Forum Fantastyka Star Trek Ehh ci Wolkanie...

Ehh ci Wolkanie...

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 82 total)
  • Author
    Participant

można najwyżej mieć pretensje do Jolene Blalock i jej warsztatu aktorskiego (ktoś jeszcze narzeka na Shatnera ?)

Czyli drewniane aktorstwo Blalock jakos niweluje drewniane aktorstwo Shatnera?

A z Tuvoka taki sam wolkanin jak cala reszta. W sumie nie przypominam sobie, zeby sie wychylal, w ktorakolwiek ze stron na osi wolkanskich postaci. Jakies konkretne argumenty?

zdarom
    Participant

Zaraz beznadziejny - ja go nawet lubię, ale żaden z niego Wolkanin. Zwykły Murzyn, i żeby to jueszcza Maywether, dałoby się patrzeć, ale tak...

O nie, jeśli chodzi o tych dwóch czarnych to lepszą postacią i aktorem jest Tuvok.

Lo'Rel
    Participant

Ja tam śmiem twierdzić, że Blalock wcale złą aktorką serialową nie jest, w trzecim sezonie była dla mnie całkiem wiarygodna, a i scenarzyści poświęcili postaci trochę więcej uwagi. Tuvok. Tovok jest sympatyczny, że czarny, co z tego (poprawność polityczna widać dotarła i na Volkan), gdyby tylko nie traktował zlania jaźni jak telefonu, to byłoby oki. Zlewał się przy byle okazji...

zdarom
    Participant

Ale to Zlanie jaźnie nie jest nic strasznego, tylko taka prymitywna telepatia. To w Entku zrobiono z tego sztukę.

Eviva
    Participant

Ja tam śmiem twierdzić, że Blalock wcale złą aktorką serialową nie jest, w trzecim sezonie była dla mnie całkiem wiarygodna, a i scenarzyści poświęcili postaci trochę więcej uwagi. Tuvok. Tovok jest sympatyczny, że czarny, co z tego (poprawność polityczna widać dotarła i na Volkan),

Co z tego? To, że po prostu mi się nie podoba i jest niekanoniczne. Gdyby istnieli czarni Wolkanie, byłaby o tym mowa w TOS. Następny będzie Wolkan-Azjata, no bo czemu nie? A jak jeszcze wymyślą Wolkana-Eskimosa, to rezygnuję z całej zabawy.

gdyby tylko nie traktował zlania jaźni jak telefonu, to byłoby oki. Zlewał się przy byle okazji...

To było boskie!

r_ADM
    Participant

Gdyby istnieli czarni Wolkanie, byłaby o tym mowa w TOS.

Genialna logika 🙂

Kamil
    Participant

Ja najbardziej lubie:1. T'Pol2. Spock3. Tuvok

Eviva
    Participant

Gdyby istnieli czarni Wolkanie, byłaby o tym mowa w TOS.

Genialna logika 🙂

Nie logiga, dedukcja. Nie ma o tym mowy w TOS ani TNG, czyli nie wspominał o tym sam twórca universum. Ergo, jest to wymysł późniejszy i nie wiemy, czy Roddenberry by go wogóle zaaprobował.

Flashbones
    Participant

To co że nie było czarnych Wolkan w TOS i TNG i tak ich za wiele nie było Spock i Sarek i kilku pokazywano pojedynczo mniej ważnych, DS9 nie było w rolach głównych ani jednego Wolkana, w Voyagrze pojawił się czarny Tuvok, Wolkan to raczej planeta całkiem ciepła, więc i mogą być czarni Wolkanie, a Tuvok ponoć urodził się na jakiejś koloni a nie na Wolkanie, więc może temu być też czarny. W całym terku mamy tylko kilka czarnoskórych postaci, a ponoć świat treka jest taki toleracyjny. Moja lista to:1. Spock2. Tuvok3. Soval4. T'Pol5. Sarek

Eviva
    Participant

Niby masz rację, mnie się po prostu to jakoś nie widzi. A jeśli chcesz wiedzieć, to oprócz Wolkanów lubię też grymaszenie 🙂

Flashbones
    Participant

Jak na tak ważną rase, jest ich jakoś mało w treku, tylko w Entku było ich więcej.

Eviva
    Participant

Jak na tak ważną rase, jest ich jakoś mało w treku, tylko w Entku było ich więcej.

Bo ENT miał wypełnić powstałe luki, tylko ze zrobił klapę.

The D
    Participant

A jeśli chcesz wiedzieć, to oprócz Wolkanów lubię też grymaszenie 🙂

To jest cośm co łączy nas wszystkich trekkerów 😉

W TNG pojawiają się od czasu do czasu statyści ze szpiczastymi uszkami, w DS9 podobnie, choć fakt, że mogliby ich bardziej eksponować, zwłaszcza, że charakteryzacja Wolkańska to nie jest jakieś wielkie halo i nie mogą się budżetem zasłaniać. A jednym z największych zaginionych Star Treka jest Gorn. Niby wielkie i potężne imperium, niedaleko przestrzeni Federacji a tylko kilka odcinków im poświęcono.

Eviva
    Participant

Bo Trek skupił się na ludziach, reszta ras stanowiła mało ważne tlo. Według mnie to poważny błąd

r_ADM
    Participant

Nie kazdy Trek skupil sie na ludziach, a przynajmniej nie w kazdym obce rasy stanowily tylko tło. Stopien w jakim DS9 przedstawil Kardasjan, Bajoran, Ferengi czy Dominium daleko wykracza poza 'tło' dla ludzi.

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 82 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram