Forum Fantastyka Star Trek ST XI - wrazenia [spoilery]

ST XI - wrazenia [spoilery]

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 488 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Nie ma Wolkana, ale są Wolkanie. Może znajdą sobie inny dom, będzie to dla nich próba, ale takie rzeczy już się zdarzały. Była taka rasa rządzona przez kobiety we wczesnym DS9, Klingoni w Undiscovered Country no i ludzie w rzeczywistości alternatywnej w ENT: Twillight. Ciekawy motyw na przyszłość. Podobnie ciekawym motywem może być próba odkręcania tego, co widzieliśmy w STXI, 'naprawiania lini czasu'.

stachuj
    Uczestnik

daj spokój, 'nie ma wolkana ale są wolkanie'?!!!powiedz to tuvokowi. ze sie nie urodzi bo nie ma vulcana, ale sa vulcanie. rozumiem ze skoro temporal prime directive, moze zostac wy***ana do kosza, i skoro nie pojawi sie nikt z ochrony czasowej jak powiedzmy kapitan braxton, to moze zwykla pierwsza dyrektywa tez moze wyladowac w koszu?come ooooon, to nie jest star wars przypominam, tylko star trek. jak mozna zniszczyc vulcana jeszcze przed wydarzeniami z tosu a z romulan zrobic wytatuowanych osiłków, to co jeszcze mozna obrocic w pyl? co sie z wami dzieje?!

Barusz
    Uczestnik

"Zwykła pierwsza dyrektywa" też była setki razy łamana na ekranie. I nie zawsze dawało się tego skutki zniwelować. Podobnie temporalna - choćby przez Janweay w finale VOYa. To, że coś raz nie zadziała, nie znaczy jeszcze, że to coś ląduje w koszu.Mam wrażenie, że to, że Twoje zdanie różni się od opinii przedmówców wynika z faktu, że w mniejszym stopniu śledziłeś newsy na temat filmu i wydarzenia naprawdę były dla Ciebie szokiem. Ale to przecież tak ma być, one mają robić wrażenie, porażać widza. Jeśli nie daje mu zasnąć to jest to sukces Twórców.

stachuj
    Uczestnik

częściowo się z tobą zgadzam, np z tym że był to dla mnie szok (i to taki po którym będę dochodził do siebie przez jakiś czas). ale tak czy siak... :/ ten film był mega fajny i okropny jednocześnie, jestem razdarty, jest mi przykro, źle sie czuję i wiem, że pojdę na to jeszcze raz albo i więcej, ale =/ ej =/ co z tymi romulanami? T_T to straszne. jestem dalej w szoku niestety. i dalej uważam że zabrakło w tym filmie poszanowania do kanonu.

fluor
    Klucznik

Stachuj: to nie do końca tak, że Tuvok się nie narodzi. Potraktuj najnowszy film jako "jeszcze jeden Mirror Universe". W Mirrorze też się działy różne dziwne rzeczy 🙂 Dla "głównej" linii czasowej mamy dwa ważne wydarzenia - zniknięcie Spocka i Nero oraz zniszczenie Romulusa.

Magnes
    Uczestnik

http://wieza.org/star-trek-xi-blyszczacy-film-o-niczym/ - ja tutaj spisałem swoje uwagi. Strasznie mi się nie podobał. Mam dość takich błyszczyków bez fabuły. 🙁 I praktycznie wyrzucił w błoto TNG, DS9 i Voyagera.

stachuj
    Uczestnik

magnes: "I praktycznie wyrzucił w błoto TNG, DS9 i Voyagera."dokładnie. 21 sezonów wspaniałej telewizji która wpłyneła na życie wielu ludzi. dla mnie to właśnie te serie są ważne. :/ i naprawde byłbym zadowolony, gdyby w tym filmie chociaz na kilka minut pojawił się ktoś z tej ery, ale nieee, nie da sie, ah, szkoda słów. serce mnie boli.

Q
    Uczestnik

moim skromnym zdaniem:dopiero teraz trek został urealniony, rozp**** Volcana i nie ma zlituj nikt ich nie bedzie ratowal ni to dyrektywy temporalne ni Q ni Daniels, niech sobie sami pomysla jak to rozwiazac. Jesli podroze w czasie sa mozliwe to caly czas wlasnie tak sie powinno dziac, nie ma spojnej jednej historii (na reszcie wytlumaczalny chaos)

Flashbones
    Uczestnik

Jak każdy fan treka żałuje zniszczenia Wolkana w końcu to jedna z najważniejszych planet w ST, ale jak istnieje możliwość przemieszczania się w czasie to w końcy musiało do tego dojść, a linie można naprawić, lub nie. Romulanie nie przypominali prawdziwych Romulan, byli to chyba piraci romulańscy z tatuażami, a Nero był jakiś nieco słaby. Świetny był nowy Spock jak i stary Spock a także Pike, Bones, Scotty. Bardzo dobrze wypadli także Chekov, Sulu i Uhura nieco słabszy był nowy Kirk, ale w końcu był jeszcze młody wiec z czasem bedzie pewnie coraz mocniejszy. Bardzo dobre były efekty specjalne zwłaszcza starcia okrętów. Mostek Enterprise i maszynownia wyglądały świetnie.

Eviva
    Uczestnik

moim skromnym zdaniem:

dopiero teraz trek został urealniony, rozp**** Volcana i nie ma zlituj nikt ich nie bedzie ratowal ni to dyrektywy temporalne ni Q ni Daniels, niech sobie sami pomysla jak to rozwiazac. Jesli podroze w czasie sa mozliwe to caly czas wlasnie tak sie powinno dziac, nie ma spojnej jednej historii (na reszcie wytlumaczalny chaos)

To jest jedna z tych rzeczy, które mi się zdecydowanie podobały w nowym filmie - konsekwentnie, zniszczono, to nie ma i choć wal głową w ścianę, nie będzie. Matka Spocka ginie i - zaskoczenie - nie udaje sie ani jej odnaleźć, ani aktywować zapisu rezerwowego, ani nie zjawia się ratunek znikąd. Zawsze dokonujący nieożliwego Spock spóźnia się z ratunkiem dla Romulusa i nie może już tego naprawić. Kapitan Kirk senior ginie w samobójczym ataku na Naradę, i nic w ten sposób nie osiąga - tyle, ze odwraca uwagę Romulan na chwilę i jego załoga, w tym żona, ma czas uciec. Narada jakoś nie ucierpiała zbytnio wskutek tej kolizji. I tak dalej.

Match
    Uczestnik

@MagnesNa część Twoich "gigantycznych dziur w fabule" odpowiada najnowszy komiks, choć powiem, że nie powinno tak być, że bez jego przeczytania widz głowi się nad pytaniem "ale o co chodzi?" Z drugiej strony ST: Countdown pod względem fabularnym też jest dziurawy jak kawałek sera.@FluorKoncepcja z alternatywnym wszechświatem, który powstał na skutek podróży Nero wydaje mi się słuszna - po prostu wydarzenia z seriali dzieją się w innej rzeczywistości, jest to o ile pamiętam rozwiązanie paradoksu dziadka. Niestety przeczy to trekowej koncepcji podróży w czasie - gdyby twórcy tak uważali nie było by żadnych problemów z zachowywaniem ciągłości linii czasowej - nie było by więc zimnej wojny temporalnej, ani temporal watch. Strażnicy temporalni mieli 25 lat na odszukanie Nero i przynajmniej częściowe naprawienie szkód.Można więc chyba tylko potraktować ten film w kategoriach "co by było gdyby...", albo zapomnieć o wszystkich niespójnościach i burakach i cieszyć się nim jako dobrym filmem sf mającym "Star Trek" tylko w tytule

Jamjumetley
    Uczestnik

Co do strażników temporalnych - wydaje mi sie, że strzegą oni wyłącznie jednej linii czasowej, a ta jest nowa. W końcu wydarzenia mające miejsce w Mirror Universe nie zostały przecież "naprawione".Co do Tuvoka - czy on przypadkiem już nie istnieje? Przecież był oficerem na USS Excelsior.

Match
    Uczestnik

Pisząc "inna rzeczywistość" nie miałem na myśli "Mirror universe", który jest rzeczywistością szczególną - równoległą do "naszej" w której wszystko jest zupełnie inaczej. Inna rzeczywistośc to dla mnie w tym wypadku po prostu nowa linia czasowa, która powastała na skutek podróży Nero w czasie.

Tuvok urodził się w 2264, zakładając że Kirk nadal rodzi się w 2233 i ma 25 lat w wydarzeniach z filmu, to mamy rok 2258 i Tuvoka nie ma 😉

P.S.

Artykuły o nowym filmie na MA mają notkę "(alternate reality)", ot choćby tutaj: http://memory-alpha.org/en/wiki/James_T._K...ernate_reality)

biku1
    Uczestnik

Romulanie nie przypominali prawdziwych Romulan, byli to chyba piraci romulańscy z tatuażami, a Nero był jakiś nieco słaby.

A oni czasem nie byli górnikami ? Stąd między innymi jak wspominał Nero mają swój statek, przerobiony z górniczego.

Koncepcja z alternatywnym wszechświatem, który powstał na skutek podróży Nero wydaje mi się słuszna - po prostu wydarzenia z seriali dzieją się w innej rzeczywistości

Co do alternatywnej rzeczywistości to wydaje mi się, że przecież o niej mówił starszy Spock na Delcie Kirkowi, że oto powstał właśnie kolejny wariant rzeczywistości. Sam się przecież zdziwił, że Kirk nie jest kapitanem i jeszcze się z młodym Spockiem niezbyt lubią. Więc nie ma tu mowy o żadnym wyrzucaniu ;> do kosza "kanonu" bo to tylko następny wariant świata fakt unowocześniony ale to kolejny świat w którym nie wszystko mu się zgadać do końca.

Co do strażników temporalnych - wydaje mi sie, że strzegą oni wyłącznie jednej linii czasowej, a ta jest nowa. W końcu wydarzenia mające miejsce w Mirror Universe nie zostały przecież "naprawione".

Co do Tuvoka - czy on przypadkiem już nie istnieje? Przecież był oficerem na USS Excelsior.

Tuvok urodził się na górniczej koloni Vulcanis [Vulcanis Lunar Colony] , więc zniszczenie Volkana nie ma nic do niego. I urodził się 31 lat po Kirku.

A jeśli chodzi o strażników temporalnych to trochę naciągane z tym strzeżeniem jednej linii a do tego każda kolejna powinna przecież stwarzać swoich więc niejako wszyscy wszystkim by wchodzili w paradę.

Match
    Uczestnik

Co do alternatywnej rzeczywistości to wydaje mi się, że przecież o niej mówił starszy Spock na Delcie Kirkowi, że oto powstał właśnie kolejny wariant rzeczywistości. Sam się przecież zdziwił, że Kirk nie jest kapitanem i jeszcze się z młodym Spockiem niezbyt lubią. Więc nie ma tu mowy o żadnym wyrzucaniu ;> do kosza "kanonu" bo to tylko następny wariant świata fakt unowocześniony ale to kolejny świat w którym nie wszystko mu się zgadać do końca.

"I hate temporal mechanics." 😉

Tuvok urodził się na górniczej koloni Vulcanis [Vulcanis Lunar Colony]

Mój błąd

A jeśli chodzi o strażników temporalnych to trochę naciągane z tym strzeżeniem jednej linii a do tego każda kolejna powinna przecież stwarzać swoich więc niejako wszyscy wszystkim by wchodzili w paradę.

W ogóle wszystkie wątki temporalne nie trzymają się kupy, ale jednak stworzono pewien model ingerencji w linie czasowe, który mówi że istnieje tylko jedna

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 488 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram