Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Kilka pytań nowicjusza
Uważam, że nawet w STO, powinna zostać zastosowana podobna forma. Bo dlaczego Silver Phoenix niby miał by sobie bezkarnie eksplorować moją część kosmosu ?? 😛 Myślę, że seria torped fotonowych wyłapanych na kadłub okrętu uatrakcyjniła by mu dalszą eksplorację. Mało tego, pozwoliła by wkońcu dostrzec róznice pomiędzy krążownikiem a eskortem 😉
A wiesz, że wbrew pozorom to by miało nawet sens? Od razu przypomniały mi się wizyty Enterprise-D w Strefie Neutralnej 😉 Nie znasz dnia ani godziny... 🙂 Wcale bym się nie obraził za coś takiego.
A tak między nami, to ma ktoś z was może buddy keya do udostepnienia ? Bo demo to troszkę mało. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś był tak życzliwy.EDIT:Dzięki uprzejmości Melnikora, mam okazję pograć sobie w STO na buddy Keyu. Powiem wam, że gra sie przyjemnie. Mam pewne problemy co do obrania drogi rozwoju swojej postaci. Generalnie wybrałem inżyniera i pewnie będę ukierunkowywał się w stronę krążowników. Jednak niebardzo wiem w jaki sposób efektywnie sie rozwijać. - Rozumiem, że tutaj u trenera szkolę nie siebie a swoją załoge ?? - Jakie umiejętności wybierać, jeżeli chce w perspektywie grac krążownikiem ? - wiem, że pewnie należy inwestować w fazery a nie torpedy i zwrotność.- czy lepiej skupić na rozwoju załogi w kosmosie czy na potyczkach lądowych ?- czy główna baza w solar system jest jedynym miejscem, gdzie bierze się zadania, szkoli załoge itp. ?- w jaki sposób moge rozbudować swój okręt, ulepszyć go ? Czy po przez kupowanie konkretnych przedmiotów u konkretnych ludzi ? czy może jest jakis inny sposób- w jaki sposób zdobywać $ ?? Bo zrobiłem już troche misji a stan kasy na moim koncie =0. Czy poprostu mam sprzedawać swoje itemy, które zdobyłem na wyprawie ? I u kogo ?
- Rozumiem, że tutaj u trenera szkolę nie siebie a swoją załoge ??
Tak.
- czy lepiej skupić na rozwoju załogi w kosmosie czy na potyczkach lądowych ?
Na początku po trochu w obu kierunkach, choć chyba lepiej w kosmicznych umiejętnościach, bo na lądzie łatwiej samemu nadgonić/ można zagrać z kimś i załoga niepotrzebna. Później można mieć 2 zestawy - jeden kosmiczny, drugi lądowy, bo oficerów ma się po pewnym czasie więcej niż miejsc roboczych 🙂
czy główna baza w solar system jest jedynym miejscem, gdzie bierze się zadania, szkoli załoge itp. ?
Nie, później są kolejne bazy "socjalne". Zadania dostaje się w różnych miejscach, mozna też nie wracać do żadnej bazy i brać je w tym samym oknie, w którym zgłasza się zakończenie.
- w jaki sposób moge rozbudować swój okręt, ulepszyć go ? Czy po przez kupowanie konkretnych przedmiotów u konkretnych ludzi ? czy może jest jakis inny sposób
Z kupowaniem różnie bywa, ciekawe rzeczy są raczej na aukcjach, a na to trzeba kasy. Spokojnie można grać na itemach zdobywanych z dropów, jako nagrody za misje i z craftingu.
Na parametry okrętu wpływają też częściowo umiejętności kapitana.
- w jaki sposób zdobywać $ ?? Bo zrobiłem już troche misji a stan kasy na moim koncie =0. Czy poprostu mam sprzedawać swoje itemy, które zdobyłem na wyprawie ? I u kogo ?
Sprzedawać, co niepotrzebne 🙂
Niebieskie/fioletowe wystawiać na aukcjach, białe i zielone - u kupców, wrzucenie do replikatora daje jeszcze niższą cenę, ale jest przydatne, gdy się zbierze za dużo a nie ma komu sprzedać 🙂
Na tym, co wybrać dla krążownika się nie znam, ja brałam wszystkiego po trochu 🙂
Mam pytanie ile warzy sto? ile giga zajmuje. mam internet komurkowy i limit danych.
Ile "warzy" to nie wiem. Ale instalator zajmuje jakieś 3300mb, a zainstalowana gra około 10Gb
serwerrs testowy tribble, nie wiem ale jakos nigdy tam nie byłem, - jak tam się znaleźć ?
W najnowszym newsie u nas o tym jest. W skrócie - zakładka w launcherze.
dzięki, gdybyś podał linka byłoby szybciej, ale znalazłem
Link do newsów STOnline.pl najłatwiej znaleźć tuż nad pierwszym postem m.in. tego tematu. Mogłem wspomnieć od razu, wybacz.
Witam wszystkich ,Przez przypadek natrafiłem na informację ,że STO stał się - stanie się ... F2P , więc grzechem byłoby nie spróbować zagrać ;]Mam jednak kilka pytań odnośnie gry , bo przeczesując informację o niej , powstał niemały mętlik w mojej głowie ...Swoje doświadczenie na temat MMO opieram na grach typu WoW , Lineage , Lotro, Rift i EvE Online , jednak nie wiem do jakiej grupy zakwalifikować STO ?1) Czy w STO , są dwie , lub więcej , grywalne rasy , które stanowią strony konfliktu ? Czy może jest to system korporacji/gildii , które walczą ze sobą o terytoria ? A może cały system rozgrywki jest zaczerpnięty z Lotro , gdzie cała nasz przygoda opiera się na czystym ( w 95% ) PvE ?2) Czy w STO ( wiem ,że jest odpowiednik Aren ) , jest coś takiego jak "Battlegroundy" na których gracz może spędzać większość swojego czasu , otrzymując jakieś marki , tokeny itp które potem wymienia na rzeczy dla siebie ? Ich ilość jest mniej istotna , ważne , żeby było można miło spędzić czas z innymi graczami 😉 przykład Rift - po 10lvl można grac już tylko tam do max lvl cap .3) System instacji , raidów ? Musze zadać to pytanie , bo raz czytam ,że biegamy po planecie , raz ,że latamy statkiem , więc nie mogę sobie wyobrazić "raidowania" w tej grze 😉 Jeśli , jest , to czy odbywa się w statkach , za pośrednictwem postaci , czy tak i tak ? Czy jest jakiś system automatycznego formowania grup ? Czy jak w Lotro , szeptamy przez godzinę do każdego składając zespół na wypad , a po godzinie , ktoś nie ma już czasu ? :)4) Doczytałem się z strony głównej ,że istnieje Polski squad w STO , jednak czym on się zajmuję , tzn. jaki jest cel takich formacji w STO ? W EvE - kontrola terytorium , Handel itp , WoW - raidy , Rift - raidy i PvP , Lotro - typowy social , z namiastką raidowania .5) F2P w większości wypadkach oznacza spadek liczby graczy , a w STO ?Myślę ,że te kilka informacji , dałoby mi pojęcie na temat STO , i kierunku w jakim gra zmierza . Dziękuję Serdecznie i Pozdrawiam graczy STO !Shadowek
Do innych MMO gry nie porównam, gdyż generalnie gatunku tego staram się unikać, ale tyle co mogę odpowiedzieć:
Ad. 1 - Gra to w 95% PvE. Można grać samemu lub z innymi w drużynie do 5 osób (są instancje gdzie w sumie graczy jest więcej), ale tak naprawdę zawsze powtarzałem, że po drobnych modyfikacjach STO mógłby być równie dobrze grą single-player.
Ad. 2 - Nie wiem dokładnie co to Battlegroundy, ale na chwilę obecną (ma to ulec zmianie) istnieje w STO kilka różnych walut, które można wymienić na nowy ekwipunek - w tym pewne przedmioty niedostępne innymi drogami. Marki te, czy też tokeny, zdobywa się na różne sposoby - jedne wpadają poprzez misje eksploracyjne, inne za robienie daily itp. Gdy gra przejdzie na F2P ulegnie to nieco zmianie, gdyż wszystko zastąpione zostanie przez jedną uniwersalną walutę, ale pod koniec gry będzie można rozgrywać pewne misje drużynowe, dające specjalne dropy, które następnie przełożą się na naprawdę rzadki i dobry ekwipunek.
Ad. 3 - Raidy, czyli te misje wymagające większej drużyny i trwające nawet po kilka godzin? Tak i nie. Są misje, które ukończyć można tylko z udziałem innych graczy. Dostać się do nich można poprzez specjalny system kolejkowania w osobnej zakładce - tj. zapisujemy się, a gdy uzbiera się komplet, możemy rozpocząć misję. Istnieją także wspomniane wyżej misje drużynowe, tak zwane Special Task Force, które na chwilę obecną wymagają wcześniejszego uzbierania ekipy, a które po przejściu na F2P zostaną nieco zmodyfikowane, aby także uwzględniać system kolejkowania. W ten sam sposób zbiera się graczy na PvP, co przenosi wszystkich na osobne areny.
Ad. 4 - Flota zajmuje się graniem. 😉 Stanowimy raczej zbiór polskich graczy, od czasu do czasu umawiając się na wspólną grę. Typowy social bez zobowiązań.
Ad. 5 - W STO ciężko stwierdzić aby graczy zarówno ubywało, jak i przybywało. Niemniej jednak bywają problemy z zapisaniem się na PvP czy niektóre Fleet Action ("raidy"). Stawiam jednak, że raczej nie jest to tak bogata grupa osób co w innych grach MMO.
Będę szczery - choć STO kwalifikuje się jako gra MMO, to nie jest on pod tym względem ideałem. Osobiście nie będąc miłośnikiem gatunku bardzo spodobała mi się "casualowa" formuła gry, pozwalająca na niezobowiązującą zabawę, ale jeśli jesteś graczem ceniącym sobie długą grę zespołową, tudzież PvP, to możesz się nieco zawieść. Główna uwaga poświęcona została misjom fabularnym, podczas gdy PvP, Fleet Actions i temu podobne stanowią raczej dodatki - niekiedy ewidentnie wrzucone na siłę.
W jakim kierunku gra zmierza? Moim zdaniem w coraz lepszym, małymi kroczkami. Choć F2P nastąpi dopiero w styczniu, to już teraz na osobnym serwerze trwają beta testy, które zawierają naprawdę gigantyczną ilość zmian i poprawek w wielu kluczowych aspektach rozgrywki. Nowa "minigierka" pozwoli na zarządzanie członkami załogi i wysyłanie ich na pomniejsze przydziały, dodanych zostanie trochę misji nie wymagających walki, rozmaite trivie, nowe social zones, nowe misje drużynowe itp.
Także choć do obiecanek twórców należy podchodzić z dystansem, to ci obiecują po starcie F2P jeszcze większą ilość contentu wypuszczaną na regularnej zasadzie. Nadzieje ku temu może dawać niedawne zwiększenie zespołu po przejściu Cryptic Studios od Atari do Perfect World. Skoro zatrudniają nowych pracowników, to jest szansa, że całość dostanie solidnego kopa.
Najlepiej będzie jeśli sam grę przetestujesz. Prześlij mi na PW swojego maila, to wyślę Ci referrala dającego dostęp do wersji demo gry. Niewiele, ale pozwala na sprawdzenie ogólnej mechaniki - zarówno w kosmosie, jak i na ziemii. Następnie, jeśli będziesz chciał pograć nieco więcej, możesz skorzystać z giveaway'a na Alienware Arena - http://www.alienwarearena.com/giveaway/sta...ription-bundle/ - dostępny tam klucz daje Ci dostęp do wersji retail gry, 10 dni abonamentu, a także kilka bonusowych itemów, które normalnie trzeba kupić w sklepiku za prawdziwe pieniądze. A warto dodać, że to co teraz zarejestrujesz i osiągniesz pozostanie Ci na koncie na stałe, nawet po przejściu na F2P.
Witam ponownie , skorzystałem z promocji 10 dni free od alienware , gra spodobała mi się , faktycznie jest to coś zupełnie innego niż grałem .Pytanko - Czy na to konto od Aliena , wystarczy pre-paid , czy muszę kupić nową grę ?Pozdrawiam
Tak jak pisałem wcześniej, jest to wersja retail, czyli tak jakbyś kupił wersję pudełkową i nagle skończył Ci się abonament wliczony w pakiecie. Dalej będą działać wszelkie pre-paidy i subskrypcje.Szkoda, że nie skusiłeś się wcześniej na ofertę referrala. Byłyby z tego obustronne korzyści, w tym dla mnie szansa na zdobycie paru unikatowych itemów niedostępnych innymi metodami (tym bardziej, że planujesz grać dalej). ;>To tak mówię też na przyszłość, dla potencjalnych innych zainteresowanych. Wiecie, call (PM) me. 😉 To tylko klucz do dema, nic zobowiązującego.
Mam pytanie - jak najlepiej wybierać misje do wykonania.gdzieś chyba widziałem jakąś zakładkę z misjami do wykonania (chyba posegregowane w/g sezonów)Czy można je powtarzać ?/ za tę samą ilość punktów skill itp...
Nie wiem jak dokładnie wygląda to obecnie, nie gram od pół roku, ale listę aktywnych misji powinieneś mieć w dzienniku (domyślnie chyba klawisz J) Misje wykonane można było powtórnie pobrać poprzez konsole na biurku w Ready Room na mostku Twojego okrętu (trójkącik z prawej strony minimapy -> Visit bridge. Za powtarzaną misję dostajesz taką samą liczbę XP, a w niektórych wypadkach dodatkową nową nagrodę do wyboru.