Forum › Fantastyka › Star Trek › jak szybki jest NX-01 ?
Hmm...ale ziemia miałą cała flote gwiazdna juz wczesniej wiec moze mieli jakos statki wojenne zdolne do nie wiem...warp 2-2,5
Z tym, że Ziemia nie miała floty wojennej tylko handlową (jakieś frachtowce, transportowce itp.). Okrętów wojennych ludzie mieli dwa na krzyż i nie więcej. Ale to w Ent ładnie się tłumaczy jako nikczemną działalność perfidnych, intryganckich i demonicznych Volcan.A jeśli sam Dedalus osiąga warp 4.9 w skali TOS-owej, to z całą pewnością te ziemskie statk... okręty osiągną warp 2 w skali Entkowej (tzn. tej samej co w TNG?).
Ale zauwaz iz flota handlowa nie wchodzi w skald GF a przed startem Entka GF istniała juz jakis czas (minimum 12 lat). Włąsnie jaki jest przelicznik skali Cocreyna na skale TNG? 2:1?
Dokładnie, tylko według wszystkich źródeł oprócz Entka Gwiezdna Flota powstała w 2161 roku, 12 sierpnia. To, że w chronologii "Enterprise" SF powstała wcześniej tylko komplikuje sprawę, bo jakie ludzie mieli przed wojną z Romulanami okręty wojenne? W pierwszej fazie wojny ludzie używali jedynie zmodyfikowanych okrętów handlowych albo zakupione od obcych ras, które handlowały z ludzkością, więc SF widocznie nie miała 'żadnych' okrętów wojennych albo miała ich liczbę niezmiernie małą.
GF taka jaka znamy mogła powstac razem z fedracja ale wczesniej tez mogła jakas byc. Wiem to wyjasnianie na siłe ale.... A co do okretów to NX to tez twardo okret badawczy i zwiadowczy
(tzn. tej samej co w TNG?).
Z tego co wiem to w TNG była osobna skala (inny przyrost szybkości przy kolejnych 'poziomach', niż w TOS-ie i reszcie produkcji), a ENT ma prawdopodobnie skalę z DS9 i VOY-a.
GF taka jaka znamy mogła powstac razem z fedracja ale wczesniej tez mogła jakas byc. Wiem to wyjasnianie na siłe ale.... A co do okretów to NX to tez twardo okret badawczy i zwiadowczy
Coz NX-a okretem wybitnie wojennym nazwac raczej nie mozna, chociaz w porownaniu z innymi jednostakim ziemi to raczej najpotezniejsza i najbardziej zaawansowana jednostka
Wiesz, Galaxy tez twardo nazywaja okretami badawczymi, to nic ze (po modyfikacjach) sa chyba tylko 4 klasy okretów w GF potezniejsze od niego (Akira, Defiant Prometheus choc to ciagle oficjalnie prototyp i Sovereigm). Co prawda moich opo dorzuce jeszcze klase Achilles ale to dopiero bedzie i to czasu duzo po NX:]
Tak sie zastanawiam jak wogule beda przezbrojone lub raczej dozbrojone te frachtowce, wyrzutnie torped to swoja droga ale wydaje mi sie ze dzial fazowe to troche zbyt zaawansowana technologia jak na takie okrety, chociaz moge sie mylic
Hmm...moga byc działa jak te którymi NX posługuje sie w drugiej czesci Broken Bow. Te takie wygladajce jak zwykłe strzały z tych ich pistoletów z tego samego odcinka.
Wiesz, Galaxy tez twardo nazywaja okretami badawczymi, to nic ze (po modyfikacjach) sa chyba tylko 4 klasy okretów w GF potezniejsze od niego (Akira, Defiant Prometheus choc to ciagle oficjalnie prototyp i Sovereigm). Co prawda moich opo dorzuce jeszcze klase Achilles ale to dopiero bedzie i to czasu duzo po NX:]
Co do Galaxy nie mozna sie nie zgodzic ale ciekawe czy nie przebuduja czy tez zmodyfikuja w podobny sposob NX-a aby zrobic z nigo okret wojenny, to byla by ciekawa sprawa
W sumie mogliby dodac jeszcze jedno dzialo fazerowe na rufe, po jednym na burte i dwa od wierzchu na spodek, do tego jakas wyrzutnia min czy cos, no i oczywscie potezniejszy pancerz i lepsza polaryczja...hmm..moze w koncu osłony?
Hmm...moga byc działa jak te którymi NX posługuje sie w drugiej czesci Broken Bow. Te takie wygladajce jak zwykłe strzały z tych ich pistoletów z tego samego odcinka.
To w sumie moglo by sie udac, calkiem zapomnialem o tym czyms ala dziala fazowe czy cokolwiek to bylo, wogule to ent uzywal tej broni w jakims innym odcinku ??? w Broken Bow to raczej nie na wiele sie zdaly ale w konfrontacji z dosc sporawych rozmiarow okretami klingonskimi kto wie
Wrrredny moderator nie lubi bledow. 😉
W sumie mogliby dodac jeszcze jedno dzialo fazerowe na rufe, po jednym na burte i dwa od wierzchu na spodek, do tego jakas wyrzutnia min czy cos, no i oczywscie potezniejszy pancerz i lepsza polaryczja...hmm..moze w koncu osłony?
Takie dozbrojenie byloby dosc ciekawe, dzialko tu dzialko tam i odrazu robi sie przyjemniejsza atmosfera 🙂 ale prawdziwe oslony napewno by sie przydaly, ta polaryzacja kadluba jakos za wiele to chyba nie daje
Tylko w tym jednym odcinku to widziałem ale wystarczy, wazne ze jest. poza tym tak mi sie wydaje iz D-7 to najwiekszy okret klingonski tego okresu wiec powinny trafic. Natomiast co do dozbrojenia Entka to takiego chyba nie bedzie bo zaczalby on wygladac ladnie czyli jak okret klingoński:)
Tylko w tym jednym odcinku to widziałem ale wystarczy, wazne ze jest. poza tym tak mi sie wydaje iz D-7 to najwiekszy okret klingonski tego okresu wiec powinny trafic. Natomiast co do dozbrojenia Entka to takiego chyba nie bedzie bo zaczalby on wygladac ladnie czyli jak okret klingoński:)
Hehe kto wie moze w D-7 to jeszcze jakos trafia 🙂 tylko czy cos takiego wyrzadzi wieksze szkody takiemu okretowi jak D-7 jakos nie chce mi sie w to wierzyc, z drugiej strony jak bedzie jakas wieksza ilosc tych frachtowcow to wtedy moze cos ale to sie dopiero przekonamy co z tego calego dozbrajania wyjdze 🙂
Co do entka to chyba racja, jak by to wykgladalo gdyby entek byl mocniejszym okretem niz taki D-7 🙂