzył Onix'a i otworzył do niego ogień. W stronę jednostki romulańskiej pomknęły dwie torpedy kwantowe oraz promienie fazerów pulsowych. Zarówno jak i ostrzał z fazerów, jak i torpedy doszły celu. Obydwie torpedy kwantowe uderzyły w osłony rufowe okrętu, przez co ich wartość drastycznie spadła. Zaatakowała również USS Okinawa, której fazery rozbiły się o słabnące osłony, zaś torpedy minęły cel. Niemniej jednak wokół jednostki kapitana Suraka zaczęło formować się pole warp, na razie niezbyt stabilne w wyniku ostrzału. Pozostały jedynie chwile, by Onix wszedł w warp i zniknął z pola walki. Gdy uformowało się pole warp, RIS Kaleh posiadał już szczątkowe osłony, jednak zarówno obydwie jednostki klingońskie oraz USS Excalibur nie posiadały załadowanych torped, zaś wraz z USS Merovingian broni wiązkowej. Praktycznie tuż nad kadłubem maszynowym Onix'a eksplodowała torpeda fotonowa - wystrzelona z flagowego okrętu floty Federacji. Na całym okręcie dał się słyszeć zgrzyt rozdzieranego metalu, silna eksplozja rozerwała kadłub w kilku miejscach w części maszynowej. Ze wszystkich konsoli poleciały snopy iskier. Eksplozja okazała się być letalna dla załogi inżynieryjnej służącej w maszynowni - wpierw siła wybuchu szarpnęła ich na ściany pomieszczenia, które później wraz z sufitem zaczęły się rwać. Z uszkodzonych przewodów zaczęły wydobywać się - uchodzące w przestrzeń wraz z szczątkami i ciałami - trujące gazy. Kaleh utracił w tym momencie możliwość wejścia w warp, pole warp nagle zaczęło tracić intensywność, przeciążony reaktor go nie podtrzymywał, ale pchnięty w podprzestrzeń Onix przeleciał kilka tysięcy kilomentrów i znalazł się poza zasięgiem uzbrojenia wszystkich okrętów. Prawie wszystkich - skierowany na przechwycenie USS Okinawa znacznie dogoniał go tuż przed nieudanym skokiem w warp. Po nim zaś znalazł się na granicy zasięgu uzbronienia i kapitan Merkav w każdym momencie mógł wydać rozkaz ostrzału pozbawionej osłon i napędu warp romulańskiej jednostki.

W międzyczasie podjęto kroki przeciwko RIS Ares. Pochwycony przez IKC Vornak okręt został zasypany ogniem przez pozostałe okręty klingońskie, których dowódcy nie spodziewali się detonacji min lub jedynie lekkiej eksplozji spowodowanej przez wybuch. Dlatego też Vor'Cha i dowodzony przez kapitana Coena IKC betleH wystrzeliły w kierunku unieruchomionego RIS Ares dezruptory i torpedy polaronowe. Wszystkie gładko trafiły jednostkę pozbawioną możliwości manewrów uchyleniowych. W tym też momencie sub-komandor Corvus posunął się do rozpaczliwego kroku - zdetonował miny, nie wiedząc jednak, ile mogą wyrządzić zniszczeń. Ich zredukowana ilość mogła zniszczyć Norexan'a, ale mogła też pozostawić przy życiu klingoński okręt. Mimo to miny zostały zdetonowane, reakcja łańcuchowa doprowadziła do uwolnienia energii wszystkich ładunków. Okręty pozostały na chwilę zasłonięte przez eksplozję. Na Vornaku dał się odczuć potężny wstrząs, ludzie i sprzęty zostały przerzucone kilka metrów, jednak osłony przetrwały. Energia wybuchu uszkodziła generator wiązki trakcyjnej, zaś ją samą zerwała, uwalniając tym samym RIS Ares. Innymi uszkodzeniami klingońskiego okrętu była awaria napędu warp, uniemożliwiająca przez najbliższe 20 minut wejście w warp i uszkodzenie dziobowyvh wyrzutni torped , oraz zniszczenie urządzenia maskującego w wyniku przeciążenia przekaźników plazmy. Jednak uszkodzenia jednostki kapitana D'meg'a były stosunkowo niewielkie, jeżeli dla porównania zabrać okręt dryfujący bezwładnie w przestrzeni obok.

Bowiem RIS Ares miał mniej szczęścia. Eksplozja okazała się stanowczo zbyt silna dla bardziej uszkodzonych osłon Norexan'a. Okręt został odrzucony przez eksplozję niczym zabawka po zerwaniu wiązki trakcyjnej i podryfował w kierunku przeciwnym do Vornaka. Osłony w mgnieniu oka zaczęły słabnąć, aż wreszcie zanikły - wtedy też miny uszkodziły bezpośrednio kadłub okrętu. W poszyciu ukazały się liczne wyrwy, których pola izolacyjne nie nadążały zamykać - eksplozje wdzierały się do wnętrza jednostki, niszcząc pomieszczenia i systemy. Zniszczone zostały silniki impulsowe, napęd warp również nie ostał się i Ares utracił sterowność. Maskowanie, rufowe uzbrojenie zniszczone, z pokładów zaczęło uciekać powietrze i zmniejszało się ciśnienie, doprowadzając do całkowitej dekompresji. Reaktor został poważnie uszkodzony, nie tylko nie dostarczał energii do napędu warp, ale i do innych systemów. Zasilanie główne i pomocnicze zawiodło, sieć EPS została przeciążona, przekaźniki eksplodowały, zaś dystrybucją energii zajmują się tylko awaryjne źródła energii. Z nich zasilane jest, nawet nie na wszystkich pokładach, podtrzymywanie życia, z każdą chwilą słabnące. Choć i ono nie jest już zbyt bardzo potrzebne załodze Norexan'a - w większości martwej załodze...

USS Excalibur – osłony 82%, integralność kadłuba 100% - wykonuje manewry po ataku na RIS Kaleh.

USS Merovingian - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - wykonuje manewry po ataku na RIS Kaleh.

USS Okinawa - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - wykonuje manewry po ataku na RIS Kaleh, który pozostaje w zasięgu uzbrojenia.

USS Mariposa - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - wycofuje się z terenu walki.

USS Malstorm - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - nie podejmuje żadnego aktywnego działania.

USS Corsair - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - pozostaje przy stacji nasłuchowej Romulańskiej Strefy Neutralnej.

USS Remington - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - pozostaje przy stacji nasłuchowej Romulańskiej Strefy Neutralnej.

IKC Vornak – osłony 23%, integralność kadłuba 100% - trafienia dwiema torpedami (RIS Ares), uszkodzenia spowodowane eksplozją min; wiązka trakcyjna zerwana, generator wiązki trakcyjnej zniszczony, uszkodzone dziobowe wyrzutnie torped , uszkodzenie napędu warp (naprawa 25%/turę), zniszczenie maskowania.

IKC betleH - osłony 68%, integralność kadłuba 100% - utrzymuje pozycję w pobliżu IKC Vornak.

IKC Da`Ha - osłony 51%, integralność kadłuba 100% - utrzymuje pozycję w pobliżu IKC Vornak.

IKC vood'daH – osłony 73%, integralność kadłuba 100% - wykonuje manewry po ostrzale RIS Kaleh.

Myśliwce z IKC Vornak - większość 35% osłon, 100% integralność kadłuba - otaczają RIS Ares.

RIS Khaleh - osłony 0%, integralność kadłuba 91% - trafienia dwiema torpedami polaronowymi w osłony (IKC vood'daH, IKC Da'Ha), dwiema torpedami kwantowymi (USS Excalibur), jedną torpedą fotonową (USS Merovingian), liczne trafienia z dezruptorów i fazerów; przeciążenie rdzenia warp, przebicia kadłuba w okolicy maszynowni.

RIS Ares - osłony 0%, integralność kadłuba 34% - trafienia czterema torpedami polaronowymi (IKC Vornak, IKC betleH), trafienia z dezruptorów, uszkodzenia spowodowane eksplozją min; zerwanie wiązki trakcyjnej, brak zdolności manewrowych, swobodny dryf jednostki; uszkodzenie napędu warp i silników impulsowych, zniszczenie maskowania, rufowego uzbrojenia, liczne przebicia i wyrwy w kadłubie, pola izolacyjne sprawne, dekompresja dwóch pokładów, podtrzymywanie życia sprawne, główne i pomocnicze zasilanie uszkodzone, sieć dystrybucji energii uszkodzona; zasilanie okrętu z awaryjnych zapasów energii.

RIS Rhea - osłony 70%, integralność kadłuba 100% - opuszczone osłony, aktywne maskowanie, znajduje się na romulańskim terytorium.

Okręt kapitana Thengela - osłony 100%, integralność kadłuba 100% - opuszczone osłony, aktywne maskowanie, znajduje się na romulańskim terytorium.

Merkav
    Uczestnik

Ja: Raport !Taktyczny: Onix stracil naped warp i oslony, przebicie kadluba w poblizu maszynowni. Wykrywam wachanie mocy w ich rdzeniu.Ja: No to mamy go jak na strzelnicy ! Namierzyc glowne wezly uzbrojenia i silniki impulsowe. Nie pozwolimy mu tak latwo odfrunac.Taktyczny: Cele namierzone !Ja: Ognia !

Wyświetlanie 15 wpisów - od 331 do 345 (z 426 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram