Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Kilka pytań nowicjusza
Dzięki za odp, tak właśnie sobie myślałem. Ale mam teraz dużo poważniejsze pytanko. Awansowałem na lt commander i wybrałem nowy okręt. Więc dlaczego nadal latam mirandą, zamiast moim nowiutkim sabrem? 😛
Dzięki za odp, tak właśnie sobie myślałem. Ale mam teraz dużo poważniejsze pytanko. Awansowałem na lt commander i wybrałem nowy okręt. Więc dlaczego nadal latam mirandą, zamiast moim nowiutkim sabrem? 😛
W stoczni na galeryjce jest dwóch osobników: jeden od wyboru okrętu, drugi od customizacji.
Musisz podejść do pierwszego i ustawić nowy okręt jako obecny ("set as current"). Inaczej Ci nie wskoczy. Nie ma lekko 😀
1. Czy musze i jak obsadzic stanowiska na okrecie.
Przydałoby się. Każdy oficer dysponuje jakimiś zdolnościami, które przydają się w walce tak kosmicznej jak i naziemnej. Do tego można im te skille zmienić w razie potrzeby.
Jak obsadzić - Federacja ma prosto - do konsoli taktycznej nie posadzisz oficera naukowego 🙂 Klingoni mają z kolei sporo konsoli uniwersalnych (kogo posadzisz, to będzie).
2. Na stronce radzicie zrobic najpierw misje Dyplomatyczne. Jak wybrac po zakonczeniu pierwszej kolejna dyplomatyczna? Czy mam wplyw na to czym sie zajmuje - mam wybranego taktycznego.
Tu jest trochę zamieszania. Przez pewien czas nie pojawia się opcja wzięcia misji dyplomatycznych bezposrednio od ambasadora z doku. Musisz dojść do stopnia attache - czyli uzbierać odpowiednią ilość punktów dyplomatycznych. Te z kolei wpadają dzięki robieniu misji dla duty oficerów oraz zwiedzaniu obszarów typu Delta Volanis Cluster (co pewien czas trafia się "explore unknown system" a tam - misja "Aid the planet").
3. Jak zostac czlonkiem Royal S. ? O co chodzi z flotami, teamami itd?
Musisz wejść na kanał Polska w chacie gry (gdzieś na forum jest instrukcja) i zgłosić swoją kandydaturę 🙂
Floty posiadają np. wspólny bank itemów, ułatwia to nieco życie.
Team - zbiera się grupa kilku chętnych osób i robią wspołnie którąś z misji. W ten sposób można poradzić sobie np. z misją dla Ciebie zbyt trudną - wlatujesz z kolegą z wyższego levelu i robicie porządek 🙂
4. Czy jest gdzies instrukcja "obslugi" interfacea okretu - latajac w przestrzeni kosmicznej? Chodzi mi o opcje automatycznego ognia itd...
Np. tu: http://www.trek.pl/forum/index.php?showtopic=8321
Ogólnie na forum jest już trochę info, więcej jest na STO Wiki oraz oficjalnym forum gry. Oficjalny manual nie za bardzo istnieje 🙂
Moze nie jestem fanem gier ale w jakies tam grywalem i przyznam,ze ta jest strasznie nieintuicyjna...
Tia. Ty masz szczęście, bo jest już kogo spytać. Ludzie z początku istnienia STO dopiero mieli wesoło... Oni zaiste udawali się na nieznane tereny 🙂
1. Czy musze i jak obsadzic stanowiska na okrecie.
Nie musisz, ale pozbawiasz się dodatkowych skilli pochodzących od obsady mostka. Obstawiasz je poprzez zakładkę "Stations" w oknie postaci. Domyślnie chyba klawisz "U"
2. Na stronce radzicie zrobic najpierw misje Dyplomatyczne. Jak wybrac po zakonczeniu pierwszej kolejna dyplomatyczna?
Najzwyklej w świecie musisz polecieć do lokacji z kolejną misją i tam pobrać ją na miejscu.
3. Jak zostac czlonkiem Royal S. ? O co chodzi z flotami, teamami itd?
Jeśli chodzi o przyłączenie do RS. Flota to odpowiednik gildii czy klanu z innych MMO (obecnie poza dodatkową formą komunikacji i wspólnym banku nie oferuje nic znaczącego), team to zgrupowanie 2-5 graczy wykonujących to samo zadanie.
Silver Phoenix - też o tym pomyślałem, że jestem w dużo lepszej sytuacji bo jest kogo zapytać. Dzięki za porady 🙂
WitamMam pytanie, czy wiecie może czy uda się odpalić STO na netbooku ?takim wiecie 10 cali, 2 giga ramu, procek 1.6 i zintegrowana karta 64mb ? Bo mysle czy oplaca mi sie kopiowac na netbooka zeby w pracy pograc 😀
Mam troche przedmiotow, niektore maja opis, że są do okrętu. Jak mogę je zamontowac? chyba, ze cos mi sie pokrecilo
Na okręcie możesz zamontować broń , osłony , silniki , deflektor , konsole ( taktyczne , inżynieryjne i naukowe ) oraz bateria ( devices ) - weapons battery , shield battery , impulse battery , aux battery - w jeden slot debive wchodzi jeden typ baterii .
Jakie są typy bronii i czym się różnią masz tutaj .
Witam
Mam pytanie, czy wiecie może czy uda się odpalić STO na netbooku ?
takim wiecie 10 cali, 2 giga ramu, procek 1.6 i zintegrowana karta 64mb ?
Bo mysle czy oplaca mi sie kopiowac na netbooka zeby w pracy pograc
Wszystko zależy od tego, jaka jest to zintegrowana karta (jak nowa). Na pewno nie będzie chodziło ładnie :). W wymaganiach minimalnych kiedyś wpisane było Intel HD Graphic - teraz co prawda nie ma, ale myślę, że mimo wszystko gra powinna się uruchomić. W niskiej rozdzielczości na najniższych ustawieniach. Pytanie tylko na ile komfortowa ta gra będzie.
Najlepiej, musisz sam sprawdzić :).
Mam troche przedmiotow, niektore maja opis, że są do okrętu. Jak mogę je zamontowac? chyba, ze cos mi sie pokrecilo
W okienku postaci/statku/załogi - domyślnie jest to klawisz "U". Tam masz zakładkę z własnym imieniem - twoja postać, zakładkę z nazwą statku i imionami członków załogi. W tych zakładkach masz sloty o których pisał Reyden. Możesz "założyć" sprzęt na trzy sposoby - metodą przeciągnij i upuść, klikając dwukrotnie w nowy przedmiot lub prawym na niego i wybierając "equip". Największą kontrolę gdzie co zamontujesz masz robiąc to metodą przeciągnij i upuść.
Moze nie jestem fanem gier ale w jakies tam grywalem i przyznam,ze ta jest strasznie nieintuicyjna...
Ee, nie jest tak źle. Jest bliźniaczo podobna do innych gier mmo, to taki "standard". Przycisk na każdą zdolność, skróty klawiszowe na paskach (1-10, z alte, z ctrl). Większość informacji na temat interface dostaniesz w tutorialu (czytając hinty) oraz wskazując poszczególne elementy myszą - pojawi się podpowiedź. A przedmioty, po prawym kliknięciu mają opcję "info", po której kliknięciu też dostaniesz sporo informacji. Dasz rade 🙂
Z autofire jest akurat problem bo po ostatniej łatce średnio działa (nie działa, a przynajmniej nie tak jak powinien).
2. Na stronce radzicie zrobic najpierw misje Dyplomatyczne. Jak wybrac po zakonczeniu pierwszej kolejna dyplomatyczna? Czy mam wplyw na to czym sie zajmuje - mam wybranego taktycznego.
Czytałeś poradnik dyplomaty? Kolejne rozdziały to kolejne misje - opis każdej zawiera lokacje startową.
Musisz podejść do pierwszego i ustawić nowy okręt jako obecny ("set as current")
Ale do tego od wyboru okrętu muszę podejść? No to już lecę do niego 😛 chociaż biegałem od jednego do drugiego, ale najwyraźniej gdzieś mi ta opcyjka uciekła.
Poradnik jest odrobinę nieaktualny - zmieniły się wartości wymaganych DXP/tier. I podstawowym sposobem zdobywania DXP jest w tym momencie duty officers system.
Zaraz mnie cos trafi. Momo, że załatwilem sprawy na Volcanie to caly pokazuje mi Outreach - że mam spotkac się Broker Hosa w pobliżu stacji w Układzie Słonecznym, za Chiny nie mogę dojść co z tym mam zrobić. Wisi mi już kolejna rzecz do zrobienia - Hide and Seek ale nie wiem co z Tym Hosa. Dzięki za wyjaśnienia, zdobyłem nowego fazera i osłony do okretu eliminując kilku klingońskich P'tah ;P
Ale do tego od wyboru okrętu muszę podejść? No to już lecę do niego 😛 chociaż biegałem od jednego do drugiego, ale najwyraźniej gdzieś mi ta opcyjka uciekła.
Oficer stojący tuż przy schodach (po wyjściu z windy nieco w prawo) oferuje opcję 'select ship'.
Poradnik jest odrobinę nieaktualny - zmieniły się wartości wymaganych DXP/tier. I podstawowym sposobem zdobywania DXP jest w tym momencie duty officers system.
Fakt, trochę trzeba poprawić, ale lokacje się chyba nie zmieniły.
Oficer stojący tuż przy schodach
Znalazłem jegomościa. Dzięki 🙂