Forum Fantastyka Star Trek ST XI - wrazenia [spoilery]

ST XI - wrazenia [spoilery]

Wyświetlanie 15 wpisów - od 361 do 375 (z 488 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Spock wbrew procedurom posyłający Kirka na planetę też? ;>

Eviva
    Uczestnik

Spock wbrew procedurom posyłający Kirka na planetę też? ;>

Otóż to. Ja odniosłam zupełnie inne wrażenie. Młody Kirk jak dla mnie jest chuliganem, którego Pike ratuje przed ostatecznym zejściem na złą drogę, przy czym on się wcale nie zmienia - jedynie wykorzystuje swe skłonności w lepszej sprawie. A młody Spock to prawdziwy parszywiec - oskarża Kirka o oszustwo, a chwilę potem sam dokonuje oszustwa, zmieniając oficjalny przydział Uhury, nie ze względów służbowo logicznych, ale dlatego, że ma do niej słabość... a już zostawienie młodego kadeta na planecie, gdzie występują tak groxne drapieżniki, zostawienie go samego i bez broni - to już zakrawa na kryminał!

Bartas
    Uczestnik

No niby tak..ale zasadniczo to mi chodziło o odegranie roli Spocka. O te rzeczy można mieć pretensje do scenarzystów, co nie zmienia faktu, że postać Spocka zostaje generalnie odtworzona. Aktor ma mały wpływ na scenariusz co nie?

Barusz
    Uczestnik

Dobrze otdworzył postać rozedrganą przez wrzącą w niej mieszankę krwi 😉 Pamiętajcie, że to był młody Spock, nim jeszcze do reszty opanował swe wnętrze 😉

Proponuję nie czepiać się młodego neoSpocka, bo choć jest trochę "zły" to pokazuje na ekranie więcej ikry niż logiczny Spock Nimoya.Eviva oskarży mnie o bluźnierstwo, świętokradztwo i pewnie jakieś jeszcze inne -stwo (bo jak ja mogę skoro kocham Leonarda), ale nowy Spock bardzo przypadł mi do gustu. Mam nadzieję, że nie schrzanią tej roboty następnym filmem.

Lo'Rel
    Uczestnik

Archaranche - nic dodać nic ująć. Wiadomo, Spock Nimoya jest po prostu Spockiem - postacią którą świat pokochał. Spock Zacharego, czy raczej Abramsa jest postacią dramatyczną i ciekawie się zapowiadającą. Ja to kupuje i czekam na ciąg dalszy.

Manul
    Uczestnik

a już zostawienie młodego kadeta na planecie, gdzie występują tak groxne drapieżniki, zostawienie go samego i bez broni - to już zakrawa na kryminał!

Czy nielogicznym było wyrzucenie za burtę elementu niebiezpiecznego jakim był Kirk?

Barusz
    Uczestnik

Logiczniejsze byłoby zachowanie zgodne z regulaminem - zamknięcie go w areszcie pokładowym albo w kajucie.

Eviva
    Uczestnik

a już zostawienie młodego kadeta na planecie, gdzie występują tak groxne drapieżniki, zostawienie go samego i bez broni - to już zakrawa na kryminał!

Czy nielogicznym było wyrzucenie za burtę elementu niebiezpiecznego jakim był Kirk?

Logika nie musi oznaczać zbrodni, a taki postępek był - jeśli nie zbrodnią - to prawie, gdyś o mały włos nie doprowadził do nieszczęścia. NeoSpock postąpił jak średniowieczny pirat, nie jak Wolkanin czy jakikolwiek oficer Gwiezdnej Floty.

Elvenking
    Uczestnik

Pamiętaj, że Kirk znalazł się na pokładzie właściwie bezprawnie, tylko dzięki temu, że kumplował się z McCoyem 😉 Do tego od razu wbił się na mostek - również wbrew wszelkim regulacjom. Działanie Spocka było logiczne. Kirkowi nikt nie kazał wychodzić z kapsuły, Enterprise mógł wysłać sygnał do jakiegokolwiek innego statku by przyleciał po Kirka.Oczywiście nie zmienia to faktu, że Kirk uratował Ziemię dzięki swojemu zachowaniu 😉

Manul
    Uczestnik

Oj, no może za bardzo "logiczne" to było, poniosło Spocka i tyle, młody był to miał do tego prawo.Ale pomyśl jak byłoby fajnie jakby Kirk został pożarty przez czerwonego potwora, a Spock zajął jego miejsce ambasadora rozsiewającego swoje nasienie w całej Galaktyce! Po prostu live long and prosper!

Eviva
    Uczestnik

Manul, powaliłaś mnie. No po prostu leżę i kwiczę.

Czepiacie się neoSpocka i tyle. Przynajmniej zrobił coś, co miało jaja, a nie schował je sobie na siedem lat do szafki...

Lo'Rel
    Uczestnik

Po prostu Spock zrobił to, co Kirk robił przy każdej okazji - olał regulamin. Nielogiczne? Owszem, ale ludzkie.

Manul
    Uczestnik

Zaraz nielogiczne, Vulcanie czasami robią rzeczy niezgodne z regulaminem, pod warunkiem, że mają uzasadnienie. Na przykład dla wyższego dobra bez problemu poświęcą jednostkę. Niezgodne z regulaminem, ale jakże logiczne.A Kirka i tak nikt na neo-Enterprise nie lubił 😛

Wyświetlanie 15 wpisów - od 361 do 375 (z 488 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram