Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › PBEM - Sojusznicy › Archiwum USS Excelsior › OOC Grupy
O której godzinie zaczyna zmiana gamma? 24?Ehhh... nawet w grze się wyspać nie można 😛
Alfa: 8 - 16Beta: 16 - 24Gamma: 24 - 8Nie można 😛
Eric 😉 Ty to nie śpisz z pewnością 😀 (odpowiedź 4:40)
Odczucia betazoidów to nie dowód, więc jeśli uda się ustalić tożsamość zabójcy...Robimy zasadzkę i łapiemy go na gorącym uczynku? 😀
Nalezy pamietac, że zabójca nie myśli cały czas o celu. Najczęsciej o piwie, panienkach, że znowu się go wyższi szarżą czepiają..że żarcie z replikatora jest niedobre..że na Risie teraz jest sezon wypoczynkowy, że chętnie by sie stąd wyrwał 😆 Poza tym, zabójca jest przekonany że brat Pit jest trupem. Wiec o swej misji to już w ogóle zapomniał.
"- To nie moj problem, ja swoje zrobilem, rozerwalo go na strzepy! - krzyknal morderca.- Dopoki nie bedziemy mieli potwierdzenia, od naszych informatorow, dopoty masz zostac na stacji. - rzekl zleceniodawca.- Zadam doplaty, to dla mnie duze ryzyko! - odparl poirytowany zabojca. "oraz"I wrocil do swych nudnych obowiazkow."Jak widać nie zapomniał, a na dokładkę nie ma zbyt absorbującej pracy => nie ukryje tych myśli ;>Jeśli zdarzy się sytuacja, że zabójca znajdzie się w okolicy Chris, proszę o odpowiednie informacje w offie ;DNie ma tak łatwo :>
Zwykła gadka marketingowa :lol:Zresztą co innego wybadać przy przesłuchaniu..a co innego znaleźć jeden umysł wśród kilkudziesięciu innych.A o misji zapomniał..Natomiast o zapłacie za nią już nie :lol:Ps. "Jeśli zdarzy się sytuacja, że zabójca znajdzie się w okolicy Chris, proszę o odpowiednie informacje w offie "Jeśli się znajdzie 😆
Naukowy, zabójca nie mógł o misji tak po prostu zapomnieć. Nie minęło zbyt wiele czasu, a poza tym nie dostał zapłaty. Ma jakiś guzik z napisem "amnezja selektywna"? Nie wydaje mi się. Inna sprawa, czy Chris coś wyczuje przy przypadkowym spotkaniu, ale nie możesz tak po prostu stwierdzić: nie masz żadnych szans. Prowadzisz od groma postaci i coraz więcej z nich robi wrażenie "nie do utrącenia". Coś tu chyba jest nie tak.
Nie mówię o sklerozie.. 😆 Oczywiście że pamieta o misji. Tyle że o niej myśli.Ma inne sprawy na głowie.A telepatia polega na odczytywaniu myśli..Nie wspomnień, i pamięci. "Inna sprawa, czy Chris coś wyczuje przy przypadkowym spotkaniu, ale nie możesz tak po prostu stwierdzić: nie masz żadnych szans. Prowadzisz od groma postaci i coraz więcej z nich robi wrażenie "nie do utrącenia". Coś tu chyba jest nie tak."Sprawa polega na tym by nie było zbyt łatwo..Nie może być tak, że Chris przejdzie sobie przypadkiem przez bazę i namierzy zabójce, kardasjańskiego szpiega Nimeka, czy tez romulańskiego szpiega Leavena (tego ostatniego nie ma szans namierzyć, tam gdzie są telepaci, napewno istnieja techniki pozwalające ich oszukać).Jeśli trafi sie sytuacja że zostanie sa na sam z zabójcą, to może coś wykryć.Jeżeli będzie przy przesłuchaniu to wykryje kłamstwo..Ale nie namierzy jednego umysłu wśród setek innych np. w jadalni.Zreszta wystarczy spojrzeć na innego telepatę Muorchę Lovriego..Odkrył kłamstwo Akeena, ale to nie znaczy, że poznał gruntownie wszystkie tajemnice jego przeszłości. Po prostu zorientował się że kłamie.
Hm... możeby ktoś jasno określił zadolności Chris. Bo jako beztazoid ma predyspozycje ale lepiej żeby było jasne jakie. Uważam, że to czy Chris wyczuje/przeczyta myśli zabójcy nie może służyć za podstawe do np. postawiania zarzutów konkretnej osobie.
I tu zaczyna się kwestia jak wiele potrafi Chris i na ile jej wolno. Ja wiem że betazoidzka ciekawość przy podglądaniu myśli jest wielka ale żadan szanujacy się posiadacz talich zdolności nie czyta w ludzkich myślach bez pozwolenia drugiej strony.
Myśle że zdolności Chris powinny być wykorzystywane tylko przy szukaniu podejrzanych (jak np. w obecnej misij) ale decydując sprawą powinny być namacalne dowody. I poza przypadkami które tego naprawde wymagają Chris nie powinna "czytać myśli" innych graczy.
Prowadzisz od groma postaci i coraz więcej z nich robi wrażenie "nie do utrącenia". Coś tu chyba jest nie tak.
Vang ma racje. Naukowy nabrałeś za dużo pewności w tym, że te postaci nie mogą zginąć. Cześć z nich to NPC więc z utrąceniem ich nie powinno być dużego problemu, jeśli naprawde komuś zajdą za skóre. Wyluzuj troche.
Zabójca może zginąć..ba nawet powinien. Ale nie zamierzam pozwolić by doszło do tego że Chris namierza zabójcę i po sprawie. Bo po co wtedy zbieranie dowodów i cała sprawa ze śledztwem? Stracą sens..Oczywiście po namierzeniu zabójcy można zbierać dowody..ale generalnie przygoda kończy się ze złapaniem mordercy. Bo on sie do niczego nie przyzna, odmówi składania zeznań, i będzie żądał spotkania z adwokatem."Uważam, że to czy Chris wyczuje/przeczyta myśli zabójcy nie może służyć za podstawe do np. postawiania zarzutów konkretnej osobie. "Ale wystarczy by van Klaus prewencyjnie wsadził podejrzanego za kratki..A to na jedno wychodzi. Kwestia niezniszczalnosci Leavena to sprawa fluora, ale sądząc na podstawie postów, to dość twardy orzech do zgryzienia.
Z moejgo, profesjonalnego pkt widzenia jako MG (fajnie zabrzmialo :D), to faktycznie sadze, ze Chris przegina. Decyzja nalezy do Fluora, rzecz jasna, ale podam maly przykladzik z DS9. Lwaxana Troi musiala sie skupic (mimo ze trwalo to chwile, ale zawsze), zeby odczytac emocje zabranych w barze Quarka na stacji. A Lwaxana byla matrona, pelnym telepata i to jak mniemam dosc poteznym.
Chris nie powinna wyczuc nic, nawet jak sie zderzy z zamachowcem - jezeli nie bedzie specjalnie go szukac. A jakos watpie zeby lazila dookola caly czas skupiona badajac emocje wszystkich dookola. To raz.
A dwa - Chris, jak sama powiedziala, wyczuwa emocje. I co jej to da? Zakladajac ze wyczuje zamachowca. Poczuje co? Wscieklosc (bo nie placa), zadowolenie (bo zamach sie udal), niecierpliwosc (bo nie placa) i oczekiwanie (na duza ilosc gotowki). Jak to sie bedzie mialo do stwierdzenia ze to zamachowiec?
Szczegolnie w barze gdzie ludzi oddaja sie chazardowi, spotykaja sie, kluca - wiekszosc bedzie promieniowac takimi samymi emocjami.
Co innego w przypadku przesluchania czy czegos takiego - wtedy wiadomo czego szukac i u kogo. ale tak?
Więc kiedy się można spodziewać wyjaśnienia/ustalenia w sprawie umiejętności i przydatności Chris?
Jak sie fluor odezwie, on jest jej MG, nie chce mu wchodzic w preferencje 🙂
Mam dwa pytania.1. Czy Claire zostanie na Excelsiorze aż do rozpoczęcia negocjacji czy odleci wcześniej?2. Kto jest rzecznikiem medialnym Excelsiora? (wolałbym mieć pewność... Kiedyś jakieś nikczemne plotki obiły mi sie o uszy że PO - mam nadzieję ze ktos wyprowadzi mnie z błędu 😉 )