Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Kilka pytań nowicjusza
Za duża różnorodność.
to jest miejska legenda, czy istnieją jakieś dowody potwierdzające tę tezę?
Tak jak pisalem wyżej:
1. beam tył i przód + torpeda
2. cannony (przód) + turrets (tył) + torpeda
Ja uzywam beam by mi wskazywal cel, szczegolnie mi to uprasza gdy latam taktycznymi statkami. Ale skoro ma omni z Obeliksa to po co beam z przodu? Lepiej zamienic to na kolejne dzialo.
Dzialo plus wiezyczki i omni beam, inna propozycja to same beamy i latanie bokiem. Torpeda to inna sprawa, ja zrezygnuje z niej, mimo ze jest czescia Silent Enemy i przejde tylko na pierwsza propozycje, maksujac umki energetyczne.
Kwestia co chce się osiągnąć poprzez ustawienie broni:
1. DPS - Dual Beam Banki z przodu i 3x omni/kinetic z tylu (chyba najbardziej korzystne przy antyprotonach + Fire at will)
2. Maksymalizacja szansy na 2.5% bonus (nie antyprotony) - Komplet Dual Cannonów + 1 Dual Beam Bank (dla Beam Ooverload) lub torpeda
3. "Swoboda" latania - maksimum Beam Array + 3x omni/kinetic dla jak największej strefy ostrzału
Żałuję trochę że poszłem w taktyka. Inżynier w moim Avengerze nie mam takich problemów mimo, że każda broń innego typu (protonic omnibeam DC i DHC oraz HTurret) i to bez skilli. Tu natomiast mam wrażenie że wskaźniki liżą dno. Niestety nie stać mnie na identyczny build no i sprawa taktyka. Boli brak kapitańskiego EPS i bonusów do energii.
Pokombinowałem trochę z energią(wyssałem po 15 z tarcz i silników) i doof dałem 2xEPtW I i doofy na zmniejszenie CD tej umiejętności. Energia nie schodzi poniżej 40 ale teraz jest strasznie mułowaty.
Tak jak pisalem wyżej:
1. beam tył i przód + torpeda
2. cannony (przód) + turrets (tył) + torpeda
ludzie pisali, że ziemia jest płaska, w kosmosie istnieje eter oraz że nie da się przekroczyć bariery dźwięku. dlaczego nie mogę latać na np. DHC na dziobie i Omni/Ancient-omni na rufie używając do strzelania wyłącznie Surgical Strikes? proszę o jasne dowody popierające Twoją tezę, lub zakończenie jej głoszenia.
ludzie pisali, że ziemia jest płaska, w kosmosie istnieje eter oraz że nie da się przekroczyć bariery dźwięku. dlaczego nie mogę latać na np. DHC na dziobie i Omni/Ancient-omni na rufie używając do strzelania wyłącznie Surgical Strikes? proszę o jasne dowody popierające Twoją tezę, lub zakończenie jej głoszenia.
Już tłumacze. Rozchodzi mi się o to, że ma lepiej rozlokowane/rozplanowane skille pod daną broń. Nie wiem jak Ty ale ja bym nie polegał tylko i wyłącznie na "Surgical Strikes"
Sam wiesz jak czasem jest ciężko rozplanować skile pod bridge oficers. Bedzie używał tylko cannony + turrets to ma 2 skille do wybrania plus ten co podałeś (jeśli ma slot inteligenc czy jak to sie pisze)
No chyba, że się myle. W końcu też mozna zrobić tak, że bedzie miał skill z każdego typu broni. Też jest taka możliwość
Już tłumacze. Rozchodzi mi się o to, że ma lepiej rozlokowane/rozplanowane skille pod daną broń. Nie wiem jak Ty ale ja bym nie polegał tylko i wyłącznie na "Surgical Strikes"
Sam wiesz jak czasem jest ciężko rozplanować skile pod bridge oficers. Bedzie używał tylko cannony + turrets to ma 2 skille do wybrania plus ten co podałeś (jeśli ma slot inteligenc czy jak to sie pisze)
No chyba, że się myle. W końcu też mozna zrobić tak, że bedzie miał skill z każdego typu broni. Też jest taka możliwość
okeeeeej, ale z calym szacunkiem, co ma jedno do drugiego? mogę śmiało napisać, iż powinno się zabronić chodzenia do lasów, gdyż jest to skrajnie niebezpieczne
ponieważ można zebrać trujące grzyby i zatruć nimi siebie lub innych. oczywiście będę miał rację, ale tylko w skrajnie szczegółowych sytuacjach. jakie ma to znaczenie w praktyce? ortodoksyjni piloci scimitarów i tak będą uważać, że najlepiej się lata na 5xDBB+2xOmni/KCB i każdy, kto lata inaczej musi być głupi. z punktu widzenia poboru energii przez broń jest to absolutnie bez znaczenia, jakich kombinacji broni kto używa. wiązki nadal będą pobierać 10, podobnie kwady etc etc etc
Mi chodzi o energię a nie jakie skille. Byle nie zjadało wszystkiego co mam i wystarczy. Skilami jako tako się (w moim przypadku) nie trzeba martwić.
okeeeeej, ale z calym szacunkiem, co ma jedno do drugiego? mogę śmiało napisać, iż powinno się zabronić chodzenia do lasów, gdyż jest to skrajnie niebezpieczne
ponieważ można zebrać trujące grzyby i zatruć nimi siebie lub innych. oczywiście będę miał rację, ale tylko w skrajnie szczegółowych sytuacjach. jakie ma to znaczenie w praktyce? ortodoksyjni piloci scimitarów i tak będą uważać, że najlepiej się lata na 5xDBB+2xOmni/KCB i każdy, kto lata inaczej musi być głupi. z punktu widzenia poboru energii przez broń jest to absolutnie bez znaczenia, jakich kombinacji broni kto używa. wiązki nadal będą pobierać 10, podobnie kwady etc etc etc
Chyba czytasz jak juz jest pozno i nie widzisz kierunku mojej wypowiedzi. "5xDBB+2xOmni/KCB" to beamy wiec jest oki. Mi sie rozchodzilo, ze mial w swoim buldzie kazdy rodzaj broni
Co do energii napisze wszystkie sposoby jak je podniesc ale po poludniu albo wieczorem. Z tego co pamietam jest jeden oficer co daje 2 dodatkowe punkty do kazdego podzespolu (jesli sie nie myle)
A energy oveflow nie zostało już danwno usunięte? Ostatnio zrobiłem mały test i ustawiłem energię do broni na 3-4 punty powyżej 125 a następnie na 40+ powyżej 125 i nie było żadnej różnicy, za każdym razem spadała do porównywalnych wartości.
Nie ma żadnych magicznych modyfikatorów ujemnych przy używaniu różnych typów broni. Można latać "tęczowym wojownikiem" jeśli ktoś chce i nie będzie miał z tego powodu kłopotów. Oczywiście konsole beam/cannon dają mniejsze bonusy niż dla odpowiedniego typu energii, ale jak ktoś lubi, to dlaczego nie.
To samo tyczy się różnych rodzajów broni. Nie ma żadnych ograniczeń i ujemnych modyfikatorów. Typy broni różnią się natomiast ilością salw i tym samym cząstkowym poborem mocy (np. promenie mają 4 salwy i energia jest pobierana w 4 porcjach - 10/4 punktów energii na salwę). Jedynym ograniczeniem do rodzajów broni są umiejetności. Promienie nie dostają bonusów od Rapid Fire, działka od Fire at Will. Ale przy Surgical Strikes żadnych ograniczeń nie ma.
Również bardzo popularny układ dla eskort to 3xdhc + 1xdbb + 3xturret. Do tego rapid fire + beam overload. Dlaczego? Ponieważ użycie dbb nie wiąże się z żadnym magicznym modyfikatorem ujemnym a z powodzeniem zastępuje torpedę oraz nie musimy poświęcać konsol taktycznych aby zwiększyć siłę ognia torpedy.
Oki zaczniemy od podstaw.
Od wprowadzenia tych nowych statków można teraz uzyskać max 130 punktów na każdy system (energii)
Co daje takie ustawienie. Mianowicie przy 50 punktach energii w broni uzyskujemy 100% wartości dmg broni. Dodanie poszczególnego 1 punktu wiąże się z uzyskaniem dodatkowych 2% do dmg broni. Czyli jak mamy 100 energii to bron zadaje 200% dmg. Wiadomo, że przy każdej salwie z broni wartość energii spada ale regeneruje się do wartości początkowej. To czy zdąży zależy od szybkości przyrastania energii czyli jak się nie myślę "Flow compasitor".
W moim przypadku ja mam ustawiona wartość w weapons na 85 punktów a w rzeczywistości mam maksymalna wartość 125 punktów (pewnie jak dostane nowa konsolkę to będzie 130) Czyli przy 125 punktach zadaje 250% dmg wartości broni. W moim przypadku im więcej masz wartości w weapons tym lepiej. Też nie ma sensu lądować 100% energii na bron bo w realu energia i tak podskakuje. Najlepiej sobie wlecieć na misje space i wtedy ustawiać sobie współczynniki. Wtedy to właśnie masz wliczane wszystkie dodatki.
A energy oveflow nie zostało już danwno usunięte? Ostatnio zrobiłem mały test i ustawiłem energię do broni na 3-4 punty powyżej 125 a następnie na 40+ powyżej 125 i nie było żadnej różnicy, za każdym razem spadała do porównywalnych wartości.
nic mi nie wiadomo o usunięciu overcap. ludzie w tematach o build-ach ciągle piszą o regule 4xEPS overcap, więc w tej materii chyba nic się nie zmieniło
nie chce mi się już więcej pisać o tym, ale Dariuszu:
-jeżeli okręt ma mnóstwo miejsc na zdolności taktyczne (Phantom, Faeht, Mat'Ha)
-jeżeli okręt ma mnóstwo zaczepów na broń (np. Phantom, Faeht, Mat'Ha)
to co stoi na przeszkodzie, by założyć na niego DBB, DC, DHC, Quad (w przypadku Mat'Ha nawet torpedę, bo ma 5 zaczepów na dziobie), a na rufie dosłownie co się chce? wtedy spokojnie można używać SS, BO i RF, więc to nie jest żadna herezja. piszę już to po raz drugi, ale nie ma to jakiegokolwiek wpływu na pobór energii przez bronie. zaś jeżeli chodzi o DPS, to można osiągnąć nawet wyniki znacząco przekraczające jakiekolwiek wymagania stawiane w PvE. nie istnieje jakakolwiek reguła zabraniająca albo nakazująca stosowanie takich a takich kombinacji broni, a na pewno nie niesie to za sobą jakichkolwiek teoretycznych niekorzyści dla gracza. cała reszta jest już (głównie) w głowie i rękach pilota
To już zależy od użytkownika jaką chce mieć broń. Ja tylko zaznaczyłem jakie może mieć plus i minus. Skończmy już z tym wątkiem w stylu jaka broń. Każdy gra jak chce to racja. Staram się pomóc z energia więc zamknijmy już tą kwestie
Hmmm... chyba czegos nie rozumiem. 😉 W zasadzie '4xEPS' eps opisuje skill "Starship Electro-Plasma Systems"? Kiedys czytalem, ze po zmianach w sposobie pobieraniania energii przez bronie EPS przestal mniec wplyw na szybkosc "regeneracji" energii jaka pobiera bron. Chodzi o to, ze kiedys bron pobierala energie i trzeba bylo ja zregenerowac, co ponoc czesto skutkowalo "wyssaniem" calej energi wiec bron nie moga dlaej strzelac... Devsi poprawili to zmieniajac spsoob dzialania broni - bron zabierala energie i po skonczeniu salwy oddawala ja spowrotem. Testy prowadzene przez graczy wykazaly, ze byl jednak problem taki, ze energia zuzyta przez bron byla "blokowana" i nie bylo mozlwiosci jej zregenerowania EPS-em - trzeba bylo czekac na koniec salwy. Overcap pomagal w tym przypadku, ale tylko on, bez 'pomocy' EPS.
Twierdzicie, ze obecnie EPS jest w stanie regenerowac energie zuzyta przy wystrzale broni energetycznej?
[edit]
Heh, chyba ze macie na mysli czas przyrsotu energii jaka bron oddaje? Choc wydaje mi sie kiedys "zwrocona" energia byla natychmiast przydzielana, ale tego to juz nie pamietam...