Forum Fantastyka Inne sci-fi i pozostałe gatunki Seriale mego dzieciństwa ;-)

Seriale mego dzieciństwa ;-)

Wyświetlanie 15 wpisów - od 136 do 150 (z 257 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Q__
    Uczestnik

Nie byłeś wtedy młodszy jak ja teraz?

By odpowiedzieć, musiałbym ustalić kiedy dokładnie Polsat to emitował (jeśli - jak pisałeś kiedyś na Phoenixie - koło roku 2000, to raczej już starszy, choć niewiele; ale pamiętaj, że należałem do pokolenia rozpoczynającego dorosłe życie w szalonych latach '90, i już jako dwudziestodwulatek byłem wystrojonym w gajery od Cardina dyrektorem czegoś tam i politykierem 😉 , który traktował siebie z przesadną powagą; szczęśliwie potem mi to przeszło 😉 ).

ps. Wspomnienia jeszcze jednego weterana 😉 :
    http://reset-forever.blogspot.com/2015/01/jak-transfomery-przetransformoway-moj.html

MarcinK
    Uczestnik
    Q__
    Uczestnik

Fajna figurka. Kto wie, może się złamię 😉 .

MarcinK
    Uczestnik
    Q__
    Uczestnik

Chyba najlepszy z wszystkich trzech. Tzn. jako figurka, choć bohater też docenienia godny:
    http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=5&topic=1472&page=31#msg343220

MarcinK
    Uczestnik

Tzn. jako figurka,

Trochę mnie razi że łeb nosorożca ma zamkniętą szczękę, nawet nie udają że to na klacie to żuchwa jak w serialu

Q__
    Uczestnik

Prawda, jest to wyraźna niedoróbka*, ale ogólnie wyszedł dość... epicko.

* Któż zresztą zauważy ją pierwszy, jeśli nie prawdziwy fan 😉 .

Dreamweb
    Uczestnik

Jeszcze o nowej Brygadzie RR słów kilka. Taki news z grudnia, ale mi jakoś umknęło...

Exclusive: New Details on Disney’s ‘Chip ‘n Dale: Rescue Rangers’

Po pierwsze, będzie ograny wątek "powrotu z emerytury":

It’s been years since the end of the RESCUE RANGERS, and CHIP AND DALE are currently living a life of mediocrity. Now Chip and Dale must renew their partnership to try and save a friend from a fate worst that death: video piracy.

Po drugie, i dość to mętne, ale chyba nowa Brydaga RR poza byciem aktorsko-animowaną, będzie też czymś ala Galaxy Quest? Tak wynika z opisu (zapewne) głównej "ludzkiej" bohaterki filmu:

Human, any ethnicity, Ellie is a newly promoted detective, eager and excitable, the only detective young enough to have grown up with and loved the Rescue Rangers TV show. Being human, she’s much larger than the cartoon characters with whom she interacts, which is all part of the fun as she embarks on helping Chip and Dale track down the sinister Mean Dean.

Czyli jesteśmy w świecie, w którym serial istniał? I jeszcze walka z piractwem video? Trochę mi to za dobrze nie wygląda. Nie wiem kim jest ten Mean Dean, ale gdzie klasyczni serialowi villaini - prof. Nimnul i Kot Spaślak? 🙂

Q__
    Uczestnik

będzie ograny wątek "powrotu z emerytury":

Ograny. Z drugiej strony: jak inaczej wskrzeszać wyjaśniając długoletnią przerwę?
    (BTW. Czy nie TMP ten trend zaczęło? 😉 )

Czyli jesteśmy w świecie, w którym serial istniał?

A czy to znów nie pachnie problemami kanoniczności GB/TRGB? 😉

I jeszcze walka z piractwem video?

Piraci (audiowizualni) - arcywróg Disney'a? 😉

Dreamweb
    Uczestnik

Z drugiej strony: jak inaczej wskrzeszać wyjaśniając długoletnią przerwę?

W przypadku postaci animowanych, które się nie starzeją, teoretycznie w ogóle nie musiało być przerwy. Teoretycznie akcja filmu mogłaby się zacząć dzień po ostatnim odcinku serialu. 🙂 Mogliby nawet zrobić numer ala komiksy Marvela, w sensie pokazywać współczesną technologię, niby udając, że zawsze tam była (choć serial powstał na przełomie lat 80-90). To raczej bardziej spodobałoby się obecnej młodej widowni, która sama owej technologii używa, niż osadzenie akcji 30 lat temu. 🙂

Druga możliwość to taka, że wcale nie trzeba zakładać, że ci czy inni bohaterowie w czasie, gdy ich nie widzieliśmy, siedzieli na tyłku i nic nie robili. Mogli przecież cały czas być aktywni "zawodowo". 🙂 No ale fakt faktem, "wielkie powroty" w kinie się lepiej sprzedają, niż "jeszcze jedna rutynowa sprawa do załatwienia". 🙂

BTW. Czy nie TMP ten trend zaczęło?

Na pewno było jednym z pierwszych przypadków, które ja widziałem. 🙂
    Inna sprawa, że nie znałem wtedy TOS, więc nie za bardzo wiedziałem co to za emerytura i co było przed nią. 🙂

A czy to znów nie pachnie problemami kanoniczności GB/TRGB?

Owszem, jest to podobne. Z tym że ten njus pisany był na tak wczesnym etapie produkcji, że cholera wie co tak naprawdę im wyjdzie.

Q__
    Uczestnik

W przypadku postaci animowanych, które się nie starzeją, teoretycznie w ogóle nie musiało być przerwy. Teoretycznie akcja filmu mogłaby się zacząć dzień po ostatnim odcinku serialu. 🙂 Mogliby nawet zrobić numer ala komiksy Marvela, w sensie pokazywać współczesną technologię, niby udając, że zawsze tam była

Tak, ale takie numery są przecież obecnemu Marvelowi krytykowane (w przeciwieństwie do dawnej polityki Stana Lee zakładającej ścisłe przywiązanie do chronologii świata za oknem):
    http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=5&topic=1119&page=24#msg345524
    A znów osadzenie akcji w przedkomórkowej przeszłości mogłoby nie chwycić. Dla obecnych dzieciaków byłaby egzotyczna.

(Choć, prawda, dałoby się wprowadzić nowe na tyle subtelnie, w tle, by ze starym klimatem się nie gryzło. W końcu nie na nie nacisk fabularny idzie.)

Z tym że ten njus pisany był na tak wczesnym etapie produkcji, że cholera wie co tak naprawdę im wyjdzie.

Fakt, w obecnej dobie scenariusze, koncepcje, ewoluują b. szybko. (Może, zresztą, i kiedyś tak było, tylko wieści o tym, do internetów nie wyciekały? 😉 )

Dreamweb
    Uczestnik

osadzenie akcji w przedkomórkowej przeszłości mogłoby nie chwycić. Dla obecnych dzieciaków byłaby egzotyczna

Dlatego pisałem o tym (nie)osadzaniu akcji 30 lat temu. 🙂
    Zresztą, Rescue Rangers było zrobione tak, że w zasadzie nie wiadomo, w jakich latach się toczyło. Podobnie zresztą z miejscem - na temat miasta, w jakim bohaterowie mieszkali, dyskusje trwają do dziś:

http://rangerwiki.net/index.php?title=Rescue_Rangers%27_hometown

Być może nowy film w końcu na to odpowie. 🙂

Q__
    Uczestnik

Być może nowy film w końcu na to odpowie. 🙂

W sumie byłbym chyba za fantastycznym miastem, jak Gotham, Metropolis i Duckburg/Kaczogród (oczywiście), to daje najwięcej możliwości, mam wrażenie... Chociaż... pamiętam jak dobry użytek Marvel (w czym mu potem wczesne Image*, i nie tylko ono, wtórowało) z NY robił...

* http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=5&topic=425&page=18#msg44500

Tu przypomina się zresztą taka (niekompletna - gdzie siedziba Halo Corporation?) mapka:
    https://brilliantmaps.com/superhero-nyc/

Dreamweb
    Uczestnik

Tu przypomina się zresztą taka (niekompletna - gdzie siedziba Halo Corporation?) mapka:

Ciekawe... Czyli Dr Strange może wpadać do remizy Pogromców Duchów na plotki (w sumie mieliby sporo wspólnych tematów).
    Swoją drogą nie wiedziałem że Stark Tower i Baxter Building w zasadzie sąsiadują ze sobą (co by w sumie oddawało zasadę z realnego świata, że budynki o podobnej funkcji są grupowane w kompleksy 🙂 ).

Q__
    Uczestnik

Czyli Dr Strange może wpadać do remizy Pogromców Duchów na plotki

Raczej oni do niego - na audiencję. W końcu to on jest Supreme, a ego ma jeszcze potężniejsze niż moce* 😉 .

* https://screenrant.com/doctor-strange-ghostbusters-spiderman-last-remains-demons/

Wyświetlanie 15 wpisów - od 136 do 150 (z 257 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram