Forum Fantastyka Star Trek Swiat Treka a przyszlosc...

Swiat Treka a przyszlosc...

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 67 total)
  • Author
    Participant

Q, nie watpie, ze masz jakas wizje, 😉 ale moze cos konkretniej?

[post="23135"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Moja wizja znajduje się tutaj:

Strona

Obecnie świat jest w stanie zorganizować coś w rodzaju wyprawy Enterprise. Oczywiście jeśli wokół tego skupi się wystarczająco dużo ludzi. Jednak jeśli tego nie zrobimy w najbiższym czasie to możemy taką erę (star treka) poprostu przegapić. Jest wysoce prawdopodobne, że zanim odkryjemy możliwość szybkiego podróżowania statkami kosmicznymi do gwiazd wynajdziemy inne metody podróży np: teleportacja lub zakrzywianie przestrzeni w stylu Star Gate, ponadto żeby podróżować z prędkością większą niż światło trzeba umieć podróżować w czasie. Jęśli posiądziemy tą możliwość, byćmoże podróże po wszechświecie staną się zbyt nudne w porównaniu do podróży w czasie jakie będziemy mogli odbywać.

Zeby stworzyć Świat star trek w przeszłości, trzeba zabrać się już do pracy, najlepiej zebrać grupę ludzi nieprzeciętnych i poświęconych idei w jedną organizację i to właśnie cały czas staram się zrobić, tworzę wszelkiego rodzaju organizace, stowarzyszenia i partię polityczną, która właśnie się zaczyna rozwiać i to w dość imponującym tempie.

Sai
    Participant

Zeby stworzyć Świat star trek w przeszłości, trzeba zabrać się już do pracy, najlepiej zebrać grupę ludzi nieprzeciętnych i poświęconych idei w jedną organizację i to właśnie cały czas staram się zrobić, tworzę wszelkiego rodzaju organizace,  stowarzyszenia i partię polityczną, która właśnie się zaczyna rozwiać i to w dość imponującym tempie.

[post="25601"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Cieszę się, że ludzie działają, że istnieje inicjatywa obywatelska, jednak Q zastanów się czy twoja partia ma jakiekolwiek szanse. Czy stoi za tobą jakaś prężna grupa interesu np. przedsiębiorcy posiadający duży potencjał ekonomiczny, bądź liczne stowarzyszenia itp. o silnym nacisku społecznym i medialnym ? Tworzenie partii dla samego siebie jest bezsensowne, sama definicja partii mówi, że jest to organizacja formalna dążąca do zdobycia i utrzymania władzy. Jeżeli twoja partia jest zdolna teraz lub w przyszłości pozyskać takie poparcie społeczne, niech nadal działa. Poza tym czy zarejestrowałeś już twoją organizację ? Czytałem twój, powiedzmy program i nie przekonał mnie on, jest populistyczny i wyspecjalizowany dla wąskiej grupy społecznej, wynikałoby, że twoja partia nie jest masowa. W dzisiejszych czasach stowarzyszenia czy inne organizacje społeczne są pożyteczne i mile widziane, mają możliwość zwrócenia na siebie uwagi. Jednak partia to już inna bajka, jeżeli nie będzie Ciebie popierać np. większość producentów tworzyw sztucznych, nic nie zdziałasz. Dana grupa poprze twoją partię wtedy, gdy będzie wiedziała, że przeskoczysz próg wyborczy i uzyskają oni konkretne profity z działalności twojej organizacji. W Polsce jest mnóstwo zarejestrowanych partii, a ile się liczy na scenie politycznej ? Co do tworzenia świata Star Treka, nie ten kraj, nie ten czas, nie te możliwości…. 😉

Q
    Participant

Nie mówiłem o Partii Continuum - to był prototyp. Razem z kilkoma zainteresowanymi osobami stworzyliśmy coś innego. Proponuje nie sugerować się Continuum.w te chwili liczba członków naszej partii to ok 40 stydentów i 2x tyle zainteresowanych. liczba ich systematycznie wzrasta. program jest kierowany do szerokiej grupy osób -zwłaszcza studentów.By za nami stanęła jakaś większa grupa interesu musimy mieć więcej członków i współpracowników dlatego poruszam ten temat na Trek.pl, wiem że tutaj są osoby godne by wziąć w tym udział.PS.sorry za OFFtopic mam nadzieje że mnie moderatorzy nie zedzą 😉

TeMPOraL
    Participant

Hmm... ja też się często zastanawiałem, jak bardzo wizja przedstawiona w Star Trek ma szanse się zrealizować. Jeżeli chodzi o technologię, to moim zdaniem wynajdziemy Trekowe wynalazki dużo wcześniej; jak czasem przeglądam Świat Nauki, Wiedzę i Życie czy Świat Techniki, to dochodzę do wniosku, że można by zebrać niektóre przedstawione tam nowinki do kupy, obudować plastikiem, dobrać odpowiednie kolorki, i mamy już Tricorder :DTrochę bardziej martwi mnie kwestia podróży kosmicznych. Po pierwsze, ludzkość ma dużo do uporządkowania na Ziemii, a po drugie - podbój kosmosu stoi. Zdałem sobie ostatnio sprawę z tego, że przecież wszystkie te śmiałe załogowe misje (Apollo, Wostok, itp.) to była tak na prawdę machina propagandowa podczas walki między ZSRR a USA. Ponieważ nie mamy już tak zacięcie walczących o dominacje stronnictw, więc misje kosmiczne nie mają potrzebnego do rozwoju motoru. Tu znowu uderzamy o mentalność ludzi.I właśnie ta mentalność moim zdaniem będzie jeszcze długo stanowić przeszkodę w wdrażaniu nowych, obiecujących technologii. Idealny przykład mamy już dzisiaj - silniki spalinowe to przestarzała technologia; mamy już wiele lepszych alternatyw, ale nie są one wprowadzane na szeroką skalę ponieważ brak im poparcia ze strony inwestorów. Wręcz przeciwnie - gdyby ludzkość przeszła na ie. ogniwa paliwowe, to ropa naftowa straciłaby dotychczasowe znaczenie gospodarcze; upadłoby bardzo wiele firm.Moim zdaniem to jest właśnie jedna z tych cech ludzi, które najbardziej przeszkadzają. Przede wszyskim jednak XX - XXI wieczna kultura oparta na żądzy pieniądza, coraz bardziej widoczny podział na biednych i bogatych, oraz wynikający m.in. z tego terroryzm.Ale schodzę z tematu Treka :). Osobiście z niecierpliwością czekam na wszelkie nowinki dot. rozwoju Treknologii. Szkoda tylko, że mało prawdopodobnym jest stylizowanie przyszłych komputerów na LCARS [albo lepiej - TCARS].

CoBrah
    Participant

Ja mysle,ze przyszlosc ala Star Trek to odlegla dosc wizja. Na pewno na dzien dzisiejszy i na pewno z taka jak dzis mentalnoscia ludzi. Poki swiatem rzadzic bedzie pieniadz, a waska grupa ludzi decydowac bedzie o ogole ludnosci, to rozwoj zarowno technologiczny jak i spoleczny bedzie dosc wolny. A juz na pewno nie osiagniemy tak utopijnego spoleczenstwa jaki widzimy w TNG.

Co do technologii to mysle ze juz w najblizszym czasie zaistnieje mozliwosc stworzenia kilku gadzetow ze swiata ST. Chociazby wspomniany wyzej tricorder(pewnie przydaloby sie takie cos lekarzom 🙂 ), albo komunikator...

Ponieważ nie mamy już tak zacięcie walczących o dominacje stronnictw, więc misje kosmiczne nie mają potrzebnego do rozwoju motoru.

Prawda, w historii ludzkosci zazwyczaj impulsem przyspieszajacym rozwoj byly wojny i wszelkie spory. Przykra prawda.

Ale badzmy optymistami 🙂 Wystarcza "tylko" dobre i szczere checi kilku milaiardow osob a trekowe realia beda nam blizsze.

zdarom
    Participant

A ja uważam że technologicznie jesteśmy bliżej niż dalej trekowej wizji świata ;> Poprzedni post jest sprzed 3 lat i co mamy? DUŻO...np: trekowe PDA czy jakoś tak, przecież to już jest od lat, komórki maja w sobie prawie wszystko( odtwarzacze wideo, audio, łączność satelitarną [wybrane],internet, itp, itp...)Jeśli chodzi o podróże kosmiczne to słyszałem ( nie wiem czy to prawda) ale podobno wysłano bezzałogowy statek z silnikiem plazmowym który niedługo ma mieć około 2/3 prędkości światła. Oczywiście to może być propaganda a ja nie mogę tego poprzeć żadnymi faktami bo opieram się na swojej pamięci.A trekowe wynalazki podobno Riddenbery ot tak sobie nie wszystkie wymyślał, bo podobno miał znajomego w NASA od którego dowiadywał się nad czym pracują, chodzi o to co nie było tajne, np: worp i transporter, a skoro to nie było tajne to można się tylko domyślać co po kryjomu konstruowali. Szkoda tylko że tyle czasu im to zajmuje.Natomiast jeśli chodzi o mentalność ludzką to bardzo się ona zmienia, a rzeczywistość z TNG wcale nie jest taka cukierkowa jak to wcześniej było opisywane. Weźmy chociaż pod uwagę Picarda w Star Trek First Contact, przecież tam niejaka Lili zauważyła w jego oczach radość z zabijania (chodzi o zabicie borga w holodeku) a podobno chłop jest spokojny jak kilku Wolkan naraz.

Romek 63
    Participant

Science fiction w Twoim domu. Technologie ze “Star Treka”, które stają się rzeczywistością

http://gadzetomania.pl/2012/11/12/science-...rzeczywistoscia

Dołączona grafika

Jak pokazuje czas w dziedzinie technologii trekowa fikcja staje się powoli rzeczywistością. Pytanie jeszcze czy w sferze polityki i organizacji społeczeństwa także pójdziemy taką drogą ? 😛

Dalek
    Participant

Nie :)Cieszę się , że mogłem pomóc 🙂

Mordah
    Participant

Już próbowaliśmy iść taką drogą, ale nie wyszło i w '89 roku zmieniliśmy kierunek.

Cross
    Keymaster

I też gówno.

wielebny
    Participant

no cóż, ludzie wyobrazili sobie że w XXIV w nagminnie bedą stosowane panele dotykowe do sterowania , do oglądania mediów- my już to mamy ,co będzie w w czasach Star treka to nawet nie jesteśmy sobie wstanie wyobrazić

Pitmistrz
    Participant

Ja czekam na AI jak w Halo. I wycofania pieniędzy ale to już chyba zbyt wiele. :>

Romek 63
    Participant

Myślę że jest duża szansa na to że powstania sztucznej inteligencji doczekamy. Z wycofaniem pieniędzy to już większy problem aczkolwiek Szwecja już od kilku lat przymierza się do wycofania pieniędzy w formie gotówki 🙄

Cross
    Keymaster

Szwecja już od kilku lat przymierza się do wycofania pieniędzy w formie gotówki 🙄

To wcale nie jest dobra sprawa, ale nie mam dziś czasu się rozpisywać.

Pitmistrz
    Participant

Nie chodzi mi o gotówkę usunięcie jej to fatalny pomysł.Mam na myśli pieniądze jako całość, nowy model gospodarki itp.

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 67 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram