Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Dyskusje ogólne › Plotki i wycieki informacji
Na pytanie o następny lock box Stahl odpowiada:
Only "time" will tell what the next Lock Box is.... 🙂
Tyle, że Wells jest statkiem Federacyjnym. Z drugiej strony - czy w któryś odcinku (typu time travel), któregoś serialu, nie było powiedziane, że Klingoni przyłączyli się do Federacji?
FED dostaną Wells a Klingoni Koratha - proste. I patrząc na ten cudzysłów możemy być niemal pewni czego się spodziewać. Tj. jakiej tematyki.
Cóż, pora zacząć odkładać EC na nowe zabawki. ;>
EDIT:
Q: (lowestlvl) Wells Class… when? New KDF ships… when?
Dstahl: Currently both are scheduled for the second half of this month (September).
W sumie... Wbrew temu co mówił Stahl całkiem możliwe, że Wells i Korath będą nagrodami za 1000 dni subskrypcji. Geko napomknął na twitterze, że będą dwa okręty, po jednym dla FED i KDF, a co do ich kanoniczności powiedział coś w stylu, że pół na pół (Wells - kanon, Korath - nie). No i sama tematyka czasu - nagroda za "czas" spędzony przy grze. Wszystko by się zgadzało.Nie sądzę też, aby Cryptic odwalił coś w stylu, że okręty za darmo dla weteranów, a do lock boxa dla reszty, gdyż całą inicjatywę by diabli wzięli i sporo osób, którzy dotarli lub dotrą do 1000 dnia mogłoby się poczuć wyrolowanym. Chociaż, znając Cryptic...
Wątpię, żeby Cryptic/PWE przepuścił okazję do zgarnięcia kasy za lockboxy z timeshipEM. Bo ja sądze, że Wells będzie uniwersalnym okrętem z czasów w których Federacja i IK stanowią jedność. Pasowałoby zresztą do pozostałych lockboxów - zawsze wydawali okręty uniwersalne dla obu frakcji w grze. A nie jeden dla IK i jeden dla UFP. No i taki Wells, jak go odpowiednio doreklamować i doprawić będzie idealnym okrętem do lockboxu - okręt z przyszłości więc sam z siebie atrakcyjny. A na dodatek z lockboxa więc odpowiednio podrasowany w stosnuku do okrętów z C-Stor i flotowych. Plus samo to, że to timeship więc pewnie jakaś fajna konsolka do czegoś tam (temporal shields? - coś jak pancerz Intrepida tylko bez ograniczeń, zgaduję sobie). Nic tylko nowy lockbox i patrzeć jak kasa wpływa.A jeżeli gracze 1000 dniowi w ogóle dostaną coś innego niż kolejny kolor gaci czy jakąś małpę która za nimi biega to spodziewałbym się Vesty/Koratha raczej. Oczywiście na 100% będzie to okręt także do C-Store - wersja nagrodowa będzie miała jakiś nic nie dający w grze bajerek (pewnie skina). Nie sądzę, żeby tracili środki na zrobnienie dwóch okrętów przeznaczonych dla graczy którzy nie są ich głównym źródłem dochodów i tylko dla nich.
Mam pewien szalony pomysł. Spojrzałem na obrazek ze wszystkimi możliwymi okrętami tholiańskimi jakie stworzyli dla STO. Orb Weaver do trafienia w pudełku, Widow i Recluse do kupienia za Lobi. A co z Mesh Weaverem? Nie mogłaby to być nagroda w nowej tholiańskiej skrzynce? Zwłaszcza, że obecny inwentarz Lobi store na razie ma pozostać w sklepie.
Małe co nieco dla Suavka:
Oficjalna Vesta w kolorze.
W tym rzecz, że bez koloru.PriorityOne w następnej edycji podcastu ma dostać jakiś sneak peak zarówno na Vestę, jak i 1000 Veteran Ships.Vesta planowana jest na listopad.
Vesta wygląda ładnie. Na tle innych nowych statków flagowy Odyssey prezentuje się niestety dość archaicznie.
No właśnie mnie się okręt wyjątkowo podoba na oficjalnych artach designera, głównie za sprawą poszycia oraz pewnych nie do końca czysto trekowych drobiazgów - np. wygląd deflektora. Sama sylwetka nie jest jakaś szałowa, a gondole są imo dziwnie małe na tle reszty, ale w wydaniu już "kolorowym" z powyższego screena całość wygląda obiecująco.W szczególności cieszy mnie fakt, iż ma to być science z możliwością montowania dual cannonów - czyli coś, na co długo czekałem u FED (szczególnie po styczności z klingońskim Kar'Fi).
a mnie się właśnie nie podoba. sam pomysł okrętu jest fajny ale jego wygląd mnie odrzuca. spodek to jakieś bardzo spłaszczone jajo a gondole są "o wiele za wiele" za małe w proporcji wielkości całego okrętu. choć to może kwestia perspektywy ujęcia ale orginlany projekt USS Aventine, wydaje się, ma jakby większe gondole. faktycznie fajny w tym "designie" jest tylko deflektor. zdecydowanie wolę wygląd nowego flagowca niź vesty 😉
Czy wiecie może jak Vesta może być dostępna? Czy będzie to Z-store, Lobi store czy drop? a może po prostu bonus dla weteranów?
Wg mnie Vesta (podobnie jak inne okręty tego autora) nie wygląda jak okręt z XXV stulecia. W ogóle żaden z nowych okrętów z STO tak nie wygląda. Może poza Gladiusem, ale ten trąci Homeworldem). Patrząc na rozwój okrętów w TNG/DS9/Voyagerze i tym co widzieliśmy z przyszłości wychodzi na to, że okręty będą się spłaszczać i coraz bardziej odchodzić od tradycyjnego połączenia "kadłub/silniki/spodek". Wells jest tego najlepszym przykładem, podobnie Defiant i w mniejszym stopniu Prometheus/Nova. Tymczasem Vesta to takie nie wiadomo co: gondole warp jak w ENT, kadłub jak w E-A, spodek jak w Sovku, tylko deflektor wygląda inaczej. Wolałbym już, żeby Cryptic rozwijał okręty podobne do Star Cruisersa czy Prometheusa i tworzył okręty właściwe dla czasów STO (czyli 2409 roku) niż kombinował z wdrażaniem fanowskich wymysłów.
zar nie wydaje mi się żebyś miał rację. wg mnie GF szła w dwóch kierunkach jeśli chodzi o ewolucję wyglądu jej okrętów. pierwszy to rozwinięcie kolejnych entków, czyli wyraźne zaznaczenie spodka, kadłuba i osobnych gondol warp na pylonach, czego przykładem jest sovek po galaxy, intrepid czy nawet promek który ma po prostu cztery gondole zamiast dwóch, ale pozostałe cechy zachowuje. drugim kierunkiem jest zwrta konstrukcja z "wchłoniętymi", że tak to ujmę, gondolami bądź wręcz ukrytymi jak w defiancie, saberze czy steamrunerze. przy czym można zauważyć że piersza opcja to głównie okręty eksploracyjne i badawcze, druga zaś to czysto bojowe jednostki. i moim zdaniem taki rozdział jest jak najbardziej odpowiedni. odyssey f kontynuuje tradycyjną linię eksploratorów, bo jego głównym zadaniam jest " podążać tam gdzie nie dotarł..." itd, i w tym celu nie powinno się wysyłać jednostek bojowych czy groźnie wyglądających, raczej dostojne i potężne
Vesta będzie w C-Store. Kwestia tylko w jakiej formie. Swego czasu była mowa nawet o trzech wariantach, tak jak z Odyssey. Pytanie także, czy od razu zrobią wersję z 10 konsolami, czy też będzie jakiś wariant flotowy. Zapewne dowiemy się czegoś więcej w przyszłym tygodniu z podcastu priority one (chyba, że ktoś będzie live dziś słuchał).
A pomysł jest to tak samo "fanowski" jak obecna w grze od premiery Luna, czyli ta sama klasa, której był książkowy USS Titan. Poza tym akcja Destiny dzieje się w 2381, tak więc ciężko to nazwać okrętem "XXV stulecia".
No i w ogóle nieprzerwanie bawią mnie narzekania graczy jaki to zły i niedobry Cryptic wrzuca do gry albo nie te okręty, które oni by chcieli, albo też tworzy okręty, które mijają się z ich gustem. Bo kto to widział wprowadzać jakąkolwiek różnorodność i spełniać zachcianki fanów (refity Akiry i Sovka, Vesta, wkrótce Ambassador, a do tego flotowe retrofity starszych klas)? Na oficjalnym forum STO uśmiać się można czytając wypociny niektórych ludzików. Z jednej strony obrońcy "kanonu", tudzież puryści, co najchętniej by tylko tosowym connie latali, z drugiej ci spragnieni oryginalnych designów godnych XXV wieku, a jeszcze gdzieś tam pomiędzy ludki co po prostu chcą więcej ikonicznych lub rozpoznawalnych designów do _zabawy_ w grze, nawet gdyby miały być to okręty z przyszłości, albo stateczki pomniejszych frakcji. A gdy w dyskusji zaczynają pojawiać się "argumenty" pokroju "przestań lubić czego ja nie lubię", to już w ogóle człowiek traci jakąkolwiek wiarę w trekkerów jako dorosłych fanów.
I teraz spraw, by zadowoleni byli wszyscy... Wiele Crypticowi można zarzucić, ale szczerze współczuję devom, którzy muszą się nieustannie borykać z zarzutami tych w danej chwili niezadowolonych fanów, bo akurat wyznaczyli nieco inne priorytety niż tamci by chcieli.
cóż nie ma co zbytnio gdybać, pożyjemy-zobaczymyco do twoich "narzekań na narzekaczy" to masz sporo racji. ja ze swej strony jestem zadowolony z każdego wprowadzonego statku, im więcej różnorodności tym lepiej, byleby to nie było zwykłe naciąganie graczy na byle pierdoły, vide regent. niektóre modele na pewno będą mi się podobać bardziej inne mniej, ale jeśli komuś, kiedyś powiem że jest "gupi" bo podoba mu się coś czego ja nie lubię to proszę mi zasadzić kopa i zbanować 😉