Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Problemy techniczne - serwer, launcher i inne
Chyba wszyscy mieliśmy, ale w końcu się udało 😉
Wcale, że nie wszyscy. Ja zaczęłam patchować grę około 19, jeszcze nim serwer został włączony i poszło to dość szybko kilka-kilkanaście minut.
Jak komuś nie szkoda dodatkowych kilkunastu gigabajtów, to polecam aktualizować Tribbla. Przy patchu Holodeku większość danych jest kopiowana, zamiast pobierana od nowa. Powinno to co niektórym oszczędzić podobnych przygód jak wyżej.
Cześć wszystkim.Mam straszne lagi w grze Star Trek Online. Występują one w takich lokacjach jak np. stacja Earth SpaceDock czy planeta New Romulus.Jest to bardzo frustrujące dla mnie gdyż mój avatar może biegać w grze ale tylko przez kilka sekund krótkimi odcinkami gdyż ekran gry zatrzymuje się. Czasami podczas biegu w przód po zatrzymaniu się ekranu mój avatar robi krok do tyłu. Na stacji Earth SpaceDock mam problem z płynnym obróceniem postaci wokół własnej osi gdyż obraz na ekranie monitora przesuwa się skokami i ciągle zatrzymuje się. Dzieje się tak u mnie zarówno przy ustawieniach gry na wysokich detalach graficznych jak i na najniższych detalach graficznych (wystarczy przesunąć suwak ustawień jakości obrazu w prawo lub w lewo). Ostatnio nawet w misjach Special Task Force mam problemy techniczne z poruszaniem się zarówno w misjach naziemnych jak i kosmicznych. Latanie i obracanie statku w przestrzeni lub kierowanie kamerami (obrót, zbliżenie) co jest niezbędne aby ocenić sytuację na polu bitwy stało się bardzo trudne technicznie z powodu lagów graficznych. Na porządku dziennym są takie sytuacje, że mój statek zatrzymuje się na kilka sekund w miejscu w momencie ostrzału statku wroga a gdy się już odblokuje to okazuje się, że wszyscy pozostali gracze z teamu są już gdzieś daleko w innym miejscu. Dodam jeszcze, że w opcjach gry parametr "limit video memory" muszę mieć ustawiony na poziomie "128". Każde inne ustawienie parametru limit video memory włącznie z ustawieniem tego parametru na "AUTO" powoduje natychmiastowy crash. Kiedyś mogłem ustawić w parametrach gry Star Trek Online dowolną rozdzielczość ekranu, nawet najwyższą i wszystko dobrze działało w grze a obecnie gram w tzw. okienku gdyż inne ustawienia rozdzielczości ekranu gry powodują u mnie crashe.Powiem szczerze, że nie wiem jak sobie poradzić z tą sytuacją. Może jakieś Wasze porady pomogą mi cieszyć się w przyszłości normalnym działaniem gry.
Nie wiem czy mowa o laptopie czy stacjonarce, więc to tylko czyste teoretyzowanie, ale wydaje mi się, że kilkanaście dni temu, podczas upałów, pisałeś na czacie w grze, że gra ci się zawiesza. Wspomniałem wtedy, że prawdopodobnie masz problem ze sprzętem. Czytając powyższy post powtórzę to po raz kolejny: sprawdź dokładnie swój komputer.Problemy z lagami, mogłyby świadczyć o prędkości łącza, ale uważam, że w Twoim wypadku to nie jest kwestią. Najbardziej prawdopodobne jest przegrzewanie się/awaria karty graficznej, bo sam wspominasz, że zmiany ustawień w tej materii mają wpływ na stabilność gry.To samo miałeś w czasie upałów, gdy jeszcze trudniej odprowadzić ciepło z procesora czy pamięci. Być może kwestia jest banalna, czyli wystarczy odkurzyć wnętrze, a może już coś dla średnio zaawansowanych, czyli wymiana pasty termoprzewodzącej. Najprościej by było, gdybyś pożyczył od kogoś kartę graficzną (i ewentualnie inne komponenty), by metodą prób i błędów dojść, gdzie leży problem.Jest trochę aplikacji, których działanie polega na testowaniu sprzętu, ale osobiście wolę stare, sprawdzone sposoby jak wyżej.W ostateczności zgłoś się do serwisu, będzie to kosztować, ale szybko uzyskasz zamierzony efekt.
@PiotrWielkiHmmm, nic nie napisales o temperaturach - nie sprawdzales ich? Jesli nie, to proponuje pobrac program CPUID HWMonitor i zoabczyc jakie wyniki sa w spoczynku i jak sie zmieniaja gdy uruchomienisz gre. Popatrz tez czy napiecia sie nie zmieniaja jakos "dziwnie". Mozesz nam podac to co program pokarze.
Mam pytanko? Czy padły wszystkie serwery Perfect World, czy tylko ja sie nie mogę zalogować do STO i do Neverwintera.
Na stronie http://www.neverwinterstatus.com/ piszą ze servery są off line. Zadnej oficjalnej inormacii na stronach nie ma. Co sie dzieje.
To Ja albo mam jakiegoś wirusa, bo nie mogę uruchomić launchera (wyświetla się jedynie zadanie na pasku i się nie uruchamia), albo dostawca internetu zablokował mi dostęp do tych gier bo jak omijam lauchera i uruchamiam bezpośrednio z pliku to nie może się połączyć z serwerem
Ok problem rozwiązany. jak co rozwiązanie jest tutaj.
http://www.mpcforum.pl/topic/981631-tut-ro...niem-launchera/
To Ja albo mam jakiegoś wirusa, bo nie mogę uruchomić launchera (wyświetla się jedynie zadanie na pasku i się nie uruchamia), albo dostawca internetu zablokował mi dostęp do tych gier bo jak omijam lauchera i uruchamiam bezpośrednio z pliku to nie może się połączyć z serwerem
Ok problem rozwiązany. jak co rozwiązanie jest tutaj.
http://www.mpcforum.pl/topic/981631-tut-ro...niem-launchera/
Szybka rada na przyszłość zamiast zakładać nowy temat zapoznaj się już z istniejącymi o tym zagadnieniu. Istnieje szansa że ktoś już wcześniej miał taki problem i otrzymał rozwiązanie (tak jak w tym wypadku)
Mam Problem z grą, zrobiłem tak samo jak napisane było. Nadal mi gra wyskakuje na pasek.
Pomoże ktoś mi w tym problemie ❓
W grze pojawił się nowy problem techniczny. Polega to na tym, że "launcher" nie pokazuje się na ekranie. Po kliknięciu w ikonę skrótu (lub odpaleniu gry w inny sposób) na pasku widzimy uruchomioną grę, ale nic się nie wyświetla, czyli nie możemy się zalogować etc. Co należy zrobić?
1. Uruchomić STO
2. Uruchomić Menedżer Zadań (np. skrót ctrl+shift+esc)
3. zakładka Aplikacje
4. PPM na STO i wybieramy Minimializuj
5. Ponownie PPM i wybieramy Maksymalizuj
(Launcher jest nadal niewidoczny, ale jest już zmaksymalizowany)
6. Naciskamy Escape, by zamknąć launcher
7. Uruchamiamy STO i wszystko mamy z powrotem na swoim miejscu.
UWAGA, deweloperzy pracują nad permanentnym rozwiązaniem, ale póki co zalecają stosować powyższą metodę w wypadku wystąpienia problemu
Mam ten sam problem. Do wczoraj gra działała i wszystko było OK, dzisiaj niestety problem z launcherem w pasku. Zastosowałem się do wszystkich porad z forum i lipa 😕 . Próba odpalenia samej gry bez launchera zakończona fiaskiem-<
Ale czy to problem z tym całym Arc, czy też Arc odpala tradycyjny launcher STO? Z tym pierwszym nie miałem do czynienia, podczas gdy na niewidoczny launcher zawsze pomagała solucja przedstawiona powyżej. Nawet dziś mi się to przytrafiło i wystarczyło z Menadżera Zadań -> Aplikacje wziąć Maksymalizuj na launcherze STO, zamknąć go, a następnie otworzyć ponownie. Jeśli to nie pomaga, to nie mam pomysłów - sugeruję zerknąć na oficjalne forum, czy nie ma w tej sprawie jakichś nowych informacji.
Jest 'prostsza' metoda na launchera, ktory nie chce sie pokazac - gdzies na tym forum juz byla wczesniej przez kogos opisywana.Wystarczy na launcherze na pasku zadan PPM -> Przenies, potem nadusic byle ktora 'strzalke' na klawiaturze i kursorem "machac" az sie pojawi launcher na ekranie.Problem polega na tym, ze launcher sie otwiera, ale znajduje sie daleko poza widoczna czescia pulpitu i trzeba go przesunac.