Kilka pytań nowicjusza

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,096 do 1,110 (z 1,229 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Melnikor
    Uczestnik

Uzupełniają się ze wszystkimi skillami, nie ma nic co by działało tylko z umiejętnościami Command.

bdzigost
    Uczestnik

Specjalizacje dają pewne bonusy i wybierasz tą, która bardziej ci odpowiada. Odpowiednie manuale można kupić na exchange, więc nie musisz wydawać punktów na specjalizację, która ci mniej odpowiada tylko po to, aby szkolić boffow. Umiejętność command: concentrate firepower znacząco podnosi skuteczność torped, umiejętność intelligence: surgical strikes natomiast jest obecnie najlepszą umiejętnością do broni energetycznych (daje cd na inne umiejętności broni, więc z faw się nie połączy 😉 ). Ja przekładam intelligence nad command i command battlecruiser bardzo dobrze się sprawdza z wybraną umiejętnością główną intelligence.

W porównaniu z Avengerem, Eclipse i Command BC mają inny układ broni 4+4 zamiast 5+3, więc niekoniecznie musi ci to "leżeć" po dłuższej zabawie Avengerem. Na razie jedynym statkiem, który ma dostęp i do command i intelligence to nowy Bug Ship. A Guardiana też od razu nie przekreślaj, ma lt.cmd tac i lt.cmd sci, co czyni go ciekawym wyborem.

A jeśli chodzi o arylerię, to wizualizacja jest strasznie archaiczna. Coś takiego, to ja widziałem w Wing Commander II 🙂

Esgeth
    Uczestnik

Witam,

Dzisiaj rozpoczałem rozgrywkę, wybrałem Romulanina (czysto z powodów fabularnych 🙂 ) Natomiast jako karierę: science officer - szukam dość różnorodnej rozgrywki, ale nie jestem do końca pewien czy był to dobry wybór. Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie na początek dotyczące konkretnie kombinacji tej rasy+ścieżki kariery. Tu i ówdzie zdarzało mi się natrafiać na posty, w których gracze narzekali na brak odpowiednio dobrych statków dla romulańskiego naukowca, czy wręcz sugestie rozpoczęcia gry inną klasą, np. tactical officer. Chciałbym poznać temat z Waszej perspektywy, zwłaszcza, że na tak wczesnym etapie zabawy - nie będzie żal rozpocząć jej od nowa 🙂

Slawek
    Moderator

Gram romulanskim naukowcem w "najgorszym" romulanskim okręcie jakim jest D'deridex. Bawię się wyśmienicie jako tzw. "jack of all trades, master of none". Okręt wytrzymały, z dostępem do kilku zdolności sci i na beamach zdolny do zadania sensownych obrażeń. Gdyby tylko trochę lepiej manewrował... ;>

Jak dobrze sobie postać wykreujesz, to nie powinieneś narzekać. Jeśli chcesz iść w 100% w science, to faktycznie wybór okrętów jest skromny, ale też bez przesady. No chyba, że jak wielu chcesz iść tylko i wyłącznie w DPS, to wtedy faktycznie taktyk na scimitarze. Ale to jest nudne...

Osobiście mam tylko jedną postać romulańską i gdybym miał wybierać ponownie, to nie wybrałbym innej profesji niż sci. IMO jest ona najbardziej uniwersalna i dająca szerokie pole do popisu na każdej klasie okrętu.

Poza tym niedługo zacznie się Delta Recruitment Event, więc będziesz miał powód, by stworzyć drugą postać innej profesji.

I. Thorne
    Uczestnik

Nie martw sie statkiem. I tak na darmowym latac nie bedziesz, wiec spokojnie wbijaj sobie 50 poziom. Potem bedziesz mial szerokie pole do wydawania kasy: statki z pudelek, wersje flotowe i za ZENy. Wybierzesz cos sobie, tym bardziej ze nikt ci nie kaze latac w statku naukowym. Mozesz nawet nawijac w zwyczajnym taktycznym lub w cokolwiek innym co sobie wybierzesz.

MnICH
    Uczestnik

Hmmm... mam pytanie dotyczace bledu (?) pojemnosci oslon zwiazanego ze skalowaniem ich w dol. Dzis zorientowalem sie podczas bicia crystalinki, ze pojemnosc moich oslon wynosi jakies 2.7k, natomiast w sol system 11.7k. Mam 56lvl, podczas eventu niby podniesiony do 60, a pojemnosc oslon znacznie mniejsza. Ciekawe ze science team 1 leczy prawie cale tarcze. 😉 Wiecie skad sie bierze ten blad (?), czy moze wynikac z tego iz podnioslem MK do 14 nie majac 60lvl?

[Edit]

Troche potestowalem i wychodzi iz to faktycznie problem uzywania oslon mk14 na postaci z mniejszym niz 60lvl. Mk13 dzialaj bez problemu, a mk14 dopiero po uzyskaniu 60lvl maja prawiodlowe pojemnosci. Co ciekawe mk14 dziaja poprawnie gdy lvl skaluje sie w dol do 50 poziomu (borg red alert).

Slawek
    Moderator

Na nadchodzący Delta Recruitment Event pragnę zrobić postać "specjalizującą" się w atakach melee. Nie interesuje mnie 100% min-maxowanie, ale chciałbym wiedzieć w co zainwestować.

Wiem, że najlepiej w tej roli sprawdziłby się Gorn, ewentualnie Nausicaan, czy Ferasan, ale postanowiłem, że mając tylko jednego Romulaka zrobię ROM-Alien taktyka, a co za tym idzie dobór traitów będzie ograniczony.

Mówiąc melee mam na myśli głównie zabawę Unarmed + sporadycznie jakaś broń palna z sensownym atakiem wręcz. Afaik karabinek Omega ma jakiś atak exploit pod trójką. Czy jakieś inne bronie są warte rozważenia w tej kwestii? Tak, żeby mieć zawsze pod ręką coś sensownego, a nie latać z mieczykiem na robale...

Do Unarmed już zaopatrzyłem się w Sweeping Strikes + doff dodający Electrical Dmg oraz Lunge. Czy są jeszcze jakieś moduły skupione na melee lub buffujące ataki w zwarciu, jak np. Motion Accelerator?

Jak z resztą sprzętu? Flotowe sklepy mają ciekawe zbroje, które rozważam. Jedna z Advanced buffuje ataki wręcz, zaś inna daje +80% CrtD. Wybrać którąś z tych, czy znajdzie się coś ciekawszego?

Do całości dobrałem też kilka lockboxowych traitów, typu Berserker itp. Za czym jeszcze warto się rozejrzeć, zanim ceny skoczą w górę? Generalnie nie sądzę bym miał czas na poważną zabawę dziesiątą postacią, dlatego pomysł z melee ma być z jednej strony względnie efektywny, ale przede wszystkim zabawny, oferujący pewne urozmaicenie od pulsewave + sniper. A jeśli się nie mylę, to mieliśmy tu kilu "mieczników", którzy pewnie by coś doradzili. 😉

EDIT:
    Dorwałem jeszcze rare doffa zwiekszającego crit ataków melee.

adam0s
    Uczestnik

Witam mam kilka pytanek

W sto grałem jakieś 2 lata temu i dobiłem do 20 poziomu. Ostatnio nabrałem ochoty, żeby znowu sobie polatać i o dziwo moja postać się uchowała. Jednak wszystko co wiedziałem to zapomniałem i czuję się trochę zagubiony. Myślę, że zrobię nową postać i porobię tutoriale, tym bardziej że lada dzień nowe postacie miają mieć jakieś bonusy. Czy może lepiej rozruszać starą postać (taktyk latający krążownikiem)?

I jeszcze pytanie o transfer przedmiotów i gotówki między postaciami na jednym koncie, jest to możliwe?

FAB
    Uczestnik

Przedmioty są opisane w różny sposób. Jeżeli zobaczysz "bind to account" oznacza, że są przywiązane do konta i możesz je przekazywać między postaciami. Jeżeli "bind to chracter" to może z danej rzeczy korzystać tylko na danej postaci.

2 kwietnia rusza prawdopodobnie nowy sezon i wszystkie postacie stworzone po tym terminie faktycznie mają mieć jakieś bonusy. Jeśli chodzi o postać starą, to tylko i wyłącznie kwestia Twojej sympatii do niej.

Melnikor
    Uczestnik

Jeśli nie pamiętasz podstaw to faktycznie warto rozegrać tutoriale nową postacią (20 poziom szybko odrobisz). Odnośnie przenoszenia sprzętu to tak jak FAB pisał wszystko co jest Bind to Account, lub nie ma żadnego oznaczenia Bind to... , możesz wysłać pocztą na drugą postać (używając konsoli pocztowej na dowolnej stacji). Co do waluty jedyną którą możesz samodzielnie przenieść jest rafinowany dilith, EC tylko jeśli masz odblokowany account bank lub poprzez innego gracza.

snowman
    Uczestnik

Co do waluty jedyną którą możesz samodzielnie przenieść jest rafinowany dilith, EC tylko jeśli masz odblokowany account bank lub poprzez innego gracza.

EC (Energy Credits) można przerzucić w ramach konta nawet bez odblokowywania Account Banku czy angażowania innych graczy. Postać, która potrzebuje gotówki powinna wystawić na giełdzie dowolny przedmiot o niewielkiej wartości po absurdalnie wysokiej cenie. Następnie postać, która dysponuje nadmiarem gotówki powinna ten przedmiot odkupić.

Melnikor
    Uczestnik

Nie w momencie kiedy Exchange jest mocno przeciążony i nie zawsze wyświetla wszystkie pasujące oferty. Nie ma żadnej pewności że drugą postacią będzie widział oferty pierwszej.

snowman
    Uczestnik

Cóż... powinien wybrać odpowiedni przedmiot/kategorię i po kłopocie. 😀 To "problem" całkowicie wirtualny, z którym "poradzi" sobie każdy gracz, nawet ten początkujący. Wszak liczba przedmiotów dostępnych w grze jest przeogromna. Wystarczy jedynie unikać przepełnionych kategorii, czyli tych zawierających 400 ofert sprzedaży. Metoda jest niezawodna. Mimo wszystko warto odblokować Account Bank, bo zawsze to dodatkowy magazyn.

adam0s
    Uczestnik

Dzięki za odpowiedzi. Po świętach zacznę przygodę na nowo i poprzesyłam sobie  rzeczy ze starej postaci. Polskie floty mają swoje akademie do których warto by było uderzyć?

Mam jeszcze pytanie o discharge ship. Dostaje się za to jakąś gotówkę czy po prostu statek leci do kosza i tylko miejsce się zyskuje?

Melnikor
    Uczestnik

Cóż... powinien wybrać odpowiedni przedmiot/kategorię i po kłopocie. 😀 To "problem" całkowicie wirtualny, z którym "poradzi" sobie każdy gracz, nawet ten początkujący. Wszak liczba przedmiotów dostępnych w grze jest przeogromna. Wystarczy jedynie unikać przepełnionych kategorii, czyli tych zawierających 400 ofert sprzedaży. Metoda jest niezawodna. Mimo wszystko warto odblokować Account Bank, bo zawsze to dodatkowy magazyn.

Metoda pomocna, ale nie niezawodna. Problemem nie jest ilość przedmiotów w danej kategorii, a wielkość bazy danych jaką skrypt wyszukujący musi przejrzeć w określonym czasie. Wielkość która jest zbyt duża na możliwości obecnego algorytmu wyszukiwania, co Cryptic już sam przyznał.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,096 do 1,110 (z 1,229 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram