Forum Fantastyka Star Trek ST XI - wrazenia [spoilery]

ST XI - wrazenia [spoilery]

Wyświetlanie 15 wpisów - od 196 do 210 (z 488 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Lo'Rel
    Uczestnik

Być może istnieją jakieś metody kontrolowania zjawisk wytwarzanych przez czerwoną materię.

Po piąte - fabuła nie do końca dobrze przemyślana. Brakowało mi ciekawych zagadek do rozwiązywania.

Ogólnie fabuła ma kilka luk, ale zagadki? Pamiętaj że to ma być film rozrywkowy z nastawieniem na akcję.

Za mało Ci było efektów specjalnych

ech, nasza Eviva droga... 🙂

Romek 63
    Uczestnik

Romek, nie wierzę! Za mało Ci było efektów specjalnych?! Jak dla mnie było ich zatrzęsienie!

Nie napisałem że za mało ;D tylko że "za mało przemyślane z punktu widzenia nauki."

A poza tym były to różnorodnego rodzaju detonacje i implozje, biegające stwory itp. a nie zobrazowane nowe zjawiska którymi współczesna nauka i technika się zajmuje. Pod tym względem znacznie ciekawsze były dla nie np. efekty specjalne z serialu ST Enterprise - mimo że zrobione kilka lat wcześniej, gdy animacja komputerowa nie była jeszcze tak zaawansowana ale za to ktoś włożył więcej wysiłku w myślenie. :yes:

Piotr
    Klucznik

Ja rozumiem, ze animacja komputerowa jest coraz lepsza, ale mowienie, ze po roku 2000 nie byla zaawansowana, to male przeklamanie.Nowy ST pod wzgledem efektow dorownal, a moze i pobil Gwiezdne Wojny I-III (robila je ta sama firma firma).

Xalein
    Uczestnik

Film nie ma przyciągać ludzi efektami tylko fabułą.

Lo'Rel
    Uczestnik

Film ma przyciągać ludzi do kin czymkolwiek co sprawi że widz kupi bilet. Poziom efektów oceniłbym na równy z Gwiezdnymi Wojnami z zaznaczeniem że SW to jeden wielki efekt specjalny. W Star Treku były tylko częścią, owszem znacznie większą niż dotychczas. Siła treka jest to, że dyskusja toczy się nie tylko na ten temat.

Eviva
    Uczestnik

Fakt, trochę mi się pokićkało - przepraszam. Co do tego, że mało przemyślane, to nie mogę się wypowiedzieć, bo się na tym kompletnie nie znam. W kinie byłam po raz pierwszy od kilkunastu lat.Fabuła w nowym Treku była dziurawa jak sito, zgoda, ale widziałam już mnóstwo głupszych filmów, które na dodatek były nudne lub niesmaczne. Ten był do wytrzymania, i to do przyjemnego wytrzymania.

topas
    Uczestnik

Plus za dobrą muzykę

Jest w większości monotonna i bardzo szybko się nudzi. Na ekranie, jako tło wydarzeń spełnia swoje zadanie, ale na dłuższą metę motyw główny męczy... Nie da się tego słuchać w kółko jak ST2 czy ST3 Hornera... Choć mam kandydata na 'odtwarzanie w kółko' - ścieżka "Enterprising Young Men", towarzysząca ujęciu gdy Narada tkwi okaleczona z resztkami Kelvina w boku, a promy oddalają się... Nie-startrekowo brzmi, ale ma jakąś taką magię - pompatyczna, zawadiacka, jakby mówiła -"trzymajcie się, to co dopiero widzieliście to początek, zaczynamy coś nowego i wielkiego!"

Po czwarte - wnętrze statku Nero i Enterprise'a także słabo przemyślane i nie wiem czemu budowano go na ziemi, a nie w kosmosie ?

Strona treknovie.com oferuje wyjaśnienie kwestii nieprzemyślanych wnętrz.

Jeden z ludzi zaangażowanych w setdesign wcześniejszych ST opowiada o tym jak załoga Abramsa nie otrzymała od Paramount zgody na sfinansowanie produkcji. Dopiero gdy zanieśli gotowe fragmenty filmu Paramount się zgodziło, jednak te fragmenty zawierały już sceny w maszynowni - z braku środków 'na szybko' zaaranżowanej w istniejącym browarze 🙁 Optymizm każe sądzić, że przy sequelu doczekamy się maszynowni w którą tym razem zainwestuja 😉

Brakowało mi ciekawych zagadek do rozwiązywania.

hehe, to ja mogę mieć jedną i wcale niełatwą...

Distress Call z planety Vulcan...

Dlaczego flota reaguje na wezwanie pomocy z planety gdzie zauważono niebezpieczny fenomen 'burzy z błyskawicami w kosmosie"?

Przecież ten fenomen to czarna dziura z której wyłania się Narada na początku... Ok, i już RAZ [JEDYNY] się wyłoniła - stąd jej obecność w 23. wieku... Ale skąd to zjawisko nad Vulcanem? Na siłę mogę sobie wmówić, że mając tą czerwoną materię mógł Nero spowodować pojawienie się jakiejś dziury niedaleko, tak dla "przestraszenia" Volkanów przed głównym atakiem... ale gdy zjawia się E nic nie świadczy o obecności powodu ich przylotu.... żadnej dziury...

BŁĄD JEST MASAKRYCZNY i NIEWYBACZALNY... właściwie zaczynam przez to patrzeć na ten film jak na film z kategorii "głupi"

Dlaczego Kelvin wytrzymuje kilkanaście minut? Udaje mu się po pierwszym ataku z zaskoku podjąć walkę z pociskami Nero, gdy osłaniał uciekające promy itd..

7 Okrętów floty daje się zniszczyć w ułamek chwili i E doganiając je w końcu trafia już na złomowisko...

Jamjumetley
    Uczestnik

Strona treknovie.com oferuje wyjaśnienie kwestii nieprzemyślanych wnętrz.

Jeden z ludzi zaangażowanych w setdesign wcześniejszych ST opowiada o tym jak załoga Abramsa nie otrzymała od Paramount zgody na sfinansowanie produkcji. Dopiero gdy zanieśli gotowe fragmenty filmu Paramount się zgodziło, jednak te fragmenty zawierały już sceny w maszynowni - z braku środków 'na szybko' zaaranżowanej w istniejącym browarze 🙁 Optymizm każe sądzić, że przy sequelu doczekamy się maszynowni w którą tym razem zainwestuja 😉

Mi się taka maszynownia podoba, choć uważam, że jest w niej za dużo przestrzeni. Powinna być "ciaśniejsza".

Dlaczego flota reaguje na wezwanie pomocy z planety gdzie zauważono niebezpieczny fenomen 'burzy z błyskawicami w kosmosie"?

Przecież ten fenomen to czarna dziura z której wyłania się Narada na początku... Ok, i już RAZ [JEDYNY] się wyłoniła - stąd jej obecność w 23. wieku... Ale skąd to zjawisko nad Vulcanem? Na siłę mogę sobie wmówić, że mając tą czerwoną materię mógł Nero spowodować pojawienie się jakiejś dziury niedaleko, tak dla "przestraszenia" Volkanów przed głównym atakiem... ale gdy zjawia się E nic nie świadczy o obecności powodu ich przylotu.... żadnej dziury...

BŁĄD JEST MASAKRYCZNY i NIEWYBACZALNY... właściwie zaczynam przez to patrzeć na ten film jak na film z kategorii "głupi"

Burza z błyskawicami to efekt wywołany przez czarną dziurę, ale przybyciem Meduzy. Narada nie ma nic do tego. Nero nie miał wtedy jeszcze czerwonej materii - przechwycił ją od Spocka. Co więcej - nie wykryto jej w pobliżu Vulcana, a w Strefie Neutralnej.

Dlaczego Kelvin wytrzymuje kilkanaście minut? Udaje mu się po pierwszym ataku z zaskoku podjąć walkę z pociskami Nero, gdy osłaniał uciekające promy itd..

7 Okrętów floty daje się zniszczyć w ułamek chwili i E doganiając je w końcu trafia już na złomowisko...

Można przypuszczać, że przejście Narady przez czarną dziurę w jakiś sposób osłabiło okręt. Dało to więcej czasu Kelvinowi. Co do floty - rzeczywiście trochę za szybko została zniszczona. Enterprise nie był aż tak daleko w tyle.

Rannogat
    Uczestnik

Można przypuszczać, że przejście Narady przez czarną dziurę w jakiś sposób osłabiło okręt. Dało to więcej czasu Kelvinowi. Co do floty - rzeczywiście trochę za szybko została zniszczona. Enterprise nie był aż tak daleko w tyle.

Pamiętajmy, ze Nero wstrzymał ostrzał i negocjował chwilę z Kelvinem, którego załoga miała trochę czasu na przygotowanie się do bitwy.

Zauważcie także, ze flota leciała na pomoc, bez podniesionych osłon, a Nero napewno się ich spodziewał (planował to 25 lat...). Enterprise podniósł osłony dopiero na wniosek Kirka, a dyskusja na ten temat trwałą nepewno dłużej niż widzieliśmy to na ekranie (magia kina), a to dało Naradzie czas na rozprawienie się z zaskoczoną i nieprzygotowaną flotą. Celne, bezpośrednie trefienie torpedą fotonową jest w stanie zniszczyć okręt, a co dopiero mówić o zaawansowanych, wielogłowicowych pociskach Narady?

Pytanie brzmi raczej: Po co posyłać tak liczną flotę, by zbadać jakąś burzę?

topas
    Uczestnik

@JamjumetleyRacja...Zapomniałem o Spocku i Meduzie... cofam oskarżenia wysuniętę w tej częsci postu. :ok:

Eviva
    Uczestnik

Pytanie brzmi raczej: Po co posyłać tak liczną flotę, by zbadać jakąś burzę?

Być może była to zmasowana akcja ratunkowa - co nie było takie znów głupie. Skad możemy wiedzieć, jak taka burza, szczególnie silniejsza, wygląda?

drupi
    Uczestnik

A ja dopiero dzisiaj bylem na filmie i szczerze piszac podobal mi sie. Podobal sie nawet mojej zonie, ktora do fanow ST na pewno nie nalezy (jak ona to ujela taki malo trekowy 🙂 jak dla treka bylo wystarczajaco w nim ). Nie chce powtarzac poprzednich postow temu nie opisze zalet filmu, ktore padly w poprzednich wypowiedziach. Pisze calkowicie subiektywne wrazenia. A te niedlugo po seansie sa jak najbardziej pozytywne. Pewnie, ze jest sporo burakow, ale ktory trek ich nie mial. Tak czy siak mysle, ze ten film konkretnie odswiezyl nasze universum i kto wie moze nada mu jakiegos sporego kopniaka na dluzszy czas. Zabraklo mi tylko wiekszej roli Winony Ryder ( eh jak jak kocham te aktorke).

Eviva
    Uczestnik

Drupi, podobasz mi się (zwłaszcza Twój nick, bo przypomina mi jednego z idolów bezgrzesznej mej młodości). Ale również Twoje podejście do filmu - widzisz wady, ale je akceptujesz, bo całość jest ciekawa i rzeczywiście, jak zauważyłeś, odświeżająca. Masz rację, bo pełen ideał jest na tym świecie nieosiągalny, trzeba brać, co jest, i polubić.

drupi
    Uczestnik

Drupi, podobasz mi się (zwłaszcza Twój nick, bo przypomina mi jednego z idolów bezgrzesznej mej młodości).

Dzizas, a ile ja tu czasu juz spedzilem 🙂 Ale nie robmy off topa

Krusty
    Uczestnik

Widzę że film zwabia starych ramoli. 😉

Wyświetlanie 15 wpisów - od 196 do 210 (z 488 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram