Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Kilka pytań nowicjusza
Na okręcie możesz zamontować broń , osłony , silniki , deflektor , konsole ( taktyczne , inżynieryjne i naukowe ) oraz bateria ( devices ) - weapons battery , shield battery , impulse battery , aux battery - w jeden slot debive wchodzi jeden typ baterii .
Nie tylko baterie. Zamontować można urządzenie wielokrotnego użytku. Ostatnio zdobyłem w jednym odcinku Subspace Field Modulator.
Powiedzmy, że odnajduję się w całym tym rozgardiaszu. Ale póki co lecę na misjach fabularnych tylko. Muszę trochę poczytać o misjach w których można zdobyć dilithium, bo ileż można latać i strzelać. Choć wcale mi się to nie znudziło, kariera Lo'Rela w końcu ma okazję się rozwinąć :PFajna gra w skrócie.
Heh, większość misji dilithium też polega na strzelaniu 😀
Fajna gra w skrócie.
Wywalili misje typu patrolowanie sektora (4 układy do patrolu, w każdym 5 wrogich grup po 3 okręty - strasznie się to ciągnęło), dodali misje dla duty officerów, dzięki wprowadzeniu dilithium siedzenie w takim systemie Ker'rat ma w końcu sens (zawsze jest dużo graczy, uzupełniających zapas rudy; to sprawia, że skanowanie nodów Borg oraz niszczenie sześcianów naprawczych przebiega błyskawicznie - a oprócz ore dostaje się przyzwoitą liczbę punktów doświadczenia) - teraz nawet nie zauważam, kiedy następuje kolejny awans. Jest jakoś ciekawiej, a zrobiłem już swego czasu dwie postacie na cap level, teraz trzecia ma blisko - mimo znajomości misji jakoś się nie nudzę.
Jak w zeszłym roku miałem dość STO, tak teraz gra mi się... Przyjemnie.
Jeszcze chciałem dopytać o rozwój oficerów mostkowych, czy jak tam zwał, można ich szkolić na stacji, to wiem. Ale awansują też dzięki temu? Czy to jest zależne od tych skilli które im się przydziela? Sorki za może niejasne sformułowania, ale nie ogarniam jeszcze do końca fachowej terminologii. Jak pisałem już gdzieś, nigdy nie byłem fanem takich gier.
Jak wydasz w jego skille odpowiednią ilość punktów i sam masz odpowiedni stopień (wystarczy o jeden wyżej) możesz go awansować. Chyba przycisk opcje kariery (nie pamiętam po angielsku) i promote.
Aha, czyli awansować muszę samodzielnie? Właśnie o to mi chodziło, czy robię to sam, czy dzieje się to z automatu.
Ty awansujesz automatycznie łapiac EXP, BOff musisz sam awansować.
dostałem Odysay ale mogę nim latać jak będę miał Ltn. Comandor? Prawda?
Nie , klasa Odyssey podobnie jak jej odpowiednik u KSO dostępna jest od poziomu 50 .
Kolejne pytanie mam. Kupiłem w doku dwóch oficerów za dylithium. Wyświetliło mi, że są w kolejce po przydział, ale była opcja "train up", po wybraniu rodzaju szkolenia, w ogóle nie było ich w polu wyboru, a teraz mi gdzieś zwiali. Krótko mówiąc, nie mam ich. Gdzie się swołocz podziała? Przeszukuję wszystkie okna i opcje i nie ogarniam.
Wybrałeś "train up"? To pomachaj im na pożegnanie.Z BO można zrobić trzy rzeczy:- train up - wtedy oficer nauczy wybranego skilla jednego z już posiadanych przez Ciebie BO i wróci sobie do doku (nauka skilla powoduje zmianę z poprzedniego na nowo nauczony; traci się bezpowrotnie punkty zainwestowane w stary skill - ale to nie jest problem, skill pointy szybko się zarabia);- przyjąć do załogi (o ile ma sie wolny slot na mostku);- nic nie zrobić. Czeka sobie w kolejce. Można go w każdej chwili przywołać do przetrenowania innego oficera, przyjąć na mostek albo sprzedać. Oczywiście miejsce w poczekalni tez się kiedyś kończy ;)Przy wyborze "train up" wyświetla się lista umiejętności, którymi mogą obdarować innych oficerów. Pojawia się też lista aktywnych BO z zaznaczeniem, którzy oficerowie mogą zostać nauczeni nowych sztuczek. Wybierasz oficera do przetrenowania, wybierasz umiejętności, które zostaną zamienione i... Tyle w sumie 🙂
No to świetnie, wywaliłem w cholerę i dylithium i ofecerów. Właśnie dziwne jest to, że mam wolny slot na moim saberku, taktyczny, i właśnie takiego oficera miałem i za żadną cholerę nie chciał mi tam wskoczyć. To przecież nie może być aż tak trudne. Poświęcę jeszcze trochę dylitu na zakup nowego ludzia. Na szczęście Q daje trochę zarobić 😀