Forum Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl Uniwersum Gry, porady i taktyka Problemy techniczne - serwer, launcher i inne

Problemy techniczne - serwer, launcher i inne

Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 484 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • MnICH
    Uczestnik

@Speedfan

Fan1 15 RPM? to nie moze byc prawidlowe. Patrzac tez, ze napiecia nie sa dobrze odczytywane, wiec te obroty to moze byc tez bledny odczyt. Temperatura CPU na poziomie 58 stopni przy tym obciazeniu wydaje mi sie dosc spora.

Jesli mozesz to pobierz HWMonitor: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor/v...ns-history.html i sprawdz w nim napiecia, tak dla pewnosci.

@Ping, skok pingu raczej wynika z niskich fps.

Otworz menedzera zadan i sprawdz jak wyglada obciazenie CPU kiedy STO ma niskie fps (gre najlepiej ustaw w tryb okienkowy, tymczasowo wylacz opcje "limit cpu usage when inactive").

Ugand
    Uczestnik

jeżeli jesteś pewien, że to kwestia programowa, omiń punkty 2,3,4

ad1

wyłącz wszystkie zbędne programy i zablokuj wszystkie niepotrzebne "services" działające w tle oraz (ważne!) harmonogram zadań. jak to zrobić - google. nie polecam windowsowego menadżera zadań - od razu przejdź do Process Explorer. polecam również

http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinte...s/bb896653.aspx lub http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinte...s/bb896645.aspx

z czego to drugie narzędzie monitoruje wszystkie zdarzenia systemowe. jeżeli widzisz coś niezwykłego, trzeba się nad tym zastanowić, w szczególności, jeżeli coś dzieje się w trakcie spadku wydajności fps w STO

ad2

według różnych źródeł maksymalna temperatura tego procesora to 74-75 st. C. oczyść wiatrak i radiator. przy pomocy

http://www.softpedia.com/get/System/Benchm...lBurnTest.shtml

lub

http://www.softpedia.com/get/Others/Home-E...n/Prime95.shtml (o ile pierwszy program nie będzie działał z Twoim cpu)

wykonaj dowolny test. ważne! jeżeli temperatura będzie zbliżała się do granicznej, natychmiast przerwij program! z dużym prawdopodobieństwem oznacza to, że pasta przewodząca ciepło nadaje się do wymiany. jeżeli ta jest dość nowa, do sklepu po wentylator - o wydajności cieplnej przynajmniej 95W, oczywiście zgodny z Twoim mobo

ad3

kartami graficznymi, ze względu na ich sposób działania i architekturę spokojnie można by gotować wodę, więc temperaturą bym się nie przejmował - układy od ATI/AMD zawsze charakteryzowały się wysokimi temperaturami. jednakże, jeżeli nie czujesz się pewien, ściągnij i zainstaluj

http://www.softpedia.com/get/System/Benchm...Kombustor.shtml

dalej postępuj tak, jak w przypadku CPU.

ważne! jeżeli podczas któregokolwiek z obu testów pojawi się BSOD/restart oznacza to a) poważne kłopoty z chłodzeniem któregoś z podzespołów, włączając w to nawet oba mostki na mobo i RAM. b ) naprawdę kiepski stan kondensatorów w zasilaczu - "czymprędzej się wybierajcie, do sklepu pośpieszajcie, po nową zasiłke, po nową zasiłkę" 😉 . lista dobrych i złych zasiłek - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html co do potencjalnych wentylatorów - wiatraki i chłodziarki polecam według kieszeni i gustu, od groma testów jest chociażby na chłodzenie.net

zaś co do past - moim wyborem już od wielu lat jest Arctic Silver Ceramique. do tej nigdy nie miałem problemów z temperaturami podzespołów, między które wkładałem tę pastę (nawet u ludzi, u których na radiatorze było kilka kilo kurzu - wystarczyło wszystko odkurzyć i mimo kilku lat, pasta ani trochę nie straciła ze swoich właściwości).

ad4 HDD - w tym przypadku ściągnij i zainstaluj http://www.hdtune.com/download.html nie przejmuj się, że zaraz na początku wisi "trial" - spokojnie wystarczy, by wykonać test. tak wygląda dla mojego dysku, na którym mam systemy operacyjne (wiek: 5,5 roku) http://i.imgur.com/fREkU3j.png nóg nie urywa, ale parametry są jeszcze w stosunkowej normie, i nie trzeba wymieniać (chociaż regularnie wykonuję kopie zapasowe ważniejszych dokumentów 😉 )

ad5

internet. jeżeli używasz dowolnego połączenia radiowego/LTE itp, nic nie pomogę. w przypadku ADSL (najpopularniejszy w Polsce sposób łączenia się z internetem) naprawdę polecam sprawdzić parametry łącza - dostępne przeważnie przez router, którym się łączysz lub otrzymujesz od kogoś połączenie.

najważniejsze są parametry:

tłumienie_______________w dół_____w górę

Margines SNR (1 d:cool::______10.1______5.5

Tłumienie (1 d:cool::_________27.5______15.5

powyższe oznaczają, że dla mojej neozdrady 10MB wyciskam już 107-110% mocy. dla niższych wartości marginesów SNR internet ma tendencję do notorycznego zrywania połączenia. dla internetu ~6 MB powinno to być około 16-12dB dla marginesów oraz 35-27dB db dla tłumienia. dla VDSL lub podobnych wartości powinny być dość podobne dla wszystkich linii. światłowodu to kompletnie nie dotyczy, bo to zupełnie inna technologia. jeżeli występują jakieś odchyły, należy zgłosić się do dostawcy internetu, bo to może być dowolny problem między Twoim gniazdkiem telefonicznym, a najbliższą szafą, centralką etc etc etc. Ostatnio tpsa postanowiła wprowadzić technologię DLM na neozdradzie, co jest ultra-utrapieniem dla wszyskich użytkowników, jeżeli to ustrojstwo dostraja się w typowych godzinach korzystania z pc.

oprócz standardowego -ping -t polecam również sprawdzić ustawienia modemu/routera, szczególnie w kwestii uPNP, Firewall oraz DNS-ów (oczywiście, jeżeli masz dostęp do takich ustawień). pierwsze dwa powinny być "odblokowane". DNSy wybierzesz po sprawdzeniu tym programem. istnieje szansa, że z Twojej lokalizacji są jakieś lepsze, chociaż w Polsce u mnie najlepiej sprawują się domyślne DNS-y tepsy, czyli NASK* (benchmark od DNS-ów: https://www.grc.com/dns/Benchmark.htm ). w każdym bądź razie, u mnie wygląda to następująco: http://i.imgur.com/11aEGV4.jpg . warto też wypróbować programowe proxy, które jest dostępne przez launch-er gry. serwery są co prawda w jednym miejscu (strzelam, że gdzieś w okolicach Frisco), co daje w najbardziej optymistycznym wariancie 11000 km 😉 pakiety mogą ginąć gdzieś po drodze, dlatego też spróbuj polecenia tracert dla obu adresów; w moim przypadku wyglądało tak: http://pastebin.com/BzimQyS2 od jakiegoś czasu nie mam większych problemów z STO, zaś ping w normalnych godzinach utrzymywał mi się na poziomie 170-220ms, czyli w granicach ludzkiego refleksu (więc w całkowitej normie). w samej grze - netgraph już znasz, polecam również netTimingGraph - znacznie dokładniejszy wykres, który pokazuje różnice między kolejnymi pomiarami

chyba niczego nie przeoczyłem 🙄

@Mnich

Wartości dla FAN etc są mniej więcej bez znaczenia. może to wynikać z jego średniej lub kiepskiej konstrukcji i redukcji napięcia na niewłaściwym przewodzie ;). Noctua to pewnie nie jest, stąd prawdopodobnie takie odchyły, chociaż chodzić może jak najbardziej poprawnie.

*tu faktycznie moja pomyłka, oba adresy są dość podobne, nie chciało mi się ich weryfikować w 100%

MnICH
    Uczestnik

@"Fan"Tylko zaznaczalem, ze program cos nie tak wyswietla, patrzac tez na napiecia wyraznie to widac. Wiec nalezy sprawdzic innym programem. Mozliwe tez, ze i temperatury niewlasciwie podaje...@upnpJa zawsze polecam wylaczenie tej uslugi, duzo lepsze jest reczne ustawianie przekierowan wymaganych portow.@DNSZ mojego doswiadczenia dns-y od tp sa jednymi z gorszych (przynajmniej te stojace w Gdansku, zakladam, ze sa tez inne i one moze sa lepsze). 😉 Ososbiscie na neostradzie uzywam serwerow dns Netii. ;P[EDIT]Zapomnialem ;P Z tego co wiem domyslnymi serwerami dns w tp nie sa nask-owe, tylko po prostu... wlasne tp. 😉

FAB
    Uczestnik

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydawało mi się, że STO nie korzysta ze stałych portów tylko pływa sobie po skali. Więc w oparciu o to, ustawianie portów ręcznie mija się z celem.

MnICH
    Uczestnik

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydawało mi się, że STO nie korzysta ze stałych portów tylko pływa sobie po skali. Więc w oparciu o to, ustawianie portów ręcznie mija się z celem.

Dla STO nie ma potrzeby ustawiania jakichkolwiek przekierowan portow.

Olekun
    Uczestnik

...

Dzięki za odpowiedź. A, że z natury ludzkiej jestem leniwy to się do tych wszystkich rzeczy zabiorę w sobotę 🙂 I dam znać czy pomogło, czy nie i czy są jakiekolwiek zmiany.

Co do łącza używam stałego łącza od UPC o wartości umownej 100Mb. Nie chciało mi się odpalać stacjonarnego więc podaję wyniki ze speedtest'u z lapka po wi-fi. Nie znam się za bardzo na tym, ale chyba nie powinno być problemów z łączem (test zrobiony w czwartek po 10:20)

http://www.speedtest.pl/test/76692119

Nie mniej, dowiem się od dostawcy jakie są hasła dostępowe do routera i posprawdzam w sobotę te wartości o której piszesz w ad5 🙂 Pytanie, czy ustawienia, które podajesz dla , jak to ładnie okreslasz Neozdrady :D, mają zastosowanie też do stałego łącza UPC?

Dam znać po kilku godzinach walki w sobotę na czym stanęło Panowie 🙂

Ugand
    Uczestnik

mają zastosowanie też do stałego łącza UPC?

nie mają, bo to dwie zupełnie różne technologie. internet przez kablówkę albo działa znakomicie, albo nie działa wcale, więc nie ma się czym przejmować. ewentualnie sprawdź ręcznie ping lub tracert dla jakiegoś popularnego serwisu w trakcie występowania anomalii (ja zawsze używam wp.pl, które u mnie ma znakomite wartości). generalnie pierwsza część akapitu 5. w Twoim przypadku traci znaczenie.

co do portów i technologii uPNP/przekierowywania portów - z dostaniem dostępu do tych ustawień prawdopodobnie będziesz miał tytaniczny problem. ergo jeżeli bez problemu działają sieci p2p, np. bittorrent (oczywiście służący do pobierania najnowszych dystrybucji linuksa), to i tak kwestia odpada, bo wszystko jest ok.

podsumowując: to faktycznie wygląda na problem z oprogramowaniem, nie sprzętem

MnICH
    Uczestnik

Nie mniej, dowiem się od dostawcy jakie są hasła dostępowe do routera

Mozesz miec klopot z uzyskaniem od UPC loginu. Jest tez bardzo prawdopodobne, ze nie zmianiali fabrycznego loginu i hasla i wlasnie dlatego moga nie chciec ich podac. Zanim do nich zadzwonisz to poszukaj w internecie domyslnych logionw do Twojego modelu routera (na start mozesz sprwadzic pusty username i haslo: admin - to niedawno u jednej osoby zadzialalo ;P).

Co do pingowania, to w UPC chyba mozna by po prostu spamowac ich strone. ;P Pamietaj, ze serwery STO stoja sobie gdzies w Ameryce, wiec droga dosc spora i lokalne testy pingu moga nie wykazac problemu z "netem" (jesli takowy istnieje, a moim zdaniem tak nie jest).

invent
    Uczestnik

Jesli to jest Cisco od UPC (taki czarny z Wi-FI N) to po wejsciu na strone rutera to możesz samemu utowżyć użytkowniaka admin i hasło do niego.Zobacz jaki masz Default Gateway i wejdz na strone rutera.Ewentualnie poszukaj przycisk reset i przyczymaj go nieco dlużej, jesli to jest ruter z UPC to pobierze aktualizacje i wyczyści smieci jakie w nim się znajduja.Zreszta jak zadzwonisz do UPC to zaczną od pytania czy był reset rutera.

Finka
    Uczestnik

Mam nadzieję, że takie wątki typu "Nie działa, pomóżcie" też są tu akceptowane :)Dwa tygodnie temu lapek, na którym gram, przeszedł reinstalację Windowsa. Arc i STO zainstalowałam ponownie, chociaż nie uruchamiałam, bo wyjechałam sobie (notabene do USA, skąd przywiozłam smaczne star trekowe rzeczy, np. kubek ze Scottym 😀 ). No, więc wracam sobie, chcę grać, Arc się włącza, klikam STO i.. Trwa patching. Czasem dojdzie do 6% i error, zaczyna od nowa, albo tylko lecą te cyferki (dużo kb recieved i rośnie, ale 0%), ale bez rezultatu; czasem w ogóle nic się nie dzieje. Niekiedy w ogóle otwiera się tylko okno z napisem na górze "Loading" i tyle. Internety działają poprawnie. Czy znacie taki problem i wiecie, jak zaradzić? Czy da się jakoś inaczej wbić na grę?

Melnikor
    Uczestnik

Wygląda mi to na problem z nadpisaniem plików gry, możliwe że Windows ustawił któryś folder i jego zawartość jako "Tylko do odczytu". Wejdź w właściwości folderu z grą i tam odznacz. Jeśli ta opcja nie jest włączona możesz dla pewności ją załączyć (powinien się zapytać czy zmienić ten parametr też dla plików w tym folderze, daj tak), dać zastosuj i odznaczyć (ponownie stosując do wszystkiego wewnątrz folderu).Miałem kiedyś podobny problem z innym tytułem single player, nie dało się zapisać żadnych zmian w grze. Mam nadzieje że to pomoże.

Finka
    Uczestnik

Tylko do odczytu odznaczone, spróbowałam jeszcze raz zainstalować jakoś, ale nadal tak jest.Poczytałam trochę tutaj i zobaczyłam, że jest coś takiego jak Steam, co mi się kiedyś obiło o uszy. Zainstalowałam go, ale nadal nie mogę odpalić, bo error in connection to patching server. Pogoogluję zaraz, bo może ten Windows ma jakiegoś firewalla i blokuje Steamowi i Arcowi dostęp do neta..

Silver Phoenix
    Uczestnik

Jakie masz ustawione proxy do patchowania?

MnICH
    Uczestnik

Kiedys w niektorych przypadkach jakis plik znajdujacy sie w folderze "cache" sprawial problemy z ptchowaniem jesli dobrze pamietam. Ten folder to: "Star Trek OnlineLivecache" nazwa pliku chyba miala w nazwie "shader" - u mnie sa takie dwa i pewnie o ten wiekszy chodzilo. Problem wtedy dotyczyl, tego ze w kolko sciagalo plik czy cos takiego. Mozesz sprobowac usunac tamten plik i sprawdzic czy cos pomoglo.To co Silver Phoenix zasugerowal tez jest dobrym pomyslem - pogrzebanie w ustawieniach patching proxy w launcherze.

Finka
    Uczestnik

Pogooglowałam, problem miałam nie tylko ja. Napisałam do supportu, odpisali już po kilku godzinach z prośbą o przesłanie wyników jakichś testów pingów itp. Zanim jednak zdążyłam im odpisać, patchowanie zadziałało, chociaż trwało to kilka godzin. Niemniej, dzięki wielkie za pomoc, będę wiedziała, jeżeli problem się powtórzy 🙂

Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 484 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram