Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › zmiany w nowej bitwie
No, panowie, wiadomo czym ja przylecę. 😀 Excelsior - USS Livingston NCC-34099;Nebula - USS Lexington NCC-61832 (ewentualnie).A co do ciężkich okrętów Floty, to moją propozycją jest podzielenie rozłożenia okrętów ze względu na położenie w przestrzeni na mapie politycznej galaktyki.Głęboko w przestrzeni Federacji: 1 Sovereign (ewentualnie 2); ewentualnie 1 Prometheus.Sektor 001: 1 Sovereign (ewentualnie 2); 1 Prometheus.Romulańska Strefa Neutralna: 1 Sovereign.Granica Klingońska: 1 Sovereign.Granica Kardazjańska: 2 Sovereign, 1 Prometheus (ze względu na postanowienia traktatu rozbrojeniowego po wojnie z Dominium).
Wczoraj z Wolfem wymyśliliśmy inny sposób ustalnia ile okretow jakich klas itd. Otóz bierzemy liczbe 5000 i dzielimy przez ogolna siłe jednostek danej klasy wedlug zestawień deystromu i podobnych (jeśli ktoś chce jakąs klase dla imperium a jej tam nie ma to walcie do mnie, mam juz sporo rozpisanych a inne moge rozpisac). W ten sposób widzimy ze w bitiwe moze brac udzial jeden Sovereign, 3 Akiry, 3 Defianty, 5 standardowych Galaxy itd...
No, panowie, wiadomo czym ja przylecę. 😀 Oczywiście Excelsiorem, ewentualnie Nebulą, bo okrętami naukowymi niezłe "sztuczki" można robić.
Hmm Nebulą według nowego zestawienia to już nieźle byś porządził
DANE PODSTAWOWE
Typ: Nebula
Podtyp: Ponad standardowy
Przeznaczenie: Eksploracyjny - Zmodyfikowany
Data Rozpoczęcia Projektu: 2355 – Do dnia obecnego
Długość: 452 m
Szerokość: 560 m
Wysokość: 145 m
Masa: 4,500,000 ton
Ilość pokładów: 42 ( Włączając Moduł Bojowy )
Poziom Statusu Dyplomatycznego : 7
Załoga: 780 + Kwatery dla rodzin
Hangar: ?
Przewidywalna żywotność kadłuba: 100 Lat
UZBROJENIE
Fazery Typ X ( Pasy Fazerów ) X 8
Całkowita wydajność 50,000 Tera Watów
Seryjnie odpalające wyrzutnie torped fotonowych Typ 3 X 3 sztuki
Standardowe wyrzutnie torped fotonowych MK I X 8 sztuk
Ilość torped: 180 fotonowych MK III / 300 Torped Fotonowych MK I
Emiter Antymaterii
System osłon o wysokiej wydajności 2,565,000 Tera Juli
Standardowy podwójny kadłub Duranium / Tritanium plus 9 cm wysokiej jakości pancerza
Standardowe Pola Integracyjne
OSIĄGI
Prędkość kursowa Warp 6
Prędkość maksymalna Warp 9
Prędkość awaryjna Warp 9,9 / 12h
SKALA TNG ( 1000 = Galaxy )
Siła Broni Promienistej ( Fazery, Promień Trakcyjny ) : 1,000
Siła Torped : 2,000
Zasięg i celność broni : 1,200
Moc osłon : 950
Wytrzymałość kadłuba : 1,000
Prędkość : 1,601
Zdolność manewrowa : 1,500
Wartość ogólna : 1,325
NIESTANDARDOWE WYPOSAŻENIE
Każda jednostka wyposażona w dodatkowy Moduł Bojowy
Dane Taktyczne Uzbrojenia
Pasy Fazerów MK X Siła 28.000
Dziobowe X 4 sztuki Siła 112.000
Prawa Burta X 1 sztuka Siła 28.000
Lewa Burta X 1 sztuka Siła 28.000
Rufowe X 2 sztuki Siła 56.000
Ogółem X 8 sztuk Siła 224.000
Torpedy Fotonowe MK III Siła 270.000 / 135.000
Wyrzutnie dziobowe X 2 sztuki Siła 540.000 / 270.000
Wyrzutnie rufowe X 1 sztuka Siła 270.000 / 135.000
Ilość Torped: 180
Torpedy Fotonowe MK I Siła 180.000 / 90.000
Wyrzutnie dziobowe X 4 sztuki Siła 720.000 / 360.000
Wyrzutnie rufowe X 4 sztuki Siła 720.000 / 360.000
Ilość Torped: 300
Dane techniczne Systemów Obronnych
Wytrzymałość Kadłuba 270.000 Stan 100%
Wytrzymałość Osłon 2.565.000 Stan 100%
Standardowe Pola Integracyjne 135.000 Stan 100%
Załoga 780 osób 30 Oficerów 250 Podoficerów 500 Kadetów
Tak maszyna cool, a jeszcze ten moduł bojowy + 8 wyrzutni torped fotonowych to już niezły okręt bojowy.
P.S. Coena ( 5 standardowych Galaxy itd... )
No nie przesadzajmy 5 Galaxy to przesada, jeszcze w żadnej bitwie chyba tyle naraz jednostek tego typu udziału nie brało.
A może by tak udostępnić Klingonom w starciu z federacją torpedy Polaronowe, ale pod warunkiem, że wykorzystamy standardowe możliwości wyrzutni czyli taki galax przypuśćmy na raz jest w stanie odpalić 10 fotonówek na dziób co turę
A o sovku już nie mówię. Mój Excelsiorek byłby już zabójczy dla większości jednostek Klingońskich. ( chociarz nie bardzo bo walka po jednej i drugiej stronie w 2 turze by się skończyła 😉 )
P.S. 2 Wiecie co zapomnieliśmy o torpedach Trikobaltowych. Na małe okręty nie było by sensu ich używać ale przecież sześciany i sfery BORG do ruchliwszych nie należą, wadą jest, że te torpedy może przenosić prawie każdy okręt, ale można by to ograniczyć. Potężne torpedki do niszczenia Baz Gwiezdnych nic dodać nic ująć, jakieś propozycje na ten temat
Yyyy..jedna uwaga. Rezygnujemy z seryjnych wyrzutni torped, psuja one klimat jak diabli moim zdaniem dlatego obcuje przy tym iz kazda wyrzutnie moze strzelac tylko 1 na ture
Yyyy..jedna uwaga. Rezygnujemy z seryjnych wyrzutni torped, psuja one klimat jak diabli moim zdaniem dlatego obcuje przy tym iz kazda wyrzutnie moze strzelac tylko 1 na ture
To już ustalone, siła fazerów torped disruptorów, osłon pancerzy, szybkostrzelności itd. gotowe
Czekam na "ale" w sprawie Trikobaltówek i innych spostrzeżeń i myślę, że na początku następnego tygodnia moglibyśmy rozpocząć naszą symulowaną Bitewkę
No, w związku z tri-kobaltowymi torpedami, to byłbym za tym, żeby mogły ich używać wszystkie okręty od Excelsiorów Beta, ale miały ich po jakieś 5 na składzie. Dlaczego? Otóż te torpedy są zabronione na mocy traktatu z Khittomer, więc gdyby jakiś Klingon dowiedział się, że Federacja używa takich torped... No po prostu piekło by się rozpętało. :wink:Poza tym, one powinny być słabe przeciwko osłonom, bo wolno uwalniają swoją energię, ale za to przeciwko samemu kadłubowi albo słabym osłonom powinny być zabójcze.
No, w związku z tri-kobaltowymi torpedami, to byłbym za tym, żeby mogły ich używać wszystkie okręty od Excelsiorów Beta, ale miały ich po jakieś 5 na składzie. Dlaczego? Otóż te torpedy są zabronione na mocy traktatu z Khittomer, więc gdyby jakiś Klingon dowiedział się, że Federacja używa takich torped... No po prostu piekło by się rozpętało. 😉
Poza tym, one powinny być słabe przeciwko osłonom, bo wolno uwalniają swoją energię, ale za to przeciwko samemu kadłubowi albo słabym osłonom powinny być zabójcze.
Pierwsze słysze ze te toprpedy sa zakazane 😯 😯
"The tri-cobalt warhead is a high yield subspace device used for large scale destruction of stationary targets such as space stations. (...) Although the Federation is banned from using subspace weapons by the Khittomer accords, Starfleet vessels do carry tri-cobalt devices occasionally."Fragment z opisu torped tri-kobaltowych z Daystorm'a.
"The tri-cobalt warhead is a high yield subspace device used for large scale destruction of stationary targets such as space stations. (...) Although the Federation is banned from using subspace weapons by the Khittomer accords, Starfleet vessels do carry tri-cobalt devices occasionally."
Fragment z opisu torped tri-kobaltowych z Daystorm'a.
A nie jest to czasem opis TRICobalt Devices (patrz pilot Voyagera ) ❓ ❓
Ba torpedy T-K raczej nie maja aż takiej siły
Hmm..tak mi sie zdaje ze tych trikobaltowek nie powinno byc, tak samo jak u nas polaronowek w tej nowej bitwie, a i ja powinnismy zaczac dopiero jak wszystko ustalimy, np podliczymy ile jakich okretów moze brac udział
Napewno nie prędzej, może zaczniemy robić powoli listę,Ja lecę.......... chyba każdy wie USS Corsair / Lakota
Jak się można domyślić...Fek'Ihr class / IKC chIs'jev
Możliwy sklad floty fedziów
Akira - 3 sztuki
Ambassador – 6 sztuk
Achilles – 2 sztuki
Centaur – 32 sztuki
Challenger – 19 sztuk
Chayenne – 12 sztuk
Constellation – 22 sztuki
Defiant – 3 sztuki
Excelsior B – 12 sztuk
Excelsior C – 3 sztuki
Freedom – 11 sztuk
Galaxy – 3 sztuki (bierzemy pod uwagę te wersje ulepszoną tylko)
Gryffin – 18 sztuk
Intrepid – 9 sztuk
Miranda – 20 sztuk
Nebula – 3 sztuki (bierzemy pod uwagę tylko wersje z modułem wojskowym)
New Orleans – 14 sztuk
Niagara – 10 sztuk
Norwey – 16 sztuk
Nova – 19 sztuk
Oberth – 50 sztuk
Prometheus – 3 sztuki
Raider – 62 sztuki
Rigel – 10 sztuk
Sabre – 23 sztuki
Sovereign – 1 sztuka
Stemrunner – 9 sztuk
Flota klingońska w przygotowaniu
Flota Klingońska
B’Rel – 21 sztuk
B’Rel B - 9 sztuk
K’Vort – 14 sztuk
K’Vort B – 5 sztuk
K’mpec –
betleH – 1 sztuka (zarezerwowany)
D 7B – 36 sztuk
K’T’Inga B – 14 sztuk
K’T’Inga C – 5 sztuk
K’Vort’Cha – 4 sztuki
Fek’Ihr – 5 sztuk
BoretH -
Vor’Cha – 5 sztuk
Vor’Cha B – 2 sztuki
Vor’Cha C – 1 sztuka (zarezerwowany)
Negh’Var – 2 sztuki
Negh’Var B – 1 sztuka
Te co są niepodane ilosciowo nie sa jeszcze rozpisane, ale jesli ktoś chcialby nimi grać to moge od reki rozpisac