Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Star Trek: PBF PL Projekt - ST: PBF PL - mechanika, komentarze, nowinki

Projekt - ST: PBF PL - mechanika, komentarze, nowinki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 241 do 255 (z 327 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Coen
    Uczestnik

Date oparłem na relacji Sabera z innymi okretami i jej osiagach, z tego zaś co kojaze to niema raczej potwierdzenia iż numer rejestracyjny ma cokolwiek wspólnego z data wystrzelenia. Choć przynaje iż niektóre fakty na to wskazują.To tylko w kwesti wyjaśnienia, nie chce tu rozpetuywac dyskusji odnośnie rejestracji, to nei temat od tego;)

Zarathos
    Uczestnik

http://techspecs.acalltoduty.com/saber.html - powinno cie zadowolc, ale po angielsku. najbardzej oficjalne (nie kanoniczne) dane na necie

Vang
    Uczestnik

Jestem zaintresowany grą. Do kogo się zgłosić?

Zarathos
    Uczestnik

Np do mnie doktorku 🙂 chyba ze nie chcesz miec mnie jako MG na PBF'ie. Jezeli tak - zerknij na PM'a, jezeli nie, tez zerknij, tylko daj znac tutaj ze chcesz kogos innego.

Vang
    Uczestnik

Nie mam nic przeciwko, moje bio już poszło 🙂

Zarathos
    Uczestnik

ok ja mam pytanie. dlaczego gra sie z zalozenia tylko klingonami i federacjia? mozna wprowadzic romulan czy kardassian? I jeszcze jedno - mozna grac w czasach Kirka ?? pytam jako MG 😀

Eric Keitel
    Uczestnik

Ja też mam pytanie... Odnośnie klasy Saber 😉 Zgodnie z danymi Kapitana, w pewnym momencie zaczęto je modyfikować - wszystkie. Ogólnie sprowadza sie do zmiany ilości poczczególnych pojazdów na pokładzie - i modyfikacji silników. Ale o co mi chodzi... po modyfikacjach, zostały zniesopne ograniczenia prędkości w warp, czy mojego maleństwa tez to dotyczy? 🙂

Zarathos
    Uczestnik

Nie, zmodyfikowane Sabery nie maja limitu predkosci

Zeal
    Uczestnik

Chwila, moment...

Po pierwsze: w PBF-ie obowiązują dane okrętów wg TEJ STRONY. Jakie modyfikacje??

Wszelkie zmiany w mechanice PBF-u - a za to można uznać modyfikacje okrętów - wymagają zgody Admiralicji. W jej skład wchodzą wszyscy MG. A wiem, że co najmniej dwóch nawet nie słyszało o propozycji zmian.

Nie ma modyfikowania okrętów. Przynajmniej na tę chwilę.

Po drugie: gra się Klingonami i Federacją, ponieważ w momencie startu PBF-a reszta ras była jeszcze nieopracowana. Do tej pory nikt jakoś nie miał ochoty na zmianę:P Sądzę jednak, że jest to możliwe.

Po trzecie: a czy MG czytał choćby zarys fabularnego wprowadzenia, który to ów MG otrzymał w momencie załapania się na to stanowisko? Wyraźnie sa tam określone ramy czasowe...

Nie można.

Zarathos: doceniam Twoje chęci rozwoju PBF-a, ale są pewne normy... Jeśli powiedziałes komuś, iż może zmodyfikowac sobie okręt, to zacząłeś uprawiać "wolną amerykankę". Krótko mówiąc: czy zamierzasz rozpirzyć całą mechanikę? Bo w tej chwili na to właśnie mi wygląda.

Może mechanika nie jest doskonała, ale popatrz na datę powstania całego projektu. O Twojej szanownej osobie nikt wtedy tu jeszcze nie słyszał. Nie było też wtedy większości stron, które dziś w pełni funkcjonują. To, co było - zostało poskładane w pewną całość. Może nie najlepszą, ale jednak.

A teraz chcesz wprowadzać poważne zmiany, które zachwieją całą rozgrywką? Zauważ, że kilku z nas gra w to już dość długo. Chcesz nam teraz postawić wszystko na głowie?

Co gorsza - nawet nie raczyłeś nikogo z pozostałych MG poinformować o czymś takim. Trochę taktu by się przydało...

Eric Keitel
    Uczestnik

Korzystałem z TEJ strony: http://techspecs.acalltoduty.com/saber.html

Podobno są to najbardziej oficjalne, i najdokładniejsze dane. Jest tam dość wyraźnie napsiane, ze jeszcze PRZED ST: Nemesis, rozpoczęto modyfikacje WSZYSTKIECH jednostek klasy Saber. Podobno gramy w ramach zcasowych, po tym filmie, i po SFC III tak wiec chciałem się dowiedzieć. Zadałem pytanie - Nie stwierdzałem faktów.

Na tamtej stronie, jest tez podana dokładna liczba, pojazdów pomocniczych przewożonych przez te okręty, czego na http://betleh.klingons.eu.org/menu.html zwyczajnie zabrakło...

Jak najbardziej rozumiem, ze częśc, a moze wszyscy (nie wem) z was, współtworzą tamtą stronę, ale im pełniejsze dane, tym lepiej... Przynajmniej mi się tak wydaje.

Zarathos
    Uczestnik

Keitel pytal sie o dane ze strony jaka mu podalem (a przynajmniej tak to odczytalem) wiec po prstu odpowiedzialem na pytanie

Zgodnie z danymi Kapitana, w pewnym momencie zaczęto je modyfikować - wszystkie.

Wczesniej K. pytal sie o dane saberka wiec podalem mu strone na ktorej klasa ta jest bardzo szczegolowo opisana:

http://techspecs.acalltoduty.com/saber.html - powinno cie zadowolc, ale po angielsku. najbardzej oficjalne (nie kanoniczne) dane na necie

- Coen zreszta chyba zaznaczyl ze obowiazuje w PBF'ie jego strona.

I przeciez sie tylko pytalem o te romkow i linie czasowe - jaka znowu wolna amerykanka? czytale rozpiske, dlatego grzecznie pytam a nie robie co mi sie podoba.

Zeal
    Uczestnik

Podobno są to najbardziej oficjalne, i najdokładniejsze dane.

Ale nie PBF-owe :P. W PBF-ie uznajemy, iż nie było modyfikacji.

Jak najbardziej rozumiem, ze częśc, a moze wszyscy (nie wem) z was, współtworzą tamtą stronę, ale im pełniejsze dane, tym lepiej... Przynajmniej mi się tak wydaje.

Pewnie, że tak... Ale do poczytania. Niekoniecznie do stosowania. Na Twoim miejscu korzystałbym z tych danych do uzupełnienia wiedzy o tym, co nie zostało opisane, lub opisano to w sposób niepełny.

Jeśli w opisie jednostki nie zaznaczono, iż została poddana modyfikacji silników bądź uzbrojenia - to - dla potrzeb PBF-u - nie została.

Dane, dotyczące liczby pojazdów, rozmieszczenia pomieszczeń - jeśli nie zaznaczono inaczej - można brać z innych źródeł. Nie jest to rzecz, która może zaważyć na samej rozgrywce, a kosmetyczne "dopieszczenie". Tak samo, jak np. opisywana przez gracza załoga.

EDIT:

I przeciez sie tylko pytalem o te romkow i linie czasowe - jaka znowu wolna amerykanka? czytale rozpiske, dlatego grzecznie pytam a nie robie co mi sie podoba.

W takim razie rozpędziłem się, ponieważ tutaj

Nie, zmodyfikowane Sabery nie maja limitu predkosci

zabrakło małego stwierdzenia "aczkolwiek w PBF-ie Sabery zmodyfikowane nie występują".

Niemniej jednak tym razem ja trochę przegiąłem 😉

W takim razie zwracam honor i przepraszam 🙂

Coen
    Uczestnik

Liczba promów itd na poszczególnych okrętach zostanie uwzgledniona w nowej wersji bazy danych która czeka tylko aż Kronos wqrzuci ją na serwer, jednak aby nie trzeba było czekać to odpowiedni fragmęt wrzucę tutaj:

Promy i wahadłowce:

2 promy typu 5, 2 promów typu 6

Liczba hangarów: 1

To z opisu Sabera (tak dla pewności)

Wolf
    Uczestnik

To i ja dorzuce swoje trzy grosze. Chyba wszyscy zapomnieli o jednej ważnej rzeczy odnośnie byciem MG, grać to nie ślepo postepować według jakichś reguł a tworzyć opierajac się na czymś. A zarzutu takie że nie rób tego czy tego bo rozpirzysz całego PBFa jest błędnym postępowaniem. Każdy MG i tak będzie robił, przerabiał istniejace i wymyślał nowe jednostki tak jak mu to wygodnie, wprowadzał nowe rzeczy itp, a gracze z wszelkimi wątpliwościami powinni zgłaszać się do swoich MG i znimi podejmowac takie decyzje aby obu grało się przyjemnie.

Zeal
    Uczestnik

Tyle tylko, że jeśli dwóm lub trzem MG przyjdzie ochota na połączenie przygód paru graczy, może być problem. O tym już nie pomyślałeś...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 241 do 255 (z 327 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram