Forum › Fantastyka › Gry › Stare gry
Wszyscy miłośnicy starych gier pewnie te adresy znają, ale może komuś się to przyda. Kilka linków:
http://www.staregry.pl -> Chyba największy polski serwis ze starymi grami, przejrzysty podział na kategorie, opisy poszczególnych tytułów, spis alfabetyczny, wyszukiwarka... można ściagnąć ponad 1200 tytułów.
http://www.staregry.org -> Coś dla fanów ZX Spectrum :D, gdyż stronka poświęcona jest grom właśnie z tej platformy. Zabawa on-line.
http://retro.scene.pl -> Kolejna strona z dużą ilością rozrywkowych komputerowych staroci. Ponad 900 gier, podział na kategorie, wyszukiwarka... Nic tylko ściagać i grać. 😀
No to ja jeszcze dodam http://www.the-underdogs.org - cała masa starych gier. Jednak trzeba pamiętać aby ściągać tylko jeden plik na raz bo można dostać bana.
Znam te adresy i to bardzo dobrze. 😉 Sporo starych gier sciagnalem z tych stron, gdy je odkrylem. Moja ulubiona Civilization mialem od poczatku, ale znalazlem sporo tytulow, ktorych nie widzialem od lat. Taki Centurion albo North & South - czy juz widac ze jestem maniakiem strategii? 😉 Niestety Railroad Tycoon mi nie chcial dzialac, a strasznie ta gre lubilem. To byly czasy. :)Co do grafiki i jej jakosci w grach - wszystko zalezy od tego jaka to gra. W strategiach, ktore ja preferuje, grafika jest wedlug mnie malo wazna, to tylko dodatek urozmaicajacy rozgrywke. Chocby tytuly ktore wymienilem wyzej - przeciez najczesciej grafika ograniczala sie wtedy do zlepku pixeli ;> I to wystarczylo. Pozniej grafika w grach zaczela byc bardziej skomplikowana, rowniez w strategiach. Gdy zaczely sie RTSy i pojawialy sie coraz to nowe klony, gry zaczely przescigac sie pod wzgledem wizualnym. Nie tak dawno temu nawet kolejna czesc Battle Isle, nie RTS, wyszla w 3D. A czy ktos pamieta raczej niezbyt stara gre Knights & Merchants? Wokolo mamy RTSy z coraz lepsza i realistyczna grafika, a tu ukazuje sie takie cos, co praktycznie ma grafike 2D, a mimo to strasznie wciaga - przynajmniej mnie. 😉 No ale to strategie, gry takie jak FPP, typowe gry akcji, bez dobrej oprawy audiowizualnej nie maja juz racji bytu. Coen podal swietny przyklad - AvP, w ktorym grafika i dzwiek byly naprawde niesamowite i tworzyly klimat. Wiec jak powiedzialem, to zalezy od gatunku gry. Mimo wszystko jednak sentyment do starych gier z uboga grafika zawsze mi pozostanie. 😉
Co do tych stron to ja naprawdę polecam ściągnięcie Daggerfall'a z The Underdogsów (tylko potem poszukajcie patchy). Naprawdę, kawał dobrego RPG - jak dla mnie, nie ma lepszego a już w szczególności jak na tamte czasy.Wracając do gier akcji i oprawy audio-wizualnej. Jeśli gra ma budować klimat grozy, niepewności itp. to z pewnością grafika i dźwięk mają duże znaczenie. Jednak taki PSX'owy Silent Hill (och i ach - wiem, marudze już z tą grą :>) aż tak rewelacyjnej grafy jak AvP nie miał a mimo to jest to najstraszniejsza gra w jaką kiedykolwiek grałem (pod względem klimatu ofkors). IMO grafika powinna być w jakiś sposób czytelna, resztę robi dźwięk. Zresztą - zagrajcie, sami zrozumiecie.A jeszcze co do grafy - Duke Nukem 3D. Ta gra nie miała jej w jakiś sposób rewelacyjnej, z dźwiękiem to samo. A jednak miała ten swój specyficzny klimat i oferowała zabawę na wieeeele godzin.
zastanawiam sie czy ten post powinien tu trafic ale nie widze topicu o starych grach trekowych wiec moze mnie moderatorzy nie pacna w glowe 😀 ostanio przegladajac stare zrzuty z trekowych stron wykopalem jakas starutenka gre trekowa. dziala pod dosem i jest osadzona w TOS. grafika strasznie kiepska jak z commodore nie wiem nawet co sie w niej robi. jest kilka okieniek m.in. mostek, postaci kirk, spock itd. maszynownia i kilka innych ale nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. moze ktos kojarzy co to za giera???
Wejdź na http://www.the-underdogs.org , wpisz Star Trek i zobacz czy to któraś z tych co tam się znajdują.
T'reker juz wiem co to za gra dzieki znalazlem na podanej stronie. ST The Rebel Universe wydana chyba na Commodore64. Tylko nadal nie moge rozgryzc systemu sterowania i grania w nia. Byc moze pod Win XP nie wszystkie opcje sa widoczne ale mysle ze posiedze jakas nocke nad nia i rozpracuje 😀
Zwolennikom starych gier w nowej on-line'owej odsłonie polecam wizytę na tej stronie, gdzie będą mogli postrzelać do atakujących z kosmosu... nietoperzy, pająków, diabłów itp. Czyli przed wami "space invaders" w wydaniu gotyckim. 😉 Miłej zabawy. 😛
A ja szukam kilku może nie takich starych gier:Age of Sails - Talon Softu :)i dosyć nowy Eastern Front 2 - nie wiem czy w ogóle do Polski dotarł 🙁 - też Talon Softu
Dla mnie swietna gra ktora ostatnio wyszla jest Nexus The jupiter Incident. Poprostu genialny Engine graficzny oparty na Direct X 9. Maksymalna mozliwosc Modowania (zmiany gry na klimat np: ST albo Babilon 5 😉 )
Mod: cytat został wycięty. Proszę nie dublować treści poprzedniego posta.
Hmm co do starych RPGow... Narazie nie znalazlem rownie klimatycznego RPG jak Ishar to byl gierki ktore wciagaly jak cholera ( podobnie wcignelo mnie tylko Daggerfall i Morrowind). Eye of Beholder... Ravenloft... To sa niezapomiane tytuly do ktorych czesto wracam. Z innych gatunkow: Jesli chodzi o strategie nie znam lepszej gry niz UFO:Ennemy Unknown ( Apocalypse prawie mu dorownala, ale to nie bylo calkiem to...) Do tego dochodzi seria Steel Panthers, Fields of Glory, czy antyczne V for Victory... CIezko wymienic wszystkie... Ostatnio ze staroci mocno gram W Buzz Aldrins Race into Space... Ta gra ma naprawde genialny klimat wyscigu kosmicznego... Pierwsze Settlersy, Syndicate... te gry wciagaly na miesiace. Teraz Odpalam gre, przechodze ( albo i nie ) kasuje. Pierwsza gierka od dawna co mni wciagnela ( po Medal of Honor) bylo Call of Duty...
riri
Hmmm... wczoraj odkurzyłem i odpaliłem Civilization 2 🙂 Gierka wciąż nie traci swego miodu.... podobnie jak również odkurzone Settlers 2 - małe pocieszne ludziki budujące imperium... hehehe... o dziwo, ich następcy nie mieli już siły poprzedników. Tak samo stało się z serią Warcraft... najgenialniejsza byłą stara, dobra 2 odsłona.... heh...
Plus dodatek Beyond the Dark Portal:)yesh, mashtha?Chyba jedyny RTS ( oprucz Dune2 i CnC Red Alert) ktory ccialo mi sie skonczyc, i to obiema stronami... Red alert tez byl genialny... i te filmiki...po jedynie slusznej stronie:POstatni rts staja sie nudne... CnC Generals jest grywalny jedynie w multiplayu, A i tak nie umywa sie do pierwszego RA...riri