Forum Trek.pl Konsola Informacyjna Moderowanie forum i poprawianie pisowni

Moderowanie forum i poprawianie pisowni

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 164 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • fluor
    Klucznik

Bo to nie jest żaden błąd. Składnia w języku polskim jest dość swobodna i Twoje zdanie jest poprawne.

Błędy ortograficzne to odstępstwa od jednoznacznych i ścisłych zasad ortografii, jak np. zwroty: żądzić, norwegia, niema, jak kolwiek, i tym podobne.

Z kolei kolejność słów w zdaniu jest praktycznie dowolna (choć każda konfiguracja ma swój odcień znaczeniowy).

W końcu niech ludzie się uczą.

W końcu niech się ludzie uczą.

W końcu niech ludzie uczą się.

Niech się ludzie uczą w końcu.

Niech w końcu uczą się ludzie.

... i tak dalej.

Ustawiając kolejność wyrazów decydujemy o tym, który wyraz jest najważniejszy. Oczywiście pewne konfiguracje mogą mieć fatalne brzmienie (przy odczytywaniu) i ich unikanie jest przejawem dbałości o poprawny styl języka.

Wracając do przykładu Twojego zdania - gdyby było ono częścią jakiegoś większego tekstu przeznaczonego do publikacji, to zmieniłbym ten szyk - oczywiście o ile nie byłby on cechą charakterystyczną Twojego stylu - gdyż uważam zbitkę dwóch słów "... się uczą" w tym zdaniu za niezręczną.

r_ADM
    Uczestnik

heh, widze, ze nie zrozumiales 😛 napisze wiec jasniej...bawi mnie, zauwazalna na wielu forach (w tym na tss), dbalosc o poprawna polszczyzne. sama idea jest godna pochwaly, jednak z reguly dbalosc owa wynika raczej z pokazania sie, ze "ja bledow nie robie" niz ze szczerej troski o jezyk pisany. ktos wyzej mowil, ze pisanie z bledami to objaw braku szacunku dla czytajacych. no coz, pozwole sobie miec inne zdanie. Sam robie bledy 😛 i nie przypominam sobie, zeby bylo to spowodowane brakiem szacunku.a jezeli ktos nie rozumie slowa, w ktorym zamiast "rz" jest "ż" i uwaza to za brak szacunku to ma taki sam problem jak osoba owe bledy robiaca.uwazam, ze najwazniejsze jest to co dana osoba pisze i kilka ortow czy literowek nie ma wplywu na to jak tekst odbieram.

Dalek
    Uczestnik

Ja uważam, że jest dobrze tak jak jest.Denerwuje mnie tylko "podkreślanie" na czerwono literówek. Każdemu może zdarzyć się zjeść literkę.

Piotr
    Klucznik

Jak ktos robi kilka(nascie) literowek, to mu zaznaczamy - widac, ze nawet posta nie przeczytal przed wyslaniem - to jest olewanie, nie tylko brak szacunku dla czytajacych. Gdy ktos zrobi jedna czy dwie literowki, to zazwyczaj tego nie zaznaczamy.r_ADM - brak szacunku jest wtedy, gdy ktos wiedzac, ze pisze z bledami (i to czesto duza iloscia bledow) nie robi nic aby to zmienic, tylko serwuje czytajacym lamiglowki. Jezeli ktos zrobi pojedynczy blad, to nie jest oznaka braku szacunku tylko nieuwagi itp.

r_ADM
    Uczestnik

Piotr: alez zaznaczacie nawet w przypadku literowek :Pnie wspomne o tym jak po "korekcie" jednego z moich postow przez moderatora (pozdro dla fluora :P) tresc byla praktycznie nieczytelna :Pjak macie ochote uczyc poprawnej pisowni to zostancie nauczycielami 😛

Domko
    Uczestnik

Ja jestem za zaznaczaniem błędów, gdyż dla osób nie robiących błędów ułatwia to czytanie. Jeżeli znajduję tekst z samymi błędami to nie czytam go nawet, bo trwa to znacznie dłużej niż czytanie tekstu bez błędów ortograficznych.Dlatego popieram Wasze działania (zaznaczanie błędów na czerwono).

Sai
    Uczestnik

Ja jestem za zaznaczaniem błędów, gdyż dla osób nie robiących błędów ułatwia to czytanie.

[post="21570"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Z całym szacunkiem Domko, ale naprawdę nie rozumiem co wspólnego mają błędy ortograficzne, z szybkim czytaniem ? Dlaczego osobie „nie robiącej błędów” łatwiej się czyta tekst który nie zawiera błędów ortograficznych ? Dłużej się czyta ??? Naprawdę, dla mnie nie jest ważne, czy ktoś robi błędy typu „literówki” lub ortograficzne, ponieważ nie wpływają one w znacznym stopniu na przekaz autora, który jest istotą komentarza. Oczywiście nie mam na myśli „tragicznych” przypadków z kilkunastoma błędami w jednym zdaniu. Nie jestem przeciwnikiem poprawiania błędów, jeżeli macie na to czas, poprawiajcie.

The D
    Uczestnik

Otóż szybkie czytanie odbywa się w ten sposób, że mózg dopasowuje obraz czytanego słowa do wyrytego w pamięci wzorca (czasem nawet kilku słów jednocześnie). Jeżeli trafia na wyraz napisany błędnie to po prostu takiego wzorca nie znajduje, wypada z rytmu itd. Zgadzam się że od formy i poprawności ważniejsza jest treść posta, ale nie znaczy to wcale że forma nie jest ważna. Nie jestem za piętnowaniem "błędziarzy", ale też zaznaczania błedów za takowe piętnowanie nie uważam. To po prostu zwracanie uwagi. Poziom merytoryczny, gramatyczny i ortograficzny tekstów w internecie ciągle się pogarsza (cena popularyzacji) i należy z tym walczyć. O ile świata nie poprawię, to chciałbym żeby przynajmniej fora (jak ja nie lubię tego słowa) które regularnie czytuję trzymały jako taki poziom.

Sam jestem osobą "z papierami" i wiem jakie potworki potarfię wyprodukować w ferworze walki ("porzar żymu" - sprawdzian z treści Quo Vadis!!). Choć bardzo się staram błedy mi się zdarzają, ale jeżeli ktoś mi je wytyka to pretensje mam tylko do siebie.

Sai
    Uczestnik

Otóż szybkie czytanie odbywa się w ten sposób, że mózg dopasowuje obraz czytanego słowa do wyrytego w pamięci wzorca (czasem nawet kilku słów jednocześnie). Jeżeli trafia na wyraz napisany błędnie to po prostu takiego wzorca nie znajduje, wypada z rytmu itd.

[post="21572"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

W takim razie mój mózg jest inny, bo mnie błędy nie przeszkadzają, a tym bardziej nie spowalniają 😀 . Nie neguję tego co napisałeś o wzorcach, gdyż gdzieś już to czytałem. Poza tym, z całą resztą absolutnie się zgadzam. Do moderatorów : wiem, wiem, wiem, to jest temat o poprawianiu pisowni na TSSie.…już kończę. 😉

fluor
    Klucznik

po "korekcie" jednego z moich postow przez moderatora (pozdro dla fluora :P) tresc byla praktycznie nieczytelna 😛

[post="21569"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Generalnie nie zapamiętuję wszystkich postów, więc nie pamiętam tego przypadku. Link byłby mile widziany (zawsze znajdzie się okazja, aby naprawić swój błąd). Poza szczególnymi przypadkami Moderatorzy nie ingerują w treść postów, nie zmieniają znaczenia słów, więc domyślam się, że post był mało czytelny przed poprawkami.

Jeżeli chodzi o mnie, to poprawiam występujące literówki gdy tylko je zobaczę, o ile jestem w stanie odgadnąć o jaki wyraz chodzi (zdarzyło mi się raz, że nie było wiadomo jakie słowo autor miał na myśli - wtedy pomalowałem intruza na czerwono). Jeżeli zaś w poście wystąpią błędne formy ortograficzne to je zaznaczam tak, by inni użytkownicy oraz autor widzieli je i nie przyswajali sobie błędnych wyrazów.

r_ADM
    Uczestnik

Prosze:

http://www.trek.pl/forum/index.php?showtopic=867&st=40

moj post z Aug 27 2004, 09:35. potem w nastepnym poscie Ixion cytuje moja wypowiedz, ktora zostala skasowana 😛

fluor
    Klucznik

Faktycznie brakuje części wypowiedzi, jednak nie jestem w stanie niestety stwierdzić czy jest to moja wina.Czym innym jest zmiana koloru literki czy wyrazu, a czym innym zmiana samej treści czy kasowanie całych akapitów.Mogę zapewnić, że o ile ja wykasowałem ten akapit, to na pewno było to działanie przypadkowe i omyłkowe, które jest raczej incydentem niż regułą w pracy moderatorów.Co do literek, to pamiętam naszą rozmowę (przez PM) o stosowaniu wielkich i małych liter, więc nie przeczę, że edytowałem tego posta.

John_Belushi
    Uczestnik

ja jestem za i przeciw...z jednej strony niektóre błędy faktycznie rażą w oczyi powinien ktoś to poprawić(jeśli zrobi to moderator to pewnie użytkownik forum nawet nie zwróci uwagi na błędy i dalej może nawet celowo będzie je popełniał)z drugiej strony poprawianie każdej literówkijest conajmniej śmiesze.przydał by się więc 'złoty środek'

Wiktoria
    Uczestnik

Tia, niech zgadnę [zakładam hipotetycznie bo nie wiem ile kto ma lat, ani kim jest], ale oddając np. raport szefostwu też będziecie proponować „złoty środek”. Bynajmniej nikt nie poprawia stylu – to już jest „złoty środek” :>

John_Belushi
    Uczestnik

raporty z Treka weszły Ci w krew 🙂

w pracy ich nie składam,

choć jaskieś tam papierki wypełniam

no cóż nie latam w GF 🙁

Od Moderatora: a coz to za offtopic? Pogaduszki sa w Mesie. ;>

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 164 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram