Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Kilka pytań nowicjusza
Twierdzicie, ze obecnie EPS jest w stanie regenerowac energie zuzyta przy wystrzale broni energetycznej?
[edit]
Heh, chyba ze macie na mysli czas przyrsotu energii jaka bron oddaje? Choc wydaje mi sie kiedys "zwrocona" energia byla natychmiast przydzielana, ale tego to juz nie pamietam...
EPS zawsze regeneruje energię zużytą przy wystrzale. przy EPS=0 broń by doszła do wartości bodajże 25 i skończyłoby się strzelanie.
Interwał liczenia prądu w STO to chyba zawsze jedna sekunda, aczkolwiek EPS zaczyna działać w dokładnie tej samej chwili, co ostatnia broń (liczone jest to więc niejako w przyszłość, tj. Energia w czasie E(1s)=Energia E(0) - (energia pobrana z wszystkich broni oprócz pierwszej) + wartość EPS
Chyba nadal nie pojmuje tego patrzac na wlasne obserwcje i to co czytalem dawniej na forum.
przy EPS=0 broń by doszła do wartości bodajże 25 i skończyłoby się strzelanie.
Nowa postac ma eps=0, a energia sie nie konczy. Bron przestaje strzelac jak energia spadnie do 0, jak przy kazdym sybsystemie.
EPS zaczyna działać w dokładnie tej samej chwili, co ostatnia broń
Co masz na mysli przez "ostatnia bron"? Jak przestajesz atakowac? Czy po skonczeniu salwy? Czy moze cos innego?
Ogolnie jestem pewny, ze energia zuzyta przez bron zostaje "oddana" po skonczeniu salwy. Podczas trwania salwy 'kiedys' napewno EPS nie wyplwyal na regeneracje. Sam to testowalem "na oko" latajac beam boat z konsolami EPS i bez. Jesli pamiec mnie nie zawodzi to pamietam jeszcze stary system kiedy energia nie byla zwracana i zaskocenie zmiana jak wrocilem po miesiacach przerwy (to bylo jeszcze przed f2p - jesli pamiec mi nie figluje ;p).
Ugand, robiles osobiscie testy z konsolami EPS? Chyba musze je powtorzyc - nawet takie "na oko" powinny wykazac wyrazna roznice.
Sorki za moje lopatologiczne rozumowanie. 😉
[Edit]
Troche potestowalem na szybko regeneracje energii od wystrzalow broni w "duelu" i wychodzi mi ze miedzy 10.5/sec a 29.2/sec power transwer rate roznica jest albo prawie niezauwazalna albo jej po prostu nie ma.
Jedyne co to wlaczajac pelna impulsowa wyraznie widac pokazuajcy sie X na broni jak energia spadnie do 25 w pvp, a w sol system nawet przy 5 energii nie ma X... dziwne. Pozatym na oslonach tez sie X pojawia (lecz przy innych wartosciach), a mimo to tarcze nie spadaja, ciekawe.
Chyba nadal nie pojmuje tego patrzac na wlasne obserwcje i to co czytalem dawniej na forum.
Nowa postac ma eps=0, a energia sie nie konczy. Bron przestaje strzelac jak energia spadnie do 0, jak przy kazdym sybsystemie.
Co masz na mysli przez "ostatnia bron"? Jak przestajesz atakowac? Czy po skonczeniu salwy? Czy moze cos innego?
Ogolnie jestem pewny, ze energia zuzyta przez bron zostaje "oddana" po skonczeniu salwy. Podczas trwania salwy 'kiedys' napewno EPS nie wyplwyal na regeneracje. Sam to testowalem "na oko" latajac beam boat z konsolami EPS i bez. Jesli pamiec mnie nie zawodzi to pamietam jeszcze stary system kiedy energia nie byla zwracana i zaskocenie zmiana jak wrocilem po miesiacach przerwy (to bylo jeszcze przed f2p - jesli pamiec mi nie figluje ;p).
Ugand, robiles osobiscie testy z konsolami EPS? Chyba musze je powtorzyc - nawet takie "na oko" powinny wykazac wyrazna roznice.
Sorki za moje lopatologiczne rozumowanie. 😉
[Edit]
Troche potestowalem na szybko regeneracje energii od wystrzalow broni w "duelu" i wychodzi mi ze miedzy 10.5/sec a 29.2/sec power transwer rate roznica jest albo prawie niezauwazalna albo jej po prostu nie ma.
Jedyne co to wlaczajac pelna impulsowa wyraznie widac pokazuajcy sie X na broni jak energia spadnie do 25 w pvp, a w sol system nawet przy 5 energii nie ma X... dziwne. Pozatym na oslonach tez sie X pojawia (lecz przy innych wartosciach), a mimo to tarcze nie spadaja, ciekawe.
wybacz postawę belferską, ale piszesz skrajnie chaotycznie! zdążyłem wypić już dwie kawy, ale czytanie tego nadal jest jak rozwiązywanie hiper-sześciennej kostki Rubika. ^_^
-EPS wpływa na power transfer, przy EPS w drzewku równym 0, okręt nadal ma odnawiane 5 energii/sekundę
-przy 25 (właściwie to chyba 24) osłony zanikają, silnik nie daje mocy (chyba, że ma moduł bodajże aux pozwalajacy latać na 25% manewrowej), aux nie pozwala na jakiekolwiek zdolności a broń energetyczna wyłącza się. chyba tylko torpeda może strzelać przy 1 albo 19, ale sam nie jestem pewien tych informacji, być może torpeda też przestaje strzelać przy 25. taka jest zasada działania przy wszystkich zdolnościach wysysających energię z przeciwnika - w przypadku auto-wysysania powinno być identycznie
-ostatnia broń, czyli ostania z zaczepionych na okręcie (ergo z zestawu 8xBeam będzie to ostatni beam z tego zestawu. który dokładnie, niestety nie wiem).
-broń faktycznie pobiera energię tylko na samym początku cyklu strzelania (t=0), strzela łącznie przez 4/2/1* sekundy (od t=0 do t=4) i regeneruje się przez jedną (od t=4 do t=5) , chociaż cykle trwają dłużej. pobierana jest niejako tylko na samym początku cyklu strzelania
*kolejno: beam, DC&turret, DHC
-robiłem testy (parsowanie oraz nagrywanie z poklatkowym obserwowaniem efektu graficznego na wskaźniku) przy pomocy Rule 62 na DC, DHC i DBB. na obrażenia DHC nie miało to praktycznie wpływu (błąd statystyczny), na DC nieznaczny, na DBB subtelny. później zobaczyłem wykres z próby doświadczalnej, którego już nie potrafię odnaleźć (było to ponad 2 lata temu). dotyczył delty dmg w zależności od overcap. dla DC, DHC i turrets najefektywniej było utrzymywać E=~135, dla Beam E=~170. powyżej tych energii przyrost dmg broni spadał gwałtownie. bardzo żałuję, że nie mogę go odnaleźć.
-jeszcze na temat energii: tutaj masz też post innego użytkownika z oficjalnego forum http://sto-forum.perfectworld.com/showthread.php?t=1130201 oraz Geko, że "działa jak powinno" http://sto-forum.perfectworld.com/showthread.php?p=12687621#post12687621
istnieje szansa, że gdyby mi się chciało znaleźć czas na odpowiednio długie testy z wystarczającą próbką, to z pewnością doszedłbym do podobnych wyników
wybacz postawę belferską, ale piszesz skrajnie chaotycznie! zdążyłem wypić już dwie kawy, ale czytanie tego nadal jest jak rozwiązywanie hiper-sześciennej kostki Rubika.
Uznam to jako komplement, lol. 😀 //wiem, ze dosc chaotycznie pisalem, zreszta Twoje wypowiedzi dla mnie tez byly trudne do ogarniecia (mialem wrazenie, ze piszesz zbyt mala ilosc iformacji mocno oderwana od kontekstu);p
przy EPS w drzewku równym 0, okręt nadal ma odnawiane 5 energii/sekund
No tak, inaczej nie dalo by sie przerzucac energii miedzy systemami....
przy 25 (właściwie to chyba 24) osłony zanikają
Jak lecisz na pelnej impuslowej to masz 5 energii w oslonach, a one nie znikaja.
ostatnia broń, czyli ostania z zaczepionych na okręcie (ergo z zestawu 8xBeam będzie to ostatni beam z tego zestawu. który dokładnie, niestety nie wiem)
Natal tego chyba nie rozumiem, gdyz podczas walki juz po chwili bronie zaczynaja strzelac dosc chaotycznie i zawsze jakas jest w uzyciu, pomijajac male przerwy przy odpalaniu FAW, etc, ale w sumie mniejsza z tym. ;p
egeneruje się przez jedną (od t=4 do t=5)
Czyli mowisz o regenie podczas cooldown broni.
Dzieki za linki, choc ten of Geko jest tak ogolnikowy, ze to co opisuje to doskonale znam. ;p
Natomiast ten drugi byl zainste ciekawy. Przytocze pare cytatow:
Conversely, each 1 point of weapon power below 50 will decrease the total damage by 1% until the damage of the weapon reaches 0 at 0 weapons power, and you will be unable to fire weapons at all.
[...]
When a weapon enters the cooldown stage, all consumed weapons power from the firing cycle is instantly refunded.
[...]
Weapon Overcapping comes into play while a weapon is in its firing cycle, and is based on your EPS power transfer rate.
W/g tego bron wylacza sie pzy 0 energii, a pobor od wystrzlu broni jest natychmiast przywracany po skonczeniu salwy.
Trzeci cytat to dla mnie nowosc. Sadzilem, ze energia z overcap jest natychmiastowo dostepna, a niby musi sie "zregenerowac". O.o Jestem niemal pewny, ze to zostalo zmienione podczas mojej "nieobecnosci" w grze lub niedlugo przed nia, kiedy zainteresowanie mocno spadlo. To tez mogloby pokazywac dlaczego moje "szybkie testy" nie wykazaly roznicy - nie mialem overcap (123 do broni tylko).
Na koncu ciekawostka:
I tested Fire At Will with 1 beam only, and it produced a variable drain between 13 power at a power transfer rate of 10/sec and 18 power at a transfer rate of 40/sec. When fired together with multiple beams, the weapons cycle would dip 13-18 power on low/high EPS tests. Something strange is going on with the first beam in the cycle.
lol;)
[Edit]
Zapomnialem o to zapytac...
[...]Od wprowadzenia tych nowych statków można teraz uzyskać max 130 punktów na każdy system (energii)
[...]
W moim przypadku ja mam ustawiona wartość w weapons na 85 punktów a w rzeczywistości mam maksymalna wartość 125 punktów (pewnie jak dostane nowa konsolkę to będzie 130)
[...]
Co daje mozliwosc zwiekszenia limitu z 125 do 130 we wszystkich subsystemach? Ja znam tylko Warp core flotowy dajacy do 2ch sybsystemow z pominieciem broni. O jakiej "nowej konsoli" mowisz?
[Edit]
Zapomnialem o to zapytac...
Co daje mozliwosc zwiekszenia limitu z 125 do 130 we wszystkich subsystemach? Ja znam tylko Warp core flotowy dajacy do 2ch sybsystemow z pominieciem broni. O jakiej "nowej konsoli" mowisz?
Nowa konsola (Molecular Cohesion Nullifier) w nowych krążownikach. Pozwala ona na uzyskanie 130 pkt. energii w każdym systemie. Nie sumuje się z innymi takimi bonusami. Tą konsolę można zamontować tylko tych krążownikach (u Fed to exploration cruiser i warianty oraz dreadnought cruiser)
Swoją drogą zapowiadają powrót klasyków w odsłonie T6 - mamy już Intrepida, mamy Galaxy (pozostało jeszcze kilka klasyków 🙂 ), ciekawe ile jeszcze $ krypta będzie chciała wyciągnąć 😀
Nowa konsola (Molecular Cohesion Nullifier) w nowych krążownikach. Pozwala ona na uzyskanie 130 pkt. energii w każdym systemie. Nie sumuje się z innymi takimi bonusami. Tą konsolę można zamontować tylko tych krążownikach (u Fed to exploration cruiser i warianty oraz dreadnought cruiser)
Dzieki, szkoda ze trzeba wydac minimum 3k zenow na ta konsole i mozna ja zamontowac na niewielkiej ilosci okretow. Chyba wole juz latac Vaadwaur-owym cruisere bez tej konsoli. 😉
Mam jeszcze pytanie w sprawie upgradow warp-core na poziom "Elite". Dostaje sie zawsze bonus W->S, jednak Garibaldi upgradnal flotowke, ktora juz miala ten parametr i mimo iz wyswietla [W->S]x2 to bonus dziala tylko x1. Znacie w jakich konfiguracjach ten bonus dziala? Bedzie dzialac na napedzie z W->A, A->S, czy w ogole nie moze byc ani S ani W w upgradowanych warp core?
W->S x 2 nie działa i jest to potwierdzone. W takiej konfiguracji jest po prostu W do S.
W->S x 2 nie działa i jest to potwierdzone. W takiej konfiguracji jest po prostu W do S.
Sam to napsialem. 😉 Pytanie dotyczylo innch konfiguracji. Czy kazda inna dziala, czy jakas jezcze nie dziala? Srednio chce mi sie podnosic warp core do poziomu elite jak jest szansa, ze to nic nie da.
Nie słyszałem, nie widziałem, żeby jakaś inna nie działała oprócz W do S x 2
Heh, kupilem sobie warp core ze spire i widze, ze w ogole nie podnosi mi sie rarity, zuzylem universala z 1.2x i 2x akcelerator, potem zwykly superior i 1.2x akcelerator i stoi na 0% rarity... widze ze warp core-y sa po-bug-owane solidnie, chyba podaruje sobie zabawe z tymi napedami.....
Ja się spytam o skrzynki. Mianowicie czy jak mam stare skrzynki i np będę chciał je otworzyć będą mi wypadać nagrody jakie oferowała? Czy tylko tylko daje ta co jest w danym momencie oferowana przez criptic?
Tak, wypadną ci rzeczy charakterystyczne dla tej skrzynki z wyjątkiem przedmiotów, które bywają dodawana w ramach eventu czy specjalnej promocji.
Mam pytanie dot. BOFFów, mianowicie wraz z wbiciem nowego lvlu, dostałem okręt - D'deridexa, aktualnie z oficerów posiadam 2 taktycznych, 2 sci oraz 1 eng. W oczekujących mam kolejnego eng - który mógłby zająć drugi - pusty mostek inżynierski. Niestety - commision odpada ze względu na brak miejsc na okręcie.
Pytanie, czy jest jakiś sposób na zachowanie np. jednego z nieużywanych sci, robiąc miejsce dla eng ?
Czy też aby obsadzić drugie ze stanowisk, muszę bezpowrotnie pozbyć się któregoś z obecnych BOFFów?
Będę wdzięczny za pomoc 🙂
Możesz dokupić dodatkowe sloty na BOFFów za walutę ZEN w C-STORE. W innym przypadku pozostaje zwolnienie ze służby jednego z obecnych oficerów.
podnieś level, to zwiększy Ci się liczba slotów dla boff (14 na 60 lvl) jaką może twoja postać posiadać; zazwyczaj (chyba) wraz lvlup na 5,15,25,35... gdy dostajesz nowego boffa zwiększa się liczba slotów lub jak jest to kiepski boff(czytaj, biały, zielony, niebieski z słabymi traitsami) to go wywal