Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Kilka pytań nowicjusza
Tej ani drugiej wziętej misji nie mogę porzucić - te misje nazywają się Leading The Way i To Protect and Serve , żadnej nie mogę porzucić . Patrzyłem na STO Wiki , tej drugiej misji w ogóle nie ma w spisie . Nie wiem co dalej robić po za skasowaniem postaci i stworzeniem nowej - mam jeszcze jeden wolny slot .
Odnośnie tematu jak zdobywać dilithium zauważyłem jak duża różnorodność jest w misjach. W związku z tym mam pytanie, jakie misje wykonywać na samym początku (4 lvl)? Które powtarzać można codziennie, na których najwięcej doświadczenia można wbić, a które odłożyć na później? Jakie podstawowe lokacje muszę poznać, poruszam się jeszcze na ślepo i korzystam z mapy. Wystarczy jak dodam, że wczoraj szukałem Memory Alpha na mapie 🙄
Na 100% możesz wykonać tą misję z Quizem w Akademii Floty .
Także misje od Sh'mar - można go znaleźć w układzie Zibal , sektorze Donatu ( Eta Eridani SB ) , do tego ta Misja - także w sektorze Donatu - System Alhena , nie wiem tylko na jakim poziomie są okręty przeciwnika .
Do tego jak konto Gold to misja z Foundry .
Pierwsze 3 dają po 480 D , misja z Foundry daje 1 440 D .
Tyle jeżeli chodzi o misje z Dillitium .
Albo storzyć postać KSO ( 20 lvl na starcie ) robić misje w Pi Canis - 2 400 D za jedną i 2 x 960 D za 2 inne , które można powtarzać co 30 min , ale jak w praktyce to nie wiem , jeszcze tego nie sprawdziłem .
Sprawdź ten temat. Starałem się tam troszkę przedstawić jakie misje są dobre dla graczy niskopoziomowych.
W dużym skrócie, co też po części przedstawił Reyden:
Daily w akademii (quiz)
Explore Strange New Worlds (zbadanie 3 systemów np. w Delta Volanis)
Traelus System Satellite Repair w sektorze Eta Eridani (odblokowane po ukończeniu misji "Skirmish")
Frachtowiec Sh'mar latający w okolicach systemu Zibal w Eta Eridani (musisz sam tam podlecieć, aby przyjąć misję)
Defense Contract w systemie Alhena w Eta Eridani (jw.)
Do tego event w Akademii, jeśli masz dość samozaparcia.
Mam nadzieję że wybaczycie nubkowi że się o to pyta - jeśli jest już gdzieś odpowiedź na moje pytanie / guide już opracowany, bardzo proszę o linka (może być nawet anglojęzyczny).
Jako że zaczęłam dostawać sporo Boffów to nastał czas nad zastanowieniem się nad moim perfekt teamem 😛
Jestem Science, więc miałam zamiar wyspecować sobie dwóch Science boffów jako 1) full healer, 2) dps/debuffer, + engi jako "tanka" i tactical jako dps co jest dla mnie w miarę "logiczne". Skille to chyba jeszcze potrafię ogarnąć (przynajmniej te healujące...), choć dobra rade które skille dać reszcie Boffów była by mile widziana 😉
Drugą koszmarną dla mnie rzeczą jest dobranie Boffom odpowiednich traitów... Zaczęłam dostawać różne rasy + różne rarity Boffów i czuję się zagubiona, bo nie wiem jakie traity najlepsze dla healera, jakie dla dps science, jakie dla tanka itp. itp. Tj domyślam się że "buildy traitów" będą podobne jak te rekomendowane na STOWiki dla playerów - http://www.stowiki.org/Guide:_Suggested_trait_builds
Eh... szkoda że nie można "podejrzeć" boffów innych graczy to bym sobie przejrzała co tam inni wybierają... 🙄
Ja osobiście nigdy nie zwracałem uwagi na traity BO. Dają one zwykle tak marginalne zmiany osiągów iż nie warto jest biedzić się nad wyszukiwaniem odpowiednich. Takie jest przynajmniej moje zdanie na ten temat.Generalnie jeśli grasz Sci to proponował bym Ci zamiast jednego SciBO wziąć EngBO z dronami/wieżyczkami lub TacBO do DPS bo sama spokojnie z odpowiednim kitem będziesz robić za lekarza albo wspieracza.
a propo boffów że się za przeproszeniem wtrące: czy jest jakaś różnica między oficerami purple lub green czy też białymi? czy ona jest konkretna czy to tylko kosmetyka nic nie wprowadzająca tak naprawdę. i drugie pytanie czy boffami można handlować? jeśli tak to jak i za co?
Różnica jest w jakości i sile traitów jak i w poziomach początkowego zestawu skilli. Niektóre skille poziomu III można uzyskać tylko poprzez purpurowych BO. BO można handlować tak jak większością przedmiotów poprzez Exchange za EC. Wystarczy niezaokrętowanego BO przeciągnąć jak normalny przedmiot do Exchange i ustalić cenę.
Lafiel, zasadniczo jeżeli nie kierujesz swoimi BO ręcznie to mają wyjątkowo durny tryb uruchamiania swoich mocy. Potrafią zaaplikować nie to co trzeba wtedy, kiedy nie trzeba.
Ogólnie na ziemię nie pchałbym się w healerów/tanków. Wiele nie pomogą, a przy polach chroniących tylko przed jednym strzałem lepiej mieć team taktyczny który rozwali wroga zanim ten zdąży pomyśleć o odpowiedzi. Sama załóż dobry healer kit i to w zupełności wystarczy.
Ja też gram sci i po wielu kombinacjach latam z dwoma taktykami mającymi specjalizację "granatową", jednym eng który stawia generatory pól i moździerze i jednym sci: na pół lekarz na pół przeszkadzajło.
a propo boffów że się za przeproszeniem wtrące: czy jest jakaś różnica między oficerami purple lub green czy też białymi? czy ona jest konkretna czy to tylko kosmetyka nic nie wprowadzająca tak naprawdę. i drugie pytanie czy boffami można handlować? jeśli tak to jak i za co?
Im bardziej czerwony BO tym "lepsze" ma umiejętności. Więcej trójek i bardziej interesujące. BO są "bundle on use" więc póki nie przydzielisz któregoś do okrętu to możesz go przehandlować na exchange. Dobre purple osiągają taaaaaakie ceny.
Boffy tak jak większość rzeczy w grze ( broń , tarcze , konsole itp. ) mają 4 odmiany Zwykła ( Common , biały kolor ) - zwykle podstawa broń lub oficer , brak jakiś dodatkowych dmg czy skilli .Niezwykła ( UnCommon , Zielony kolor ) - trochę lepsze staty w porównaniu do białej wersji .Rzadka ( Rare , kolor niebieski ) - staty dużo lepsze niż biały/zielony .Bardzo Rzadka ( Very Rare , kolor purpurowy ) - najlepsze statsy , elementy wyposażenia z reguły sporo warte . Co do sprzedaży Boff-ów to się z tym nie spotkałem .A z tym że skille boffów są nic nie warte to się nie zgodzę - potrafią dużo pomóc - np. zwiększa DMG torped lub fazerów/disruptorów czy skill pozwalający na ostrzał kilku celów ( Boff T ) , skill zwiększający na krótki czas prędkość i manewrowość statku czy skille naziemne - tworzenie pól siłowych , pól minowych , wieżyczek fazerowych itp. Skille odpowiednio dobrane potrafią dużo pomóc w walce - a boffom można dać dowolne skille , wystarczy się udać do trenera boffów w ESD , za drobną opłatą można im zmienić skille ; także nasza postać może szkolić Boffów w skillach .
Traity to to co wybierasz na początku przy tworzeniu postaci: accurate, techie etc. BO też je mają. I te są niewiele warte. Umiejętności to inna sprawa.
Będzie nie po kolei.Jeśli chodzi o boffów, to w zależności od ich "rzadkości" (common, uncommon, rare, very rare) mogą oni mieć lepsze nie tylko traity, ale także aktywne umiejętności, co już zostało wspomniane wyżej. Jedne są bardziej powszechne, podczas gdy inne występują naprawdę rzadko, a w dodatku nie da się ich nauczyć przez gracza, przez co na exchange trzeba się mocno wykosztować (np. na Torpedo Spread 3).Traity to cztery, zwykle pasywne umiejętności boffów, które dają im lub całemu teamowi dodakowe bonusy, bądź też działają jakoś na wrogów. Na chwilę obecną zdecydowana ich większość tyczy się walki naziemnej. Na okręt wpływają tylko trzy: Leadership - dostępny u większości ludzi; Efficient - spotykany dość rzadko u Saurian i Lethean oraz u Borg Boffa dostępnego w C-Store (i Exchange); a także Veteran - tylko u Veteran boffa przyznanego niektórym graczom za dużą ilość posiadanych walut podczas konwersji na dilithium.Prawdę mówiąc jednak traity te nie mają naprawdę wielkiego znaczenia. Nawet w przypadku skillów "Superior" są to zwykle bardzo kosmetyczne premie, których efekt jest raczej niezauważalny w ferworze walki. Niemniej jednak można się wspomóc pewnymi kombinacjami, w zależności od drużyny jaką posiadamy. Osobiście na ten przykład bardzo chwalę sobie Aenar Sci Boffa (C-Store i Exchange). Jeden z jego traitów zmniejsza szanse, że boff stanie się celem wroga, a w dodatku wpływa na umiejętności lecznicze. W połączeniu z Project Image, który generuje swego rodzaju "wabik", jest to dobry medyk do drużyny, który może długo zostać poza ostrzałem. Dobrym rozwiązaniem na medyka może też być Photonic Science Officer (Exchange). Tego typu kombinacji można znaleźć więcej, ale jak już wspomniałem, to nadal kosmetyka.Nie zgodzę się też, że boffy źle korzystają z umiejętności. Wspomniany medyk z dwoma wersjami Medical Tricorder i Nanite Health Monitor potrafi być naprawdę pomocny. Osobiście trzymam w Away Team dwóch takich i przynajmniej jednego inżyniera (wieżyczki, drona, regeneracja osłon). Taktycy też bywają dobrzy do rzucania (de)buffów dla drużyny, a i ich zdolności ofensywne są lepsze niż reszty boffów. Tutaj warto rozejrzeć się za Breenem (obecnie Exchange tylko, chyba, że będzie miał miejsce jakiś FE Series Re-run).Jedyne co bym sugerował w kwestii oficerów, to co najwyżej zainteresowanie się wspomnianymi traitami Leadership i Efficient dla okrętu. Pierwszy posiada większość ludzi, więc można poszukać jakiegoś Very Rare i go sobie zostawić. Osobiście wszędzie (ground i space) używam też Borg Boffa, ale niestety obecnie jest on dość kosztowny zarówno w C-Store, jak i na Exchange. Reszta to pewnie będzie już żonglerka wedle uznania.Ostatnia kwestia to handel. Boffami znajdującymi się w zakładce Stations, jako kandydaci, można handlować zarówno między graczami, jak i na exchange, a także przesyłać mailem. Można też jednak "wymieniać" boffów już aktywnych, co nie wszyscy pewnie wiedzą. Wystarczy, że zdejmiecie z nich cały ekwipunek, a pojawią się oni na liście rzeczy do przesłania innemu graczowi w oknie Trade. Jest to też dobry sposób do nauczenia niektórych zdolności (np. pożyczając inżyniera komuś, kto gra inżynierem). Jedynym wyjątkiem są oficerowie pokroju Borga, Remanina, czy też tych zdobytych za maksymalną rangę dyplomatyczną, gdyż ci traktowani są jako Bound i Unique.
Healerzy na ziemi potrafią zaaplikować leczenie gdy zdrowie spadnie o pixel (wszyscy naraz jednej postaci, ew wszystkim w zasięgu), a potem to jest cool down umiejętności i bida. Inżynierowie potrafią postawić moździerz zamiast generatora pól w chwili, gdy całą drużyna jest bez pól i odwrotnie - generator pól gdy nie jest potrzebny, a moździerz wręcz przeciwnie bardzo by się przydał np. w walce z dystansowymi przeciwnikami jak miotacz podłogi Gornów.Poza tym, bądźmy szczerzy - NPCe nawet na Elite nie pokonałyby zdychającego królika (pomijam STF Elite - tutaj Cryptic przegiął w drugą stronę). Jak się na wpół sensownie rozplanuje kogo kiedy atakować i będzie się miało przy sobie taca z granatami, a na sobie healer kita to trzeba być krańcowym frajerem żeby przegrać walkę z NPCami. Ja już nawet przestałem zwracać uwagę na pancerze i uzbrojenie - wybrałem te, które najładniej wyglądają na i w rękach moich amazonek 😀