Forum Fantastyka Star Trek ST XI - wrazenia [spoilery]

ST XI - wrazenia [spoilery]

Wyświetlanie 15 wpisów - od 166 do 180 (z 488 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Tak trochę na marginesie - sam fundament jest tu absurdalny ;] Dlaczego film 'reebotuje' nam trekowe uniwersum? By otworzyć się na nowych fanów, tych którzy niezbyt dobrze znają/pamiętają ST, chcą dopiero zacząć znajomość z nim, bez obciążenia balastem paruset odcinków serialu i dziesięciu filmów. I ci fani mają na dzień dobry znać jakiś komiks, by w pełni zrozumieć film? Nowi ludzie, spoza fandomu mają się przed filmem zaznajomić z czymś tak jednoznacznie nawet kojarzącym się z 'nedrami' jak komiks SF?Panie Abrams...

Belli
    Uczestnik

No, wreszcie jakis zagorzaly fan starego Treka. ;>

* Statek wydobywczy jest taki potężny? Jasne, pochodzi z przyszłości, ale i tak nie powinien sobie radzić tak dobrze! To tylko statek wydobywczy. A tak łatwo pojmuje także futurystyczny, superszybki statek Wolkan! Górnicy górą!

Już to chyba tu wspominano, po zniszczeniu Romulusa Narada zostala zmodyfikowana w tajnej bazie Romulan za pomocą technologii Borg. Zrodlo: komiks Star Trek Countdown.

tez sie nad tym zastanawialem i uderzyla mnie jedna rzecz. Statek Nero mial tak wzasadzie jedna bron te swoje wieloglowicowe rakiety ale jak bylo widac podczas walk pokazanych na ekranie o mocy mniejszej niz zwykle torpedy, wystarczy spojrzeć na ilosc trafien jakie otrzymal USS Kelvin. Imho jest to jakas zmodyfikowany typ sondy czyli bron improwizowana. Sam statkek wyglada jak by nie posiadal oslon prawie wcale. Problemem jest tu pokonanie 47 statkow kingonskich i 7 federacyjnych juz na wulkanie chodz dopuscic tu mozna uzycie jakies pulapki .

Dla mnie statek nero nawet posiadajacy modyfikacje jest mieciutki dowolny statek klasy galaxy lub lepszy rozniósł by romulan w przeciagu 5 min. Jego przewaga polegala na zastosowaniu sprytnych sztuczek z przyszlosci

Senok
    Uczestnik

"Entek" też jest oficjalnym Star Trek'iem a mimo to nie raz słyszałem, że nie powinien być uznany...Gdzieś kiedyś przeczytałem, że jeden z filmów (chyba "The Voyage Home") przez samego Roddenberry'ego nie został wliczony do kanonu...Tak więc wydaje mi się, że uznanie "czegoś" za kanoniczne w ST, to pojęcie względne nie zależne od tego kto i co pisze lub mówi.

Cross
    Klucznik

Gwoli ścisłości - wypunktowanie buraczków nie jest moje (aczkolwiek 100% zgodności), w jednym ze wcześniejszych postów ktoś podał link do recenzji, z którego skorzystałem (dlatego jest ujęte w cytat). A co do Orionek to z tego co pamiętam WSZYSTKIE są niewolnicami, taka struktura społeczna...Jeśli Star Trek ma iść w tym kierunku, to ja wysiadam z promu.

Lo'Rel
    Uczestnik

Druga sprawa, to czy już nie ma innej opcji na wyjaśnianie buraków w Star Trek'u jak tylko komiksy?

To bardzo dobry pomysł na rozwinięcie fabuły i wyjaśnienie jej niuansów. Jaki pomysł byłby lepszy? Konferencja prasowa twórców filmu? Witamy państwa, teraz będziemy tłumaczyć się z buraków w filmie...

* Co robiła niewolnica Oriona w akademii floty?

A co robił Ferengi w Akademii?

Statek wydobywczy jest taki potężny?

Owszem, okręt górniczy zmodyfikowany technologia Borg jest taki potężny, co widać na ekranie.

* Kirk tak szybko zostający kapitanem - to było po prostu niemożliwe. Był kadetem na litość bogów!

A jednak, superutalentowany kadet, z resztą w TOSie też bardzo szybko został kapitanem o ile wiem, nie podam dokładnego wieku, bo nie wiem.

* Dlaczego czerwona materia musi się znaleźć w centrum planety?

Wytworzenie się czarnej dziury wewnątrz planety daje stuprocentową gwarancję jej (planety) pochłonięcia, przez owe zjawisko.

nikt nie twierdzi, że film nie posiada wad, ale ostatecznie szala przechyla się na korzyść filmu.

Humor, nad którym niektórzy tak się rozpływają to typowy hollywoodzki klimat, prosty i nieskomplikowany.

Znam filmy w których humor jest znacznie gorszy, tutaj jest całkiem naturalny i wynikający z danego momentu, nie jest wymuszony, może poza akcentem Chekova, który chcąc nie chcąc już sugeruje zabawny moment.

Cross
    Klucznik

Rozumiem chęć obrony tego filmu (też próbowałem, niestety poległem sromotnie w walce ze sobą samym). Gdyby wyrzucić logo ST, mundury i otoczkę to naprawdę byłyby dwie godziny bardzo średniego SF, na które wielu w Was nawet by nie spojrzało. Od Star Treka oczekuję nieco więcej, a już to koszmarne dostosowywanie do dzisiejszych realiów (by nawinąć nowych fanów) w ogóle do mnie nie trafia. Fabuła to niestety stek bzdur i to że mogą się podobać efekty specjalne - bo są ładne - wiele nie zmienia.

Lo'Rel
    Uczestnik

Fabuła to niestety stek bzdur

Niejeden odcinek treka to stek bzdur, szczególnie te z podróżami w czasie. Nie sądzę, żeby ten film był zły, choć nie uważam się za średniaka z pokolenia MTV połykającego każdą telewizyjna papkę. Ja też mam mieszane uczucia co do tego filmu. Ale nie do nowej odsłony jako takiej, raczej do kilku spraw scenariuszowych. Ale film można zaliczyć do udanych. Jeśli spodziewaliśmy się kolejnych Gwiezdnych Wojen to ich nie dostaliśmy.

Jamjumetley
    Uczestnik

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że jeden z filmów (chyba "The Voyage Home") przez samego Roddenberry'ego nie został wliczony do kanonu...

A nie był to przypadkiem Star Trek V?

Kirk przypadkiem trafia do jaskinii gdzie jest Spock. Pewnie to była mała planetka, taka tycia, jak w Małym Księciu.

Właśnie - przypadkiem. Obaj szli w kierunku posterunku. Spotkali się po drodze.

Dlaczego statek Nero jak już cofnął się w czasie nie uratował Romulusa po prostu usuwając zagrożenie ze strony supernowej wtedy (szczególnie że mieli wszystko czego potrzebowali, bo Spock i jego statek także się cofnęli w czasie)?

A kto powiedział, że nie chciał uratować Romulusa. Najpierw jednak trzeba było zemścić się na Vulcanach...

Lo'Rel
    Uczestnik

Właśnie - przypadkiem. Obaj szli w kierunku posterunku. Spotkali się po drodze.

Akurat w tym samym czasie... Żeby nie było, też widzę nielogiczności i naciągane zbiegi okoliczności.

A kto powiedział, że nie chciał uratować Romulusa. Najpierw jednak trzeba było zemścić się na Vulcanach...

Akurat wątek zemsty Nero i jego motywacja są dla mnie słabe i co najmniej dziwne. W ogóle Nero jest słaby.

Eviva
    Uczestnik

Zachowanie Nero jest conajmniej idiotyczne i staje sie zrozumiałe tylko wtedy, gdy uznamy, że zwariował z żalu po stracie żony.Co do Orionki - może jedn akurat się zbuntowała, uciekła i poprosiła Flotę o azyl. Czemu nie?Co do spotkania młodego Kirka ze starym Spockiem - takie zbiegi okoliczności trafiają się i w zwykłym życiu i tu akurat bym się nie czepiała.Co do innych buraczków, to faktycznie starczyłoby ich na barszczyk dla połowy Armii Czerwonej, no ale trudno. Nawet mój ukochany, słodki, pucipucimilusi TOS ma takie odcinki, że tylko siąść, załamać ręce czy tam macki i płakać.

Lo'Rel
    Uczestnik

Co do spotkania młodego Kirka ze starym Spockiem - takie zbiegi okoliczności trafiają się i w zwykłym życiu i tu akurat bym się nie czepiała.

No dobra, ale przypadkowe spotkanie na ulicy to jednak co innego niż przypadkowe spotkanie na jednej z tysięcy planet.

Co innego gdyby była to liniowa przeszłość, ale to alternatywna, więc stary Spock nawet nie mógł wiedzieć, że w przeszłości wysadził Kirka na tej planecie, bo za czasów młodości Spocka - Nimoya takie zajście nie miało miejsca. Naciągane oj bardzo.

Infango
    Uczestnik

Co do ilości tej czerwonej materii to jedna kropelka tworzy osobliwość która pochłania planetę ( ok czemu nie ) no ale cała wieka kula nie jest wstanie pochłonąć jednego stateczku .... . No i jak mogli się dokopać do rdzenia planety ? Magma ciśnienie chyba by spowodowało zawalenie tunelu chyba że Vulcan jest wygasłą planetą ale przyjcież ma sile pole elektromagnetyczne więc musi mieć aktywne jądro które generuje pole magnetyczne więc występują ciekłe warstwy, a jak wiemy z prac badawczych prowadzonych chyba na uralu maksymalny odwiert to 7km. Skoro Vulcan mam silniejsze pole magnetyczne więc jego jądro albo jest większe albo jest młodszą planetą i jest cieplejsze więc wierzchni płaszcz biedzę cieńszy czyli dziurka płytsza.

Eviva
    Uczestnik

Infango

Może czerwona materia reaguje z magmą i wtedy jest najefektywniejsza?

Lo'Rel

Nero zostawił Spocka na Delta Vega, bo lezała w systemie Vulcana i mógł z niej widzieć zagładę planety. Młody Spock porzucił Kirka tez na Delta Vega, bo był tam posterunek Federacji, a poza tym Enterprise przelatywał obok, oddalając się od Vulcana. Logiczne. To, że akurat trafili w jedno miejsce, jest trochę mniej logiczne, ale już trudno.

Lo'Rel
    Uczestnik

No i jak mogli się dokopać do rdzenia planety

Odpowiedź jest prosta: to jest Star Trek, racjonalne tłumaczenie rzeczy mało realnych nie ma większego sensu. W przeciwnym razie należy obalić całe trekowe uniwersum.

Co do ilości tej czerwonej materii

Tyle, że czerwona materia na Meduzie znajdowała się w polu ochronnym. Swoją droga zgoda, przy zniszceniu Meduzy materia się uwalnia, przy tej ilości powinna wytworzyć się czarna dziura która pochłonie pół galaktyki. Ech, roztrząsanie takich drobiazgów przyprawia o demencję.

A propos, kto orientuje się co to jest czerwona materia? Czy to ma być wyłącznie intrygująca czerwona płynna materia o której nic się nie dowiemy.

Eviva
    Uczestnik

Czerwona materia... hmm, to jest czerwona materia. Diabli-wiedzą-co. Co do jej reakcji, to wypowiedziałam się wyżej i wydaje mi się to logiczne. Inaczej wiercenie się aż do płynnego jadra planety byłoby absurdem, bo co za różnica, czy czarna dziura zacznie konsumować planetę od prawej czy lewej strony, a nie od środka?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 166 do 180 (z 488 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram