Forum Trek.pl Konsola Informacyjna Moderowanie forum i poprawianie pisowni

Moderowanie forum i poprawianie pisowni

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 164 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Liquid
    Uczestnik

Przyznaje się że czasami popełniam błędy (dzisiaj) ale na pewno nie są umyślne. Wynikają raczej z pośpiechu. Muszę jednak przyznać że ortografia nigdy nie była moją mocną stroną.

John_Belushi
    Uczestnik

a ja trochę z innej strony:

do grona modów mam prośbę:

jeśli już coś wtrącacie do czyichś postów

- to podpisujcie się pod swoimi dopiskami.

chciałbym wiedzieć, komu ewentualnie mam odpowiedzieć,

bo nie zamierzam odpowiadać ani wszystkim modom,

ani tym bardziej wszystkim użytkownikom forum.

i druga sprawa - ograniczajcie swoje integrencje do absolutnego minimum

- a mam wrażenie że tych interwencji jest stanowczo za dużo.

czasem nawet sięgają czepialstwa się o szczegóły,

by nie powiedzieć wprost - absurdu.

PRZYKŁAD:

w jednym z ostatnich postów zacytowałem część odpowiedzi poprzednika

wyrzucając tylko to co on cytował.

zaraz otrzymałem publiczne upomnienie

z powołaniem się na konkretny paragraf regulaminu

- choć zrobiłem to tylko w celu by było wyraźnie widoczne na co odpowiadam,

zgadzam się można było nie cytować...

nie wiem tylko czy po pierwszym przypadku wymaga to publicznej interwencji,

ale to szczegół.

zawsze można przecież zaznaczyć - ja tu rządzę.

w tej samej uwadze dostałem też ANONIMOWY komentarz moda o pisaniu w linikach a nie w słupach.

komenarz mnie rozbawił, dlaczego??

w necie istnieje duża dowolność pisania,

ja piszę tak jak uważam by było to bardziej czytelne

dla kogoś kto to będzie czytał

(czego niestety nie można powiedzieć o wielu postach pisanych pełnymi linikami)

mod bardzo się zmartwił że:

"posty niepotrzeb n ie się przez to wydłużają i rozciągają stronę."

śpieszę poinformować że gdyby strona www była z gumy

mogła by się w końcu urwać, jednak z gumy nie jest i raczej jej to nie grozi 😉 ; nie ma potrzeby do obaw.

zapomniał bym dodać że w tym drugim przypadku nie ma podanego paragrafu który załamałem.

PS. to forum znam już sporo ponad rok,

zapisany jestem mniej więcej od roku

(zaglądam tu od czasu do czasu),

uważam że to najbardziej rozwinięte forum o ST

- jednak praca modów powinna być jak najmniej widoczna

bo to nie moderatorzy są aktorami, a ingerencja

aczkolwiek czasem gwałtowna powinna być stosowana tylko wtedy gdy jest konieczna i uzasadniona.

ta uwaga dotyczy tylko NIEKTÓRYCH modów, nie odnosi się do pracy wszystkich.

izbkp
    Uczestnik

do grona modów mam prośbę:

jeśli już coś wtrącacie do czyichś postów

- to podpisujcie się pod swoimi dopiskami.

[...]

ta uwaga dotyczy tylko NIEKTÓRYCH modów, nie odnosi się do pracy wszystkich.

IMHO to sie wzajemnie wyklucza 😛

Gosiek
    Uczestnik

John_Belushi:

Część moderatorska:

Jeżeli chodzi o uwagę dotyczącą cytatów, to było w niej wyraźnie napisane że jest skierowana do wszystkich użytkowników i była pisana w liczbie mnogiej, nie tylko do Ciebie, ponieważ Twój przedmówca również nieco przesadził z cytowaniem. I dlatego ta uwaga znalazła się na widoku - żeby wszyscy mieli okazję się z nią zapoznać. A znalazła się w Twoim poscie, gdyż byłeś kolejną osobą piszącą w ten sposób. A cytowanie całej wypowiedzi na którą się odpowiada tuż pod nią jest naprawdę zbędne - przecież doskonale widać poprzedni post i jego zawartość, nie trzeba jej powielać, zwłaszcza w całości.

---

I część moja własna 😉

Natomiast co do pisania w słupkach - ja np. uważam, że jest nieczytelne i przeszkadza w odbiorze wypowiedzi, zamiast pełnych zdań widzę jakieś zbitki, które muszę składać w całość. Poza tym posty na forum są wg. mnie pewną formą wypowiedzi literackiej (nawet jeżeli mocno uproszczoną) zatem stosowanie się do powszechnie przyjętych norm pisowni jest jak najbardziej na miejscu. A książki, czasopisma itp. są pisane zwykłym tekstem podzielonym na akapity, forma zapisu pionowego przyjęta jest raczej w językach dalekowschodnich.

A strony "z gumy" - oczywiście, że nie o to chodzi. Po prostu Twoje posty trzeba ciągle przewijać, np. ten, na który teraz odpowiadam - nie mieści się on w całości na ekranie nawet przy dużej rozdzielczości, a to nie ułatwia czytania. Gdyby natomiast był napisany bez tych słupków byłaby mozliwość ogarnięcia całości wypowiedzi od razu. Rozciąganie strony to po prostu jej imo niepotrzebne wydłużanie, bo choć na stronę w temacie zawsze wchodzi określona ilość postów, to od ich długości zależy łatwość czytania, konieczność przewijania i mozliwość sprawnego poruszania się po temacie + ew. dodatkowe obciążenie bazy danych.

Oczywiście może ktoś mysli inaczej i jemu takie 'formatowanie' postów jakiego używasz ułatwia lekturę - chętnie posłucham jego argumentów, choć raczej wątpię żebym dała się przekonać.

r_ADM
    Uczestnik

Ogolnie zgadzam sie z Belushim. Dobry moderator to taki, ktorego nie widac, tu natomiast... no coz, widac jak jest.edycje cudzych postow pomine milczeniem...

Domko
    Uczestnik

A ja jednak zgodzę się z Gosiek. Posty John_Belushi są bardzo nieczytelne przez to sztuczne rozciąganie. Wyglądają jak wiersz, ale nim nie są.Czyta się to powoli i ociężale. Posty są pisane dla innych, a nie dla siebie, więc mam nadzieję, że John-Belushi weźmie pod uwagę niektóre opinie.Co do moderowania, to ja nigdy nie narzekałem na naszych moderatorów, nie miałem żadnych problemów związanych z ich osławionym "czepalstwem" (typu kasowanie postów, dopisywanie się moda pod postem, itp.). Może to nie kwestia złego moderowania, ale niewłaściwego pisania przez zarejestrowanie osoby, co niejako zmusza moderatorów do działania, a jest potem postrzegane jako czepialstwo.

izbkp
    Uczestnik

Czyta się to powoli i ociężale.

Hyhy, malo z krzesla nie spadlem 😉 John uzywa entera zamiast przecinka. Osobie przyzwyczajonej do czytania od razu calego zdania, faktycznie moze to sprawic trudnosc. Przez chwile. Przewijanie ekranu tez moze byc irytujace. Jednak ktos kto czyta "powoli i ociezale" zapewne ma klopoty z rozumieniem tekstu pisanego. Ten problem zwykle wystepujace po stronie czytajacego... Forma pisanego tekstu nie ma tu zbyt wielkiego znaczenia. Czasem pomaga duzo, duzo czytac, czytac i czytac... 😉

Domko
    Uczestnik

Wybacz, ale jak nie wiesz ile czyta Twój przedmówca, to nie wyciągaj od razu błędnych wniosków. Mógłbym wymienić tytuły książek, które zdążyłem przeczytać choćby od początku tego roku i byłoby tego sporo, ale nie o to w tym temacie chodzi.Przecinki ktoś po coś wymyślił. Jeśli zamiast nich stosuje się wcięca to jest to niepotrzebne udziwnianie tekstu, które, jak wcześniej wspomniałem, utrudnia czytanie.I właśnie osoba, która czyta dużo książek jest przyzwyczajona do czytania całego zdania, a nie jak twierdzisz, ktoś kto mało czyta. Zdanie ma stanowić całość - forma, którą stosuje John_Belushi zarezerwowana jest dla wierszy.Więc izbkp, zanim zaczniesz od wycieczek osobistych na temat czytania, to się zastanów, bo gotów jestem pomyśleć, że to Ty masz takie problemy (czytanie niewielu książek) i próbujesz je odbijać na innych.

Zarathos
    Uczestnik

Zgadzam sie z Domkiem. Taka forma pisania (wierszowana) jest duzym utrudnieniem. I prawde mowiac, posty JB sobie odpuszczam. Nie mam zamiaru psuc sobie humoru przedzieracjac sie przez cos co wyglada jak wiersz a nim nie jest.Izbkp - ilosc przeczytanych ksiazek nie zwiekszy jakosci tekstu pana JB. Wrecz przeciwnie. Proze pisze sie uzywajac odpowiednich konstrukcji. Zdaje sie ze to sie nazywa stylistyka. A tego tu brakuje.Co do modow - coz sam wiem ze niektore moje teksty kasuja (glownie przez polityczna poprawnosc - czego jestem zdecydowanym wrogiem) i poprawiaja moje bledy (czego jestem zwolennikiem), ale taka jest konstrukcja tego forum i wiekszosci wychodzi to na dobre (widza jakie bledy popelniaja).

r_ADM
    Uczestnik

forma pisowni jaka stosuje Belushi malo mnie interesuje. oczywiscie, ze jest niekonwencjonalna, ale na odbior tekstu nie wplywa.smieszy mnie tez postawa Zarathosa, jako, ze tresc tekstu powinna byc najistotniejsza, nie forma.

Zarathos
    Uczestnik

Moze i smieszyc, ale po prostu nie lubie tej formy pisanie (chyba ze to jakis ladniusi wierszyk) wiec po prostu ja omijam. Nie lubie utrudniac sobie zycia.

Domko
    Uczestnik

r_ADM: Piszesz, że treść tekstu powinna być ważniejsza niż forma. Rozumiem więc, że nie przeszkadzałby Ci taki post:PrzykładpostaStosowanie zamiast spacji Enter nie powinno utrudnić Ci czytania. W końcu ważna jest treść, a nie forma. 😛

r_ADM
    Uczestnik

Domko: popadasz w skrajnosc.

Domko
    Uczestnik

Odniosłem się tylko do stwierdzenia, że ważna jest treść a nie forma. To co napisałem jest inną formą zapisania tego samego tekstu, więc podchodzi pod Twoje wcześniejsze zdanie.

Gosiek
    Uczestnik

Co do modow - coz sam wiem ze niektore moje teksty kasuja (glownie przez polityczna poprawnosc - czego jestem zdecydowanym wrogiem)

Zarathos - to nie jest kwestia poprawności politycznej, wystarczy poczytać dział Polityka czy choćby tematy o homoseksualizmie lub tabu i tolerancji w Mesie żeby zobaczyć, że poprawność polityczna raczej tu nie obowiązuje. Można publikować opinie kontrowersyjne i dyskusyjne. Po prostu w Twoich postach te opinie bywają czasami wyrażane w sposób obraźliwy dla strony przeciwnej i tu leży problem.

Jest różnica między stwierdzeniem "nie lubię narodu X ponieważ zrobił to i tamto" albo "sądzę, że polityk X to nieudolna oferma gdyż..." a tekstem "trzeba rozdeptać naród X jak robaki" czy też "przewodniczący tej partii to kretyn", zwłaszcza gdy te ostatnie opinie są nieuzasadnione. I to właśnie wypowiedzi tego typu są i będą tępione - obrażanie i wywoływanie/dawanie upustu nienawiści do innych nie będzie tolerowane.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 164 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram