Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › Projekt - ST: PBF PL - mechanika, komentarze, nowinki
Poczytaj Dilt a dokładniej dział Weapons 🙄
A co do wytrzymałości Novy to niestety okręt ten nawet w 1/10 nie dorównuje Sovkowi
Właśnie czytam i jak wół jest napisane cytuje:
Standard Photon 18.5 Isoton yield of a standard photon stated in the TNG TM;
Type VI photon 200 Isoton yield stated in "Scorpion" i raczej do tej wartości bym się zwracał jako podstawowej. A odnośnie Novy to chciałem pokazać beznadzieje z używaniem zbyt słabych torped. Jeden strzał w gondole warp podczas finałowego pościgu Voyagera za Equinoxem doprowadził prawie do rozwalenia statku, druga torpeda i byśmy mieli duzy fajerwerk a tak to nawet tak słabą Novę mógłbyś ostrzeliwać torpedami i nic. Popraw mnie jesli się mylę. A co do zarzutu Coena o zbytnią komplikacje chodzi mi tylko o zmniejszenie obrażeń jakie zadają niektóre fazery. Owszem mi tez nie za bardzo by się uśmiechało przeliczanie tysiąca wartości w jednej rundzie walki ale nie doprowadzamy do takich absurdów że siła Novy będzie porównywalna do siły krążownika bo akurat ma dużo fazerów. Podzielmy fazery na 4 strefy (dziób, lewa i prawa burta, rufa), zbierze je w tabelke, jaka strona zadaje jakie obrażenia i bedzie po krzyku. Później tylko do niej zaglądasz, odejmujesz obrażenia i nie mija więcej niż 15 sekund no 30 max. Tym sposobem jedna runda zabierze max 10 minut przeliczeń a i realizm bedzie zachowany.
Np:Sovek 100.000TW
- dziob 60000TW
- lewa burta 10.000TW
- prawa burta 10.000TW
- rufa 10000TW
- dół 5000TW
Interpid 10.000TW
- dziob 7000TW
- lewa burta 700TW
- prawa burta 700TW
- rufa 600TW
- dół 1000TW
Nova 6000TW
- dziób 3600TW
- lewa burta 600TW
- prawa burta 600TW
- rufa 600TW
- dół 600TW
Reszta będzie jak to zatwierdzicie. Chyba że to też jest jeszcze za dużo z przeliczeniami.
No to mamy podzielone na strefy bez znaczenia ile okręt ma emiterów, no ok i teraz mamy sytuacje w walce okręt ma strącić 5 emiterów i tu już mamy komplikacje. Dlatego prościej będzie przeliczyć uszkodzenia fazerów i po krzyku. Poza tym, co jak trzeba będzie włączyć okręty borg, romulanskie lub klingonskie? Dla nich będziesz musiał przeliczać osłony i pancerze teraz na nowo.
Jestes drażliwy Coen ale cóż, a niby jak myślisz wyliczyłem te wartości. Podaje teraz ile emiterów jest gdzie i ile TW na emiter.Sovek 61TW/ em- dziób 1000 emiterów = 61.000TW (3 pasy)- lewa burta 180 emiterów = ok. 11.000TW (3 pasy) - prawa burta 180 emiterów = ok. 11.000TW (3 pasy)- rufa 180 emiterów = ok. 11.000TW (2 pasy)- dół 100 emiterów = ok. 6000TW (1 pas)Suma daje 100.000TW. Poprzednie dane mogą cię ciut niezgadzać
No, tyle ze inny okret z takimi samymi emiterami zadaje durzo
No, tyle ze inny okret z takimi samymi emiterami zadaje duzo mniej uszkodzeń, np Galaxy i Akira
Właśnie o to mi chodzi o realizm w rozgrywce, ale coś mi się zdaje że raczej cię nie przekonam, dobra pozostańmy przy starych założeniach. Na nich skorzystam ja i te osoby które mają dużą liczbe fazerów a małe okręty.
Wł śnie o to mi chodzi o realizm w rozgrywce, ale coś mi się zdaje że raczej cię nie przekonam, dobra pozostańmy przy starych założeniach.
Może jednak racja, system mimo, że niedokładny ale sprawdzony.
Ale Coen muszę przypomnieć o jednej sprawie i już była ona poruszana
Otóż taki Galaxy traci z 60% albo więcej wartości bojowej z powodu nie brania pod uwagę seryjnych wyrzutni torped. Planuje załatwić to w ten sposób: Klingoni faktycznie mają mocniejsze głowice ale za to Federacyjny ( Co niektóry ) jest w stanie wywalić torped trzy a nawet 4 razy więcej. Proponuję podział torped fotonowych dla federacji zrobić pod względem szybkostrzelności czyli standardowe wyrzutnie to torpedy MK I, Pulsacyjne Mk II, Seryjne MK III ( Tu już siła zrównana conajmniej z Klingońskimi ) i Wyrzutnie seryjne MkIV potężniejsze od Klingońskich torpedy Mk IV
Włśnie o to mi chodzi o realizm w rozgrywce, ale coś mi się zdaje że raczej cię nie przekonam, dobra pozostańmy przy starych założeniach.
Może jednak racja, system mimo, że niedokładny ale sprawdzony.
Ale Coen muszę przypomnieć o jednej sprawie i już była ona poruszana
Otóż taki Galaxy traci z 60% albo więcej wartości bojowej z powodu nie brania pod uwagę seryjnych wyrzutni torped. Planuje załatwić to w ten sposób: Klingoni faktycznie mają mocniejsze głowice ale za to Federacyjny ( Co niektóry ) jest w stanie wywalić torped trzy a nawet 4 razy więcej. Proponuję podział torped fotonowych dla federacji zrobić pod względem szybkostrzelności czyli standardowe wyrzutnie to torpedy MK I, Pulsacyjne Mk II, Seryjne MK III ( Tu już siła zrównana conajmniej z Klingońskimi ) i Wyrzutnie seryjne MkIV potężniejsze od Klingońskich torpedy Mk IV
do tego nalżezy doadac zę :
Defiant jest w stanie wystrzlić 1 torpede na 1 s ,
sovek 4 torpedy na s ,
natomiast o k ( al promek ) to nie wiem
niestety na DITL dział o fotonówkach nie działa
poza tym przy osłonach trzeba wziaść pod uwage powstawanie wyrw
Do jasnej cholery rozmawialiśmy już o tym ze 100 razy. Czy naprawdę chcecie mięć walkę o taką
Przylatuje okręt wroga
Strzelam fazerami - utrata 1% osłon
Strzelam z wyrzutni 10 miliardów torped w serii
Wielka lula ognia zamiast wroga i po walce
O to wam chodzi?
Bo mi do diabła nie. Chcecie walić 10 torped na raz to weźcie Akire.
Tym razem przyznam Coenowi racje, realizm realizmem ale to ma być gra i zabawa. Np. weźmy Akira jedna salwa ze wszytskich to statek nie posiadający autoregeneracji osłon nie powinien korzystać z 15% przywracania ich mocy. Jedyne co powinno się tolerować to wyłączenie ich z użytku na pewien okres przywrócenia ich do stanu 100% i ponownym załączeniu ale to jest tylko uwaga.
Kwestia regenerowania osłon proponuje tak: 1-3% na turę walki zaś poza walka to odpowiedni przelicznik, tak gdzieś 100% w godzinę
Ja proponuje między 1 - 2 %, a nawet bym się skłaniał do przyjęcia 1%, przykład: walczą dwa Sovki obaj ostrzeliwują się z przedniego uzbrojenia 60.000dmg. Przy 1% 60.000 - 27.000 = 33.000dmg, dla 2% 60.000 - 54.000 = 6.000dmg. Różnica jest i to znaczna bo prawie 5 krotna. Gorzej jak wliczy się w to jeszcze ostrzał torpedami wtedy lepiej przyjąć nawet 3 - 5 %, na ture wracało by od 81.000 do 135.000. Jesli chodzi o całkowita regeneracje osłon to lepiej przyjąć około 5 tur bez osłon. Po tym czasie osłony wracaja do 100% chyba że generatory są uszkodzone.
Tyle ze torpedami można strzelać co 3 tury bo one się musza przeładowywać przez co trwa to dłużej niż u fazerów. Poza tym wyobrażasz sobie jakiego by przy tych marnych 60 000 potrzeba aby przebić mu osłony? 10h walki minimum
Do jasnej cholery rozmawialiśmy już o tym ze 100 razy. Czy naprawdę chcecie mięć walkę o taką
[...]
O to wam chodzi?
Bo mi do diabła nie. Chcecie walić 10 torped na raz to weźcie Akire.
Coen, a zgadnij o co mi chodzi teraz, gdy cytuje Twoj post. Co jest, chorazy, znowu klopoty z trzymaniem nerwow na wodzy? Przez 2 miesiace bylem CMO, moze jakis srodek uspokajajacy polecic? Opanuj sie.
Reyden, a Ty patrz czasem co piszesz.
Wszystko by było w porządku gdybym nie musiał tłumaczyć tego im po raz kolejny już, tak jak nie mam nic do rozmowy czy tłumaczenia czegoś Wolfowi, ale zarówno Reyden jak i Tazman to wyjadacze tych bitew wiec powinni już takich rzeczy nie wypisywać o tym jak to strasznie wiele tracą tylko jedne biedne okręty federacji bo ona pewnie jako jedyna ma wielostrzałowe wyrzutnie.
Coen czy ty chociaż albo ktokolwiek inny przeczytał mojego posta
Jestem dzisiaj spokojny więc nie będę przeklinał 😉
Nie wiem czy muszę przepisać to jeszcze raz ❓
Czy ja napisałem, że w BITWIE będę strzelał 50 torpedami ❗
NIE ❗ ❗ ❗
Chodzi mi po prostu o to aby np. sovek ze względu na to, iż faktycznie może tam odpalić z 1000 torped, w naszej bitwie odpalać nadal jedną ale za to Mk 4 która jest potężniejsza od Klingońskiej tylko po to aby choć w części zrekompensować właśnie uproszczenie naszego systemu walki.
Standardowe wyrzutnie - Torpedy Mk I
Pulsacyjne wyrzutnie - Torpedy Mk II
Seryjne wyrzutnie Mk I - III Torpedy mk III ( Zrównane z Klingońskimi )
Wyrzutnie seryjne Mk IV - Torpedy Mk IV Potężniejsze od Klingońskich
( 15% - 20% )
I nie mówcie mi, że to niesprawiedliwe.
P.S. Wolf nie wiem gdzie wyczytałeś, że torpeda fotonowa na intrepidzie miała 200 isoton, nie wiem czemu ale w tej chwili nie ładuje mi się opis torped fotonowych z Dilt ale za to mam kwantowych:
a 52.3 isoton quantum warhead was detonated at the Groombridge 273-2A facility.
Czyli po co komu kwantówki po 50 isoto skoro mamy fotonówki o mocy 200 ❗
A w Voyu to chyba coś im się pokręciło bo już nie jednego puraka zrobili który jest po prostu niezgodny z kanonem