Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Kilka pytań nowicjusza
W sumie nie. T6 okręty będą miały tylko dodatkowe skille (np takty będzie miał dodatkowo skille wywiadu) też będziesz levelował okręt ale po ulepszeniu T5 na T5u tę go wylewlujesz lae bez aktywnej umiejętności. Coś jak reputacja tyle że ekspo dostajesz w czasie walki.
Witam.
Jestem nowy, i chciałbym zagrać w STO, lecz najpierw kilka pytań
1. Gre lepiej pobrać przez steam czy normalnie ze strony STO?
2. Czy w tej grze jest dosyć pokaźna populacja?
3. Ostatnio oglądałem trailer z Delta Rising i tam było pokazane jak postać kopie i uderza pięścią. Jest jakiś skill unarmed lub martial arts??
4. Czy gra polega na questach czy grindzie i w jakim stopniu?
5. Czy są tutaj pokazane na mapie miejsca do których mamy sie udać czy musimy sami pomyśleć ?
narazie tyle, ale pewnie pytań będzie znacznie więcej i bardziej skomplikowanych ; )
1. Jak chcesz, ja biore ze strony STO. Ale po instalacji wywal tego Arca bo moze mulic kompa.
2. Zalezy co rozumiesz pod pojeciem populacji. Jesli o graczy to STO jest podobno jedna z najpopularniejszych darmowych gier MMO (mowiac prawde nie dziwie sie, tutaj jak jestes skapy to zdobedziesz wszystko za darmo tylko grajac i grajac). Jesli chodzi o Polakow jest troche, wejdz na kanal STOnline.pl i tam zobaczysz ze troche nas jest. I mlodych, i weteranow serialu.
3. Mozna bic bath'lethem i podobnymi zabawkami, ale ja tego nie robie. I chyba raczej takiego skilla nie ma, sa podnoszace w ogle obrazenia.
4. Grind = zarabisty sprzet za darmo. Albo grindujesz albo wydajesz realne pieniadze. Ale jak wolisz misje i epickie pojedynki (i znasz troche serial by znajdywac smaczki z nimi zwiazane) tez jest pelno misji fabularnych. Duza czesc jest nawet lepsza niz filmy Abramsa.
5. Z zasady jest, ale pamietaj tutaj jest mapa 2,5D, nie da sie latac pionowo w gore i dol (a szkoda) i czasami jestes na miejscu i nic nie widzisz bo cel jest kilka kilometrow wyzej.
I dodam na koniec. Nie wierz propagandzie Federacji. Tylko Klingoni pokaza ci jak wyglada prawdziwa wojna. To nie czyste pojedyneczki jeden na jeden, ale prawdziwa , brutalna walka i chamskie zagrywki.
dzięki za odp 🙂
Co do rasy, to jednak chyba wybiore Federacje z tego względu że w każdej grze gram ludzmi, chociaż pomyśle nad zmianą.
następne pytanka:
1.są jakieś kosmetyczne zbroje, szaty, armory itp? bo z tego co widzialem na kilku filmikach to jeden i ten sam uniform federacji, jedynie kolor sie zmienia...
2.ogólnie w grze, więcej jest rozgrywki na ziemi czy w kosmosie?
Uniformów i możliwości personifikacji wyglądu jest bardzo dużo. Śmiem twierdzić, że nawet więcej, niż w podobnych grach.
Inna sprawa, że tylko jeden mundur jest uznawany jako "oficjalny" i chyba większość postaci w filmach tworzonych przez Cryptica jest w niego ubrana.
W sumie nie. T6 okręty będą miały tylko dodatkowe skille (np takty będzie miał dodatkowo skille wywiadu) też będziesz levelował okręt ale po ulepszeniu T5 na T5u tę go wylewlujesz lae bez aktywnej umiejętności. Coś jak reputacja tyle że ekspo dostajesz w czasie walki.
Roger. Dzięki 🙂
1. Gre lepiej pobrać przez steam czy normalnie ze strony STO?
"Normalnie" ze strony STO już się nie da. Trzeba pobrać Arc, który jest zbędnym i zasobożernym klientem. Można go chyba usunąć, ale Steam nie będzie złą alternatywą. Ten nawet jeśli coś tam w tle zużywa zasobów, to jest to raptem mały procent tego, co wykorzystuje Arc.
2. Czy w tej grze jest dosyć pokaźna populacja?
Zależy. Nie da się tego jednoznacznie ocenić. Gra jest chyba bardzo popularna, głównie za sprawą samej tematyki, a i Cryptic coś tam mówił, że jakiś czas temu była to najbardziej popularna i dochodowa gra Perfect World. Graczy wszędzie pełno, ale niestety mimo tego ciężko nieraz o grupę choćby pięciu na jakąś mało popularną misję PvE, albo nawet PvP. Główny chat domyślny - kanał Zone - jest tragiczny i osobiście musiałem go sobie wyłączyć, gdyż komentarzy niektórych graczy w ogóle nie szło czytać. Lepiej szukać jakiejś zamkniętej i bardziej ogarniętej społeczności, niż tracić wzrok i nerwy na wypociny 'randomów'.
3. Ostatnio oglądałem trailer z Delta Rising i tam było pokazane jak postać kopie i uderza pięścią. Jest jakiś skill unarmed lub martial arts??
Wbrew wcześniejszej uwadze I.Thorne, w grze istnieje opcja walki wręcz bez użycia jakiejkolwiek broni. Niestety nie będzie to metoda walki godna rywalizacji z bronią białą, o palnej nie wspominając. Niemniej jednak walka wręcz + skille pasywne oraz aktywne martial arts są jak najbardziej dostępne.
4. Czy gra polega na questach czy grindzie i w jakim stopniu?
Gra nie polega na grindzie. Zaryzykowałbym wręcz stwierdzenie, że w tej grze nie ma grindu.
Chodzi o to, że grind pojawia się dopiero, jeśli chcesz się zaopatrzyć w jakieś bardziej kosztowne świecidełka, albo kupić Zen bez wydawania realnej gotówki. W takim wypadku wszelkie "farmy" i tworzenie pierdyliarda altów są na porządku dziennym.
Niemniej jednak jeśli nie interesują Cię płatne okręty, nie zależy Ci na płatnej kosmetyce, ani nie chcesz koniecznie latać z "najlepszym" buildem, to nie ma tutaj żadnych ograniczeń, które wymagałyby faktycznego grindu. Wszelkie misje fabularne skończysz na darmowych okrętach i itemach. Nie natkniesz się na ani jeden moment, w którym nie będziesz w stanie sobie poradzić i zmuszony będziesz sztucznie nabijać levele. Wręcz przeciwnie - maksymalny level będziesz mieć zapewne długo zanim ukończysz choćby połowę misji fabularnych. A do tego masz dostęp do licznych misji PvE dostępnych z dowolnego miejsca, a także system Doff, crafting itp.
Generalnie, grind jest, jeśli dasz się wciągnąć i będziesz chciał "więcej i lepiej, ale za darmo".
Nie wiem jednak jak się sytuacja zmieni od wtorku, wraz z wprowadzeniem levelu 60 i nowych okrętów. Do tej pory okręty Tier 5 z 9 konsolami dostępne za darmo lub za grosze z exchange w zupełności wystarczały. Teraz jednak Tier 6 oraz ulepszone Tier 5 mocno podniosą poprzeczkę. Zakładam, że misje fabularne nadal nie będą stanowiły problemu (bo tak naprawdę można je robić nawet we frachtowcu), ale jakieś Elite PvE w darmowych okrętach już mogą okazać się problematyczne. No ale na tym etapie to tylko moje domysły. Zresztą, i tak 80% efektywności leży w obyciu gracza, a nie w okręcie.
5. Czy są tutaj pokazane na mapie miejsca do których mamy sie udać czy musimy sami pomyśleć ?
Jak się czyta dialogi, opisy i wskazówki, to wszystko jest opisane/pokazane, aczkolwiek kilka "ukrytych" misji też można znaleźć. Niestety, prawdziwej eksploracji na miarę ST nie uświadczymy. Kończymy jedną misję, a dowództwo wysyła nas na następną, lub dwie, dając nam jedynie wybór czym chcemy zając się wcześniej.
1.są jakieś kosmetyczne zbroje, szaty, armory itp? bo z tego co widzialem na kilku filmikach to jeden i ten sam uniform federacji, jedynie kolor sie zmienia...
Tzw. customizacji - szczególnie po stronie KDF i ROM - jest mnóstwo. Mundurów także wybór jest ogromny, ale licz się z tym, że za 3/4 całości trzeba w taki czy inny sposób zapłacić.
Jest tam też jakiś "oficjalny" krój mundurów, ale nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Jak zapłacisz, to możesz sobie nawet zrobić postać, która wygląda jakby nosiła t-shirt i jeansy.
2.ogólnie w grze, więcej jest rozgrywki na ziemi czy w kosmosie?
Ja bym powiedział, że 50:50, ale z licznych powodów space jest o wiele bardziej popularny, co widać szczególnie na przykładzie misji drużynowych. Space poleci grindować każdy, ale spróbuj kogoś wyciągnąć na ground, to jęki i stęki, że "nie lubią", że "nie mają sprzętu", że "za trudne" itp. itd. Mięczaki. 😛
Generalnie, daj grze szanse i graj dla zabawy, bez pośpiechu, a nie powinieneś się zawieść. Jak sobie całość dawkujesz, to na monotonię narzekać nie powinieneś. A jak Ci się spodoba, to rzucić trochę groszem też przecież nie zaszkodzi - toż to nie tak, że grind jest jakimś przymusem. A co jak co, z czegoś Cryptic żyć i rozwijać grę też musi. W tej kwestii BARDZO opłacalne jest wykupienie przynajmniej 1 miesiąca subskrypcji Gold, szczególnie, jeśli dopiero levelujesz postać. Wtedy co 10 poziomów dostaniesz darmowy respec, a także na stałe otrzymasz większy bank oraz dostęp do account bank, które zostaną na postaci odblokowane nawet jeśli przejdziesz potem na konto Silver.
ja uważam że lepiej grac przez steama, bo po co komu dodatkowe launchery.. poza tym na steamie ceny zena za euro są tańsze o 1 euro a nawet jest oferta której nie ma na stronie czyli 500Z za 4 euro. kupiłem sobie 500z żeby skasować limit EC. i zapłaciłem 17zł z groszami
[..]w grze istnieje opcja walki wręcz bez użycia jakiejkolwiek broni. Niestety nie będzie to metoda walki godna rywalizacji z bronią białą, o palnej nie wspominając.[..]
O ile do walki wręcz się zgodzę, że może ustępować pozostałym stylom (choć i w tej dziedzinie są tacy, którzy gołymi rękami Armeka zabijają), to o wyższości broni palnej nad białą bym polemizował - bo tak to brzmi w Twojej wypowiedzi. Uważam, że dobrze zrobiona postać do walki bronią białą robi większe zamieszanie niż kilku strzelców, co łatwo zweryfikować na pvp.
O ile do walki wręcz się zgodzę, że może ustępować pozostałym stylom (choć i w tej dziedzinie są tacy, którzy gołymi rękami Armeka zabijają), to o wyższości broni palnej nad białą bym polemizował - bo tak to brzmi w Twojej wypowiedzi. Uważam, że dobrze zrobiona postać do walki bronią białą robi większe zamieszanie niż kilku strzelców, co łatwo zweryfikować na pvp.
naziemne pvp jest zbalansowane jak budżet Korei Północnej.
czy po tym nowym updacie Space skille można dalej rozwijać czy tylko te nowe specjalizacje???.
Ja mam inny problem, nad ktory zastanawiam sie od pewnego czasu.
Robiac misje PvE widze czasami gosci majacych aktywnych kilkanascie buffow jednoczesnie. Ja mam na oko kilka, nawet dokladajac jak uruchamiam umki Boffow. Jak to jest mzoliwe, ze tamci tyle ich maja? To umiejetnosci z zestawow czy konsol? Jesli tak, to ktos moglby podac chciaz czesc listy tych sprzetow?