Forum Fantastyka Star Trek Wolkanie a Romulanie

Wolkanie a Romulanie

Viewing 12 posts - 16 through 27 (of 27 total)
  • Author
    Participant

jeżeli tak, to różnica polegałaby na tym, że Australia wywalczyła sobie niepodległość i radzi sobie całkiem nieźle, a Remus ?? remus jest bliżej stolicy niż jakikolwiek świat w całym Imperium, więc nie ma szans na niepodległość, tym bardziej że jest niezwykle bogaty w surowce (dilit - BTW: a co to właściwie jest ten dilit i dlaczego jest taki ważny??)// edycja: poprawione orty i dodane słowa "jeżeli tak, to"

fluor
    Keymaster

Może Remanie to mieszanka Romulan i ludności miejscowej? .

Jak ta ludność miejscowa mogłaby wyglądać, żeby po mieszance z romulakami (które ideałami piękna też nie są, ale tacy paskudni też nie) powstali sympatyczni Remanie. Toż bezpieczniej zakładać, że Remanie powstali na skutek eksperymentów genetycznych bądź byli pierwotnymi gospodarzami Romulusa.

Xalein
    Participant

Ja tym tez pozostal przy wersji ze oni sa pierwotna, prymitywna rasa ktora zamieszkuje Remus. Zostali podbici wraz z planeta.

Corvus
    Participant

Ja nie zgadzam się z waszymi teoriami. W żadnej historii Imperium Romulańskiego nie ma wzmianki o Remanach. Może to przeoczenie skrybów albo moja nieuwaga. Oto przykład:

http://www.geocities.com/Area51/4454/index.html

Według mojej teorii Remanie to podbity lud, sprowadzeni na Remus do pracy w kopalniach. Z biegiem czasu zadomowili się na planecie i tyle.

Dalek
    Participant

Ja nie zgadzam się z waszymi teoriami. W żadnej historii Imperium Romulańskiego nie ma wzmianki o Remanach. Może to przeoczenie skrybów albo moja nieuwaga.

Historię piszą zwyciężcy 😉

Thengel
    Participant

W żadnej historii Imperium Romulańskiego nie ma wzmianki o Remanach. Może to przeoczenie skrybów albo moja nieuwaga.

Być może celowe przeoczenie. Zresztą wszystko co wiadomo o Romulanach to tak naprawdę domysły....

Domko
    Participant

Moim zdaniem Remanie to odrębna rasa, którą zbuntowani Wolkanie zdominowali na ich ojczystej planecie. W końcu Romulanie zaczynali od podbojów nowych terenów, więc pewnie dostało się Remanom i tak zostali niewolnikami.

Hivision
    Participant

Nom ja też tak myśle. Fakt że od początku byli w pewien sposób izolowani doprowadza m.in. do stworzenia choćby odrębnej kultury.

Barusz
    Participant

(...)

Romulanie nie dażą

Możliwe. Chociaż ja bym razej powiedziała, że mają kompleks Wolkan - w końcu zdają sobie sprawę co stracili (oraz co zyskali) odrzucająć wolkańską drogę i porzucając T'Khasi. I dlatego dążą do podbicia i zasymilowania swoich pobratymców.

A co do szacuku - to jednak część Romulan szanuje Wolkan, studiuje ich zwyczaje i pragnie pokojowego zbliżenia. (TNG - Unification 1 i 2)

(...)

[post="12234"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Poprawcie mnie jeżeli coś pokręciłem, ale w "The Enterprise Incident" (IMHO TOSowa perełka) romulańska kapitan jeszcze przed rozpoczęciem igraszek ze Spockiem mówi coś w stylu: "Doceniamy Wulkan. Naszych odległych braci" i w ogóle okazuje szacunek Spockowi. Można to oczywiście tłumaczyć tym, że traktuje go jako źródło wiedzy o Federacji i liczy na jego pomoc w przejęciu Enterprise, ale fakt pozostaje faktem.

Natomiast na bliskie stosunki między oboma rasami wskazują dość jednoznacznie wydarzenia z "Data's Day" (TNG 4x11).

Antikan
    Participant

Moim zdaniem Remanie to odrębna rasa, którą zbuntowani Wolkanie zdominowali na ich ojczystej planecie. W końcu Romulanie zaczynali od podbojów nowych terenów, więc pewnie dostało się Remanom i tak zostali niewolnikami.

[post="14981"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Tak właśnie było...

A przynamniej według tego źródła:

http://memory-alpha.org/en/wiki/Reman

Q__
    Participant

Unification 1 i 2

A teraz mamy 3. I rad by się człowiek dowiedział jak to zjednoczenie konkretnie przebiegało, co z tradycji obu odłamów (poza rzeczami pokazanymi na ekranie) przetrwało, jak się dwie, dość odmiennie, kultury spiczastouchych, uzupełniając, spoiły w jedno...

Q__
    Participant

O Vulco-Romulanach, stanowiących - najdosłowniej - produkt wspomnianej post wyżej unifikacji, też by się człowiek chętnie czegoś więcej dowiedział - zarówno od strony biologii, jak i (zapewne synkretycznej) kultury...

Viewing 12 posts - 16 through 27 (of 27 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram